Česká golfová federace

Aktuality

Sára Kousková obdržela pozvánku na šampionát do Augusty

Sára Kousková obdržela pozvánku na šampionát do Augusty

Petr Halaburda, Úterý 18. ledna 2022

Legendární hřiště v Augustě si zahraje první česká golfistka. Současné postavení ve světovém amatérském žebříčku podle očekávání vyneslo Sáře Kouskové pozvání na Augusta National Women’s Amateur, který se bude hrát na přelomu března a dubna.

Česká golfistka Sára Kousková obsadila v prosincové kvalifikaci Ladies European Tour dělené šesté místo a potvrdila očekávání, kterým si otevřela cestu na vysněný elitní dámský turnaj na slavném hřišti, kde se každoročně hraje také mužský turnaj The Masters.

Na administrativní potvrzení však musela počkat až do svého návratu na univerzitu v Texasu, protože pozvánky - podobně jako na slavný mužský turnaj - chodí tradičně výlučně poštou. Žádná elektronická komunikace pozvání nepředchází. Dnes mohla česká golfistka potvrdit, že ve dnech 30. března až 2. dubna na turnaji bude hrát.

"Co k tomu více říct. Jsem ohromně šťastná. Je to odměna za tvrdou práci nejen v posledních dvou letech. To, že se do Augusty podívám jako vůbec první Češka, celou věc jen umocňuje" vzkázala v tiskové zprávě dvaadvacetiletá golfistka, která si svůj sen splnila až na třetí pokus. "Dvakrát mi tenhle vysněný turnaj utekl o pomyslný kousek, ale asi to tak nakonec mělo být. Spíš mě neúspěch v minulých letech motivoval ještě k tvrdší práci, která se loni naplno projevila."

Ve španělské La Manze v prosinci v kvalifikační škole skončila šestá a jako jediná Češka získala plnou kartu na nejvyšší evropskou sérii. Zatím ale není jasné, kdy se jí podaří na LET vstoupit, protože s amatérským statusem to zatím není možné.

"Jednání s LET pokračují a zatím je otevřeno více variant, jak bude vypadat má cesta po návratu z USA. Jsem ale šťastná, že vlastně všechny jsou pozitivní - budu mít k dispozici dostatek turnajů, kde budu moct bojovat o body do světového žebříčku. Aktuálně vše intenzivně řeší můj tým a já mám radost, že se mohu plně soustředit a připravovat na poslední půlrok na univerzitě. A samozřejmě teď už i na turnaj v Augustě," svěřuje se se šestá hráčka žebříčku Golfweek/Sagarin, který vyhodnocuje nejlepší univerzitní golfistky v USA.

Cestou do Augusty ale Kouskové snaha o kariérní vzestup nekončí, ráda by zvládla nominaci na olympiádu do Paříže. "Paříž je v tuto chvíli snem i cílem zároveň. S týmem však již máme naplánovanou cestu a rádi bychom se do Paříže nejen dostali, ale také tam uspěli," prozrazuje své dlouhodobější plány Kousková, která by ráda uspěla už v Augustě.

Samozřejmě jedna věc je se na turnaj probojovat a druhá tam uspět. Mohu ale všem slíbit, že udělám maximum pro to, abych naší vlajku dostala ve výsledkové listině co nejvýše," dodává k vyhlídkám aktuálně nejlepší česká golfistka.

A radost ze zvacího dopisu má i její okolí. "Pozvánka na Augusta National Women's Amateur je krásným vyvrcholením její už tak úspěšné amatérské kariéry. Vždyť si zde zahraje pouze třicet nejlepších amatérek světa mimo USA," okomentoval pozvánku sportovní ředitel ČGF Petr Šavrda, podle kterého federace svou podporou přispívá a pomáhá Sáře k dosažení podobných cílů. “Víme, jak moc si to od samého vzniku turnaje přála. Každým rokem byla velmi blízko, nyní se to konečně podařilo. Gratulujeme a držíme palce!"

 

Datum: Úterý 18. ledna 2022
Všechny články autora

Související články

Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí ...
Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí ...

14.03.2022 | Česká amatérka Sára Kousková vystoupala ve světovém žebříčku WAGR už na 26. místo a její příprava na dosavadní vrchol kariéry – účast na Augusta National Women‘s Amateur – finišuje. V golfovém ráji si stačila v závěru února i zatrénovat a návštěvy využila k charitativní akci na podporu Ukrajiny.

Sára Kousková výjimku pro LET nedostala, přednost ...
Sára Kousková výjimku pro LET nedostala, přednost ...

10.02.2022 | Sára Kousková sice v prosinci uhrála plné členství na Ladies European Tour, ale kvůli odloženému přestupu k profesionálkám se ho letos definitivně nedočká. Zůstává u plánu dokončit univerzitní studium v zámoří, do kolotoče evropských turnajů se chce zapojit v červnu po návratu.

Start americké univerzitní sezóny se blíží
Start americké univerzitní sezóny se blíží

19.01.2022 | Přes dvacet českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje soutěžní golf na amerických univerzitách. Jarní sezóna tamních soutěží se již blíží. Většina týmů zahájila přípravu a na první turnaje bude vyrážet začátkem příštího měsíce.

Golfistka roku ČGF Sára Kousková před významným ...
Golfistka roku ČGF Sára Kousková před významným ...

26.12.2021 | Amatérka roku Sára Kousková má za sebou senzační sezónu s dvěma významnými triumfy na univerzitním a profesionálním turnaji, kterou nedávno završila šestým místem na LET Q-School. Po ocenění na Večeru českého golfu se ohlíží za úspěchy roku 2021 a odkrývá plány pro příští sezónu.

Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...
Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...

19.11.2021 | Více než dvě desítky českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje golf v USA. Největší hvězdou ukončeného semestru byla v zámoří Tereza Melecká, ale česká vlajka vlála vysoko v leaderboardech i díky Sáře Kouskové, Jiřímu Zuskovi či Dagmar Urbánkové.

Sára Kousková v TOP 15 na univerzitním šampionátu
Sára Kousková v TOP 15 na univerzitním šampionátu

28.05.2021 | Sára Kousková se s jejím týmem z University of Texas probojovala až do závěrečné části univerzitního šampionátu NCAA DI Women's Championship. Česká golfistka se individuálně umístila na děleném 15. místě, v turnaji startovala také Patricie Macková, která se svým týmem cutem neprošla.

Na Augusta National Women’s Amateur Kousková cutem ...
Na Augusta National Women’s Amateur Kousková cutem ...

01.04.2022 | Start druhého kola byl na turnaji Augusta National Women’s Amateur kvůli počasí odložen a čtvrteční kolo se proto dohrálo až dnes. Sára Kousková (+12) cutem do finálového kola na Augusta National neprošla.

Napoleaová s Váňovou jdou dál, Vodičková vede ...
Napoleaová s Váňovou jdou dál, Vodičková vede ...

31.03.2022 | Dvě české hráčky si zahrají finálová kola turnaje LET v Jihoafrické republice – cutem prošly Kristýna Napoleaová i Šideri Váňová. Výborně se daří při prvním letošním startu ve Španělsku amatérce Denise Vodičkové, která je ve spoluvedení turnaje Copa Sotogrande.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde