Česká golfová federace

Aktuality

Čeští amatéři si polepšili ve světovém žebříčku

Čeští amatéři si polepšili ve světovém žebříčku

Tomáš Přikryl, Úterý 9. dubna 2024

Postavení českých amatérských golfistů na světovém žebříčku WAGR si udržuje za poslední rok vzestupnou tendenci. Stále více českých golfových nadějí, ať už se připravují v podmínkách českých klubových zázemí nebo na univerzitách v zámoří, prokazují výkonnost na úrovni minimálně širší světové špičky.

S počty českých hráčů a hráček ve světovém amatérském žebříčku golfistů WAGR loňská sezona nijak nezahýbala. Údaj o počtu amatérských hráček z Česka se stále drží na čísle 43, českých hráčů ve WAGR figuruje na 31.

Ženy

Asi nikoho nepřekvapí, že nejvýše postavenou českou amatérkou je, stejně jako loni, Denisa Vodičková. Devatenáctiletá juniorská mistryně světa a členka vítězného týmu Evropy na Junior Solheim Cupu si svoji pozici od loňského podzimu navíc vylepšila o 4 příčky a aktuálně je 72. V první světové stovce najdeme i další Češku Patricii Mackovou na 88. příčce. Golfistka působící v zámoří na Univerzity of Maryland má za sebou letos čtyři turnaje započítávané do WAGR, v nichž dosáhla i jednoho 4. místa.

Do první pětistovky WAGR se v dubnu 2024 vešlo ještě šest našich amatérek: Hana Ryšková (260.), Veronika Kedroňová (311.), Gabriela Roberta Vítů (363.), Sofie Hlinomazová (371.), Karolína Stará (389.) a Agáta Vahalová (453.).

Muži

I mezi amatérskými golfisty najdeme v první stovce na žebříčku WAGR dva hráče z Čech, a to ve stejném pořadí jako na podzim. Žebříčkově nejlepším českým golfistou je 23letý Petr Hrubý. Hráč University of Washington si úspěšnými starty na univerzitních turnajích a dvěma umístěními v TOP10 polepšil na aktuální 47. příčku. Dvacetiletý Filip Jakubčík, který působí také v zámoří v univerzitním týmu Arizona Wildcats, se drží i letos na 78. příčce.

Za zmíněnou dvojicí se odvíjí pozoruhodný příběh teprve 14letého Louise Kleina. Ve svém věku stihl posbírat už několik výjimečných úspěchů, nejčerstvější je jeho druhé místo na prestižním Junior Invitational 2024 v USA. V žebříčku WAGR se tak dere stále výše, z loňského 367. místa se posunul na 312, v kategorii U18 je aktuálně 22. a v kategorii U16 je současnou světovou sedmičkou. 

V první tisícovce najdeme i další čtyři české hráče: Matěje Báču (384.), Timoteje Formánka (420.), Jakuba Jandu (723.) a Jakuba Dalibora Sutora (786.).

World Amateur Golf Ranging 

Připravil: -vrk-
Foto: University of Washington

Datum: Úterý 9. dubna 2024
Všechny články autora

Související články

Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu
Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu

30.10.2021 | Nejlepší česká amatérka Sára Kousková dosáhla kariérního maxima ve světovém amatérském žebříčku WAGR, aktuálně jí patří 37. místo. Mezi amatéry je nejlepší znovu Jiří Zuska (139.). Profesionálům nadále s přehledem vládnou Klára Spilková a Ondřej Lieser.

Denisa Vodičková v Junior Solheim Cupu: výhra ...
Denisa Vodičková v Junior Solheim Cupu: výhra ...

02.09.2021 | Česká amatérka Denisa Vodičková byla v úvodním hracím dnu PING Junior Solheim Cupu úspěšná napůl. Se svojí italskou spoluhráčkou Francescou Fiorelliniovou nejdříve suverénně ovládly fourball, ale v odpoledním foursomu odešly těsně poraženy.

Svátek začíná: Denisa Vodičková startuje na juniorsk ...
Svátek začíná: Denisa Vodičková startuje na juniorsk ...

01.09.2021 | Šestnáctileté amatérce Denise Vodičkové dnes začíná velký svátek: bude hájit evropského výběru juniorské verze slavného Solheim Cupu. Utkání mezi nejlepšími Evropankami a Američankami do 18 let začíná v Sylvania Country Clubu v Ohiu. ...

Denisa Vodičková byla nominována na juniorský ...
Denisa Vodičková byla nominována na juniorský ...

26.07.2021 | Šestnáctiletá česká golfistka Denisa Vodičková byla nominována do dvanáctičlenného výběru Evropy pro prestižní PING Junior Solheim Cup. Nominaci dnes oznámila kapitánka a golfová legenda Annika Sörenstam.

Vodičková na European Young Masters obhájila bronz
Vodičková na European Young Masters obhájila bronz

24.07.2021 | Denisa Vodičková obhájila na European Young Masters ve Finsku bronzovou medaili z předchozího šampionátu na domácí půdě. Po druhém kole vedoucí česká golfistka i finálové kolo zahrála pod par hřiště, ale nestačila na finišující soupeřky.

Filip Jakubčík využil poslední šanci na zisk titulu ...
Filip Jakubčík využil poslední šanci na zisk titulu ...

09.06.2021 | Český reprezentant Filip Jakubčík o víkendu triumfoval na šampionátu German Boys Open, prestižním turnaji pro přední juniory. Vítězství přisuzuje dlouhodobé golfové přípravě ve Spojených státech, kde má před sebou ještě poslední rok na střední škole.

Filip Jakubčík ovládl prestižní německou juniorku
Filip Jakubčík ovládl prestižní německou juniorku

05.06.2021 | Sedmnáctiletý Filip Jakubčík (-12) vyhrál prestižní turnaj German Girls‘ & Boys‘ Open. Na jedné z nejvyhlášenějších kontinentálních juniorských soutěží, která dnes skončila v resortu St. Leon Rot, se neztratili ani další Češi: Jakub Janda byl čtvrtý, Anna Andrýsová sedmá.

Z kvalifikace za titulem: Filip Jakubčík ovládl ...
Z kvalifikace za titulem: Filip Jakubčík ovládl ...

19.01.2021 | Přes kvalifikaci se musel probít Filip Jakubčík do hlavní části prestižního turnaje Sean Foley Perfomance Junior Championship, který pak suverénně vyhrál (-7) s náskokem osmi ran a dokonale zaskočil domácí favority.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde