Česká golfová federace

Aktuality

Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí Ukrajině

Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí Ukrajině

Petr Halaburda, Pondělí 14. března 2022

Česká amatérka Sára Kousková vystoupala ve světovém žebříčku WAGR už na 26. místo a její příprava na dosavadní vrchol kariéry – účast na Augusta National Women‘s Amateur – finišuje. V golfovém ráji si stačila v závěru února i zatrénovat a návštěvy využila k charitativní akci na podporu Ukrajiny.

Sára Kousková bude startovat na ženském amatérském vrcholu sezóny na přelomu měsíce (30. března/2. dubna) a její aktuální příprava směřuje právě k jednomu z jejích posledních amatérských startů v kariéře. Formu se zdá má načasovánu výborně, vstup do univerzitních turnajů jí vyšel lépe než v minulých letech.

V Augustě si soukromě dosud zahrálo pouze několik českých rekreačních hráčů, ale při soutěži bude viset česká vlajka v areálu premiérově. „Zážitek z návštěvy Augusty vydá na samostatné povídání, přistihla jsem se tam častokrát v němém úžasu. Ale kdo by se mohl naplno radovat, když se na Ukrajině děje to, co jsem si ani v nejhorších snech nedokázala představit," vysvětluje Kousková, že také v univerzitním životě v texaském Austinu se velmi často probírá situace ve válce zmítané Ukrajině.

Situaci vnímáme velmi intenzivně i vzhledem k osobnímu přesahu, který tady je. Jak díky tomu, čím si naše země prošla v historii, ale také s ohledem na mé spolužáky z jiných sportů pocházející z Ukrajiny, kteří tam mají své rodiny. Musím říct, že jsou pro mě svým chováním obrovskou inspirací," svěřila se Kousková v tiskové zprávě svého týmu.

Sama chtěla využít startu v Augustě k nějaké pomoci pro ukrajinské rodiny spolužáků. „Požádali jsme proto vedení Augusta National Golf Clubu, zda můžeme využít dvě z našich vstupenek na turnaj, které jsme obdrželi pro rodinu a partnery, na dobročinnou aukci, jejíž výtěžek by šel na přímou humanitární pomoc," popisuje Kousková iniciativu, která ale byla kvůli striktním pravidlům klub zamítnuta.

Přesto Češka našla možnost, jak nějakým způsobem charitě přispět. „Rozhodli jsme se dát do dražby upomínkové předměty zakoupené při mé únorové návštěvě, kterými jsem původně chtěla udělat radost přátelům," popisuje dvaadvacetiletá golfistka snahu zpěněžit suvenýry, které se prodávají ve slavném resortu. "Umístili jsme na dražební portál Aukro celkem šest produktů, mimo jiné vlajku, kšiltovku nebo headcover, ke kterým přidám osobní poděkování a malý dárek. Vybraná částka bude směřovat přímo k postiženým rodinám našich ukrajinských sportovců na University of Texas a na pomoc dětem skrz dětský fond Unicef," plánuje Kousková.

S velkým zájmem sleduje i dění ve své vlasti, kam proudí z Ukrajiny desetitisíce uprchlíků. „Jsem moc hrdá na to, odkud pocházím. Myslím, že málokterý národ může v tuhle chvíli s Ukrajinci soucítit tak, jako my. A je ohromně inspirativní, jak k pomoci přistupuje téměř celá naše země."

Aukce předmětů z Augusty

 

FOTO Archív Sáry Kouskové

Datum: Pondělí 14. března 2022
Všechny články autora

Související články

Sára Kousková výjimku pro LET nedostala, přednost ...
Sára Kousková výjimku pro LET nedostala, přednost ...

10.02.2022 | Sára Kousková sice v prosinci uhrála plné členství na Ladies European Tour, ale kvůli odloženému přestupu k profesionálkám se ho letos definitivně nedočká. Zůstává u plánu dokončit univerzitní studium v zámoří, do kolotoče evropských turnajů se chce zapojit v červnu po návratu.

Start americké univerzitní sezóny se blíží
Start americké univerzitní sezóny se blíží

19.01.2022 | Přes dvacet českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje soutěžní golf na amerických univerzitách. Jarní sezóna tamních soutěží se již blíží. Většina týmů zahájila přípravu a na první turnaje bude vyrážet začátkem příštího měsíce.

Sára Kousková obdržela pozvánku na šampionát do ...
Sára Kousková obdržela pozvánku na šampionát do ...

18.01.2022 | Legendární hřiště v Augustě si zahraje první česká golfistka. Současné postavení ve světovém amatérském žebříčku podle očekávání vyneslo Sáře Kouskové pozvání na Augusta National Women’s Amateur, který se bude hrát na přelomu března a dubna.

Golfistka roku ČGF Sára Kousková před významným ...
Golfistka roku ČGF Sára Kousková před významným ...

26.12.2021 | Amatérka roku Sára Kousková má za sebou senzační sezónu s dvěma významnými triumfy na univerzitním a profesionálním turnaji, kterou nedávno završila šestým místem na LET Q-School. Po ocenění na Večeru českého golfu se ohlíží za úspěchy roku 2021 a odkrývá plány pro příští sezónu.

Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...
Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...

19.11.2021 | Více než dvě desítky českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje golf v USA. Největší hvězdou ukončeného semestru byla v zámoří Tereza Melecká, ale česká vlajka vlála vysoko v leaderboardech i díky Sáře Kouskové, Jiřímu Zuskovi či Dagmar Urbánkové.

Sára Kousková v TOP 15 na univerzitním šampionátu
Sára Kousková v TOP 15 na univerzitním šampionátu

28.05.2021 | Sára Kousková se s jejím týmem z University of Texas probojovala až do závěrečné části univerzitního šampionátu NCAA DI Women's Championship. Česká golfistka se individuálně umístila na děleném 15. místě, v turnaji startovala také Patricie Macková, která se svým týmem cutem neprošla.

Na Augusta National Women’s Amateur Kousková cutem ...
Na Augusta National Women’s Amateur Kousková cutem ...

01.04.2022 | Start druhého kola byl na turnaji Augusta National Women’s Amateur kvůli počasí odložen a čtvrteční kolo se proto dohrálo až dnes. Sára Kousková (+12) cutem do finálového kola na Augusta National neprošla.

Napoleaová s Váňovou jdou dál, Vodičková vede ...
Napoleaová s Váňovou jdou dál, Vodičková vede ...

31.03.2022 | Dvě české hráčky si zahrají finálová kola turnaje LET v Jihoafrické republice – cutem prošly Kristýna Napoleaová i Šideri Váňová. Výborně se daří při prvním letošním startu ve Španělsku amatérce Denise Vodičkové, která je ve spoluvedení turnaje Copa Sotogrande.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde