Česká golfová federace

Aktuality

Jiří Zuska: Cesta na PGA Tour

Jiří Zuska: Cesta na PGA Tour

Klára Kuchařová, Neděle 26. února 2023

Dlouhodobě nejlepší český amatér Jiří Zuska má ve svém golfovém životopise mnoho úspěchů, které stále posouvaly možnosti, kterých je mladý golfista z České republiky schopen dosáhnout. Vše vedlo k dosavadnímu vrcholu – jako první Čech bude startovat na turnaji PGA Tour.

První úspěchy na české amatérské scéně zapisoval Jiří Zuska na sérii Czech Golf Amateur Tour, kde v roce 2015 poprvé zvítězil a tím získal potřebné body do světového žebříčku World Amateur Golf Rankings (WAGR). V tom mu aktuálně patří 61. místo mezi světovou amatérskou elitou.

„Po této výhře jsem získal kartu na svůj první profesionální turnaj. Byla to Challenge Tour ve Španělsku a veliká zkušenost, kdy jsem poprvé mohl načerpat zkušenosti mezi skvělými hráči, pro které je golf řemeslem“, vzpomíná na svou profesionální premiéru dlouhodobě nejlepší český amatér.

Od té doby se 24letý hráč pravidelně pohyboval v čele českých reprezentantů, také díky titulu mezinárodního mistra ČR, který získal na Karlštejně v roce 2016, který byl pro něj klíčovým. Po vítězství na MMČR si především zajistil obrovský úspěch také za hranicemi.

S triumfem na české zastávce Faldo Series se Zuska kvalifikoval na finálový turnaj série pořádané známým golfistou Nickem Faldem a před touto legendou dokázal jako první český hráč ovládnout světové finále ve Velké Británii.

Druhá příležitost startovat na profesionálním turnaji přišla po výhře na MMČR a hráč z Podbořánek si mohl zahrát po boku evropské elity na D+D Real Czech Masters na Albatrossu.

V tu dobu již budoucí hráč týmu na University of Lousville v následující sezóně 2017 nastavil další laťku pro české golfisty a bral stříbro na nejprestižnějším evropském juniorském turnaji German Boys Open.

S postupným posunem vzhůru přišla dle očekávání další důležitá sezóna v roce 2018, kdy se před odletem do USA umístil na pátém místě na podniku Copa del Rey, které je až dodnes opět tím nejlepším v podání českého reprezentanta.

„První rok v Americe je asi pro všechny docela náročný. Musíte se přizpůsobit novému režimu, studiu, novým lidem a koučům, prostě máte kompletně nový život. Jsem ale rád, že se mi hned ve druhém semestru podařilo hrát konzistentně dobře,“ komentuje Zuska.

Právě na jaře 2019 se v na univerzitních turnajích v USA umístil jako individuál třikrát v Top 5, což předcházelo do té doby nejlepšímu létu české amatérské jedničky.

Druhé místo na Mezinárodním mistrovsví Německa bylo nakopnutím do toho nejprestižnějšího turnaje sezóny, a to Mistrovství Evropy mužů. Na tom se v konkurenci nejlepších amatérů nejen z našeho kontinentu umístil Zuska na šestém místě, kterým se již poněkolikáté zapsal do české golfové historie.

Rok 2020 a covidová pandemie daly stopky běžnému životu i golfovým turnajům, v soutěžní náladě se ale Zuska zvládl alespoň na podzim udržet. To díky turnaji pořádaném GCAA Amateur Series, který se odehrál na domácím hřišti jeho týmu v Louisville a kde český hráč zvládl vyhrát s výsledkem -15 po třech kolech.

„Je to zatím moje jediné individuální vítězství na univerzitě. Sice nebylo obsazení úměrné k turnajům, které hrajeme v běžné sezóně, ale stále jsem byl rád za možnost naladit se do soutěžní nálady,“ přiznává hráč, který v Kentucky působí již pátým rokem.

V nadcházejícím roce se Zuska umístil šestkrát v Top 10 na univerzitních turnajích v zámoří. „Sezóna 2021 byla náročnější, vraceli jsme se po dlouhé pauze a také jsem více řešil věci v osobním životě,“ vysvětluje.

To vše ale vedlo k posilnění před zatím životní sezónou. V loňském roce si nejdříve opět jako jediný český hráč v historii přes vyhranou kvalifikaci zajistil start na prestižním US Amateur.

Následovala amatérská série Elite Amateur Series, v jejíž žebříčku bral konečné druhé místo a zajistil se jak o největší úspěch své kariéry, tak i posouvání nových možností v českém golfu. Bude totiž jako první Čech startovat na turnaji Puerto Rico Open na PGA Tour (2.–5. března) a rovněž na podniku HomeTown Lenders Championship na nižší Korn Ferry tour (27.–30. dubna).

Zářijový rozhovor s Jiřím Zuskou o loňských úspěších a plánech na tuto sezónu si můžete podrobně přečíst zde.

FOTO University of Lousville

Datum: Neděle 26. února 2023
Všechny články autora

Související články

Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu
Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu

30.10.2021 | Nejlepší česká amatérka Sára Kousková dosáhla kariérního maxima ve světovém amatérském žebříčku WAGR, aktuálně jí patří 37. místo. Mezi amatéry je nejlepší znovu Jiří Zuska (139.). Profesionálům nadále s přehledem vládnou Klára Spilková a Ondřej Lieser.

Lieser i Spilková stále drží postavení v žebříčku, ...
Lieser i Spilková stále drží postavení v žebříčku, ...

09.04.2021 | Čeští golfisté Klára Spilková a Ondřej Lieser stále drží postavení v redukovaném světovém žebříčku, které jim zajišťuje případný start na olympiádě v Tokiu. Do čela českých amatérů na žebříčku WAGR se vrátil Jiří Zuska.

Čechům se (nejen) ve světových žebříčcích nadále ...
Čechům se (nejen) ve světových žebříčcích nadále ...

22.07.2020 | Zatímco profesionální sezóna se teprve rozjíždí, amatéři se chystají na domácí vrchol sezóny. V čele českých hráčů a hráček ve světových žebříčcích jsou amatéři Sára Kousková a Jiří Zuska a profesionálové Klára Spilková s Ondřejem Lieserem. Jakub Janda je dokonce v čele evropského pořadí nadějí.

Golfové žebříčky - nejlepší Češi pořadí nemění
Golfové žebříčky - nejlepší Češi pořadí nemění

29.02.2020 | Nový systém ve světovém amatérském žebříčku WAGR způsobil výrazné změny, ale od té chvíle k velkým výkyvům nedošlo. Dlouhodobě nejlepší Klára Spilková a Ondřej Lieser i nadále vládnou českým profesionálům, v čele amatérů zůstávají Jiří Zuska a Tereza Melecká.

Češi lámou osobní rekordy ve světových žebříčcích
Češi lámou osobní rekordy ve světových žebříčcích

05.12.2019 | V závěru roku se už příliš turnajů nehraje ani v zahraničí, ohlédnutí za postavením českých reprezentantů na světových žebříčcích se tak letos už výrazně nezmění. Jména nejlepších amatérů i profesionálů zůstávají sice bez velkých změn, ovšem letošní posun řady z nich si zaslouží velkou pozornost.

Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...
Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...

24.07.2019 | V polovině sezóny a s několika mezinárodními šampionáty za námi jsme také mohli zaznamenat některé změny v postavení českých hráčů na světových žebříčcích. Ti nejlepší však zůstávají stejní: Klára Spilková, Ondřej Lieser, Sára Kousková a Jiří Zuska.

Zuska i Brixi prošli cutem na Challenge Tour v ...
Zuska i Brixi prošli cutem na Challenge Tour v ...

24.03.2024 | Druhá nejvyšší evropská série Challenge Tour završila v neděli 24.3. druhý ze dvou březnových turnajů v Indii. Na Kolkata Challenge na hřišti Royal Calcutta prošli do finálových kol i oba čeští zástupci. Lépe skončil Gordan Brixi na dělené 26. příčce, Jiří Zuska přes dobrý začátek dělil 38.

Druhý turnaj Challenge Tour v Indii: Zuska a Brixi ...
Druhý turnaj Challenge Tour v Indii: Zuska a Brixi ...

20.03.2024 | Challenge Tour má na programu od 21. do 24. března druhý ze dvou turnajů na půdě Indie. Dva čeští profesionálové Jiří Zuska a Gordan Brixi se opět postaví na start, tentokrát v rozpálené Kalkatě na Kolkata Challenge, který hostí indické top hřiště Royal Calcutta Golf Club.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde