Česká golfová federace

Aktuality

Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022

Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022

Luboš Klikar, Úterý 26. října 2021

V úterý 26. října byla publikována modernizovaná Pravidla amatérského statusu, kterými se golf globálně začne řídit od 1. ledna 2022. Pojďme si představit nejdůležitější změny.

Modernizace Pravidel amatérského statusu (PAS) je poslední krok obou řídících orgánů golfu ve světě, tj. R&A a USGA, ve snaze učinit pravidla hry úplná, srozumitelná a vymahatelná pro milióny hráčů. Masivní zpětná vazba získaná během letošního roku potvrdila, že amatérský golf stále hraje důležitou roli a že zachování PAS k jeho ochraně je žádoucí.

Nová PAS nicméně odstraňují řadu omezení, která se dříve na amatérský golf vztahovala. Nadále budou pečovat o integritu a čistotu amatérského golfu, a to hlavně co do možných forem a výše výher, které amatéři mohou převzít.

Nová PAS uvádějí následující akty, které skončí ztrátou amatérského statusu:

  • Přijetí výhry v hodnotě vyšší než 1.000 USD nebo jakékoliv finanční výhry v hendikepové soutěži
  • Účast v turnaji jako profesionál
  • Přijetí platby za golfovou lekci (pozn.: všechny výjimky ve stávajícím Pravidle 5 Lekce zůstávají v platnosti, např. poskytování lekcí v rámci oficiálních programů schválených národními asociacemi či ve vzdělávacích institucích)
  • Přijetí zaměstnání jako klubový profesionál či profesionál na driving range nebo členství v asociaci pro profesionální hráče

Zjednodušená PAS rozlišují mezi tzv. scratch a hendikepovými soutěžemi co do formy výher (finanční vs věcné), které amatéři mohou přijmout. Pravidlo o výhrách se přitom nově vztahuje jen na hru od odpaliště do jamky na hřišti nebo na simulátoru, nikoliv na oblíbené soutěže o nejdelší drajv, v puttování nebo dovednostní soutěže, které jsou pořádány samostatně a nejsou součástí tradiční golfové hry. Co je mimořádně důležité - z PAS byla odstraněna všechna reklamní, sponzorská, výdajová a další omezení týkající se amatérských hráčů.

Nová PAS mají podle R&A a USGA finančně pomoci dalšímu rozvoji golfu a přispět ke snazšímu přechodu elitních amatérských hráčů mezi profesionály.

V krátké době budeme publikovat další článek na téma změn v PAS od roku 2022 a jejich konkrétního dopadu na český golf.

Rules of Amateur Status 2022

Autor: Luboš Klikar 
Datum: Úterý 26. října 2021
Všechny články autora

Související články

Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...
Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...

12.04.2021 | Dnešním dnem spouští Česká golfová federace vlastní online platformu pravidlových testů. Bude sloužit jak široké veřejnosti k nezávaznému ověření, jak na tom kdo je se znalostí pravidel, tak i pro výukové a zkouškové účely rozhodčích golfu.

Pravidla golfu v češtině naleznete už také v aplikac ...
Pravidla golfu v češtině naleznete už také v aplikac ...

27.02.2021 | Více než dva roky jsou v platnosti nová Pravidla golfu, jejichž znění lze čerpat jak z několika tuzemských tištěných publikací, tak také z elektronických médií včetně mobilní aplikace ČGF. Nově lze hledat pravidla v českém jazyce také v celosvětově využívané aplikaci R&A.

Jak na WHS? Metodické pokyny
Jak na WHS? Metodické pokyny

08.07.2020 | Nástup nového Světového hendikepového systému (WHS) byl zpomalen epidemií COVID-19. Ale golf naštěstí patřil k prvním aktivitám, které se dočkaly uvolnění, a tak jsou poslední týdny již ve znamení plnokrevného turnajového provozu. To s sebou samozřejmě přineslo první reálné zkušenosti s WHS.

Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy
Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy

10.04.2020 | Na webu ČGF v sekci DOKUMENTY byl publikován Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy. Nový průvodce poskytuje jednoduchá vysvětlení a běžné aplikace Pravidel pro hendikepy, který je součástí Světového hendikepového systému (WHS).

Jak na handicapy v době pandemie?
Jak na handicapy v době pandemie?

08.04.2020 | V souvislosti s otevřením hřišť - byť zatím s omezeními – v situaci, kdy nadále přetrvává epidemická situace v době onemocnění COVID-19, se množí dotazy na zajištění bezpečného průběhu hry za dodržená Pravidel Golfu a Pravidel pro hendikepy.

Jak ovlivnil přechod na WHS handicap u nejlepších ...
Jak ovlivnil přechod na WHS handicap u nejlepších ...

19.03.2020 | Zatímco rekreační golfisté po přechodu ČGF na nový handicapový systém vesměs zjistili, že svůj handicap zhoršili, u předních českých amatérů se stal pravý opak. Nejlepší WHS handicap z amatérských hráčů registrovaných v rámci ČGF má nyní reprezentantka Sára Kousková (+5,9).

Přepočet handicapů byl dokončen, technický server ...
Přepočet handicapů byl dokončen, technický server ...

17.03.2020 | Technický server ČGF je po odstávce, během které se uskutečnila migrace HCP (přepočet podle nových pravidel WHS) znovu v provozu. Přepočet handicapů byl tak dokončen.

Celosvětový handicapový systém - Shrnutí na závěr
Celosvětový handicapový systém - Shrnutí na závěr

06.02.2020 | ČGF se přihlásila k používání nového WHS již od roku 2020. Leden je pryč, ale zatím se nic neděje. Jak to tedy vlastně bude? A hlavně kdy? A jak vlastně bude ten přechod vypadat?...

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde