Česká golfová federace

Aktuality

Filip Jakubčík triumfoval v USA na prestižním „The Western“

Filip Jakubčík triumfoval v USA na prestižním „The Western“

Tomáš Přikryl, Čtvrtek 18. dubna 2024

Český talent, působící aktuálně v zámoří jako hráč Arizona Wildcat, se stal vítězem jednoho z nejprestižnějších turnajů univerzitního golfu, Western Intercollegiate. Jakubčíkovo jméno tak přibylo na historický seznam účastníků a vítězů vedle hvězd jako Tiger Woods nebo Scottie Scheffler.

Od jejího vzniku v roce 1947 až do současnosti se na „The Western“ prezentovala dlouhá řada pozdějších profesionálních světových hvězd a vítězů PGA. V pořadí 77. individuální titul šampiona Western Intercollegiate získal pro sebe dvacetiletý Filip Jakubčík o jediný úder s konečným výsledkem 4 rány pod par. Byl jediným hráčem Arizona Wildcat, který po 54 jamkách překonal par hřiště a dovedl svůj tým na páté místo s výsledkem +16. Společně s týmovým kolegou Zachem Pollo pomohl k nejlepšímu týmovému umístění na Western Intercollegiate za posledních osm účastí.

Na turnaji se zadařilo i současné české amatérské jedničce Petru Hrubému. Hráč týmu Washingtonu dělil po dvou kolech sedmé místo a do finálového kola vstupoval ve společném flightu s Filipem Jakubčíkem. Hrubý nakonec v nabité konkurenci udržel pozici v TOP 10 na děleném deváté místě za výsledek v paru hřiště. Byl také prvním, kdo Filipu Jakubčíkovi po jeho posledním puttu gratuloval k vítězství.

Filip Jakubčík vstupoval do finálového kola s náskokem jediné rány, nakonec rozhodl o svém premiérovém vítězství dvěma po sobě jdoucími birdie na 15. a 16. jamce. „Na posledních jamkách jsem byl docela nervózní, ale tři rány k dobru na vítězství mě uklidnily,“ řekl Jakubčík. „Tohle vítězství mi určitě zvedne sebevědomí, ale na konci dne už jsem to bral, jako by se nic nestalo. Prostě se musím hned vrátit k tréninku. Bylo skvělé, že na poslední jamce se mnou byli spoluhráči a trenéři. Tenhle tým je prostě úžasný a všichni se navzájem podporujeme. Trenéři Jim a Matt za námi stojí každý den.“

Jakubčíkovi v této sezóně 2023/2024 už několikrát těsně unikl individuální titul. V říjnu 2023 obsadil třetí místo na Sahalee Players Championship, poprvé v kariéře se umístil v TOP 5 na Folds of Honor Collegiate při svém teprve druhém turnaji v dresu Wildcat.

Týdenní program Jakubčíkova týmu završí očekávané finále konference. PAC 12 Championship se bude konat v Desert Forest Golf Clubu v Carefree v Arizoně a jeho začátek je naplánován na pátek 26. dubna. 

Konečné výsledky naleznete zde

Připravil: -vrk-
Foto: arizonawildcats.com

Datum: Čtvrtek 18. dubna 2024
Všechny články autora

Související články

Filip Jakubčík získal nominaci na Arnold Palmer Cup
Filip Jakubčík získal nominaci na Arnold Palmer Cup

27.04.2024 | Filip Jakubčík se po svém vítězství v turnaji „The Western“ stal prvním českým golfistou, který se zúčastní Arnold Palmer Cupu. Turnaj se odehraje 5. až 7. července na hřišti Lahinch Golf Clubu. Jakubčík je dalším českým hráčem, který v tomto roce přepisuje historii českého golfu.

Čeští amatéři si polepšili ve světovém žebříčku
Čeští amatéři si polepšili ve světovém žebříčku

09.04.2024 | Postavení českých amatérských golfistů na světovém žebříčku WAGR si udržuje za poslední rok vzestupnou tendenci. Stále více českých golfových nadějí, ať už se připravují v podmínkách českých klubových zázemí nebo na univerzitách v zámoří, prokazují výkonnost na úrovni minimálně širší světové špičky.

Hrubý letos nejviditelnější z Čechů v univerzitním ...
Hrubý letos nejviditelnější z Čechů v univerzitním ...

28.02.2024 | Mezi více než čtyřmi desítkami mladých českých hráčů působících v zámořském univerzitním golfu je na začátku roku nejvýraznější Petr Hrubý jr. z University of Washington. Dařilo se i Veronice Kedroňové.

Univerzitní golf v USA: příležitost pro české hráče
Univerzitní golf v USA: příležitost pro české hráče

07.12.2023 | Desítky českých mladých golfových nadějí odcházejí každoročně za oceán, aby tam spojily studium s golfem. Zámořské univerzitní podmínky momentálně využívá pro svůj golfový rozvoj na čtyři desítky mladých Čechů. O jejich úspěších se z médií dočteme. Co ale víme o tamním systému univerzitního golfu?...

Dagmar Urbánková má za sebou skvělou část univerzitn ...
Dagmar Urbánková má za sebou skvělou část univerzitn ...

14.11.2023 | Český golf se na amatérské úrovni v zahraničí prezentuje skvělými výsledky. Na amerických univerzitách působí v první a druhé divizi 39 hráčů. Skvělý vstup do sezóny předvedla v týmu University of Illinois Chicago Dagmar Urbánková, která před začátkem třetího ročníku přestoupila na novou školu.

Ohlédnutí Filipa Jakubčíka za WATC
Ohlédnutí Filipa Jakubčíka za WATC

31.10.2023 | Na amatérském mistrovství světa družstev mužů v Abú Dhabí byl Filip Jakubčík nejlepším hráčem našeho tříčlenného týmu. V silné konkurenci obsadil osmé místo, chvíli figuroval na dělené první pozici. On sám říká: „Mám z toho radost, je to úžasný pocit.

Veronika Kedroňová zvítězila ve svém prvním turnaji
Veronika Kedroňová zvítězila ve svém prvním turnaji

16.09.2023 | Zámořská golfová sezóna odstartovala skvělými výsledky českých hráčů. Výborný vstup do svého nového angažmá v Kent State University předvedla Veronika Kedroňová. Z Nového Mexika ze hřiště UNM Championship Course si odváží vítězství z jejího první ostrého startu.

Patricie Macková sbírá další úspěchy ve své univerzi ...
Patricie Macková sbírá další úspěchy ve své univerzi ...

21.04.2023 | Česká amatérská dvojka Patricie Macková působící v univerzitním týmu Marylandu v USA zaznamenala další velký úspěch děleným vítězstvím na turnaji Lady Buckeye Invitational v Ohio. Jejích -8 ran znamenalo rekord turnaje a její sedmou top 10 v sezóně, včetně vítězství na turnaji Yale Invitational.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde