Česká golfová federace

Aktuality

Sára Kousková výjimku pro LET nedostala, přednost dostane studium

Sára Kousková výjimku pro LET nedostala, přednost dostane studium

Čtvrtek 10. února 2022

Sára Kousková sice v prosinci uhrála plné členství na Ladies European Tour, ale kvůli odloženému přestupu k profesionálkám se ho letos definitivně nedočká. Zůstává u plánu dokončit univerzitní studium v zámoří, do kolotoče evropských turnajů se chce zapojit v červnu po návratu.

Nejlepší česká amatérka Sára Kousková si v prosincovém kvalifikačním klání uhrála nejvyšší kategorii pro Ladies European Tour (LET). Následně se její tým snažil vyjednat výjimku, aby se mohla do sezóny zapojit až po červnovém návratu z USA po ukončení amatérské dráhy, což pravidla série dosud neumožňují.

To se však nepodařilo a Sára tak bude muset spoléhat na starty na základě udělených karet a také dostane možnost hrát na druhé nejvyšší LET Access Series.

„Moc se těším na jarní sezónu, ohromně pak na výzvu jménem Augusta National Womens Amateur a věřím, že se nám s Longhorns podaří uspět i na finále NCAA. Poté povedou moje kroky do Evropy, kde již budu mít možnost se naplno věnovat své profesionální kariéře na Ladies European Tour a LETAS,“ vzkázala česká reprezentantka v tiskové zprávě.

Její manažer Jakub Mejzlík přidal informaci, že neobvyklá situace české hráčky možná pomůže ke změně pravidel do budoucna. "Vše nasvědčuje tomu, že se díky situaci okolo Sáry povede změnit pravidla pro příští rok. Tím pádem amatérky, které získají možnost startovat na LET, nebudou muset volit mezi dokončením studia a profesionalizací. Bude jim umožněn vstup i do rozehrané sezóny, což do této chvíle bylo možné pouze na LPGA. Vnímáme to v tuto chvíli tak, že ač se nepovedlo získat výjimku již pro tento rok, tak jsme tím pomohli nastavit pravidla do budoucna. Žádná další amatérská golfistka by tak již neměla stát před rozhodnutím, jako Sára na začátku letošního roku," nastínil Mejzlík.

Sára vysvětlila, že nechtěla odcházet od rozdělané „práce“ v Texasu a možnost okamžitého přestupu k profesionálům definitivně odmítla. „V mém životě jsou pro mne důležité hodnoty, které jsou a vždy budou výše než výhody, které může určité rozhodnutí přinést. I proto jsem se rozhodla se jich držet a dostát svého slova, které jsem dala mým koučům a týmu na University of Texas před třemi lety, když ve mne vložili svou důvěru. Dokončím tedy svůj poslední semestr v USA.“ 

Golfistka začne svou univerzitní sezónu tento víkend na turnaji Lamkin International v San Diegu. Vrcholem její první části bude Augusta National Womens Amateur, který se koná v Augustě týden před Masters (30. března - 2. dubna).

Finálový turnaj NCAA Championship se bude hrát ve Scottsdale v Arizoně (20. - 25. května), což bude její poslední amatérský start. Poté se již Kousková přesune do Evropy, kde plánuje start na Czech Ladies Challenge (LETAS), v červnu se bude hrát rovněž Tipsport Czech Ladies Open (LET).

FOTO Klára Kuchařová/LETAS

 
Datum: Čtvrtek 10. února 2022
Všechny články autora

Související články

Češi na mezinárodní scéně – 35. týden
Češi na mezinárodní scéně – 35. týden

02.09.2022 | Na přelomu týdne mohou čeští hráči dosáhnout dalších skvělých individuálních, ale také týmových výsledků. Po úspěchu družstva žen na mistrovství světa odehrávajícím se v minulém týdnu se o vylepšení svého maxima snaží i družstvo mužů. Sára Kousková bojuje o své další vítězství v sérii LETAS.

Amatérky se vytáhly ve Španělsku, do posledních ...
Amatérky se vytáhly ve Španělsku, do posledních ...

02.04.2022 | Českým profesionálkám hrajícím na turnaji LET v Jihoafrické republice finálová kola nevyšla, Kristýna Napoleaová a Šideri Váňová skončily s výsledkem +19 na děleném 63. místě. Dobré zprávy naopak přišly ze silně obsazeného amatérského turnaje ve Španělsku, kde obsadilo ženské družstvo druhé místo.

Napoleaová s Váňovou jdou dál, Vodičková vede ...
Napoleaová s Váňovou jdou dál, Vodičková vede ...

31.03.2022 | Dvě české hráčky si zahrají finálová kola turnaje LET v Jihoafrické republice – cutem prošly Kristýna Napoleaová i Šideri Váňová. Výborně se daří při prvním letošním startu ve Španělsku amatérce Denise Vodičkové, která je ve spoluvedení turnaje Copa Sotogrande.

Kousková vykročí vstříc snu v Augustě, tři Češky ...
Kousková vykročí vstříc snu v Augustě, tři Češky ...

29.03.2022 | Tři roky snila Sára Kousková o startu na Augusta National Women’s Amateur a ve středu se jí sen vyplní. Kompletní čtyřdenní boje by rády absolvovaly Kristýna Napoleaová, Tereza Melecká a Šideri Váňová startující na turnaji Ladies European Tour v Africe.

Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí ...
Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí ...

14.03.2022 | Česká amatérka Sára Kousková vystoupala ve světovém žebříčku WAGR už na 26. místo a její příprava na dosavadní vrchol kariéry – účast na Augusta National Women‘s Amateur – finišuje. V golfovém ráji si stačila v závěru února i zatrénovat a návštěvy využila k charitativní akci na podporu Ukrajiny.

Start americké univerzitní sezóny se blíží
Start americké univerzitní sezóny se blíží

19.01.2022 | Přes dvacet českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje soutěžní golf na amerických univerzitách. Jarní sezóna tamních soutěží se již blíží. Většina týmů zahájila přípravu a na první turnaje bude vyrážet začátkem příštího měsíce.

Sára Kousková obdržela pozvánku na šampionát do ...
Sára Kousková obdržela pozvánku na šampionát do ...

18.01.2022 | Legendární hřiště v Augustě si zahraje první česká golfistka. Současné postavení ve světovém amatérském žebříčku podle očekávání vyneslo Sáře Kouskové pozvání na Augusta National Women’s Amateur, který se bude hrát na přelomu března a dubna.

Golfistka roku ČGF Sára Kousková před významným ...
Golfistka roku ČGF Sára Kousková před významným ...

26.12.2021 | Amatérka roku Sára Kousková má za sebou senzační sezónu s dvěma významnými triumfy na univerzitním a profesionálním turnaji, kterou nedávno završila šestým místem na LET Q-School. Po ocenění na Večeru českého golfu se ohlíží za úspěchy roku 2021 a odkrývá plány pro příští sezónu.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde