Česká golfová federace

Aktuality

Václav Tichý má v zámoří skvělou formu

Václav Tichý má v zámoří skvělou formu

Tomáš Přikryl, Čtvrtek 30. března 2023

Vizitka Václava Tichého, hráče James Madison University ve Virginii, je za poslední dva turnaje v řadě impozantní. Dvě TOP 10, navíc čistá skórkarta a 65 ran v posledním kole v turnaji UNCW Seahawk Intercollegiate v Severní Karolíně je zároveň školním rekordem jeho univerzity.

Václav Tichý je člen zámořského týmu ČGF, studuje v prvním ročníku na James Madison University ve Virginii, kde je také členem mužského golfového týmu. Poslední dva turnaje se Tichému podařily skvěle. Napřed obsadil dělenou třetí příčku v ECU Intercollegiate na hřišti Brook Valley C.C. a hned vzápětí dělenou desátou v turnaji UNCW Seahawk Intercollegiate na hřišti CC of Landfall – Dye Course, kde se navíc prezentoval nejlepším výsledkem posledního kola za 65 ran. 

„Už jsem v minulosti zahrál 64, ale naposledy v létě 2019, takže už to je nějaký pátek. Věděl jsem, že když spoluhráč zahrál na podzim 66, vyrovnal tím školní rekord nejlepšího kola „freshmana“ (pozn. žák v prvním ročníku), takže když jsem na osmnáctce zachránil par z bunkru, o ránu jsem ho překonal,“ dělí se o svoji radost Tichý a k turnaji v Severní Karolíně dodává: „V prvních dvou kolech jsem měl špatné statistiky na pětiparech, takže jsem měl v posledním kole za cíl zahrát birdie na všech čtyřech, a nakonec z toho bylo kolo bez pětky na skórkartě, což se mi ještě nikdy nepovedlo.“

K dělenému desátému místu z 92 hráčů Tichý dodává: „Je to dobrý výsledek, dlouho jsem čekal na něco takového a 3. místo minulý týden a 10. místo tento týden byla zatím moje nejlepší univerzitní umístění. Přesto cítím, že mám na to hrát ještě lépe.“

Tichý si na James Madison University vybral hlavní studijní obor Quantitative Finance, který v Americe moc škol nenabízí. „Jsou to v podstatě finance, akorát víc matiky. Je to víc o tom, proč věci fungují, než jak fungují. K tomu mám jako druhý major (hlavní obor) matiku a minor (vedlejší obor) ekonomii,“ vysvětluje Tichý a ke škole dodává: „Škola je náročnější než v prvním semestru. Hlavně matika už se posouvá mnohem dál a teď, když začala sezóna, musím mezi turnaji neustále dohánět a nemám moc času na nic jiného. Doufal jsem, že se budu schopný učit i během turnajů, ale vzhledem k tomu, že první 2 kola jsou většinou v jednom dni, tak jediná možnost je pokaždé v busu cestou zpátky.“

Na škole je spokojený a myšlenkami se vrací opět ke svému týmu: „V týmu máme několik velmi dobrých hráčů, kteří v turnajích ještě neukázali všechno, co v nich je, takže věřím, že se během nadcházejících sezón posuneme daleko výše v žebříčku.“

Díky svým posledním dvěma výsledkům se ale přeci jen Tichému uvolní jeho náročný program: „Dva výsledky v TOP 10 mi teď zajistily účast na všech turnajích do konce sezóny. Poprvé tak teď nebudu muset o víkendu hrát kvalifikaci, na což se těším,“ uzavírá své vyprávění Tichý.

Výsledky:

Rozhovor připravil: Tomáš Burda
Foto: Václav Tichý

Datum: Čtvrtek 30. března 2023
Všechny články autora

Související články

Filip Jakubčík získal nominaci na Arnold Palmer Cup
Filip Jakubčík získal nominaci na Arnold Palmer Cup

27.04.2024 | Filip Jakubčík se po svém vítězství v turnaji „The Western“ stal prvním českým golfistou, který se zúčastní Arnold Palmer Cupu. Turnaj se odehraje 5. až 7. července na hřišti Lahinch Golf Clubu. Jakubčík je dalším českým hráčem, který v tomto roce přepisuje historii českého golfu.

Filip Jakubčík triumfoval v USA na prestižním ...
Filip Jakubčík triumfoval v USA na prestižním ...

18.04.2024 | Český talent, působící aktuálně v zámoří jako hráč Arizona Wildcat, se stal vítězem jednoho z nejprestižnějších turnajů univerzitního golfu, Western Intercollegiate. Jakubčíkovo jméno tak přibylo na historický seznam účastníků a vítězů vedle hvězd jako Tiger Woods nebo Scottie Scheffler.

Hrubý letos nejviditelnější z Čechů v univerzitním ...
Hrubý letos nejviditelnější z Čechů v univerzitním ...

28.02.2024 | Mezi více než čtyřmi desítkami mladých českých hráčů působících v zámořském univerzitním golfu je na začátku roku nejvýraznější Petr Hrubý jr. z University of Washington. Dařilo se i Veronice Kedroňové.

Univerzitní golf v USA: příležitost pro české hráče
Univerzitní golf v USA: příležitost pro české hráče

07.12.2023 | Desítky českých mladých golfových nadějí odcházejí každoročně za oceán, aby tam spojily studium s golfem. Zámořské univerzitní podmínky momentálně využívá pro svůj golfový rozvoj na čtyři desítky mladých Čechů. O jejich úspěších se z médií dočteme. Co ale víme o tamním systému univerzitního golfu?...

Dagmar Urbánková má za sebou skvělou část univerzitn ...
Dagmar Urbánková má za sebou skvělou část univerzitn ...

14.11.2023 | Český golf se na amatérské úrovni v zahraničí prezentuje skvělými výsledky. Na amerických univerzitách působí v první a druhé divizi 39 hráčů. Skvělý vstup do sezóny předvedla v týmu University of Illinois Chicago Dagmar Urbánková, která před začátkem třetího ročníku přestoupila na novou školu.

Veronika Kedroňová zvítězila ve svém prvním turnaji
Veronika Kedroňová zvítězila ve svém prvním turnaji

16.09.2023 | Zámořská golfová sezóna odstartovala skvělými výsledky českých hráčů. Výborný vstup do svého nového angažmá v Kent State University předvedla Veronika Kedroňová. Z Nového Mexika ze hřiště UNM Championship Course si odváží vítězství z jejího první ostrého startu.

Patricie Macková sbírá další úspěchy ve své univerzi ...
Patricie Macková sbírá další úspěchy ve své univerzi ...

21.04.2023 | Česká amatérská dvojka Patricie Macková působící v univerzitním týmu Marylandu v USA zaznamenala další velký úspěch děleným vítězstvím na turnaji Lady Buckeye Invitational v Ohio. Jejích -8 ran znamenalo rekord turnaje a její sedmou top 10 v sezóně, včetně vítězství na turnaji Yale Invitational.

Zářivé momenty českých univerzitních mladíků na ...
Zářivé momenty českých univerzitních mladíků na ...

14.04.2023 | S optimismem se dívá český mužský golf za moře na jarní výkony trojice mladíků v týmech amerických univerzit. Rekordních 66 ran Jakubčíka v prvním kole Western Intercollegiate, historicky první start Čecha na PGA včetně projití cutem v podání Zusky nebo 3.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde