Česká golfová federace

Aktuality

Golfistka roku ČGF Sára Kousková před významným krokem

Golfistka roku ČGF Sára Kousková před významným krokem

Klára Kuchařová, Neděle 26. prosince 2021

Amatérka roku Sára Kousková má za sebou senzační sezónu s dvěma významnými triumfy na univerzitním a profesionálním turnaji, kterou nedávno završila šestým místem na LET Q-School. Po ocenění na Večeru českého golfu se ohlíží za úspěchy roku 2021 a odkrývá plány pro příští sezónu.

Nejlepší česká amatérka Sára Kousková prožila svou zatím nejúspěšnější sezónu plnou nejen skvělých výsledků, ale i nových zkušeností a rozhodnutí. „Za mě určitě nejlepší sezóna,“ souhlasí česká jednička. „Jak rok končí, tak má člověk nutkání reflektovat a vzpomínat a dělá mi to velký úsměv na tváři. Nejen v rovině výsledků, ale i obrovského množství nových zkušeností a poznání.“

Jako obvykle začala Kousková svou sezónu univerzitními turnaji v zámoří. Svůj třetí start proměnila v první univerzitní vítězství ve Spojených státech, následoval čtyřnásobný finiš v TOP 20 mezi americkou univerzitní elitou.

„Pamatuji si, jak těžký pro mě byl první turnaj sezóny v Dallasu, ale zároveň jak moc mě poučil,“ vzpomíná vítězka turnaje Arizona Wildcat Invitational. „Myslím, že v tomto duchu probíhala celá sezóna, ve finále primárně nešlo ani tak o výsledky, které mně samozřejmě moc potěšily a ukazovaly zpětnou vazbu. Cítím značný posun ve své hře, zejména po mentální stránce. To byl ostatně jeden z cílů před touto sezónou.“

A úspěchy dvaadvacetileté Češky se teprve rozjížděly. Ihned po návratu do Česka se Kousková zapsala do historie svým triumfem na profesionálním turnaji Amundi Czech Ladies Challenge ze série LETAS, aby se o dva týdny později umístila v TOP 20 na o level vyšší profesionální akci Tipsport Czech Ladies Open.

„Myslím, že momentů bylo hned několik, přes první univerzitní vítězství, boje v Nationals, LETASku na Konopišti, LET v Berouně, ale i podzimní turnaje v Americe a teď obrovské zkušenosti z Q-School,“ vypočítává amatérka roku. Právě na kvalifikační škole Ladies European Tour obsadila v devítikolovém golfovém maratónu šesté místo, kterým opět posunula laťku českého ženského golfu.

Amatérkou Sára Kousková zůstane ještě několik měsíců, dokud v květnu nedokončí studium na Univesity of Texas. Bohaté zkušenosti a úspěchy na profesionálních turnajích jí však pomohly s přípravami na brzký přestup k profesionálkám. „I z hlediska blížícího se přestupu k profesionálkám jsme načerpali spoustu užitečných podnětů. Byl to skvělý rok, jsem za něj ohromně vděčná a jsem šťastná, že jsem ho mohla prožít se skvělými lidmi po mém boku.“

Množné číslo nepoužívá Sára náhodou - ocenění Golfistky roku totiž nepřipisuje jen sobě. „Moc si ocenění vážím a je to cena pro všechny, kteří za mnou stojí. Jsou to určitě rodiče, ve kterých mám obrovskou podporu, dále Česká golfová federace, se kterou pracuji už osm let. Také to je Jakub Mejzlík, který se ukázal jako skvělá podpora nejen na hřišti a trenéři Pavel Nič ml. a Harry Scott v národní reprezentaci. Děkuji i domovskému klubu na Zbraslavi a za zázemí, které mám na univerzitě v Texasu.“

Vánoční svátky hráčka, které aktuálně patří 34. místo ve světovém amatérském žebříčku WAGR, tráví doma v Čechách s rodinou a blízkými. V polovině ledna ji čeká návrat do Austinu, zahájí poslední semestr na univerzitě a také přípravu na první turnaj v Kalifornii. Jarní kalendář má relativně určený, neboť turnaje plánují koučové týmu.

Umístění v žebříčku, a právě i úspěchy po celou sezónu mají ovšem ještě větší váhu, než si při pohledu zpět na úspěšnou sezónu Kouskové můžeme myslet. „Hned po příletu půjdu urychleně zkontrolovat poštovní schránku, abych věděla jaké plány budu mít na přelomu března a dubna, jelikož pozvánky na Augusta National Women’s Amateur chodí poštou,“ popisuje Kousková velký sen.

Pokud se splní, stala by se první českou hráčkou na jednom z nejprestižnějších ženských amatérských turnajích. „S pozváním do Augusty to aktuálně vypadá velmi dobře,“ je si vědoma, že právě výsledek ze španělské kvalifikace byl zřejmě definitivním razítkem na účast.

Na konci semestru budou univerzitní týmy bojovat ve svých konferencích, dále pak v regionálních turnajích NCAA Regionals, z kterých se mohou probojovat na NCAA National Championship. V něm už má Kousková i její spoluhráčky dostatečné zkušenosti.

To již bude nejspíš vrcholit moje amatérská kariéra. Ostatně uvidíme, jak se vše vyvrbí po LET Q-School, ale pevně věřím, že budu mít šanci naskočit do probíhající profesionální sezóny LET co nejdříve – tedy na začátku června,“ věří Kousková, že v létě už bude mít možnost objíždět profesionální soutěže po Evropě.

„Vzhledem k tomu, že aktuálně můj tým řeší s LET, jaké turnaje nakonec budu moct hrát, tak je ale vše ještě trochu ukryté v mlze. Máme několik variant, jak se může sezónu vyvíjet a já jsem šťastná, že jsou to samé pozitivní možnosti. Příští rok beru jako ohromnou výzvu a už teď se na něj moc těším,“ uzavřela optimisticky nejlepší česká amatérka.

FOTO Annie Krčmářová

Datum: Neděle 26. prosince 2021
Všechny články autora

Související články

Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí ...
Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí ...

14.03.2022 | Česká amatérka Sára Kousková vystoupala ve světovém žebříčku WAGR už na 26. místo a její příprava na dosavadní vrchol kariéry – účast na Augusta National Women‘s Amateur – finišuje. V golfovém ráji si stačila v závěru února i zatrénovat a návštěvy využila k charitativní akci na podporu Ukrajiny.

Sára Kousková výjimku pro LET nedostala, přednost ...
Sára Kousková výjimku pro LET nedostala, přednost ...

10.02.2022 | Sára Kousková sice v prosinci uhrála plné členství na Ladies European Tour, ale kvůli odloženému přestupu k profesionálkám se ho letos definitivně nedočká. Zůstává u plánu dokončit univerzitní studium v zámoří, do kolotoče evropských turnajů se chce zapojit v červnu po návratu.

Start americké univerzitní sezóny se blíží
Start americké univerzitní sezóny se blíží

19.01.2022 | Přes dvacet českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje soutěžní golf na amerických univerzitách. Jarní sezóna tamních soutěží se již blíží. Většina týmů zahájila přípravu a na první turnaje bude vyrážet začátkem příštího měsíce.

Sára Kousková obdržela pozvánku na šampionát do ...
Sára Kousková obdržela pozvánku na šampionát do ...

18.01.2022 | Legendární hřiště v Augustě si zahraje první česká golfistka. Současné postavení ve světovém amatérském žebříčku podle očekávání vyneslo Sáře Kouskové pozvání na Augusta National Women’s Amateur, který se bude hrát na přelomu března a dubna.

Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...
Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...

19.11.2021 | Více než dvě desítky českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje golf v USA. Největší hvězdou ukončeného semestru byla v zámoří Tereza Melecká, ale česká vlajka vlála vysoko v leaderboardech i díky Sáře Kouskové, Jiřímu Zuskovi či Dagmar Urbánkové.

Sára Kousková v TOP 15 na univerzitním šampionátu
Sára Kousková v TOP 15 na univerzitním šampionátu

28.05.2021 | Sára Kousková se s jejím týmem z University of Texas probojovala až do závěrečné části univerzitního šampionátu NCAA DI Women's Championship. Česká golfistka se individuálně umístila na děleném 15. místě, v turnaji startovala také Patricie Macková, která se svým týmem cutem neprošla.

Na Augusta National Women’s Amateur Kousková cutem ...
Na Augusta National Women’s Amateur Kousková cutem ...

01.04.2022 | Start druhého kola byl na turnaji Augusta National Women’s Amateur kvůli počasí odložen a čtvrteční kolo se proto dohrálo až dnes. Sára Kousková (+12) cutem do finálového kola na Augusta National neprošla.

Napoleaová s Váňovou jdou dál, Vodičková vede ...
Napoleaová s Váňovou jdou dál, Vodičková vede ...

31.03.2022 | Dvě české hráčky si zahrají finálová kola turnaje LET v Jihoafrické republice – cutem prošly Kristýna Napoleaová i Šideri Váňová. Výborně se daří při prvním letošním startu ve Španělsku amatérce Denise Vodičkové, která je ve spoluvedení turnaje Copa Sotogrande.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde