Česká golfová federace

Aktuality

Hrubý letos nejviditelnější z Čechů v univerzitním golfu USA

Hrubý letos nejviditelnější z Čechů v univerzitním golfu USA

Vojtěch Hodinář, Středa 28. února 2024

Mezi více než čtyřmi desítkami mladých českých hráčů působících v zámořském univerzitním golfu je na začátku roku nejvýraznější Petr Hrubý jr. z University of Washington. Dařilo se i Veronice Kedroňové.

Po úspěšném zahájení sezóny na Havaji Petr Hrubý jr. pokračoval 12. února na předměstí Los Angeles, kde se zúčastnil 10. ročníku prestižního turnaje Genesis Invitational Collegiate Showcase. Jedná se o jednokolový turnaj pořádaný v rámci doprovodného programu turnaje PGA The Genesis Invitational a jeho vítězi se stali v minulosti hráči jako Will Zalatoris, Sahith Theegala či Scottie Scheffler. Turnaje se zúčastnilo 15 hráčů z 9 univerzit a pro vítěze byla připravena karta na červnový turnaj The Genesis Scottish Open v North Berwicku ve Skotsku.

Stejně jako v roce 2023 došel turnaj Genesis Invitational Collegiate Showcase do rozehrávky, ve které se Petr Hrubý utkal s Colem Rueckem z Boise State University. Rozehrávka startovala na slavném čtyřparu č. 10, kde oba borci zahráli par a pokračovali na pětiparovou 11. jamku. Poté, co oba hráči zasáhli fairway, skončil Petr Hrubý druhou ranou v greenovém bunkeru. Cole Rueck druhou ranou na green nedostřelil, ale následným chipem si přihrál na dva metry od jamky a svůj putt do birdie proměnil. I když bylo prohrané play-off pro Hrubého jistě zklamáním, jím vedený flight získal ve vloženém pro am turnaji za vítězství pro University of Washington peněžní odměnu ve výši 50.000 dolarů.

Hrubý se v této sezóně umístil v top 10 na čtyřech ze šesti turnajů, kterých se zúčastnil. Dvojnásobný držitel ocenění All-Pac-12 zahrál v této sezóně osm ran pod 70 na Husky Invitational, kde skončil celkově druhý. Tři kola pod 70 zahrál také na turnaji Amer Ari, kde se umístil na osmém místě individuálního žebříčku.

Na PGA West Prestige se český reprezentant umístil na druhém místě, ve třech kolech zahrál výsledek -11 a skončil dvě rány za vedoucím místem. Chválou na adresu Hrubého nešetří ani jeho trenér Murray: "Hrál solidně, aniž by se blížil svým nejlepším výkonům, a přesto našel způsob, jak se dostat do boje. Tento týden byl důkazem toho, jak dobře zvládá sám sebe a svou hru. Jeho hra stále roste a podle mého názoru je nyní rozhodně jedním z nejlepších v univerzitním golfu."

V univerzitním žebříčku jednotlivců Clippd čítajícím přes dva tisíce hráčů je rodák z České republiky na 24. místě a je zároveň 41. amatérským golfistou na světě.

Díky svým výkonům byl Petr Hrubý aktuálně zařazen na watch list 40 nejlepších mužských univerzitních golfistů v zemi jako kandidátů na cenu Bena Hogana pro rok 2024. Cenu uděluje PNC Bank a společně ji vyhlašují nadace Hogan Trophy Award Foundation, Friends of Golf (FOG) a Golf Coaches Association of America (GCAA). Ben Hogan Award každoročně uděluje cenu nejlepšímu univerzitnímu hráči NCAA divize I, II nebo III, NAIA nebo NJCAA na základě všech univerzitních, amatérských a profesionálních soutěží za předchozích 12 měsíců. O ceně Bena Hogana hlasuje výběrová komise složená z více než 30 předních představitelů univerzitního, amatérského a profesionálního golfu. Letošní seznam 10 semifinalistů bude zveřejněn v pátek 19. dubna. Tato skupina bude zúžena na tři finalisty ve čtvrtek 2. května. Finalisté se v pondělí 20. května zúčastní slavnostní večeře v Colonial Country Clubu ve Fort Worthu v Texasu, kde bude korunován vítěz.

Z českých hráček hrajících v zámoří určitě stojí za zmínku i Veronika Kedroňová, která na UFC Challenge na Floridě skončila na dělením 6. místě s výsledkem -7.

Postavení našich hráčů v žebříčcích NCAA a NAIA 2024 se oproti loňsku zatím významně nemění a jejich aktuální průběžné pořadí můžete najít zde.

Připravil: Tomáš Burda, -vrk-
Foto: University of Washington

Autor: Vojtěch Hodinář 
Datum: Středa 28. února 2024
Všechny články autora

Související články

Filip Jakubčík získal nominaci na Arnold Palmer Cup
Filip Jakubčík získal nominaci na Arnold Palmer Cup

27.04.2024 | Filip Jakubčík se po svém vítězství v turnaji „The Western“ stal prvním českým golfistou, který se zúčastní Arnold Palmer Cupu. Turnaj se odehraje 5. až 7. července na hřišti Lahinch Golf Clubu. Jakubčík je dalším českým hráčem, který v tomto roce přepisuje historii českého golfu.

Filip Jakubčík triumfoval v USA na prestižním ...
Filip Jakubčík triumfoval v USA na prestižním ...

18.04.2024 | Český talent, působící aktuálně v zámoří jako hráč Arizona Wildcat, se stal vítězem jednoho z nejprestižnějších turnajů univerzitního golfu, Western Intercollegiate. Jakubčíkovo jméno tak přibylo na historický seznam účastníků a vítězů vedle hvězd jako Tiger Woods nebo Scottie Scheffler.

Univerzitní golf v USA: příležitost pro české hráče
Univerzitní golf v USA: příležitost pro české hráče

07.12.2023 | Desítky českých mladých golfových nadějí odcházejí každoročně za oceán, aby tam spojily studium s golfem. Zámořské univerzitní podmínky momentálně využívá pro svůj golfový rozvoj na čtyři desítky mladých Čechů. O jejich úspěších se z médií dočteme. Co ale víme o tamním systému univerzitního golfu?...

Dagmar Urbánková má za sebou skvělou část univerzitn ...
Dagmar Urbánková má za sebou skvělou část univerzitn ...

14.11.2023 | Český golf se na amatérské úrovni v zahraničí prezentuje skvělými výsledky. Na amerických univerzitách působí v první a druhé divizi 39 hráčů. Skvělý vstup do sezóny předvedla v týmu University of Illinois Chicago Dagmar Urbánková, která před začátkem třetího ročníku přestoupila na novou školu.

Veronika Kedroňová zvítězila ve svém prvním turnaji
Veronika Kedroňová zvítězila ve svém prvním turnaji

16.09.2023 | Zámořská golfová sezóna odstartovala skvělými výsledky českých hráčů. Výborný vstup do svého nového angažmá v Kent State University předvedla Veronika Kedroňová. Z Nového Mexika ze hřiště UNM Championship Course si odváží vítězství z jejího první ostrého startu.

Patricie Macková sbírá další úspěchy ve své univerzi ...
Patricie Macková sbírá další úspěchy ve své univerzi ...

21.04.2023 | Česká amatérská dvojka Patricie Macková působící v univerzitním týmu Marylandu v USA zaznamenala další velký úspěch děleným vítězstvím na turnaji Lady Buckeye Invitational v Ohio. Jejích -8 ran znamenalo rekord turnaje a její sedmou top 10 v sezóně, včetně vítězství na turnaji Yale Invitational.

Zářivé momenty českých univerzitních mladíků na ...
Zářivé momenty českých univerzitních mladíků na ...

14.04.2023 | S optimismem se dívá český mužský golf za moře na jarní výkony trojice mladíků v týmech amerických univerzit. Rekordních 66 ran Jakubčíka v prvním kole Western Intercollegiate, historicky první start Čecha na PGA včetně projití cutem v podání Zusky nebo 3.

Václav Tichý má v zámoří skvělou formu
Václav Tichý má v zámoří skvělou formu

30.03.2023 | Vizitka Václava Tichého, hráče James Madison University ve Virginii, je za poslední dva turnaje v řadě impozantní. Dvě TOP 10, navíc čistá skórkarta a 65 ran v posledním kole v turnaji UNCW Seahawk Intercollegiate v Severní Karolíně je zároveň školním rekordem jeho univerzity.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde