Česká golfová federace

Aktuality

EGA do týmu Evropy nominovala Louise Kleina

EGA do týmu Evropy nominovala Louise Kleina

Tomáš Přikryl, Čtvrtek 17. srpna 2023

Do sídla ČGF přišla v minulých týdnech další oficiální pozvánka. Tentokrát European Golf Association nominovala do turnaje 2023 Jacques Léglise Trophy českého hráče Louise Kleina. Po Patricii Mackové je to tak druhá pocta pro českého hráče v jednom roce.

Jacques Léglise Trophy je souboj hráčů do 18 let mezi starým kontinentem – Evropou – a ostrovními státy – Velkou Británií a Irskem. Turnaj má dlouholetou tradici, protože se hraje již od roku 1958 a v letos se odehraje již 55. ročník. Do bojů se v různých letech zapojili například Rafael Cabrera-Bello, Sergio Garcia, Luke Donald, Henrik Stenson, Justin Rose, Jon Rahm, Tommy Fleetwood, Viktor Hovland a mohli bychom jmenovat další. Je proto obrovskou ctí, že EGA, která vybírá hráče do evropského týmu, oslovila i třináctiletého Louise Kleina.

Jacques Léglise Trophy se odehraje 25. a 26. srpna na hřišti Golf de Chantilly ležícím severně od Paříže. První i druhý den hráče čekají v dopoledních časech čtyři zápasy čtyřhry. V odpoledním programu první den osm zápasů dvouher a druhý den devět. Rozděluje se tedy celkem 25 bodů a pro vítezství jednoho týmu je jich potřeba třináct.

Z celé zprávy je bohužel nejdůležitější termín, ve kterém se Jacques Léglise Trophy pořádá. Ve stejném termínu se hraje nedaleko Prahy největší turnaj na českém území D+D Real Czech Masters, ve kterém má startovat právě i Louis Klein. Pro Louise bylo tak velice těžké se rozhodnout, který turnaj odehraje.

„To rozhodnutí bylo hrozně těžký. Já bych nejraději hrál obě akce. Pozvánky na Jacques Léglise Trophy si nesmírně vážím. Myslím si, že jsem si ji zasloužil za svůj výkon ve Švýcarsku, kde jsem na European Boys' Team Championship porazil napřed španělského hráče a pak italského, kteří už tuto soutěž hráli. Rozhodnutí jsme s tátou hodně probírali, dokonce si myslíme, že Jacques Léglise Trophy by mi mohlo otevřít cestu do juniorského Ryder cupového týmu. I reprezentační kouč Harry Scott mi radil, abych pozvánku neodmítal. Jenže kdo s pozvánkou mohl předem počítat. A já už dal své slovo, že se zúčastním Czech Masters. To, že si ho mohu zase zahrát a hrát před českými fanoušky, je velká čest. A když mi pan Dědek potvrdil moji účast, tak jsem byl nadšený. Musím se dívat i do budoucna a mé cíle k profesionálnímu golfu. Bylo to těžké rozhodování, ale chci dodržet to, co jsem slíbil,“ vysvětluje Klein.

V minulém roce evropský tým získal ve skotském Blairgowrie již třetí vítězství v řadě, což bylo pro tým poprvé v 65leté historii Jacques Léglise Trophy. Evropané se tak budou snažit získat rekordní čtvrtý po sobě jdoucí titul. EGA neuvádí, který jiný hráč dostal po odmítnutí Louise Kleina příležitost, ale v týmu je například patnáctiletý Lev Grinberg z Ukrajiny, který se v loňském roce stal druhým nejmladším hráčem, který dosáhl cutu na turnaji DP World Tour. Jestli mu svým rozhodnutím Louis přenechal své místo, můžeme spekulovat. Zda ho připraví o jeho prvenství a bude mladším hráčem v cutu turnaje, se dozvíme příští týden v pátek.

Odmítnutí nominace lituje sportovní ředitel ČGF Petr Šavrda: „Nominace Louise na toto významné evropské utkání, kde se setkají nejlepší evropští amatérští hráči a budoucí světové hvězdy golfu, je velkou poctou pro něj i pro český golf a jen to ukazuje, jak výjimečný talent v České republice máme. Nutno zdůraznit, že Jacques Léglise Trophy je akce pro hráče do 18 let a Louisovi je teprve necelých 14. Jistě by se tak zařadil mezi nejmladší hráče, kteří se turnaje kdy zúčastnili. O to více nás mrzí, že Louis nakonec nominaci odmítnul. Ač chápeme, že rozhodování bylo v jeho případě velmi složité, a rozumíme důvodům, proč upřednostnil start na DP World Tour, z pozice sportovního ředitele ČGF bych býval preferoval účast ve Francii. Je to přeci jen unikátní příležitost a velká prestiž. I tak přeji Louisovi hodně štěstí za týden na Albatrossu.“

Český fanoušek golfu má tak příští týden výjimečnou příležitost sledovat obrovský talent na vlastní oči a věříme, že vezme toto rozhodnutí jako pozvánku, aby dorazil na Albatross.

Foto: Zdeněk Sluka

Datum: Čtvrtek 17. srpna 2023
Všechny články autora

Související články

Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...
Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...

20.04.2022 | Bohatý program čeká na české golfisty v závěru týdne. Tři profesionálky startují v Austrálii, Ondřej Lieser bude hrát v rámci DP World Tour ve Španělsku a nejmladší české reprezentační výběry se představí na European Olympic Hopes Trophy ve Slovinsku.

Brixi krok od senzace na elitní DP World Tour ...
Brixi krok od senzace na elitní DP World Tour ...

05.05.2024 | Gordan Brixi se na Volvo China Open mohl stát historicky nejlépe umístěným Čechem na DP World Tour, když po brilantní hře v 1. i 2. kole dělil velmi slibnou 4. pozici. Finále, zkrácené kvůli bouřkám pouze na neděli, zahrál Brixi 4 rány nad par a ve skvěle rozehraném turnaji nakonec bral 35.

1. Dimension Národní golfová tour mládeže 2024 ...
1. Dimension Národní golfová tour mládeže 2024 ...

26.04.2024 | Vrcholná domácí soutěž pro golfové naděje vstupuje do nového ročníku s významnou podporou nového titulárního partnera, finanční společnosti Dimension. Série odstartuje svoji základní část již v sobotu 4. května 2024 v pražské Vinoři. Možnost podat přihlášku do turnaje končí v sobotu 27.

Nadace Hanuše Goldscheidera pomáhá autistickým dětem
Nadace Hanuše Goldscheidera pomáhá autistickým dětem

20.04.2024 | V pražském golfovém resortu GC Hodkovičky proběhla nebývalá akce na podporu dětí s autismem. Své síly ve snaze zapojit golf do dlouhodobého programu pomoci takto postiženým dětem spojily Nadace Hanuše Goldscheidera a pražský Rotary Klub. Výsledkem pilotní akce bylo nadšení dětí a dojetí rodičů.

Čeští amatéři si polepšili ve světovém žebříčku
Čeští amatéři si polepšili ve světovém žebříčku

09.04.2024 | Postavení českých amatérských golfistů na světovém žebříčku WAGR si udržuje za poslední rok vzestupnou tendenci. Stále více českých golfových nadějí, ať už se připravují v podmínkách českých klubových zázemí nebo na univerzitách v zámoří, prokazují výkonnost na úrovni minimálně širší světové špičky.

Petr Juráš z GC Hořehledy byl oceněn cenou fair play
Petr Juráš z GC Hořehledy byl oceněn cenou fair play

29.03.2024 | Český klub fair play a Český olympijský výbor ocenil v pražské Písecké věži mladého golfového hráče Petra Juráše z Golf Clubu Hořehledy cenou fair play. Cenu mu předal dvojnásobný olympijský vítěz, kanoista Martin Doktor.

Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena
Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena

03.01.2024 | Na konci minulého roku byly na webu a v mobilní aplikaci ČGF publikovány oba kalendáře akcí ČGF na rok 2024. V případě kalendáře hlavních akcí to je čtvrtá pracovní verze, kalendář akcí mládeže byl publikován poprvé.

Národní mistrovství ČR žáků a kadetů očima vítěze ...
Národní mistrovství ČR žáků a kadetů očima vítěze ...

21.11.2023 | Většina mládežnických hráčů má vedle vítězství v turnaji také za cíl vstoupit do světového amatérského žebříčku WAGR. Filip Lukáš si tento úkol splnil na NMČR žáků a kadetů. Jak prožíval chvíle na hřišti? Pojďte se společně s ním vrátit do červencového turnaje na hřišti Kunětická Hora.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde