Česká golfová federace

Aktuality

Turnajový setup LET v Berouně odtajněn: Jaké skóre přinese mix žlutých a bílých odpališť?

Turnajový setup LET v Berouně odtajněn: Jaké skóre přinese mix žlutých a bílých odpališť?

Petr Halaburda, Úterý 4. srpna 2020

První kontinentální profesionální turnaj po koronavirové pauze přinese v posledním srpnovém víkendu Tipsport Czech Ladies Open, který se bude hrát v Berouně. Po dnešní tiskové konferenci je znám počet českých hráček, určena byla hrací odpaliště, hrát se bude o 200 tisíc eur.

Do Berouna dorazil v pondělí odpoledne turnajový ředitel Joao Pinto, který dnes připomněl, co srpnová akce na českém území znamená pro celou sérii. „Před Berounem budeme hrát pouze jednu společnou akci s LPGA a jeden major turnaj. Skutečný kontinentální turnajový život – navíc s diváky - se rozjede až právě tady,“ prohlásil dnes před novináři zkušený Portugalec, který každoročně šéfuje několika turnajům série Ladies European Tour.

Před rokem se uskutečnila premiéra české soutěže na Karlštejně, ale jarní koronavirové dění a stále hledání vhodného termínu přispěly k tomu, že se turnaj stěhuje do nedalekého Berouna. „Série LET se spojila s LPGA, pak přišla epidemie a stále nebylo jasné, zda a kdy se kalendář rozjede. Bylo to pět měsíců dramatického vyjednávání, ale přišlo nám líto vzdát pokračování, když se loňský turnaj vydařil,“ svěřil se promotér Luboš Koželuh.

S berounským hřištěm prý našel stejnou řeč velmi rychle. „Jednání bylo velmi vstřícné, navíc celá logistika včetně ubytování byla už před rokem soustředěna do Berouna, takže jsme hodně věcí měli odzkoušeno,“ doplnil Koželuh.

Podařilo se mu navíc udržet generálního partnera, kterým zůstala společnost Tipsport. „Klobouk dolů, jak se k letošní situaci organizátor postavil. Spolu s turnajem tenisového okruhu WTA v Praze to budou dvě největší tuzemské mezinárodní akce roku a těší nás, že u obou budeme partnerem. Podpořili jsme i další akce v době koronaviru, ale tento golfový turnaj pro nás je srdeční záležitostí už jen kvůli tomu, že právě v Berouně naše společnost sídlí,“ připomněl manažer sponzoringu a médií největší tuzemské sázkové společnosti Lubomír Ježek.

Beroun letos přišel po šesti letech o mužský turnaj WGM Open, ale nejen proto rád přivítá dámský golfový výkvět Evropy. „Pro nás jako privátní klub jsou na prvním místě členové, ale tato akce je výjimečná jak pro nás, tak pro celý český golf a vážíme si možnosti turnaj přivítat,“ svěřil se prezident Beroun GC Vojtěch Matějček.

Jako rajská hudba mu proto musela znít slova ředitele Joao Pinta, podle kterého bude turnaj v Berouně výbornou možností pro všechny hráčky zažít návrat do soutěží. „Po včerejší prohlídce hřiště jsem nadšen. Nabídne nám, abychom připravili pro hráčky skvělý mix jamek. Bude to směs dramatických výzev a skórovacích jamek. Už teď se těším,“ uvedl a doplnil, že dámská modrá odpaliště se dostanou do hry pouze výjimečně. Pětkrát se hráčky postaví na bílé kameny, zbývající jamky odehrají ze „žlutých“.

Hřiště průměrné výměry LET (5703 metrů) zřejmě nedovolí hráčkám některé zdejší speciality jako drive na devítce přímo na green, ale i tak experti odhadují, že se bude hodně skórovat. A přáním zůstává, aby cutem prošly alespoň čtyři Češky jako před rokem a jedna z nich ideálně nahlédla do TOP 10.

Podle Koželuha se na hřiště dostane podle všeho od deseti do čtrnácti českých hráček a už dnes potvrdil, že kartu obdrží profesionálky Kateřina Vlašínová, Šideri Váňová, Lucie Hinnerová, Eva Koželuhová a Kristýna Napoleaová, dostane se podle jeho slov i na přední amatérky Sáru Kouskovou, Terezu Meleckou i další. „Na kompletním výčtu se poradíme i s Českou golfovou federací,“ doplnil promotér.

Tuzemská „soupiska“ bude záviset také na tom, kdy a zda vůbec odcestují české hráčky působící na amerických univerzitách. „Zatím není vůbec jisté, zda tam letos ještě poletíme. Minimálně do turnaje ale zůstávám v Česku,“ prohlásila Sára Kousková, která však v Berouně překvapivě ještě nikdy nehrála. „Máme dost času, abychom si to zde nachodily. Teď už navíc známe i odpaliště, z kterých se bude hrát,“ řekla nejlepší Češka na světovém amatérském žebříčku.

Také ona bude mít možnost během turnaje trefit hole-in-one, za které hráčky na šesté jamce mohou získat šek na 10.000 eur od Tipsportu. Atraktivních míst bude na hřišti ale vícero, pořadatelé budou přesto postupovat podle aktuálních hygienických pravidel v České republice, dojde i na testování onemocnění COVID-19.

„Vedeme jednání s Ministerstvem zdravotnictví, budeme splňovat podmínky akcí do pět tisíc diváků včetně rozdělení do různých sektorů. Výhodou je, že část diváků přijde dopoledne, část odpoledne a máme velký prostor, abychom mohli podmínky naplnit. Ale musíme dodržovat i regule LET, které jsou ještě náročnější včetně toho, že všechny hráčky budou jezdit na hřiště samostatně ve svých autech a budou bydlet pouze v jednom hotelu, což by se mohlo týkat i domácích hráček,“ dodal Koželuh. Také vedení Beroun GC úzce spolupracuje s místní hygienou, aby se případné komplikace daly okamžitě řešit.

Diváci se dostanou na turnaj za jednotnou cenu 100 korun, v ceně bude i parkování. Přímé přenosy chystá Česká televize, jedná se také o přenosu na Slovensko.

Stránky turnaje

Datum: Úterý 4. srpna 2020
Všechny články autora

Související články

Předkvalifikace LET je v polovině, Melecká v nejlepš ...
Předkvalifikace LET je v polovině, Melecká v nejlepš ...

10.12.2021 | Předkvalifikace Q-School LET je v polovině a tři české hráčky jsou na pozicích, které by znamenaly v neděli odpoledne postup do finálové části. Nejblíže tomu je stále Tereza Melecká (E), na postupových místech jsou stále i Šideri Váňová (+4) a Tereza Koželuhová (+5).

Čtyři Češky prošly do finále na LET v Berouně
Čtyři Češky prošly do finále na LET v Berouně

26.06.2021 | Česká profesionálka Kristýna Napoleaová a další tři české amatérky Sára Kousková, Tereza Koželuhová a Jana Melichová prošly do finále třetího ročníku Tipsport Czech Ladies Open ze série LET. V Berouně vede Španělka Nuria Iturrioz.

Beroun trápí počasí: opožděný start a přerušení ...
Beroun trápí počasí: opožděný start a přerušení ...

25.06.2021 | Déšť a bouřky zkomplikovaly první kolo Tipsport Czech Ladies Open v Berouně. To však nebránilo mnoha hráčkám k cestě za skvělými čísly. V nedohraném úvadu jsou ve vedení Lydia Hall a Nuria Iturrioz (-6), z Češek je na nejlepším výsledku v klubovně Kristýna Napoleaová .

Tipsport Czech Ladies Open startuje, rozhodne ...
Tipsport Czech Ladies Open startuje, rozhodne ...

24.06.2021 | V pátek ráno startuje třetí ročník Tipsport Czech Ladies Open, podruhé v Berouně. Letošní turnaj slibuje dramatickou podívanou i proto, že se zde bude rozhodovat o definitivním složení startovního pole pro olympiádu v Tokiu. Na startu je jedenáct Češek a také velké hvězdy včetně Sandry Gal.

Napoleaová s Váňovou jdou dál, Vodičková vede ...
Napoleaová s Váňovou jdou dál, Vodičková vede ...

31.03.2022 | Dvě české hráčky si zahrají finálová kola turnaje LET v Jihoafrické republice – cutem prošly Kristýna Napoleaová i Šideri Váňová. Výborně se daří při prvním letošním startu ve Španělsku amatérce Denise Vodičkové, která je ve spoluvedení turnaje Copa Sotogrande.

Kousková vykročí vstříc snu v Augustě, tři Češky ...
Kousková vykročí vstříc snu v Augustě, tři Češky ...

29.03.2022 | Tři roky snila Sára Kousková o startu na Augusta National Women’s Amateur a ve středu se jí sen vyplní. Kompletní čtyřdenní boje by rády absolvovaly Kristýna Napoleaová, Tereza Melecká a Šideri Váňová startující na turnaji Ladies European Tour v Africe.

Český útok na karty úspěšně pokračuje, tři hráčky ...
Český útok na karty úspěšně pokračuje, tři hráčky ...

19.12.2021 | Tři české golfistky zůstávají ve hře o úspěch v kvalifikaci pro nadcházející sezónu Ladies European Tour. V desítce nejlepších jsou před závěrečným pátým kolem Sára Kousková i Tereza Melecká, bojovat o TOP 20 může i Kristýna Napoleaová.

Skvělý český den na Q-School LET
Skvělý český den na Q-School LET

18.12.2021 | Parádní den má za sebou český golf na Q-School Ladies European Tour ve Španělsku. Tři hráčky se dostaly pod par hřiště, dvě už jsou dokonce v TOP 20 zajišťující plnou hrací kartu na příští sezónu nejvyšší evropské série.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde