Česká golfová federace

Aktuality

Sára Kousková v TOP 15 na univerzitním šampionátu

Sára Kousková v TOP 15 na univerzitním šampionátu

Klára Kuchařová, Pátek 28. května 2021

Sára Kousková se s jejím týmem z University of Texas probojovala až do závěrečné části univerzitního šampionátu NCAA DI Women's Championship. Česká golfistka se individuálně umístila na děleném 15. místě, v turnaji startovala také Patricie Macková, která se svým týmem cutem neprošla.

Univerzitní sezóna v zámoří je již u konce a Česká republika měla celý semestr zastoupení napříč všemi soutěžemi. Do té nejprestižnější se se svýmy týmy probojovaly dvě české hráčky: Sára Kousková (University of Texas) a Patricie Macková (University of Maryland).

V národním šampionátu NCAA DI Women's Championship se Kousková individuálně umístila na děleném patnáctém místě po kolech 74, 70, 72 a 74 (+2). Její tým Texas Longhorns byl mezi osmi nejlepšími po čtyřkolové kvalifikaci na rány, v prvním kole jamkovek pak podlehl následným šampionkám z University of Mississippi podílem 2:3. Kousková však zvládla pro svůj tým vybojovat bod po výhře 2&1 nad Julií Johnson.

Patricie Macková hrála 76, 79 a 79 (+18), do čtvrtého kola na rány a tudíž ani do jamkové části se její tým Maryland Terrapins neprobojoval. Letošními šampionkami se staly hráčky týmu Rebels z University of Mississippi. 

Mužský šampionát se hraje v těchto dnech (28. května - 2. června) a čeští fanoušci mohou sledovat výsledky Jiřího Zusky a jeho týmu z University of Louisville zde.

Národní vysokoškolská atletická asociace (NCAA) je hlavním sportovním svazem pro organizaci vysokoškolských sportovních soutěží. Ženský a mužský golf jsou nedílnou součástí této asociace a ty nejlepší univerzitní týmy rok co rok plodí špičkové světové hráče.

Není překvapením, že mnoho českých golfistů a golfistek se po maturitě rozhodne studovat právě ve Spojených státech. Mnozí jdou do zámoří za lepším vzděláním, novými zkušenostmi a pilováním anglického jazyka. Všechny ale spojuje golf, díky kterému dostávají hráči nabídky stipendií.

Každoročně využívá studium v USA na různých školách v různých státech 20 až 30 českých golfistů a golfistek.

NCAA je rozdělena na tři divize zpravidla dle velikosti škol, přičemž nejsledovanější je Division I. Každá divize se pak skládá z několika konferencí, které rozdělují týmy dle regionů.

Cesta do národního šampionátu NCAA není tak jednoduchá. Tým hraje během semestru libovolné turnaje pořádané různými univerzitami a ke konci programu se hraje tzv. Conference Championship, jehož vítězný tým se účastní regionálního šampionátu. Z toho následně vzejdou ty nejlepší týmy pro účast v šampionátu národním.

Výsledky NCAA DI Women's Championship - na rány
Výsledky NCAA DI Women's Championship - jamková část

FOTO University of Texas

Datum: Pátek 28. května 2021
Všechny články autora

Související články

Start americké univerzitní sezóny se blíží
Start americké univerzitní sezóny se blíží

19.01.2022 | Přes dvacet českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje soutěžní golf na amerických univerzitách. Jarní sezóna tamních soutěží se již blíží. Většina týmů zahájila přípravu a na první turnaje bude vyrážet začátkem příštího měsíce.

Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...
Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...

19.11.2021 | Více než dvě desítky českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje golf v USA. Největší hvězdou ukončeného semestru byla v zámoří Tereza Melecká, ale česká vlajka vlála vysoko v leaderboardech i díky Sáře Kouskové, Jiřímu Zuskovi či Dagmar Urbánkové.

Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí ...
Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí ...

14.03.2022 | Česká amatérka Sára Kousková vystoupala ve světovém žebříčku WAGR už na 26. místo a její příprava na dosavadní vrchol kariéry – účast na Augusta National Women‘s Amateur – finišuje. V golfovém ráji si stačila v závěru února i zatrénovat a návštěvy využila k charitativní akci na podporu Ukrajiny.

Sára Kousková výjimku pro LET nedostala, přednost ...
Sára Kousková výjimku pro LET nedostala, přednost ...

10.02.2022 | Sára Kousková sice v prosinci uhrála plné členství na Ladies European Tour, ale kvůli odloženému přestupu k profesionálkám se ho letos definitivně nedočká. Zůstává u plánu dokončit univerzitní studium v zámoří, do kolotoče evropských turnajů se chce zapojit v červnu po návratu.

Sára Kousková obdržela pozvánku na šampionát do ...
Sára Kousková obdržela pozvánku na šampionát do ...

18.01.2022 | Legendární hřiště v Augustě si zahraje první česká golfistka. Současné postavení ve světovém amatérském žebříčku podle očekávání vyneslo Sáře Kouskové pozvání na Augusta National Women’s Amateur, který se bude hrát na přelomu března a dubna.

Světové žebříčky zůstávají z českého pohledu beze ...
Světové žebříčky zůstávají z českého pohledu beze ...

07.01.2022 | Ve světových žebříčcích se i nadále nejlépe z českých golfistů daří amatérům Sáře Kouskové a Jiřímu Zuskovi a profesionálům Kláře Spilkové s Ondřejem Lieserem. V amatérském žebříčku WAGR je celkem hodnoceno již 56 Češek a 63 Čechů.

Golfistka roku ČGF Sára Kousková před významným ...
Golfistka roku ČGF Sára Kousková před významným ...

26.12.2021 | Amatérka roku Sára Kousková má za sebou senzační sezónu s dvěma významnými triumfy na univerzitním a profesionálním turnaji, kterou nedávno završila šestým místem na LET Q-School. Po ocenění na Večeru českého golfu se ohlíží za úspěchy roku 2021 a odkrývá plány pro příští sezónu.

Světové žebříčky: Kousková v TOP 50, Lieser se ...
Světové žebříčky: Kousková v TOP 50, Lieser se ...

18.06.2021 | Vítězství na AMUNDI Czech Ladies Challenge posunulo Sáru Kouskovou do TOP 50 na světovém amatérském žebříčku a je dvacátou nejlepší hráčkou evropského pořadí. Těsně před uzávěrkou olympijských žebříčků drží Ondřej Lieser i Klára Spilková pohodlně účast pro turnaj v Tokiu.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde