Česká golfová federace

Aktuality

CLGA – sportovně založené golfistky našly svoji základnu

CLGA – sportovně založené golfistky našly svoji základnu

Tomáš Přikryl, Úterý 28. listopadu 2023

Czech Ladies Golf Association naplnila v roce 2023 své poslání. Vytvořila zázemí amatérským golfistkám, které mají zájem se navzájem potkávat a sdílet radost z aktivního života. Během jediné sezóny má asociace více než 140 členek. ČGF stejně jako letos podporuje aktivity CLGA i v roce 2024.

Celý svět se zabývá podporou ženského golfu na jeho amatérské úrovni. Počet žen, které hrají golf, je v celém světě vzhledem k počtu hrající mužské populace neodpovídající. V České republice tvoří ženy cca jednu třetinu všech golfových hráčů v zemi a tento poměr je na evropské úrovni spíše nadstandardní. Většina českých golfových klubů vytváří příležitosti pro vlastní hráčky, ale na celorepublikové úrovni ženy své zázemí hledaly doposud marně.

Na začátku roku přišla se svojí aktivitou Czech Ladies Golf Association s cílem pomáhat ženám nebát se soutěžního golfu, rozvíjet své golfové dovednosti, orientovat se v golfových pravidlech a v neposlední řadě vytvářet nová přátelství, bavit se sportem a vším, co k této krásné aktivitě patří. V prvním roce vytvořila kalendář šesti turnajů na významných českých hřištích. Oslovila partnery, kteří vytvořili atraktivní soutěžní, ale i společenské prostředí. Kapacita jednotlivých turnajů se pohybovala v průběhu roku kolem 72 hráček a byla na většině turnajů naplněna. Více než 140 hráček se stalo členkami asociace a tím i klíčovým hnacím motorem, který motivoval organizátorky CLGA Darinu Muchovou, Martinu Hüblovou, Kláru Grubnerovou a Helenu Lacinovou k dalším aktivitám.

„Rok 2023 hodnotím jako velice úspěšný restart asociace, podařilo se nám aktivovat přes 100 golfistek, myslím těch, které opravdu hrály pravidelně,“ říká prezidentka asociace Darina Muchová a prozrazuje vize do další sezóny: „V příštím roce bychom se rády posunuly ještě v rámci tréninku a vzdělávání. Věříme, že na to bude prostor – například při dvoudenním turnaji Mariánky/Kynžvart.“

V sezóně 2024 CLGA plánuje celkem osm zastávek. Sezónu odstartuje 30. dubna v Berouně. Hráčky se následně setkají na Karlštejně, v Pyšelích, v Karlových Varech, dále v Kácově a na zmiňovaném dvoudenním turnaji v Mariánských Lázních a v Kynžvartu. Celá tour bude zakončena 1. října na Albatrossu ve Vysokém Újezdě.

Česká golfová federace zajišťuje pro hráčky žebříčkový servis, který ke sportovnímu golfu neodmyslitelně patří. V roce 2023 se v kategorii do HCP 25 na prvním místě umístila Ludmila Milerová z Golf Club Eden Beroun. V druhé kategorii nad HCP 25,1 je na prvním místě v žebříčku Eva Dědochová z Loreta Golf Club Pyšely.

Darina Muchová neopomenula poděkovat všem partnerům: „Děkujeme, že jste se rozhodli podpořit ženy v jejich aktivitách, umožnili jim prožít krásné sportovní okamžiky, najít nová přátelství i zajímavá pracovní propojení,“ a všem ženám vzkazuje: „Staňte se členkou CLGA a hrajte s námi golf, udělejte si čas pro sebe a poznejte spoustu zajímavých žen!“

Fotogalerii z jednotlivých turnajů najdete na webových stránkách CLGA

Výsledky v žebříčku CLGA naleznete zde

Datum: Úterý 28. listopadu 2023
Všechny články autora

Související články

CLGA-JUST Ladies 2024 se rozrůstá na osm turnajů
CLGA-JUST Ladies 2024 se rozrůstá na osm turnajů

29.04.2024 | Czech Ladies Golf Association na prahu nové sezóny těší nárůst počtu členek i zvýšený zájem amatérských golfistek o svůj program. Hlavní soutěž CLGA-JUST Ladies, hraná na prémiových hřištích ČR, startuje 30.4. na hřišti Royal Beroun GC. Tento i další turnaj na Karlštejně už hlásí naplněnou kapacitu.

Jiří Zuska: Cesta na PGA Tour
Jiří Zuska: Cesta na PGA Tour

26.02.2023 | Dlouhodobě nejlepší český amatér Jiří Zuska má ve svém golfovém životopise mnoho úspěchů, které stále posouvaly možnosti, kterých je mladý golfista z České republiky schopen dosáhnout. Vše vedlo k dosavadnímu vrcholu – jako první Čech bude startovat na turnaji PGA Tour.

Hana Ryšková se po zranění vrací na turnajovou scénu
Hana Ryšková se po zranění vrací na turnajovou scénu

23.02.2023 | Zdravotní problémy od minulého jara zdržovaly jednu z předních českých amatérek Hanu Ryškovou od soutěžního golfu. V tomto týdnu hráčka týmu University of Lousville měla konečně možnost otestovat svou hru ve velmi silné konkurenci jednoho z nejlépe obsazených turnajů v univerzitním golfu v USA.

Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu
Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu

30.10.2021 | Nejlepší česká amatérka Sára Kousková dosáhla kariérního maxima ve světovém amatérském žebříčku WAGR, aktuálně jí patří 37. místo. Mezi amatéry je nejlepší znovu Jiří Zuska (139.). Profesionálům nadále s přehledem vládnou Klára Spilková a Ondřej Lieser.

První kolo se na Kaskádě kvůli počasí nedohrálo, ...
První kolo se na Kaskádě kvůli počasí nedohrálo, ...

01.07.2021 | Také na Kaskádě ovlivnilo počasí průběh prvního kola, které se kvůli přerušení nestihlo dohrát. Výborně si ale vedl Stanislav Matuš (-5), v TOP 20 jsou z Čechů také Jan Cafourek (-4) a Jakub Bareš (-3). ...

Lieser i Spilková stále drží postavení v žebříčku, ...
Lieser i Spilková stále drží postavení v žebříčku, ...

09.04.2021 | Čeští golfisté Klára Spilková a Ondřej Lieser stále drží postavení v redukovaném světovém žebříčku, které jim zajišťuje případný start na olympiádě v Tokiu. Do čela českých amatérů na žebříčku WAGR se vrátil Jiří Zuska.

Čechům se (nejen) ve světových žebříčcích nadále ...
Čechům se (nejen) ve světových žebříčcích nadále ...

22.07.2020 | Zatímco profesionální sezóna se teprve rozjíždí, amatéři se chystají na domácí vrchol sezóny. V čele českých hráčů a hráček ve světových žebříčcích jsou amatéři Sára Kousková a Jiří Zuska a profesionálové Klára Spilková s Ondřejem Lieserem. Jakub Janda je dokonce v čele evropského pořadí nadějí.

Výkonnostní amatéři v pilné přípravě (6.)
Výkonnostní amatéři v pilné přípravě (6.)

25.04.2020 | V pátek měla během 1. Raiffeisenbank Czech Golf Amateur Tour odstartovat tuzemská sezóna, ale soutěžní golf ještě povolen není. Přední čeští amatéři přesto pokračují v pilné přípravě, ale jak se svěřují v naší anketě, už by chtěli být ve víru turnajů.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde