Česká golfová federace

Aktuality

Start americké univerzitní sezóny se blíží

Start americké univerzitní sezóny se blíží

Klára Kuchařová, Středa 19. ledna 2022

Přes dvacet českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje soutěžní golf na amerických univerzitách. Jarní sezóna tamních soutěží se již blíží. Většina týmů zahájila přípravu a na první turnaje bude vyrážet začátkem příštího měsíce.

Jarní semestr na amerických univerzitách odstartoval a golfisté se již pilně připravují na nadcházející sezónu, která je považována za hlavní. Na rozdíl od semestru podzimního se totiž bude soutěžit po čtyři měsíce a vše vyvrcholí šampionáty konferencí, regionů a následně národním šampionátem.

Mezi 22 českými amatéry působícími za oceánem je naposledy i česká ženská amatérská jednička Sára Kousková, která svůj poslední semestr na University of Texas zahájí v druhém únorovém týdnu na turnaji Lamkin Invitational v Kalifornii. Kousková a její tým Texas Longhorns mají naplánované další čtyři turnaje v základní části sezóny ve čtyřech různých státech USA. Česká hráčka si však přidá navíc ještě prestižní Augusta National Women’s Amateur na přelomu března a dubna.

České reprezentantační kolegyně, ač hrající za jiné týmy, se na univerzitních turnajích často potkávají. Důvodem může být stejná regionální působnost škol, zařazení do stejné konference, nebo jen čistá náhoda, neboť plánování turnajů je na hlavním koučovi týmu a nepodléhá přesně danému systému.

Druhý týden v únoru zahájí turnajem UCF Challenge na Floridě svou sezónu ženské týmy univerzit Miami, Old Dominion a Maryland, za které hrají přední české hráčky Kristýna Frýdlová, Jana Melichová a Patricie Macková. Na přelomu února a března se na turnaji Darium Rucker Intercollegiate potkají Sára Kousková a Hana Ryšková (Louisville).

Také v mužských soutěžích má česká reprezentace řadu svých předních amatérů. Nejlepší Čech hrající na americké univerzitní scéně Jiří Zuska zahájí jarní sezónu se svým týmem z Lousville turnajem Sea Best Invitational ve známém resortu TPC Sawgrass, kde se každoročně odehrává major The Players. Turnaj pořádá tým univerzity v Jacksonville na Floridě, za který hraje další z Čechů Filip Ráža. Titíž hráči odehrají vzápětí také stejný turnaj John Hayt Intercollegiate na Floridě na konci března.

Na podniku Amer Ari Invitational na Havaji se první týden v únoru potkají další dva Češi - Petr Janík (University of the Pacific) a Petr Hrubý (Washington), kteří se na konci března opět střetnou v Oregonu na turnaji Duck Invitational.

Všechny týmy si napříč konferencemi a divizemi plánují turnaje jarní sezóny dle vzdálenosti, obsazení, ale také podle finančního rozpočtu a případně dalších faktorů.

V závěru akademický rok vyvrcholí významnými turnaji. Všechny týmy v příslušných konferencích čeká Conference Championship (zpravidla poslední týden v dubnu), ze kterého týmoví a individuální vítězové postoupí na NCAA Regional Championships. Tento šampionát, rozdělen na několik částí dle příslušných regionů, se hraje v polovině května a účastní se ho jak vítězové konferencí, tak i nejlepší týmy v USA na základě žebříčku. Na konci měsíce pak dojde v Arizoně na velké finále, kde se utkají nejlepší ženské i mužské týmy o titul šampióna.

Seznam turnajů a výsledky můžete po dobu jarního semestru sledovat na stránkách GolfStat a BirdieFire. Oficiální žebříčky naleznete zde.

Datum: Středa 19. ledna 2022
Všechny články autora

Související články

Světové žebříčky zůstávají z českého pohledu beze ...
Světové žebříčky zůstávají z českého pohledu beze ...

07.01.2022 | Ve světových žebříčcích se i nadále nejlépe z českých golfistů daří amatérům Sáře Kouskové a Jiřímu Zuskovi a profesionálům Kláře Spilkové s Ondřejem Lieserem. V amatérském žebříčku WAGR je celkem hodnoceno již 56 Češek a 63 Čechů.

Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...
Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...

19.11.2021 | Více než dvě desítky českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje golf v USA. Největší hvězdou ukončeného semestru byla v zámoří Tereza Melecká, ale česká vlajka vlála vysoko v leaderboardech i díky Sáře Kouskové, Jiřímu Zuskovi či Dagmar Urbánkové.

Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu
Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu

30.10.2021 | Nejlepší česká amatérka Sára Kousková dosáhla kariérního maxima ve světovém amatérském žebříčku WAGR, aktuálně jí patří 37. místo. Mezi amatéry je nejlepší znovu Jiří Zuska (139.). Profesionálům nadále s přehledem vládnou Klára Spilková a Ondřej Lieser.

Zach s Lieserem začali nadějně, skvělé kolo Ráži ...
Zach s Lieserem začali nadějně, skvělé kolo Ráži ...

24.06.2021 | Skvělé kolo má za sebou Filip Ráža na ME ve Francii – zapisoval 66 ran a přiblížil se hranici cutu, na stejném celkovém výsledku (even par) je také Jiří Zuska. Slibný vstup do BMW International Open v Mnichově zaznamenali Šimon Zach (-2) a Ondřej Lieser (-1).

Mužské ME, 1. kolo: vydařený vstup Zusky, Rážu ...
Mužské ME, 1. kolo: vydařený vstup Zusky, Rážu ...

23.06.2021 | Rozdílné pocity mají po dohrání úvodního kola čeští golfisté na individuálním mistrovství Evropy ve Francii. Nejlépe za úspěšným výsledkem vykročil Jiří Zuska (-3), který se drží na děleném 20. místě.

Evropský šampionát jednotlivců startuje ve Francii ...
Evropský šampionát jednotlivců startuje ve Francii ...

23.06.2021 | Se čtyřmi českými hráči na startovní listině startuje dnes ve Francii mužské individuální mistrovství Evropy. Navázat na někdejší největší český úspěch v podobě bronzové medaile Šimona Zacha bude chtít kvarteto Jiří Zuska, Filip Ráža, Petr Hrubý a Václav Tichý.

Sára Kousková v TOP 15 na univerzitním šampionátu
Sára Kousková v TOP 15 na univerzitním šampionátu

28.05.2021 | Sára Kousková se s jejím týmem z University of Texas probojovala až do závěrečné části univerzitního šampionátu NCAA DI Women's Championship. Česká golfistka se individuálně umístila na děleném 15. místě, v turnaji startovala také Patricie Macková, která se svým týmem cutem neprošla.

Ohlasy reprezentačních kolegů na Lieserův počin: ...
Ohlasy reprezentačních kolegů na Lieserův počin: ...

23.11.2020 | Velký ohlas vyvolal úspěch Ondřeje Liesera v celé golfové komunitě, ale velkou pozornost mu věnuje především skupina výkonnostních hráčů, kteří stejně jako jejich kolega usilují o cestu mezi golfovou elitu. Řada z nich připomněla, že to je pro ně také další motivace, aby se jim podařil stejný krok.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde