Česká golfová federace

Aktuality

Ideální scénář? Korn Ferry Tour a pak PGA Tour

Ideální scénář? Korn Ferry Tour a pak PGA Tour

Petr Šavrda, Pondělí 12. září 2022

Jiří Zuska zažívá výbornou sezónu. Co stojí za jeho zlepšením, jak strávil léto v zámoří a jaké má plány v nadcházející sezóně? Přečtěte si rozhovor s nejlepším českým amatérem.

Asi budeš souhlasit, když řeknu, že jsi udělal ve své hře za posledních řekněme 12 měsíců velký skok. Mimo jiné jsi se dokázal posunout do nejlepší padesátky na světovém amatérském žebříčku WAGR. Čemu přisuzuješ tento posun?

Naprostý souhlas. Za poslední rok jsem se rozhodně hodně posunul, nejen golfově, ale i jako člověk. Měl jsem ze začátku svého minulého univerzitního roku osobní problémy, které se táhly až do začátku roku 2022, a když jsem konečně začal zase dostávat věci pod kontrolou, odrazilo se to i na mých výsledcích. Také jsem měl štěstí za posledních pár měsíců hrát s plno skvělými hráči a od těch jsem se toho hodně naučil a byl schopný to aplikovat do svého života a golfu.

Studuješ a hraješ za univerzitu v Louisville v Kentucky, kde v poslední době působili nebo působí velmi dobří golfisté. Např. Robin Sciot Siegrist, Mathias Schmitt nebo John Murphy, to jsou všechno úspěšní hráči, kteří mají velmi dobře nakročeno. Ukazuje to na kvalitu golfového programu v Louisville? Co je podle tebe klíčem k úspěchu a co tobě se osobně líbí na vašem zámořském programu?

Co se týče té kvality programu, tak ano i ne. Všichni zmiňovaní golfisté vyrostli v programu pod vedením kouče Marka Crabtreeho. Já s ním strávil jen asi rok a půl. Teď je škola pod vedením Ryana Blagga, který mi vyhovuje mnohem víc a kterému vděčím za veškerý můj golfový posun za posledních pár let. Na zámořském programu či systému se mi nejvíc líbí to, že jsem součástí týmu. Tady v Louisville je nás asi 10 kluků. Děláme vše spolu, golfové tréninky, tréninky v posilovně, cestování na turnaje atd., a tenhle aspekt se mi strašně líbí, protože golf je velmi individuální sport.

Za dobu tvého působení v národním týmu se u kormidla českého golfu vystřídalo několik trenérů. Nyní je hlavním koučem Angličan Harry Scott. Ty jsi však již několik let většinu roku v zámoří. Jak funguje kooperace s Harry Scottem a jste v pravidelném kontaktu?

S Harrym jsem poměrně v kontaktu. Občas si napíšeme, většinou se spolu bavíme o tom, co za turnaje mám před sebou, jak se mi daří v USA apod. Teď jsme poměrně dost v kontaktu, co se týče mistrovství světa. Doteď jsme se ale ještě osobně nepotkali, a to jsme v kontaktu už od minulého roku.

V červnu sis zahrál finálovou fázi kvalifikace na US Open a potkal se tam jistě se spoustou skvělých hráčů. Jaký to byl zážitek a na čem je podle tebe potřeba v průběhu následujících měsíců zapracovat, abys byl připravený na profesionální kariéru? 

Na té kvalifikaci jsem hrál s hráčem, co hraje na PGA, jménem Justin Lower. Celý den jsem se s ním bavil a snažil se z něj dostat co nejvíc informací a také jsem pečlivě sledoval jeho hru. Asi největší lekci, co jsem si z toho dne odnesl bylo to, že nemusím hrát perfektní golf, abych hrál pořád dobře. Někdy i ošklivá rána do správného místa je akceptovatelná. Je to o těch horších ranách. Každý umí hrát dobře, když se daří. Myslím si ale, že je to více o tom, když se nedaří, tak i v tom případě najít cestu, jak donést nějaký slušný výsledek. A také si myslím, že než půjdu k profíkům, musím zapracovat na krátké hře.

Léto jsi netradičně strávil v zámoří a soustředil se na sérii velmi silných amatérských turnajů pod názvem „Elite Amateur Golf Series“. V konečném žebříčku jsi obsadil fantastické druhé místo. Jedná se o nějakou novinku nebo je to zaběhnutá tour? 

Elite Amateur Series je série turnajů, která letos v létě nově vyšla. Letos to bylo nejlepších sedm turnajů po Americe, já jsem se zúčastnil pěti, hrát všech sedm by bylo velmi náročné. Jen tak pro srovnání, poslední turnaj The Western Am podle WAGRU byl lépe obsazený, než například The The Amateur Open nebo Mistrovství Evropy, takže tam opravdu byla americká špička. V těch pěti turnajích jsem skončil druhý, čtvrtý, šestý, desátý a patnáctý, což mi pomohl k finálnímu druhému místu v celém žebříčku. Druhé místo v téhle letní sérii mi přineslo start na PGA Tour Puerto Rico Open 2023 v březnu, start na jednom z pěti turnajů Korn Ferry Tour na jaře příštího roku, vstupenku na US Amateur a automatický postup do finální části kvalifikace na US Open 2023.

Příští rok ukončíš bakalářské studium. Máš už rozmyšlené své další kroky? Předpokládám, že se budeš profesionalizovat. Půjdeš spíše cestou nějaké nižší americké tour nebo to nejprve zkusíš evropskou cestou?

Tenhle rok se pokouším o magisterské studium a až skončí univerzitní sezóna, tak pravděpodobně začátkem léta přejdu k profíkům. Určitě bych chtěl hrát na Korn Ferry Tour, protože chci následně hrát na PGA Tour. Jestli to bude možné, to ještě nevím. Vše bude záviset na tom, jak se mi bude dařit.

Autor: Petr Šavrda 
Datum: Pondělí 12. září 2022
Všechny články autora

Související články

Zuska i Brixi prošli cutem na Challenge Tour v ...
Zuska i Brixi prošli cutem na Challenge Tour v ...

24.03.2024 | Druhá nejvyšší evropská série Challenge Tour završila v neděli 24.3. druhý ze dvou březnových turnajů v Indii. Na Kolkata Challenge na hřišti Royal Calcutta prošli do finálových kol i oba čeští zástupci. Lépe skončil Gordan Brixi na dělené 26. příčce, Jiří Zuska přes dobrý začátek dělil 38.

Druhý turnaj Challenge Tour v Indii: Zuska a Brixi ...
Druhý turnaj Challenge Tour v Indii: Zuska a Brixi ...

20.03.2024 | Challenge Tour má na programu od 21. do 24. března druhý ze dvou turnajů na půdě Indie. Dva čeští profesionálové Jiří Zuska a Gordan Brixi se opět postaví na start, tentokrát v rozpálené Kalkatě na Kolkata Challenge, který hostí indické top hřiště Royal Calcutta Golf Club.

Zuska na Challenge Tour v Indii o jedinou ránu ...
Zuska na Challenge Tour v Indii o jedinou ránu ...

17.03.2024 | Česká jednička Jiří Zuska byl na indickém podniku druhé nejvyšší evropská série Challenge Tour hodně vidět. Na Delhi Challenge se tři kola držel ve hře o vítězství, nakonec uzavřel turnaj jednu ránu od TOP10 na výborném 11. místě. Druhý z Čechů Gordan Brixi do víkendového finále neprošel.

Challenge Tour v Indii si zahrají dva čeští p ...
Challenge Tour v Indii si zahrají dva čeští p ...

13.03.2024 | Druhá nejvyšší evropská série Challenge Tour pokračuje dvěma turnaji v Indii. Na startu obou z nich budou i dva čeští profesionálové, současná česká jednička Jiří Zuska a Gordan Brixi. Jako první je čeká od 14. do 17. března Delhi Challenge s dotací 300 tisíc dolarů.

Jiřího Zusku čeká bitva o kartu na DP World Tour
Jiřího Zusku čeká bitva o kartu na DP World Tour

01.11.2023 | Ve čtvrtek 2.11. začne další velká výzva pro Jiřího Zusku. Ve Španělsku vstoupí do druhé fáze Q-School pro nejvyšší evropskou sérii DP World Tour. V konkurenci hráčů z celého světa se během čtyřkolového turnaje pokusí probojovat do finálové fáze a v ní získat místo na DP World Tour v roce 2024.

Na Swiss Challenge čtyři čeští profesionálové
Na Swiss Challenge čtyři čeští profesionálové

20.09.2023 | V Challenge tour zbývá odehrát poslední čtyři turnaje. Ve čtvrtek do turnaje Swiss Challenge zasáhne vedle Jiřího Zusky a Filipa Mrůzka také Šimon Zach a Marek Siakala. Mrůzek se pokusí navázat na své poslední skvělé výsledky. Zach a Siakala vezou nadějnou formu z předešlých turnajů.

Jiří Zuska a Filip Mrůzek na Challenge de España
Jiří Zuska a Filip Mrůzek na Challenge de España

06.09.2023 | Vedení Challenge Tour zařadilo do startovního pole další zastávky Challenge Tour ve Španělsku i Jiřího Zusku. Společně s ním se v turnaji představí také Filip Mrůzek. Challenge de España se odehraje od 7. do 10. září na hřišti Club de Golf Playa Serena v Almeiře.

Jiří Zuska na 14. místě na D+D Real Czech Masters
Jiří Zuska na 14. místě na D+D Real Czech Masters

27.08.2023 | Světový golf i český úspěch přinesl od 24. do 27. srpna na Albatross Golf Resortu podnik série DP World Tour D+D REAL CZECH MASTERS 2023. Čerstvý český profesionál Jiří Zuska tu potvrdil neoficiální roli české jedničky a mezi evropskou elitou skončil na skvělé 14.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde