Česká golfová federace

Aktuality

Čechům se na podzim v zámořských univerzitních soutěžích dařilo

Čechům se na podzim v zámořských univerzitních soutěžích dařilo

Klára Kuchařová, Pátek 19. listopadu 2021

Více než dvě desítky českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje golf v USA. Největší hvězdou ukončeného semestru byla v zámoří Tereza Melecká, ale česká vlajka vlála vysoko v leaderboardech i díky Sáře Kouskové, Jiřímu Zuskovi či Dagmar Urbánkové.

Podzimní semestr v USA přináší kratší sezónu než ten jarní, ale i tak zvládnou hráči na amerických univerzitách odehrát vesměs minimálně tři turnaje. Několik českých amatérů předvedlo skvělé výsledky jak v individuálních soutěžích, tak se svými týmy. Připomeňme si nejlepší české výsledky podzimní sezóny.

Tereza Melecká, East Tennessee State University

Česká trojka podle současného amatérského světového žebříčku Tereza Melecká předvedla skvělé zakončení nejen podzimního semestru, ale celé amatérské a univerzitní kariéry. Celou sezónu podávala výborné výsledky, které pak vyústily v jedno druhé místo a dvě vítězství na závěr.

„To druhé místo mě mrzelo, takže na dalším turnaji jsem chtěla jsem zabojovat a věřila jsem si. O to víc mě pak tituly potěšily,“ netají se hráčka, která v zámoří vyhrála během svého studia šest turnajů, nejvíce ze všech českých hráčů v historii. „Potom jsem si řekla proč neukončit amatérský život výhrou a povedlo se.“

Jako by dvě vítězství v řadě nebyla málo, byla česká golfistka oceněna hráčkou týdne i měsíce v příslušné Southern Conference (SoCon) a také sportovkyní týdne své školy napříč kategoriemi. „Tohle vždy potěší. Loni jsem byla dokonce oceněná nejlepší golfistkou roku v naší konferenci a je to také jediná trofej, kterou jsem si zvládla odvézt z USA domů.“

Češka se tak rozloučila s amatérskou kariérou ve velkém stylu a spokojená se mohla vrátit zpět do Česka, kde již začala inženýrské studium, připravuje se na prosincovou kvalifikační školu Ladies European Tour a chystá se na profesionální kariéru.

„Myslím, že teď je ten správný čas na přestup. Hraju dobře a objevila se možnost hrát Q-School na Ladies European Tour ve Španělsku. Mohla bych ji sice hrát i jako amatérka, ale podle mě to budu brát vážněji, když budu profesionálka. Už to zkrátka bude moje práce a mentálně se na to mohu lépe připravit,“ shrnula nejbližší plány.

Jiří Zuska, University of Louisville

Během pěti turnajů se nejlepší český amatér Jiří Zuska umístil hned čtyřikrát v TOP 10. Díky svým konzistentním výsledkům byl pak po zásluze oceněn hráčem měsíce v konferenci Atlantic Coast Conference (ACC).

Musím říct, že jsem byl z ocenění docela v šoku, protože ACC je dobrá konference a má spoustu skvělých hráčů a týmů, které jsou golfovými giganty, jako třeba Severní Karolína, Duke a Wake Forest. Takže jsem byl překvapený, že jsem takhle nad nimi,“ přiznává odchovanec z Podbořánek.

Podzimní sezónu v Americe proto nakonec hodnotí pozitivně. "Měl jsem slabší rozjezd, řešil jiné věci než jen golf a trvalo mi se z toho vzpamatovat. Až ke konci sezóny jsem si uvědomil, jak dobře mi to vlastně šlo. Golf mě začal bavit z úplně jiného pohledu.“

Sára Kousková, University of Texas at Austin

Nejlepší česká amatérka pokračovala ve své úspěšné sezóně také v zámoří. Na všech čtyřech turnajích se umístila v nejlepší dvacítce a byla blízko vítězství na turnaji Stanford Intercollegiate.

„Myslím, že moje hra směřovala k dobrým výsledkům celou sezónu,“ komentuje semestr Kousková. „Po příletu do USA jsem se vrátila do režimu a do dobré zdravotní i fyzické kondice. Na prvních dvou turnajích jsem ještě měla trochu problémy s koncentrací, ale od turnaje ve Stanfordu se to rozjelo.“

Stejně jako Meleckou také Kouskovou čeká Q-School na Ladies European Tour, ale přechod k profesionálům plánuje až po ukončení bakalářského studia v květnu. Do té doby má v plánu další amatérské turnaje, vrchol by mohl přijít na prestižním Augusta National Women‘s Amateur.

„Hrát tento turnaj, mít dobrý poslední semestr v USA a kvalifikovat se s týmem na National Championship by bylo skvělé zakončení amatérské kariéry,“ vypočítává Kousková nejbližší plány.

Dagmar Urbánková, Menlo College

Ne tolik známé jméno v českém golfu, ale také Dagmar Urbánková měla úspěšný semestr v USA. Její univerzita Menlo College je začleněna v NAIA, což je jiná národní sportovní asociace pro americké univerzity, než v kterých působí většina českých hráčů studujících na školách spadající pod asociaci NCAA.

Urbánková však v ženském golfu NAIA zatím zanechává výraznou českou stopu. S týmem dobře rozjela sezónu na kvalitnějších turnajích, které tým připravily na úspěch ve zbývajících soutěžích, a hráčky pak společně došly pro tři vítězství v řadě. „První dva turnaje jsme hrály v druhé divizi NCAA, takže nás naše dobrá umístění vyhoupla nahoru do NAIA,“ vysvětluje hráčka z Brna. „Hrály jsme ve větší konkurenci, a to nás namotivovalo na další turnaje.“

Motivace se projevila i v individuálních soutěžích, které Urbánková dvakrát ovládla a jednou skončila druhá. Oproti minulému roku se jí dokonce podařilo zlepšit svůj průměr o šest ran na kolo, handicap vylepšila na aktuální +2,7.

„Byla to moje první výhra v univerzitní kariéře,“ připomněla česká amatérka. „Ve druhém kole jsem hrála 68 ran což navíc byl nový školní rekord. S týmem chceme na jaře vyhrát naši konferenci a dostat se na národní šampionát, bylo by to poprvé v historii školy.“

Datum: Pátek 19. listopadu 2021
Všechny články autora

Související články

Start americké univerzitní sezóny se blíží
Start americké univerzitní sezóny se blíží

19.01.2022 | Přes dvacet českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje soutěžní golf na amerických univerzitách. Jarní sezóna tamních soutěží se již blíží. Většina týmů zahájila přípravu a na první turnaje bude vyrážet začátkem příštího měsíce.

Světové žebříčky zůstávají z českého pohledu beze ...
Světové žebříčky zůstávají z českého pohledu beze ...

07.01.2022 | Ve světových žebříčcích se i nadále nejlépe z českých golfistů daří amatérům Sáře Kouskové a Jiřímu Zuskovi a profesionálům Kláře Spilkové s Ondřejem Lieserem. V amatérském žebříčku WAGR je celkem hodnoceno již 56 Češek a 63 Čechů.

Sára Kousková v TOP 15 na univerzitním šampionátu
Sára Kousková v TOP 15 na univerzitním šampionátu

28.05.2021 | Sára Kousková se s jejím týmem z University of Texas probojovala až do závěrečné části univerzitního šampionátu NCAA DI Women's Championship. Česká golfistka se individuálně umístila na děleném 15. místě, v turnaji startovala také Patricie Macková, která se svým týmem cutem neprošla.

Vítek Novák je z Čechů nejvýše ve světovém žebříčku ...
Vítek Novák je z Čechů nejvýše ve světovém žebříčku ...

10.02.2021 | Sezóna se pomalu rozjíždí především pro univerzitní hráče v zámoří a s tím také dochází k některým posunům na světových žebříčcích. Zatímco mezi profesionály a amatérkami nedošlo ke změnám na postech českých jedniček, nejvýše z českých amatérů je aktuálně Vítek Novák.

Ohlasy reprezentačních kolegů na Lieserův počin: ...
Ohlasy reprezentačních kolegů na Lieserův počin: ...

23.11.2020 | Velký ohlas vyvolal úspěch Ondřeje Liesera v celé golfové komunitě, ale velkou pozornost mu věnuje především skupina výkonnostních hráčů, kteří stejně jako jejich kolega usilují o cestu mezi golfovou elitu. Řada z nich připomněla, že to je pro ně také další motivace, aby se jim podařil stejný krok.

České jedničky zůstaly po celou sezónu stejné
České jedničky zůstaly po celou sezónu stejné

21.09.2019 | Konec domácí sezóny výkonnostních hráčů klepe na dveře a jména nejlepších Čechů se během roku ani jednou nezměnila. Těmi nejvýše postavenými jsou i nadále Klára Spilková s Ondřejem Liesere mezi profesionály a Sára Kousková s Jiřím Zuskou mezi amatéry.

Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...
Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...

24.07.2019 | V polovině sezóny a s několika mezinárodními šampionáty za námi jsme také mohli zaznamenat některé změny v postavení českých hráčů na světových žebříčcích. Ti nejlepší však zůstávají stejní: Klára Spilková, Ondřej Lieser, Sára Kousková a Jiří Zuska.

Mistrovství Evropy družstev startuje, na startu ...
Mistrovství Evropy družstev startuje, na startu ...

08.07.2019 | Čtyři týmy, 12 hráčů a 12 hráček. Českým týmům už zbývá jen několik hodin do startu mistrovství Evropy, které začínají v úterý na čtyřech hřištích v různých resortech. Všechny celky mají za cíl postup do elitní skupiny pro osm nejlepších; pro muže i ženy by to bylo historické umístění.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde