Česká golfová federace

Aktuality

Změny v pravidlech platných od 1. ledna 2019 – 4.

Změny v pravidlech platných od 1. ledna 2019 – 4.

Dalibor Procházka, Středa 3. října 2018

Ve čtvrtém díle seriálu pravidlových změn se zaměříme na tu golfově prakticky nejdůležitější oblast – na jamkoviště. Zatímco jiným nástrahám se hráč může vyhnout, pobyt na jamkovišti ho nemine. Pokud tedy zrovna nehraje Stableford…

Ano, na jamkovišti a v jeho okolí se zhusta odehrává většina hry – vždyť hned polovina paru 72 je vyčleněna na puttování. Chybu na odpalu nebo v poli může hráč ještě dohnat právě při puttování, ale chybu na jamkovišti už zpravidla odčinit nelze. I malá chyba v odhadu nebo přečtení puttu přitom může mít velké následky. I proto je dobrou zprávou, že všechny změny směřují k usnadnění pobytu na jamkovišti, kde bude hráči dovoleno mnohem více, než doposud.

Jak jsme si uvedli v minulém díle, je jamkoviště jednou z pěti definovaných oblastí hřiště. Jamkoviště je přitom oblast speciálně upravená pro hru po zemi, kdy se míč v drtivé většině případů kutálí po povrchu. Tento povrch by tedy v ideálním případě měl být naprosto hladký, aby míč po něm neposkakoval. V reálném světě se o to greenkeepeři sice snaží, ale přírodní povrch je nutně náchylný k nedokonalostem či poškození. Zejména na konci startovního pole tak bývá puttování docela frustrující, protože okolí jamky je vyšlapané a rozdrásané podrážkami nepozorných golfistů.

Tomu je do značné míry konec! Proč? Protože zatímco nyní může hráč opravit na greenu jenom stopy po dopadu míče (pitchmarky) a případně ucpávky starých jamek, od příštího roku bude moci opravit cokoli!

Kromě zmíněných pitchmarků tedy zejména poškození způsobené botami či škrábance způsobené praporkovou tyčí nebo holí, ale také stopy po zvířatech, jakož i jakékoli vydrnování (ať už jde o starou ucpávku či jinou záplatu), a také bude moci vyndat pevně zapuštěné předměty (třeba kamínky nebo šišky zatlačené válcem) a opravit díry, které po nich zůstanou. K opravě pak hráč může použít ruku, nohu, hůl, týčko nebo vypichováno. Nelze si samozřejmě s sebou nosit třeba váleček, kterým by hráč green uválcoval.

Také musí jít pouze o opravu, nikoli o vylepšování, takže třeba vytlačit si putterem korýtko směrem k jamce nepůjde. A také se možnost opravy nevztahuje na následky běžné údržby a opotřebení, jako jsou drážky po prořezu, díry po provzdušnění, travní nedokonalosti nebo běžné opotřebení jamky. Ale i tak je to výrazný posun!

Další avizovanou změnou je pak možnost ponechat praporkovou tyč v jamce. V tomto případě jde zejména o zrychlení hry - v situaci, kdy mají všichni hráči dlouhé putty, často trvalo dlouho, než si tyč vzájemně obsloužili. Faktický rozdíl mezi puttováním s tyčí a bez tyče přitom není nijak závratný - u kratších puttů pak lze očekávat, že si hráči budou tyč i nadále vyndávat, minimálně pocitově. Ale když nebudou chtít, nebudou muset. Trefení praporkové tyče v jamce totiž s sebou neponese žádný trest, ať už hráč hraje odkudkoli.

Stejně tak nebude trestné, jestliže hráčův míč zasáhne odloženou nebo obsluhovanou praporkovou tyč, jestliže se tak stane náhodou (tedy tyč nesmí být umístěna na konkrétní místo s úmyslem případně zastavit míč, ani obsluhovatel nesmí míč v pohybu úmyslně vychýlit).

Mění se také řešení situace, kdy se míč v klidu opírá o praporkovou tyč v jamce. Pokud je jakákoli část míče pod úrovní povrchu jamkoviště, považuje se míč za dohraný (bez ohledu na to, jak dopadne následná manipulace s tyčí nebo míčem). Pokud tomu tak není, pak jestliže se míč při manipulaci s praporkovou tyčí pohne, musí se umístit na okraj jamky a standardně dohrát, a to i kdyby snad při té manipulaci spadl do jamky. Popravdě situací, kdy se míč opírá o praporkovou tyč a přitom není alespoň částečně pod úrovní povrchu jamkoviště, nebude mnoho, snad jen když praporková tyč je sice v jamce, ale je zároveň vychýlená (například větrem).

Trvalé kodifikace se také dočkalo současné doporučené místní pravidlo (ČGF ho i začlenila do své Hard Card), které hráče vyviňovalo z náhodného pohnutí míče nebo markovátka na jamkovišti (třeba když si na míč upustil putter nebo minci nebo míč omylem zasáhl při cvičném švihu patrem). Nová úprava jde ale ještě dál, kdy se míč, který byl zvednut a zase vrácen na místo, vrací, i kdyby se pohnul pouze působením přírodních sil (větru, vody, gravitace). Neboli když hráč míč na jamkovišti označí, zvedne a vrátí, bude ho určitě puttovat z daného místa, i kdyby se míč mezitím pohnul z jakéhokoli důvodu.

Dává to smysl i s ohledem na to, že hráč již zatím určitě věnoval čas čtení putttu, takže hra z nového místa by zdržovala. Kromě toho odpadá jakékoli možné podezření, že třeba hráč míč vrátil úmyslně do vratké polohy, aby se mu třeba přikulil blíže k jamce. Rozhodně to také zmenší problémy na rychlých a svažitých greenech, nota bene za větrného počasí.

Jediný případ, kdy se míč bude hrát z nového místa, je tak ten, kdy se míč pohne výhradně přírodním vlivem předtím, než ho hráč zvedne (i kdyby byl býval mohl).

Takže vzhůru na jamkoviště a patujte bez stresu!

Předchozí publikované díly:

  1. Proč změny, přehled publikací
  2. Struktura, jazyk a terminologie
  3. Nové a změněné pojmy
Datum: Středa 3. října 2018
Všechny články autora

Související články

Hlavní změny v nové edici Pravidel golfu
Hlavní změny v nové edici Pravidel golfu

07.11.2022 | Dnes bylo uvolněno znění nové edice Pravidel golfu, která vstoupí v platnost příští rok (2023). Tentokrát nejde o revoluční změny jako v posledním případě (2019), ale „jen“ o standardní změnovou edici, která se opakuje každé čtyři roky. I tak ale stojí za to si představit, na co se můžeme těšit.

Amatérem po 1. lednu 2022
Amatérem po 1. lednu 2022

12.11.2021 | Na konci října – po celosvětovém zveřejnění nové edice Pravidel amatérského statusu, která začnou platit od 1. ledna 2022 – jsme avizovali vydání druhého článku zabývajícího se konkrétními dopady všech přijatých změn na český golf. Tady je!...

Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022
Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022

26.10.2021 | V úterý 26. října byla publikována modernizovaná Pravidla amatérského statusu, kterými se golf globálně začne řídit od 1. ledna 2022. Pojďme si představit nejdůležitější změny.

Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...
Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...

12.04.2021 | Dnešním dnem spouští Česká golfová federace vlastní online platformu pravidlových testů. Bude sloužit jak široké veřejnosti k nezávaznému ověření, jak na tom kdo je se znalostí pravidel, tak i pro výukové a zkouškové účely rozhodčích golfu.

Pravidla golfu v češtině naleznete už také v aplikac ...
Pravidla golfu v češtině naleznete už také v aplikac ...

27.02.2021 | Více než dva roky jsou v platnosti nová Pravidla golfu, jejichž znění lze čerpat jak z několika tuzemských tištěných publikací, tak také z elektronických médií včetně mobilní aplikace ČGF. Nově lze hledat pravidla v českém jazyce také v celosvětově využívané aplikaci R&A.

Jaká budou Pravidla amatérského statusu od roku ...
Jaká budou Pravidla amatérského statusu od roku ...

22.02.2021 | Právě dnes oba řídící orgány golfu ve světě – R&A a USGA – publikovaly návrh modernizovaných Pravidel amatérského statusu, která by v nové podobě měla platit od 1. ledna 2022. Pro někoho nezáživné čtení, pro jiného bestseller. Pravidla amatérského statusu však ovlivňují golfový život každého z nás.

Jak na WHS? Metodické pokyny
Jak na WHS? Metodické pokyny

08.07.2020 | Nástup nového Světového hendikepového systému (WHS) byl zpomalen epidemií COVID-19. Ale golf naštěstí patřil k prvním aktivitám, které se dočkaly uvolnění, a tak jsou poslední týdny již ve znamení plnokrevného turnajového provozu. To s sebou samozřejmě přineslo první reálné zkušenosti s WHS.

Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy
Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy

10.04.2020 | Na webu ČGF v sekci DOKUMENTY byl publikován Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy. Nový průvodce poskytuje jednoduchá vysvětlení a běžné aplikace Pravidel pro hendikepy, který je součástí Světového hendikepového systému (WHS).

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde