Česká golfová federace

Aktuality

Změny v pravidlech platných od 1. ledna 2019 - 1.

Změny v pravidlech platných od 1. ledna 2019 - 1.

Dalibor Procházka, Středa 12. září 2018

Dnes bylo uvolněno očekávané plné znění modernizované edice Pravidel golfu, která vstoupí v platnost příští rok (2019). Vyvrcholila tak dlouholetá práce nejvyšších golfových autorit R&A a USGA, do které se ale zapojila i spousta rozhodčích, funkcionářů a hráčů z celého světa.

Erudice a pečlivost, s jakou byla nová edice připravována, dává záruku, že zavedené změny budou ku prospěchu golfu jako celku. Po zařazení do programu olympijský her je to tak další krok k tomu, aby golf byl vnímán jako atraktivní moderní sport 21. století.

V prvé řadě je potřeba všechny ujistit, že ačkoli změn je opravdu hodně, sama podstata hry a vlastně ani podstata většiny pravidel se nijak nezměnila. Hráč bude stále moci mít nejvýše 14 holí, bude se muset včas dostavit na start a míč zahraný z odpaliště bude muset dohrát do jamky. Jen to občas bude mít o něco jednodušší. A ostatně – kolikrát za kolo hráč vlastně řeší nějakou pravidlovou situaci? Někdy párkrát, někdy vůbec ne. Golf prostě zůstává golfem.

V právě začínajícím seriálu článků se každou středu budeme postupně věnovat jednotlivým změnám detailně. Dnes se soustředíme jen na ty nejviditelnější.

Nejprve si ale řekněme něco o motivaci ke všem těm změnám, protože důvodů a cílů bylo hned několik:

Prvním cílem modernizace bylo pravidla přepracovat tak, aby byla pro hráče i funkcionáře celkově srozumitelnější. To zahrnovalo jednak změnu samotné struktury pravidel (počet pravidel mj. klesl na 24), tak i změnu formulací a použitých pojmů (některé byly už docela archaické či připouštěly mylný výklad), použití návodných ilustrací nebo zahrnutí nejčastějších situací, které dosud řešila až Rozhodnutí, do samotného základního textu pravidel.

Druhým, poměrně těsně svázaným cílem, bylo celkové zjednodušení pravidel. To zahrnovalo jak maximální sjednocení používaných postupů (ideálním příkladem je postup při spouštění míče), tak třeba i odstranění některých menších trestů za neúmyslné prohřešky (třeba trefení vlastního bagu aj.).

Třetím, neméně důležitým cílem, bylo zohlednění aktuálních problémů a trendů hry. Sem patří třeba možnost označit červenými kolíky prakticky libovolné území (ne nutně jenom vodní překážku, ale třeba i křoví nebo les), zkrácení časového limitu na hledání míče nebo doporučení hrát tzv. „ready golf“ (tempo hry je zásadním problémem dnešního golfu). Při tom všem ale bylo potřeba zachovat golfu jeho podstatu a neztratit ani historickou kontinuitu (tradice rozhodně není v golfu prázdným pojmem).

Pravidla budou nově prezentována v početnější řadě samostatných publikací. Tady je jejich přehled:

  • Pravidla golfu (Rules of Golf) – kompletní text pravidel včetně ilustrací, ovšem s tím, že některé organizační postupy či specifikace výstroje byly vyčleněny zvlášť
  • Hráčská edice pravidel (Rules of Golf – Player’s Edition) – o něco stručnější verze formulovaná v druhé osobě tak, aby hráčům dávala co nejlepší návod na rychlé a správné řešení praktických herních situací
  • Průvodce pravidly golfu (Official Guide to the Rules of Golf) – obdoba současné knihy Rozhodnutí (Decisions), ovšem výrazně přepracovaná a stručnější
  • Činnost soutěžního výboru (Committee Procedures) – tato publikace obsahuje zejména současná pravidla 33 a 34 a dodatky věnované místním pravidlům a podmínkám soutěže tak, aby poskytla srozumitelný a jasný návod všem pořadatelům
  • Upravená pravidla golfu pro hráče s tělesným postižením (Modified Rules of Golf for Players with Disabilities) – obdoba stejné současné publikace
  • Pravidla pro výstroj (Equipment Rules) – zvlášť vyčleněná pravidla pro hole, míče a další výstroj, aby je bylo možno kdykoli upravovat a tím operativně reagovat na možné technologické změny
  • Pravidla amatérského statusu (Rules of Amateur Status) – zvlášť vyčleněná součást současné edice, která zatím nedoznala žádných změn

Pro hráče budou nejdůležitější první dvě publikace, pro rozhodčí a organizátory pak ostatní, zejména další dvě. Kompletní originální text modernizovaných publikací je k dispozici na stránkách R&A (www.randa.org) resp. specializované sekci věnované nové edici pravidel (www.rules.golf). Na českém překladu se ještě pracuje, k dispozici by měl být ještě během letošního podzimu.

Od příště se, jak slíbeno, začneme jednotlivým pravidlům a změnám věnovat podrobněji. Ale ať se vám to nepoplete – po celý zbytek roku 2018 se stále ještě hraje podle stávajících pravidel!

 

Datum: Středa 12. září 2018
Všechny články autora

Související články

Hlavní změny v nové edici Pravidel golfu
Hlavní změny v nové edici Pravidel golfu

07.11.2022 | Dnes bylo uvolněno znění nové edice Pravidel golfu, která vstoupí v platnost příští rok (2023). Tentokrát nejde o revoluční změny jako v posledním případě (2019), ale „jen“ o standardní změnovou edici, která se opakuje každé čtyři roky. I tak ale stojí za to si představit, na co se můžeme těšit.

Amatérem po 1. lednu 2022
Amatérem po 1. lednu 2022

12.11.2021 | Na konci října – po celosvětovém zveřejnění nové edice Pravidel amatérského statusu, která začnou platit od 1. ledna 2022 – jsme avizovali vydání druhého článku zabývajícího se konkrétními dopady všech přijatých změn na český golf. Tady je!...

Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022
Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022

26.10.2021 | V úterý 26. října byla publikována modernizovaná Pravidla amatérského statusu, kterými se golf globálně začne řídit od 1. ledna 2022. Pojďme si představit nejdůležitější změny.

Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...
Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...

12.04.2021 | Dnešním dnem spouští Česká golfová federace vlastní online platformu pravidlových testů. Bude sloužit jak široké veřejnosti k nezávaznému ověření, jak na tom kdo je se znalostí pravidel, tak i pro výukové a zkouškové účely rozhodčích golfu.

Pravidla golfu v češtině naleznete už také v aplikac ...
Pravidla golfu v češtině naleznete už také v aplikac ...

27.02.2021 | Více než dva roky jsou v platnosti nová Pravidla golfu, jejichž znění lze čerpat jak z několika tuzemských tištěných publikací, tak také z elektronických médií včetně mobilní aplikace ČGF. Nově lze hledat pravidla v českém jazyce také v celosvětově využívané aplikaci R&A.

Jaká budou Pravidla amatérského statusu od roku ...
Jaká budou Pravidla amatérského statusu od roku ...

22.02.2021 | Právě dnes oba řídící orgány golfu ve světě – R&A a USGA – publikovaly návrh modernizovaných Pravidel amatérského statusu, která by v nové podobě měla platit od 1. ledna 2022. Pro někoho nezáživné čtení, pro jiného bestseller. Pravidla amatérského statusu však ovlivňují golfový život každého z nás.

Jak na WHS? Metodické pokyny
Jak na WHS? Metodické pokyny

08.07.2020 | Nástup nového Světového hendikepového systému (WHS) byl zpomalen epidemií COVID-19. Ale golf naštěstí patřil k prvním aktivitám, které se dočkaly uvolnění, a tak jsou poslední týdny již ve znamení plnokrevného turnajového provozu. To s sebou samozřejmě přineslo první reálné zkušenosti s WHS.

Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy
Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy

10.04.2020 | Na webu ČGF v sekci DOKUMENTY byl publikován Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy. Nový průvodce poskytuje jednoduchá vysvětlení a běžné aplikace Pravidel pro hendikepy, který je součástí Světového hendikepového systému (WHS).

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde