Česká golfová federace

Aktuality

Změny v pravidlech platných od 1. ledna 2019 – 3.

Změny v pravidlech platných od 1. ledna 2019 – 3.

Dalibor Procházka, Středa 26. září 2018

Ve třetím dílu seriálu věnovaného novým pravidlům se podíváme na některé nové či změněné pojmy. A samozřejmě nebude chybět i nějaká ta konkrétní změna.

Zavedení nových pojmů či změna těch stávajících je nedílnou součástí snahy podat pravidla jednoduše a srozumitelně. Změny stávajících pojmů se popravdě mnohem více promítly v anglickém originálu, když většina stávajících českých ekvivalentů byla shledána jako vyhovující. Pojďme si je tedy probrat.

Hřiště je nově děleno na pět jasně vydefinovaných oblastí, které se souhrnně nazývají oblasti hřiště (Areas of the Course). Jsou to:

  • Pole (General Area)
  • Odpaliště (Teeing Area)
  • Trestné oblasti (Penalty Areas)
  • Bankry (Bunkers)
  • Jamkoviště (Putting Green)

Pole je veškerá plocha hřiště vyjma těch čtyřech dalších oblastí. Starý anglický termín Through the Green byl popravdě hodně archaický, na rozdíl od českého, který je (doufejme) dostatečně srozumitelný.

Odpališti jsme se věnovali již minule, takže si jen připomeňme, že z pohledu hráče jde vždy pouze o to jeho příslušné odpaliště na dané jamce. Obecně řečeno je odpaliště místo, kde hráč musí začít hrát danou jamku (ano, ve hře na jamky to teoreticky může proběhnout i jinak, ale to teď není důležité).

Trestné oblasti pojmově víceméně nahrazují vodní překážky, kterýžto pojem se v pravidlech už vyskytovat nebude. Stejně jako předtím budou trestné oblasti jak žluté, tak červené, s různými možnostmi úlevy. Jinak tu ale bude změn hodně. Ty si ale rozebereme samostatně. Důležité je, že tato změna vlastně kodifikuje stávající poměrně rozšířenou praxi (nejenom u nás), kdy pro zrychlení hry bylo červenými kolíky označeno kdejaké křoví nebo les, i když daná oblast definičně nenaplňovala pojem vodní překážky.

Od příštího roku to bude naprosto v pořádku. Z trestné oblasti navíc bude možno zakázat hru, neboli pokryje to i současný pojem biozóny. Jako nezřejmější příklad můžeme uvést třeba okolíkované křoví ve Mstěticích. Vodní tok nebo plocha pak bude, stejně jako doposud, trestnou oblastí automaticky, i když tak nebude označena.

Bankry se definičně nijak podstatně nezměnily, stále jde o speciálně připravené písečné oblasti. Jen se, podobně jako u trestných ploch, hráčům značně ulevilo. Ale o tom až dále.

Jamkoviště se definičně také nijak zvlášť nezměnilo – stále jde o speciálně upravenou oblast, která obsahuje jamku, do které se hráč snaží dopravit míč. Jednoduše řečeno tady musí hráč jamku korektně zakončit (ano, ve hře na jamky to může mít různou podobu a i v dalších formátech hry, třeba Stablefordu, na samotné dohrání nemusí dojít). Podobně jako jinde se i na jamkovišti hráčům ještě více ulevilo. Pro danou chvíli tak jen zopakujme, že, podobně jako u odpaliště, se jedná pouze o jamkoviště aktuální hráčovy jamky. Všechna ostatní jamkoviště jsou nesprávná a jsou součástí pole.

Pečlivý čtenář se teď zajisté zeptá: „Co se stalo s překážkami?“ Odpověď je jednoduchá – zmizely. Tedy nezmizely na hřištích, tam se všemi těmi nástrahami budeme potýkat i nadále, ale definovaný pojem překážka jako takový už se používat nebude. Zahrnoval totiž v sobě vodní překážky i bankry, přičemž pravidla pro tyto dvě oblasti byla i budou dost odlišná, takže už nemělo smysl to málo, co měly společné, vyčleňovat a řešit zvlášť.

Co se týče hranic hřiště nebo okrajů oblastí, fakticky se nic nezměnilo, i když použité formulace jsou jiné. Určit, kde míč leží, by tak nemělo být obtížné, a to ani v případě, že míč leží na předělu oblastí. V takovém případě je potřeba postupovat v dále uvedeném pořadí a míč bude v té oblasti, které se dotýká, na kterou narazíte jako první: trestná oblast – bankr – jamkoviště – odpaliště – pole.

A teď už ta slíbená konkrétní změna: Z výše uvedených oblastí se toho nejméně změnilo v poli. Byla totiž rozšířená úleva pro zabořený míč, která dnes standardně platí pouze pro nízko sečené plochy (tedy fervej), a to na celé pole (odpovídající místní pravidlo bylo možno přijmout i nyní, pokud Soutěžní výbor usoudil, že by to bylo žádoucí; profesionálové pak tuto podobu pravidla měli trvale zavedenou v tzv. Hard Card). Samozřejmě to není možné v bankru a v trestné oblasti, ale ani na jamkovišti nebo odpališti. Na jamkovišti hráč ale může toto poškození opravit a na odpališti si zase může natýčkovat jinam na odpaliště.

I tak ale existuje pár výjimek: míč musí být ve vlastním důlku po dopadu po ráně (tedy ne v nějakém cizím, kam se dokutálel), ani ho nesmí někdo do země zašlápnout (taková situace se řeší jinak). Také to nesmí být v písečné oblasti mimo fervej (dobrým příkladem mohou být písečné lesy v Malackách), ale pokud je ona písečná plocha součástí ferveje (třeba špatně zatravněná část ferveje s vysokým podílem písku – docela relevantní situace při letošních vedrech), pak je úleva možná. Postup při úlevě je obdobný, jako dnes – míč se spustí do výseče o velikosti jedné délky hole od zabořeného místa. Jinou věcí je samotné dropování, ale to vydá na samostatný díl.

Předchozí publikované díly:

  1. Proč změny, přehled publikací
  2. Struktura, jazyk a terminologie
Datum: Středa 26. září 2018
Všechny články autora

Související články

Hlavní změny v nové edici Pravidel golfu
Hlavní změny v nové edici Pravidel golfu

07.11.2022 | Dnes bylo uvolněno znění nové edice Pravidel golfu, která vstoupí v platnost příští rok (2023). Tentokrát nejde o revoluční změny jako v posledním případě (2019), ale „jen“ o standardní změnovou edici, která se opakuje každé čtyři roky. I tak ale stojí za to si představit, na co se můžeme těšit.

Amatérem po 1. lednu 2022
Amatérem po 1. lednu 2022

12.11.2021 | Na konci října – po celosvětovém zveřejnění nové edice Pravidel amatérského statusu, která začnou platit od 1. ledna 2022 – jsme avizovali vydání druhého článku zabývajícího se konkrétními dopady všech přijatých změn na český golf. Tady je!...

Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022
Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022

26.10.2021 | V úterý 26. října byla publikována modernizovaná Pravidla amatérského statusu, kterými se golf globálně začne řídit od 1. ledna 2022. Pojďme si představit nejdůležitější změny.

Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...
Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...

12.04.2021 | Dnešním dnem spouští Česká golfová federace vlastní online platformu pravidlových testů. Bude sloužit jak široké veřejnosti k nezávaznému ověření, jak na tom kdo je se znalostí pravidel, tak i pro výukové a zkouškové účely rozhodčích golfu.

Pravidla golfu v češtině naleznete už také v aplikac ...
Pravidla golfu v češtině naleznete už také v aplikac ...

27.02.2021 | Více než dva roky jsou v platnosti nová Pravidla golfu, jejichž znění lze čerpat jak z několika tuzemských tištěných publikací, tak také z elektronických médií včetně mobilní aplikace ČGF. Nově lze hledat pravidla v českém jazyce také v celosvětově využívané aplikaci R&A.

Jaká budou Pravidla amatérského statusu od roku ...
Jaká budou Pravidla amatérského statusu od roku ...

22.02.2021 | Právě dnes oba řídící orgány golfu ve světě – R&A a USGA – publikovaly návrh modernizovaných Pravidel amatérského statusu, která by v nové podobě měla platit od 1. ledna 2022. Pro někoho nezáživné čtení, pro jiného bestseller. Pravidla amatérského statusu však ovlivňují golfový život každého z nás.

Jak na WHS? Metodické pokyny
Jak na WHS? Metodické pokyny

08.07.2020 | Nástup nového Světového hendikepového systému (WHS) byl zpomalen epidemií COVID-19. Ale golf naštěstí patřil k prvním aktivitám, které se dočkaly uvolnění, a tak jsou poslední týdny již ve znamení plnokrevného turnajového provozu. To s sebou samozřejmě přineslo první reálné zkušenosti s WHS.

Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy
Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy

10.04.2020 | Na webu ČGF v sekci DOKUMENTY byl publikován Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy. Nový průvodce poskytuje jednoduchá vysvětlení a běžné aplikace Pravidel pro hendikepy, který je součástí Světového hendikepového systému (WHS).

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde