Česká golfová federace

Aktuality

Změny v pravidlech platných od 1. ledna 2019 – 8.

Změny v pravidlech platných od 1. ledna 2019 – 8.

Dalibor Procházka, Středa 31. října 2018

V osmém díle seriálu se budeme věnovat oblasti, která rovněž stojí za významné připomenutí: jde o beztrestné úlevy při překážení.

Ve stávajících pravidlech najdeme beztrestnou úlevu, kterou hráč řeší spuštěním míče na nějaké jiné místo, ve třech instancích 24-2 (Nepohyblivá závada), 25-1 (Půda v abnormálním stavu) a 25-3 (Nesprávné jamkoviště). V prvních dvou případech je postup úlevy naprosto shodný, pravidla se liší jenom tím, co hráči překáží. Proto je celkem logické, že tato dvě pravidla byla sloučena v jedno (16-1) díky nově zavedenému pojmu abnormálního stavu hřiště, který zahrnuje jak nepohyblivé závady, tak díry po zvířeti, půdu v opravě a náhodnou vodu.

Již tady lze zaznamenat první změnu – z definice „díra po zvířeti“ totiž zmizelo současné adjektivum norující! Nebude tedy již potřeba se hádat, jestli danou díru vyhrabal králík nebo pes – pravidlo platí pro každou díru po jakémkoli zvířeti a samozřejmě nadále zahrnuje i cestičky mezi takovými dírami a hromádky zeminy z takové díry vyhrabané (např. krtince).

Jako překážení podle tohoto pravidla se pak bere, když se míč dotýká abnormálního stavu hřiště, nebo když tento hráči překáží v prostoru zamýšleného postoje nebo švihu. Pouze na jamkovišti pak abnormální stav hřiště překáží, i pokud je ve směru hry. Stejně jako doposud je pak taková beztrestná úleva možná všude na hřišti vyjma v trestné oblasti (stávající vodní překážky) a jen pokud hráči primárně nevadí něco jiného (pokud je míč nehratelný, protože je zapadlý mezi kořeny, úlevu od krtince nelze nárokovat) a pokud hráčův proklamovaný úmysl (volba hole, postoj, způsob švihu, směr hry) je v dané situaci smysluplný (pokud je míč v hlubokém rafu a na jeho vyhrání je zjevně potřeba vedžka či podobná hůl, nelze nárokovat překážení v nápřahu driverem). Vše tedy jako doposud.

Drobná změna se ale týká úlevy samotné. Stávající pojem nejbližšího místa úlevy byl totiž upřesněn na nejbližší místo úplné úlevy, když je explicitně vypíchnuta podmínka, že hráč musí využít úplnou úlevu, pokud je možná, i kdyby to ve finále znamenalo méně výhodnou polohu (při úlevě od cesty si nelze dropnout hned vedle na posekaný pás trávy, kde by cesta stále hráči vadila v postoji, ale je potřeba jít dál do vyššího rafu).

Postup při úlevě zůstal stejný – v poli a bankru se míč spustí do oblasti úlevy o velikosti jedné hole od nejbližšího místa úplné úlevy, ne blíže jamce a ve stejné oblasti hřiště (pole/bankr), v případě jamkoviště se míč umístí přímo na nejbližší místo úplné úlevy, které může být na jamkovišti nebo v poli.

Nově pak pravidla zavádí definovaný pojem místa maximální možné úlevy. Jde o to, že v některých případech nemusí být proklamovaná úplná úleva vůbec možná. Typicky v bankru (třeba když je celý zatopen), kde je hráč s beztrestnou úlevou omezen na daný bankr, ale nově také na jamkovišti (třeba když je tam tolik louží, že prostě nějaká vždy bude vadit ve směru hry). Pak si hráč může zvolit zmíněné místo maximální možné úlevy (podle vlastního uvážení, co mu bude víc vyhovovat), samozřejmě ne blíže jamce a s omezením na bankr resp. jamkoviště a pole, a míč na takové místo spustit (v bankru) nebo umístit (při úlevě na jamkovišti).

Stejně jako doposud má pak hráč v bankru navíc možnost využít úlevy s jednou trestnou ranou mimo bankr, a to dozadu po spojnici jamky a původní polohy míče, bez omezení, jak daleko za bankr může jít. Pro úplnost – tuto možnost má hráč vždy, i kdyby byla možná úplná úleva v rámci bankru.

Procesně naprosto stejnou úlevu pak nová pravidla zavádí i pro situaci, kterou doposud řešila pouze Rozhodnutí (Decisions). Jde o nebezpečnou zvířecí situaci, kdy by se hráč odehráním míče z dané polohy vystavoval fyzickému nebezpečí (třeba když míč leží vedle vosího hnízda, uprostřed klubka zmijí nebo kousek od odpočívajícího aligátora). V takovém případě je úleva možná všude, a to dokonce i v trestné oblasti, tam ovšem za omezující podmínky, že úleva proběhne v dané trestné oblasti – alternativně může hráč využít standardní úlevu pro trestnou oblast.

Rozhodně stojí za to si připomenout, že uvedené úlevy jsou sice nárokové, ale nepovinné. Pravidla nezaručují, že oblast úlevy hráči nabídne pěknou či vůbec hratelnou pozici. Někdy tak může být lepší míč odehrát i přes existující překážení. Ale to je čistě na volbě hráče.

Někdy ale může být podobná (procedurálně shodná) úleva povinná, což se týká případů ochrany – třeba mladých stromků (viz místní pravidlo), čerstvě vybudovaného a osetého jamkoviště (definovaného jako oblast se zákazem hry) nebo nesprávného jamkoviště (které je, možná trochu nelogicky, nově řešeno jiným, byť procesně stejným pravidlem 13-1f).

A právě tady dochází k poslední změně, kterou si dnes uvedeme. Doposud totiž nesprávné jamkoviště překáželo pouze v poloze či prostoru švihu (tedy když hrozilo přímé poškození holí). Nově je i toto překážení definováno standardně, tedy včetně překážení v postoji (ono když se hráč na grýnu při švihu protočil, mohl ho docela snadno poškodit také). Kromě zvýšené ochrany takového jamkoviště je to výhodné i z hlediska jednotného přístupu, kdy se překážení čehokoli vyhodnocuje stejně. Což je určitě pro hráče jednodušší.

Předchozí publikované díly:

  1. Proč změny, přehled publikací
  2. Struktura, jazyk a terminologie
  3. Nové a změněné pojmy
  4. Jamkoviště
  5. Bunker
  6. Trestné oblasti
  7. Aut, ztracený a provizorní míč
Datum: Středa 31. října 2018
Všechny články autora

Související články

Hlavní změny v nové edici Pravidel golfu
Hlavní změny v nové edici Pravidel golfu

07.11.2022 | Dnes bylo uvolněno znění nové edice Pravidel golfu, která vstoupí v platnost příští rok (2023). Tentokrát nejde o revoluční změny jako v posledním případě (2019), ale „jen“ o standardní změnovou edici, která se opakuje každé čtyři roky. I tak ale stojí za to si představit, na co se můžeme těšit.

Amatérem po 1. lednu 2022
Amatérem po 1. lednu 2022

12.11.2021 | Na konci října – po celosvětovém zveřejnění nové edice Pravidel amatérského statusu, která začnou platit od 1. ledna 2022 – jsme avizovali vydání druhého článku zabývajícího se konkrétními dopady všech přijatých změn na český golf. Tady je!...

Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022
Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022

26.10.2021 | V úterý 26. října byla publikována modernizovaná Pravidla amatérského statusu, kterými se golf globálně začne řídit od 1. ledna 2022. Pojďme si představit nejdůležitější změny.

Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...
Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...

12.04.2021 | Dnešním dnem spouští Česká golfová federace vlastní online platformu pravidlových testů. Bude sloužit jak široké veřejnosti k nezávaznému ověření, jak na tom kdo je se znalostí pravidel, tak i pro výukové a zkouškové účely rozhodčích golfu.

Pravidla golfu v češtině naleznete už také v aplikac ...
Pravidla golfu v češtině naleznete už také v aplikac ...

27.02.2021 | Více než dva roky jsou v platnosti nová Pravidla golfu, jejichž znění lze čerpat jak z několika tuzemských tištěných publikací, tak také z elektronických médií včetně mobilní aplikace ČGF. Nově lze hledat pravidla v českém jazyce také v celosvětově využívané aplikaci R&A.

Jaká budou Pravidla amatérského statusu od roku ...
Jaká budou Pravidla amatérského statusu od roku ...

22.02.2021 | Právě dnes oba řídící orgány golfu ve světě – R&A a USGA – publikovaly návrh modernizovaných Pravidel amatérského statusu, která by v nové podobě měla platit od 1. ledna 2022. Pro někoho nezáživné čtení, pro jiného bestseller. Pravidla amatérského statusu však ovlivňují golfový život každého z nás.

Jak na WHS? Metodické pokyny
Jak na WHS? Metodické pokyny

08.07.2020 | Nástup nového Světového hendikepového systému (WHS) byl zpomalen epidemií COVID-19. Ale golf naštěstí patřil k prvním aktivitám, které se dočkaly uvolnění, a tak jsou poslední týdny již ve znamení plnokrevného turnajového provozu. To s sebou samozřejmě přineslo první reálné zkušenosti s WHS.

Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy
Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy

10.04.2020 | Na webu ČGF v sekci DOKUMENTY byl publikován Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy. Nový průvodce poskytuje jednoduchá vysvětlení a běžné aplikace Pravidel pro hendikepy, který je součástí Světového hendikepového systému (WHS).

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde