Česká golfová federace

Aktuality

Amatérem po 1. lednu 2022

Amatérem po 1. lednu 2022

Luboš Klikar, Pátek 12. listopadu 2021

Na konci října – po celosvětovém zveřejnění nové edice Pravidel amatérského statusu, která začnou platit od 1. ledna 2022 – jsme avizovali vydání druhého článku zabývajícího se konkrétními dopady všech přijatých změn na český golf. Tady je!

Úvod

Pro někoho zklamání, pro jiného revoluce. Tak lze stručně shrnout ohlasy na Pravidla, která oba řídící orgány golfu ve světě – R&A a USGA – zveřejnily v úterý 26. října. Pokud se však kodex s deseti pravidly, několika dodatky a téměř stem stránek výkladů zúží na pravidel šest a několik málo stránek návodných komentářů,
dá se předpokládat, že se něco změnilo. A ono se opravdu změnilo!

Kdo je amatér

Přeskočme dřívější rozsáhlá Pravidla 1 a 2 Amatérismus a Profesionalismus s řadou poznámek a výjimek. Nové Pravidlo 2 stručně a jasně říká, že všichni hráči jsou amatéři, ledaže:

  • přijmou výhru v rozporu s Pravidlem 3: Výhry,
  • hrají v soutěži jako profesionálové,
  • přijmout platbu nebo kompenzaci za lekci v rozporu s Pravidlem 4: Lekce,
  • jsou zaměstnáni (včetně OSVČ) jako klubový profesionál nebo profesionál na driving range; nebo
  • jsou členy asociace pro profesionální hráče.

Pak už nejsou amatéry. Tečka.

Výhry, to nás zajímá

Pojďme k Pravidlu 3 Výhry. Přelomovou novinkou od roku 2022 je, že i amatérský hráč může přijmout finanční výhru, chcete-li peníze, za umístění v turnaji, aniž by ztratil amatérský status. Velmi podstatná „drobnost“: nebude to možné v jakémkoli turnaji, ale jen v tzv. scratch turnaji, který se hraje na rány brutto a v němž hendikepy až na jednu výjimku nesmějí hrát žádnou roli, dokonce ani v případném rozdělení hráčů do divizí, skupin nebo kategorií, v nichž by se pak hrálo už jen na rány brutto… To jedinou výjimkou je případné užití hendikepu pro určení, kdo je způsobilý ve scratch turnaji hrát, např. jen hráči s hendikepem 5,0 a nižším.

Co je stejně důležité: finanční výhru ve scratch turnaji amatérský hráč může převzít jen do výše Pravidly schváleného limitu, který činí 1.000 dolarů na soutěž. V hendikepovém turnaji, což jsou všechny jiné než scratch turnaje, platí stejný limit pro výhry, tj. 1.000 dolarů na soutěž, ale na všechny jiné než finanční výhry. Ty totiž amatéři v hendikepových turnajích beztrestně převzít nesmějí!

Dobrá zpráva pro ranaře nebo kouzelníky ve hře s putterem: pokud se rádi účastníte soutěží o nejdelší drajv, nejblíž k cíli nebo puttovacích soutěží, které nejsou součástí turnajů jako ony známé „vloženky“, nemusíte si s hodnotou své případné výhry lámat hlavu. Pravidlo 3 a jeho limity se na takovéto samostatně pořádané soutěže v golfových dovednostech už nevztahují.

Doména profesionálů

Pravidlo 4 Lekce. Víceméně vše při starém. Poskytování golfových lekcí nadále zůstává doménou vyškolených profesionálů, přičemž amatéři jim mohou – stejně jako dřív – více nebo méně „přizvukovat“, pokud lekce poskytují v rámci oficiálních programů předem schválených národním řídícím orgánem (v našem případě ČGF) nebo jako zaměstnanci vzdělávacího zařízení nebo tábora, pokud tak činí v menší polovině své pracovní doby (nevím o takových). A že by v našich podmínkách amatéři houfně poskytovali golfové lekce v písemné nebo online podobě a pobírali za ně tučné honoráře, je hodně za vlasy přitažený scénář.

Co někomu může zůstat trnem v oku, je, že se Pravidla stejně jako dřív nevztahují na trenéry fitness, mentální kouče, výživové poradce nebo kouče strategie hry. Ti si mohou golf užívat jako amatérští hráči, byť jejich role při přípravě profesionálních nebo amatérských hráčů je minimálně stejně důležitá jako role švihových koučů. Ti však dál mají status profesionálů!

Cesta tam a zase zpátky

V poslední době o vrácení amatérského statusu v ČR žádá jen několik málo profesionálů a profesionálek. Dá se to ročně spočítat na prstech jedné, maximálně dvou rukou. Ale nenechme se mýlit, ve světě je téma obnovení amatérského statusu nebo délky čekací lhůty prožíváno mnohem intenzivněji než u nás. I v tomto bodě se Pravidla od příštího roku změní. Minimálně v tom, že doporučená čekací lhůta je zkrácena z dvanácti na šest měsíců. A některá obnovení amatérského statusu nemusejí čekací lhůtu mít vůbec. Záležet bude na rozhodnutí Komise pro amatérský status ČGF. Její snahou určitě bude, aby tuzemský golf zbytečně nepřicházel o hráče, kteří možná přecenili své síly, možná měli jiná očekávání od profesionálního golfu, ale každopádně se chtějí co nejdřív vrátit do amatérského golfu a hrát své oblíbené turnaje s kamarády jako dřív…

Propagace, reklama, sázky

Všechny dřívější restrikce v Pravidlech týkající se propagace, podpory prodeje, reklamy nebo sázek amatérských hráčů byly odstraněny. Ano, čtete správně, odstraněny. Amatérský hráč – bude-li šikovnější, možná hezčí nebo pro sponzory zajímavější než třeba Tiger Woods nebo Annika Sörenstam – může na reklamě vydělávat majlant, aniž by ztratil amatérský status... Ale vraťme se na zem. Hlavně pro špičkové amatérské hráče, kteří seriózně přemýšlejí o přestupu mezi profesionály a pilně na tom pracují, je důležité, že od příštího roku budou moci na svém oblečení nebo výstroji mít reklamu svých podporovatelů, a to bez jakéhokoli omezení počtu, velikosti nebo pozic.

Pokud jde o časté a oblíbené sázky při golfové hře, i tady jsou nová Pravidla benevolentnější. Pokud sázení mezi hráči nepovede k „ohýbání“ Pravidel golfu nebo Pravidel pro hendikepy, žádná omezení nebudou potřeba. Přesto není nad dobrou radu: sázejte se jen s hráči, které znáte, a sázejte se o částky, které vás nezruinují. Jen tak budete mít z amatérského golfu stále radost.

Závěr

Cílem nových Pravidel je podle R&A a USGA – vedle jejich zjednodušení, zpřehlednění a snazší vymahatelnosti – finančně usnadnit výkonnostní růst nejlepších amatérských hráčů a následně jejich přechod mezi profesionály. Jestli to tak bude, ukáží nejbližší roky.

Pravidla amatérského statusu 2022 s výklady

 

 

Autor: Luboš Klikar 
Datum: Pátek 12. listopadu 2021
Všechny články autora

Související články

Hlavní změny v nové edici Pravidel golfu
Hlavní změny v nové edici Pravidel golfu

07.11.2022 | Dnes bylo uvolněno znění nové edice Pravidel golfu, která vstoupí v platnost příští rok (2023). Tentokrát nejde o revoluční změny jako v posledním případě (2019), ale „jen“ o standardní změnovou edici, která se opakuje každé čtyři roky. I tak ale stojí za to si představit, na co se můžeme těšit.

Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022
Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022

26.10.2021 | V úterý 26. října byla publikována modernizovaná Pravidla amatérského statusu, kterými se golf globálně začne řídit od 1. ledna 2022. Pojďme si představit nejdůležitější změny.

Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...
Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...

12.04.2021 | Dnešním dnem spouští Česká golfová federace vlastní online platformu pravidlových testů. Bude sloužit jak široké veřejnosti k nezávaznému ověření, jak na tom kdo je se znalostí pravidel, tak i pro výukové a zkouškové účely rozhodčích golfu.

Pravidla golfu v češtině naleznete už také v aplikac ...
Pravidla golfu v češtině naleznete už také v aplikac ...

27.02.2021 | Více než dva roky jsou v platnosti nová Pravidla golfu, jejichž znění lze čerpat jak z několika tuzemských tištěných publikací, tak také z elektronických médií včetně mobilní aplikace ČGF. Nově lze hledat pravidla v českém jazyce také v celosvětově využívané aplikaci R&A.

Jaká budou Pravidla amatérského statusu od roku ...
Jaká budou Pravidla amatérského statusu od roku ...

22.02.2021 | Právě dnes oba řídící orgány golfu ve světě – R&A a USGA – publikovaly návrh modernizovaných Pravidel amatérského statusu, která by v nové podobě měla platit od 1. ledna 2022. Pro někoho nezáživné čtení, pro jiného bestseller. Pravidla amatérského statusu však ovlivňují golfový život každého z nás.

Jak na WHS? Metodické pokyny
Jak na WHS? Metodické pokyny

08.07.2020 | Nástup nového Světového hendikepového systému (WHS) byl zpomalen epidemií COVID-19. Ale golf naštěstí patřil k prvním aktivitám, které se dočkaly uvolnění, a tak jsou poslední týdny již ve znamení plnokrevného turnajového provozu. To s sebou samozřejmě přineslo první reálné zkušenosti s WHS.

Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy
Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy

10.04.2020 | Na webu ČGF v sekci DOKUMENTY byl publikován Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy. Nový průvodce poskytuje jednoduchá vysvětlení a běžné aplikace Pravidel pro hendikepy, který je součástí Světového hendikepového systému (WHS).

Jak na handicapy v době pandemie?
Jak na handicapy v době pandemie?

08.04.2020 | V souvislosti s otevřením hřišť - byť zatím s omezeními – v situaci, kdy nadále přetrvává epidemická situace v době onemocnění COVID-19, se množí dotazy na zajištění bezpečného průběhu hry za dodržená Pravidel Golfu a Pravidel pro hendikepy.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde