Česká golfová federace

Aktuality

Zuska i Brixi prošli cutem na Challenge Tour v Kalkatě

Zuska i Brixi prošli cutem na Challenge Tour v Kalkatě

Tomáš Přikryl, Neděle 24. března 2024

Druhá nejvyšší evropská série Challenge Tour završila v neděli 24.3. druhý ze dvou březnových turnajů v Indii. Na Kolkata Challenge na hřišti Royal Calcutta prošli do finálových kol i oba čeští zástupci. Lépe skončil Gordan Brixi na dělené 26. příčce, Jiří Zuska přes dobrý začátek dělil 38. místo.

Brixiho i Zusku dělily na konci turnaje jen dvě rány a 12 příček, jejich postupy turnajem měly ale téměř opačný scénář.

Jiří Zuska první dvě kola zahrál pod par hřiště na 69 a 71 ran a se skóre -4 s přehledem prošel cutem na dělené 13. pozici. První dva hrací dny pak komentoval vcelku spokojeně: „Hrál jsem dobře, vzhledem k podmínkám je výsledek fajn. Hřiště je totiž opravdu o hodně náročnější než v minulém týdnu a především každá rána do roughu hrozí ztrátou. Míč se zaboří tak, že téměř není vidět, a pak se složitě odhaduje, jak ho zahrát. Na náročnosti přidává samozřejmě i vysoká teplota, ještě nepříjemnější je ale zdejší vlhkost vzduchu.“ S páteční hrou byl Zuska spokojenější než předchozí den, zvláště když po 9. jamce se ocitl v čele leaderboardu. „Bez ohledu na výsledek se mi dnes hrálo lépe než ve čtvrtek. Úvodní devítka mi vycházela, skóroval jsem (pozn.:), ale na druhé jsem udělal pár chyb, a tak je výsledek horší než v prvním kole, ale to tak někdy bývá. Teď už se těším na víkend.“

Ve třetím kole to bylo podle Zuskova vyjádření v pořádku až do 12 jamky. Pak ale přišla dvě bogey, jeden neproměněný krátký putt a ztráta trpělivosti, což mu pokazilo celé kolo. Na žebříčku turnaje se propadl o 17 pozic. Ve 4. kole začal Jiří Zuska z 10. jamky a i tentokrát se dostavil zlom ve hře. Po eaglu na patnáctce a birdie na šestnáctce následovaly tři bogey za sebou. „Trochu opakování včerejšího kola. Dlouho to vypadalo dobře, ale přišel nějaký zlom a začalo se to bortit. Je z toho nakonec 38. místo, což teda není průšvih, ale měl jsem samozřejmě trochu jiné plány,“ komentoval pětadvacetiletý profesionál poslední kolo a celé své vystoupení. Za kola (69+71+72+74) a skóre -2 patří Zuskovi kromě 38. příčky také šek na 1.690 euro.

Na Gordana Brixiho čekalo v Kalkatě lepší konečné umístění, přestože to na to po dvou kolech úplně nevypadalo. Briximu se 1. kolo podařilo zahrát 2 rány pod par a dělil tak 30. pozici. V kole druhém ale procházel do finálového víkendu na dělené 50. pozici pouhou jednu ránu nad hranicí cutu.

Víkend v Kalkatě ale znamenal pro jedenadvacetiletého Čecha posun leaderboardem směrem nahoru a později popisoval těžké podmínky, se kterými se vyrovnával po svém: „Tento týden byly úzké fairwaye a hluboké bermuda roughy, ze kterých se těžko odhadne let míče. Spoluhráč v mé skupině skoro šlápnul na 3metrového hada schovaného v roughu. O víkendu bylo 35 stupňů a velká vlhkost. Ranní vlhkost je tak vysoká, že na prvních jamkách zkracuje let míče. V neděli byl větší vítr a skoro všechny pin pozice byly vzadu. V takových podmínkách je těžší se soustředit a celkově bylo těžší skórovat o víkendu než předchozí dny.“

Přesto se Gordan Brixi dostal po kolech 70, 72, 69 a 73 na konečné skóre -4 a vysloužil si tak dělené 26. místo a šek na 2.271 euro.

„Byla to pro mne skvělá zkušenost hrát v úplně jiném a nezvyklém prostředí. Zítra letím do Bangkoku, kde se budu připravovat na sezonu. O účasti v dalších turnajích se ještě rozhodnu,“ uzavřel svou indickou misi na Challenge Tour Gordan Brixi.

O svých nejbližších plánech mluvil i Jiří Zuska: „Po návratu domů se vrátím do tréninku, zřejmě také chvíli v Německu, a budu čekat na zprávu, zda se nedostanu na další turnaje v Emirátech. Pokud by to nevyšlo, kvůli hernímu vytížení budu hledat jiné možnosti startů. A výhledově průběžně také začnu s přípravou na hřišti v Berouně, kde se bude hrát za dva měsíce první z dvojice českých turnajů Challenge Tour.“

Výsledky Kolkata Challenge série Challenge Tour najdete zde.

Připravil: -vrk-
Foto: Challenge Tour

Datum: Neděle 24. března 2024
Všechny články autora

Související články

Druhý turnaj Challenge Tour v Indii: Zuska a Brixi ...
Druhý turnaj Challenge Tour v Indii: Zuska a Brixi ...

20.03.2024 | Challenge Tour má na programu od 21. do 24. března druhý ze dvou turnajů na půdě Indie. Dva čeští profesionálové Jiří Zuska a Gordan Brixi se opět postaví na start, tentokrát v rozpálené Kalkatě na Kolkata Challenge, který hostí indické top hřiště Royal Calcutta Golf Club.

Zuska na Challenge Tour v Indii o jedinou ránu ...
Zuska na Challenge Tour v Indii o jedinou ránu ...

17.03.2024 | Česká jednička Jiří Zuska byl na indickém podniku druhé nejvyšší evropská série Challenge Tour hodně vidět. Na Delhi Challenge se tři kola držel ve hře o vítězství, nakonec uzavřel turnaj jednu ránu od TOP10 na výborném 11. místě. Druhý z Čechů Gordan Brixi do víkendového finále neprošel.

Challenge Tour v Indii si zahrají dva čeští p ...
Challenge Tour v Indii si zahrají dva čeští p ...

13.03.2024 | Druhá nejvyšší evropská série Challenge Tour pokračuje dvěma turnaji v Indii. Na startu obou z nich budou i dva čeští profesionálové, současná česká jednička Jiří Zuska a Gordan Brixi. Jako první je čeká od 14. do 17. března Delhi Challenge s dotací 300 tisíc dolarů.

Na Swiss Challenge čtyři čeští profesionálové
Na Swiss Challenge čtyři čeští profesionálové

20.09.2023 | V Challenge tour zbývá odehrát poslední čtyři turnaje. Ve čtvrtek do turnaje Swiss Challenge zasáhne vedle Jiřího Zusky a Filipa Mrůzka také Šimon Zach a Marek Siakala. Mrůzek se pokusí navázat na své poslední skvělé výsledky. Zach a Siakala vezou nadějnou formu z předešlých turnajů.

Jiří Zuska a Filip Mrůzek na Challenge de España
Jiří Zuska a Filip Mrůzek na Challenge de España

06.09.2023 | Vedení Challenge Tour zařadilo do startovního pole další zastávky Challenge Tour ve Španělsku i Jiřího Zusku. Společně s ním se v turnaji představí také Filip Mrůzek. Challenge de España se odehraje od 7. do 10. září na hřišti Club de Golf Playa Serena v Almeiře.

Skvělé první kolo předvedl ve Finsku Jiří Zuska
Skvělé první kolo předvedl ve Finsku Jiří Zuska

17.08.2023 | Na poslední chvíli změnil své plány a odhlásil se z Czech Open v Berouně. Jiří Zuska se rozhodl sbírat body do celkového žebříčku Challenge Tour, aby případně získal plnou kartu na příští sezónu. Generálku na Czech Masters hraje na turnaji Vierumäki Finnish Challenge.

Jiří Zuska a Kristýna Napoleaová útočili na v ...
Jiří Zuska a Kristýna Napoleaová útočili na v ...

24.07.2023 | Český golf zažil na mezinárodní scéně skvělý víkend. Kristýna Napoleaová skončila ve Španělsku na samostatném čtvrtém místě. Mezi muži se ukázal novic mezi profesionály Jiří Zuska – poprvé v Evropě útočil i na Challenge Tour na celkové vítězství. Nakonec zůstal o ránu druhý.

Jiří Zuska na Kaskádě poprvé jako profesionál
Jiří Zuska na Kaskádě poprvé jako profesionál

15.06.2023 | Challenge Tour se po zastávce ve Španělsku vrací tento měsíc už podruhé do Česka na 3. ročník Kaskáda Golf Challenge. Česká scéna, zastoupená 14 hráči, bude se zájmem sledovat výkony Jiřího Zusky při jeho prvním startu mezi profesionály nebo nejmladšího hráče v poli 13letého Louise Kleina.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde