Česká golfová federace

Aktuality

Filip Jakubčík vyšel vstříc americkému golfovému snu

Filip Jakubčík vyšel vstříc americkému golfovému snu

Klára Kuchařová, Pondělí 7. prosince 2020

Šestnáctiletý amatér Filip Jakubčík je aktuálně českou trojkou na světovém amatérském žebříčku WAGR, ale devět týdnů letošního roku strávil na pozici nejlepšího. Navíc vyšel naproti svému snu studovat na americké univerzitě a rozhodl se dokončit středoškolské studium na Floridě.

Letošní rok jste zahájil coby čtrnáctý Čech ve světovém žebříčku WAGR na konci druhé tisícovky a dopracoval jste se až na post české jedničky. Při pohledu na výsledky a světový amatérský žebříček byla vaše sezóna úspěšná. Jak ji hodnotíte?
Umístění ve světovém žebříčku není jen otázkou jedné sezóny. Hráči, který se chce umístit co nejvýše, se musí dařit dlouhodobě. Takže v mém případě to byla i vydařená sezóna 2019, která mi pomohla k velmi dobrému WAGRovému umístění. Letošní sezóna byla pro mne také úspěšná. Možná ne, co do získávání cenných kovů, ale se svými vyrovnanými výsledky jsem spokojen.

Nejvýše jste byl umístěn na 130. místě ve WAGRu a devět týdnů jste úřadoval coby nejlepší český amatér. Splnil se vám tím určitý sen či cíl v amatérské kariéře?
Musím se přiznat, že by mě nikdy nenapadlo, že bych mohl něčeho takového dosáhnout. Cílem vždy bylo, a stále je, zahrát co nejlepší golf a držet se mezi nejlepšími. To bylo pro mě vždy velkou výzvou a motivací. Výborných hráčů je u nás velké množství. Konkurence je tedy obrovská. Takže ano, být v šestnácti letech českou amatérskou jedničkou, byť jen na chvíli, bylo opravdu super.

V závěru sezóny jste odcestoval do USA, kde se vám i nadále daří. Jaký byl důvod k přesunu do Spojených států? Na univerzitní studium ještě máte čas...
Jet do Spojených států byl vždycky můj sen, jen jsem ho zrealizoval trochu dříve, než jsem původně zamýšlel. Vždy jsem chtěl studovat na nějaké dobré univerzitě a současně hrát golf. Na začátku tohoto roku jsem svůj názor ale změnil. Rozhodnutí odjet dříve a dokončit střední školu v Americe přináší totiž mnoho výhod. Jednak se naučíte perfektně anglicky, takže přechod na univerzitu nebude doprovázet žádná jazyková bariéra, získáte na samostatnosti, sebevědomí, všechno si musíte zařídit sám a ještě k tomu dobře studovat. Super je také to, že se v rámci školy denně připravujete na SAT testy, které jsou součástí přijímacího řízení na univerzitu. Takže je to všechno podstatně jednodušší. A pokud tady hrajete turnaje a daří se vám, začnou se o vás zajímat koučové z různých univerzit. Navštěvují turnaje, na kterých hrajete a sledují vás při hře a přesně si dělají obrázek o tom, zda chtějí na své škole právě vás. Je to tedy obrovská výhoda být přímo u zdroje. 
Má volba padla tedy na Floridu. Akademické vzdělání zajišťuje Montverde akademie a golf trénuji na IJGT Bishops Gate akademii. Nejel jsem úplně naslepo. Zkušenosti s touto golfovou akademií mají již někteří čeští reprezentanti, takže jsem už dopředu věděl, do čeho jdu.

Na dvou turnajích jste se umístil druhý a na konci záři jste dokonce zvítězil na podniku Central Florida Classic. Můžete přiblížit turnaje, kterých jste se doposud zúčastnil a jakou váhu pro vás mají tato umístění?
Ty první turnaje v Americe mají pro mě opravdu velkou hodnotu, mohl jsem jimi totiž potvrdit své dosavadní výsledky. Turnaje jsou velmi dobře organizované, účastní se jich junioři, někteří patří mezi nejlepší hráče ve svých zemích, někteří mají zase velmi dobrá umístění v americkém juniorském žebříčku. Ten úplně první turnaj (Fall Kickoff: 70+68+67, 2. místo) byl i dokonce s malým bonusem. Hrál jsem ve finálovém flightu s Johnem Daly II.

Výsledky mám tedy dobré, ale paradoxně vždy znamenaly pokles ve WAGRu. Hřiště, na kterém většinou hraji, nemá totiž tak vysoký rating, takže zaznamenávám ve WAGRu stálý pokles. Je to dáno tím, že i Ameriku ovlivňuje koronavirová situace a možnosti turnajů jsou z hlediska rizikovosti omezené. Hrál jsem ale také například na mezinárodním juniorském turnaji v Hammock Beach, hřiště nádherné, konkurence veliká, výsledek skvělý, ale započítával se pouze do amerického juniorského žebříčku. Takže se už těším, že se vše spraví a bude se moci zase naplno soutěžit. Všude a všichni.  

Jaký je váš program na zimní měsíce, co se týče golfu, fyzické přípravy a studia?
Celá zimní příprava se bude odehrávat na Floridě. Akademie má výborný program pro komplexní rozvoj hráčů. Netýká se jenom golfových tréninků a hry na hřišti, ale třeba i mentálního koučinku, stravování golfistů, regenerace po tréninku, po turnaji... Kondiční příprava k tomu samozřejmě patří taky. Bez toho by to dnes už nešlo. Takže doufám, že se dokáži připravit na příští sezonu tak dobře, aby byla minimálně tak úspěšná, jako ta letošní.

Takže o pokračování v univerzitním studiu v USA je rozhodnuto?
Ano, chci tady zůstat a ve studiu na nějaké univerzitě pokračovat. Konkrétní představu, o jakou univerzitu se bude jednat ale zatím nemám. To se rozhodnu až v průběhu tohoto školního roku. Takže pokud se vše podaří, ve Státech zůstanu a budu zde pokračovat ve studiu i v golfu.

FOTO Zdeněk Sluka

Datum: Pondělí 7. prosince 2020
Všechny články autora

Související články

Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí ...
Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí ...

14.03.2022 | Česká amatérka Sára Kousková vystoupala ve světovém žebříčku WAGR už na 26. místo a její příprava na dosavadní vrchol kariéry – účast na Augusta National Women‘s Amateur – finišuje. V golfovém ráji si stačila v závěru února i zatrénovat a návštěvy využila k charitativní akci na podporu Ukrajiny.

Sára Kousková výjimku pro LET nedostala, přednost ...
Sára Kousková výjimku pro LET nedostala, přednost ...

10.02.2022 | Sára Kousková sice v prosinci uhrála plné členství na Ladies European Tour, ale kvůli odloženému přestupu k profesionálkám se ho letos definitivně nedočká. Zůstává u plánu dokončit univerzitní studium v zámoří, do kolotoče evropských turnajů se chce zapojit v červnu po návratu.

Start americké univerzitní sezóny se blíží
Start americké univerzitní sezóny se blíží

19.01.2022 | Přes dvacet českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje soutěžní golf na amerických univerzitách. Jarní sezóna tamních soutěží se již blíží. Většina týmů zahájila přípravu a na první turnaje bude vyrážet začátkem příštího měsíce.

Sára Kousková obdržela pozvánku na šampionát do ...
Sára Kousková obdržela pozvánku na šampionát do ...

18.01.2022 | Legendární hřiště v Augustě si zahraje první česká golfistka. Současné postavení ve světovém amatérském žebříčku podle očekávání vyneslo Sáře Kouskové pozvání na Augusta National Women’s Amateur, který se bude hrát na přelomu března a dubna.

Golfistka roku ČGF Sára Kousková před významným ...
Golfistka roku ČGF Sára Kousková před významným ...

26.12.2021 | Amatérka roku Sára Kousková má za sebou senzační sezónu s dvěma významnými triumfy na univerzitním a profesionálním turnaji, kterou nedávno završila šestým místem na LET Q-School. Po ocenění na Večeru českého golfu se ohlíží za úspěchy roku 2021 a odkrývá plány pro příští sezónu.

Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...
Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...

19.11.2021 | Více než dvě desítky českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje golf v USA. Největší hvězdou ukončeného semestru byla v zámoří Tereza Melecká, ale česká vlajka vlála vysoko v leaderboardech i díky Sáře Kouskové, Jiřímu Zuskovi či Dagmar Urbánkové.

Tereza Melecká uzavřela amatérskou kariéru šestým ...
Tereza Melecká uzavřela amatérskou kariéru šestým ...

04.11.2021 | Amatérka Tereza Melecká již pošesté zvítězila v USA, tentokrát na turnaji Grandover Fall Classic v Severní Karolíně. V jejím posledním univerzitním turnaji a posledním coby amatérka si česká hráčka udělala radost i týmovým vítězstvím se svými spoluhráčkami z East Tennessee State University.

Tereza Melecká získala v USA pátý univerzitní titul
Tereza Melecká získala v USA pátý univerzitní titul

13.10.2021 | Česká amatérka Tereza Melecká o víkendu již popáté zvítězila během své univerzitní kariéry v USA. Na turnaji Ron Moore Invitational v Coloradu si navíc uhrála osobní rekord (-9) v tříkolovém turnaji. Její tým East Tennessee State University skončil na druhém místě.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde