Česká golfová federace

Aktuality

Změny v pravidlech platných od 1. ledna 2019 – 5.

Změny v pravidlech platných od 1. ledna 2019 – 5.

Dalibor Procházka, Středa 10. října 2018

V pátém díle seriálu se podíváme na zoubek bunkerům. Písečné překážky jsou postrachem zejména pro začátečníky, špičkoví hráči naopak mnohdy preferují ránu z bunkeru třeba před přihrávkou, ale všichni v něm musí dodržovat specifická pravidla.

Jako u lecčeho jiného, i u bunkeru se změnila textace jeho definice, ale v zásadě se na ní nic podstatného nezměnilo. Jde o zvlášť připravenou oblast s pískem, zpravidla ve formě prohlubně, ze které byla vybrána tráva či půda, přičemž její součástí nejsou hrany, zdi nebo stěny na okrajích takto připravené oblasti, které jsou tvořeny půdou, trávou, stohovanými drny nebo umělým materiálem, ani třeba zatravněné oblasti (ostrůvky) uvnitř takovéto oblasti.

Míč je v bunkeru, jestliže se dotýká písku na zemi uvnitř okrajů bunkeru, nebo se nachází uvnitř okrajů bunkeru a leží na zemi v místě, kde by běžně byl písek (třeba když byl písek vyfoukán větrem nebo odplaven vodou), nebo uvnitř nebo na volném přírodním předmětu, pohyblivé závadě, abnormálním stavu hřiště nebo nedílné součásti, která se dotýká písku v bankru nebo je na zemi v místě, kde by běžně byl písek (třeba když na podzim leží na listech nafoukaných do bankru).

Stejně tak se nezměnilo to, že hráč nesmí dotknout holí písku bezprostředně před nebo za míčem (tedy de facto nesmí založit), ani při cvičném švihu (pozor na panující pověru – samotný cvičný švih ve vzduchu lze v bunkeru klidně provést!) nebo při nápřahu k ráně. Ovšem jinak už si hráč nemusí dávat takový pozor jako doposud, protože jakékoli jiné dotknutí se písku už není trestné, ledaže by tak hráč učinil s cílem testování stavu bunkeru nebo kdyby si tím zlepšil cokoli pro svou nadcházející ránu.

Bude tedy možno se v bunkeru klidně opřít o hůl (třeba při čekání nebo zdolávání svahu), odložit v překážce hole nebo hrábě, uhrabat písek nebo dokonce vzteky bouchnout holí do písku po nepovedené ráně (a to i když míč zůstal v tom samém bunkeru). Samozřejmě také stále zůstává možnost písek libovolně prohledávat při hledání zabořeného míče s tím, že pokud míč najdete, musíte jeho polohu zrekonstruovat (tj. zase ho zasypat), přičemž můžete část míče nechat viditelnou.

Tím to ale zdaleka nekončí! Nezřídka se stane, že v bunkeru se kromě písku nacházejí i jiné předměty. Pokud jsou umělé, jde zpravidla o pohyblivé závady (třeba hrábě, plastová láhev od pití, zapomenuté týčko nebo zafoukaná igelitová taška), od kterých je i nadále plná beztrestná úleva – jednoduše ji odstraníte a pokud se přitom míč náhodou pohne, beztrestně ho vrátíte zpět.

Jiné je to ale s volnými přírodními předměty, jako jsou kamínky, šišky, listy, větvičky či ovocné plody. S těmi doposud nebylo možno hýbat (vyjma při hledání míče a i pak velmi opatrně). Výjimkou bylo, když byly kameny v bankru prohlášeny za pohyblivé závady, jak to ostatně má i ČGF ve své Hard Card. Pokud ale třeba za míčem ležela šiška a efektivně překážela v udeření míče, měl hráč prostě smůlu. Nově ale bude možno jakýkoli takový volný přírodní předmět beztrestně odstranit. Takže třeba zmíněné místní pravidlo prohlašující kameny v bunkeru za pohyblivé závady už bude vlastně zbytečné. Jenom je přitom potřeba si dát pozor, aby se míč nepohnul (stejně, jako je tomu při odstraňování větviček v poli) – to je jediný, byť podstatný, rozdíl oproti pohyblivým závadám. Takže list, na kterém míč v bankru leží, si neodstraníte, ale všechny ostatní, které vám brání v nápřahu, ano.

A aby toho nebylo málo, pravidla nově nabízí způsob, jak se dostat z bunkeru ven! Doposud se z bunkeru dalo dostat jinak než zahráním pouze tehdy, když hráči překážela nepohyblivá závada (třeba schůdky) nebo půda v abnormálním stavu (typicky louže po dešti). Pak měl hráč kromě beztrestného dropu v rámci bunkeru i možnost dropu po linii dozadu ven za bunker, byť s jednou trestnou. Přesně tak tomu bude i nadále.

Pokud měl ale hráč špatnou, nehratelnou pozici, pravidla žádnou takovou možnost nenabízela (pomineme-li možnost jít zpátky na původní místo, o kteroužto možnost stejně hráč při prvním pokusu o odehrání z bunkeru přišel). A právě v takové situaci kromě standardního dropu s jednou trestnou v rámci bunkeru (do dvou délek hole nebo po linii) nově přibyla i možnost dropu po linii dozadu ven za bunker, ovšem se dvěma trestnými ranami. Takže určitě to není zadarmo, ale jsou situace a pozice, kdy taková možnost bude vítanou spásou. Třeba dvouciferná skóre způsobená písečným šílenstvím pod hranou bankru by tak měla být minulostí.

Takže až příště skončí váš míček v písku, nezoufejte ani se nebojte. Pravidla na vás v takové situaci už snad ani hodnější být nemohou, takže to bude jen na vás. A kdyby se nedařilo, pořád existuje bezpečná cesta ven.

Předchozí publikované díly:

  1. Proč změny, přehled publikací
  2. Struktura, jazyk a terminologie
  3. Nové a změněné pojmy
  4. Jamkoviště
Datum: Středa 10. října 2018
Všechny články autora

Související články

Hlavní změny v nové edici Pravidel golfu
Hlavní změny v nové edici Pravidel golfu

07.11.2022 | Dnes bylo uvolněno znění nové edice Pravidel golfu, která vstoupí v platnost příští rok (2023). Tentokrát nejde o revoluční změny jako v posledním případě (2019), ale „jen“ o standardní změnovou edici, která se opakuje každé čtyři roky. I tak ale stojí za to si představit, na co se můžeme těšit.

Amatérem po 1. lednu 2022
Amatérem po 1. lednu 2022

12.11.2021 | Na konci října – po celosvětovém zveřejnění nové edice Pravidel amatérského statusu, která začnou platit od 1. ledna 2022 – jsme avizovali vydání druhého článku zabývajícího se konkrétními dopady všech přijatých změn na český golf. Tady je!...

Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022
Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022

26.10.2021 | V úterý 26. října byla publikována modernizovaná Pravidla amatérského statusu, kterými se golf globálně začne řídit od 1. ledna 2022. Pojďme si představit nejdůležitější změny.

Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...
Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...

12.04.2021 | Dnešním dnem spouští Česká golfová federace vlastní online platformu pravidlových testů. Bude sloužit jak široké veřejnosti k nezávaznému ověření, jak na tom kdo je se znalostí pravidel, tak i pro výukové a zkouškové účely rozhodčích golfu.

Pravidla golfu v češtině naleznete už také v aplikac ...
Pravidla golfu v češtině naleznete už také v aplikac ...

27.02.2021 | Více než dva roky jsou v platnosti nová Pravidla golfu, jejichž znění lze čerpat jak z několika tuzemských tištěných publikací, tak také z elektronických médií včetně mobilní aplikace ČGF. Nově lze hledat pravidla v českém jazyce také v celosvětově využívané aplikaci R&A.

Jaká budou Pravidla amatérského statusu od roku ...
Jaká budou Pravidla amatérského statusu od roku ...

22.02.2021 | Právě dnes oba řídící orgány golfu ve světě – R&A a USGA – publikovaly návrh modernizovaných Pravidel amatérského statusu, která by v nové podobě měla platit od 1. ledna 2022. Pro někoho nezáživné čtení, pro jiného bestseller. Pravidla amatérského statusu však ovlivňují golfový život každého z nás.

Jak na WHS? Metodické pokyny
Jak na WHS? Metodické pokyny

08.07.2020 | Nástup nového Světového hendikepového systému (WHS) byl zpomalen epidemií COVID-19. Ale golf naštěstí patřil k prvním aktivitám, které se dočkaly uvolnění, a tak jsou poslední týdny již ve znamení plnokrevného turnajového provozu. To s sebou samozřejmě přineslo první reálné zkušenosti s WHS.

Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy
Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy

10.04.2020 | Na webu ČGF v sekci DOKUMENTY byl publikován Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy. Nový průvodce poskytuje jednoduchá vysvětlení a běžné aplikace Pravidel pro hendikepy, který je součástí Světového hendikepového systému (WHS).

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde