Česká golfová federace

Aktuality

Petr Hrubý vybojoval první titul v USA, Jelínkovi se daří mezi juniory

Petr Hrubý vybojoval první titul v USA, Jelínkovi se daří mezi juniory

Tomáš Přikryl, Pátek 10. března 2023

Na rozjetý vlak skvělých výsledků českých hráčů v zahraničí naskočili také Petr Hrubý a Maximilián Jelínek. Zatímco Hrubý získal první univerzitní titul na turnaji R.E.L. Lamkin Invitational, Jelínek si připsal první a třetí místo mezi juniorskou elitou.

Český reprezentant a hráč týmu University of Washington Petr Hrubý po čtyřletém působení v zámoří dosáhl na výhru v univerzitní soutěži. Na turnaji R.E.L. Lamkin Invitational, který se hrál na hřišti San Diego Country Club, zvítězil český amatér o čtyři údery po kolech 71, 64 a 69 (-12).

„Výhra pro mě znamená hodně. Jsem tu čtvrtým rokem a vím, že se každou sezónou zlepšuji, ale ve zdejší konkurenci je těžší prorazit. Chtěl bych tuto výhru věnovat Nicovi Schellongovi. Měli jsme tu být ve Washingtonu spolu a často na něj myslím,“ komentuje golfista, pro kterého vítězství mělo ještě větší hodnotu.

Hrubého, který má na svém kontě mimo jiné čtyři výsledky v Top 5 a další tři v Top 10 na univerzitních soutěžích, čeká ještě pátý rok v USA díky tzv „covidovému roku“. Namísto běžných čtyř let bylo univerzitním sportovcům povoleno využít dalšího akademického roku, aby si nahradili přerušenou sezónu 2020.

„Jak jsem již zmínil, konkurence tu je neskutečná, hřiště jsou skvělá a myslím, že extra příprava na profesionální kariéru mi prospěje,“ přiznává jednadvacetiletý golfista.

„Po pátém roce mám v plánu jít mezi profíky a rád bych zůstal v Americe, protože se tu už skoro cítím jako doma. Samozřejmě Evropa tu pro mě vždy bude jako jedna z možností, tak uvidím, jak se vše vyvine,“ prozrazuje plány do budoucna Hrubý.

Konečné výsledky

Skvělé výsledky v USA předvádí také Maximilián Jelínek, který z kraje roku triumfoval na turnaji FJT Florida State University – MLK Major, první zastávce z celoroční Florida Junior Tour určené pro mladé hráče od 9–18 let. Jelínek ovládl kategorii chlapců od 16–18 let o osm úderů s koly za 74, 69 a 73 (celkem v paru).

Max Jelínek

Česká vlajka se díky sedmnáctiletému hráči, který studuje na floridské střední škole, objevila rovněž v únoru na prestižním šampionátu AJGA Simplify Boys Championship v Texasu.

Na turnaji, který v minulosti vyhrály legendy jako Tiger Woods, Jordan Spieth, Jim Furyk či Rickie Fowler, skončil Jelínek v první polovině leaderboardu na děleném 32. místě s celkovým skóre +1 po třech kolech.

Nejčerstvějším úspěchem hráče, který po dokončení středoškolského studia nastoupí letos v srpnu do týmu Kansas University, je dělená třetí příčka na dalším silně obsazeném turnaji Dustin Johnson World Junior Golf Championship v minulém týdnu.

„Se svou hrou jsem spokojený a zvládl jsem se zdárně udržet ve hře i přes těžké hrací podmínky. Je to skvělý turnaj a moc hezky se o nás starají, mrzí mě, že je to můj poslední ročník,“ uvedl v rozhovoru český reprezentant, který zahrál celkem dvě rány pod par na hřišti TPC Myrtle Beach po kolech 68, 74 a 72.

FOTO: University of Washington & Florida State Golf Association

Datum: Pátek 10. března 2023
Všechny články autora

Související články

Start americké univerzitní sezóny se blíží
Start americké univerzitní sezóny se blíží

19.01.2022 | Přes dvacet českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje soutěžní golf na amerických univerzitách. Jarní sezóna tamních soutěží se již blíží. Většina týmů zahájila přípravu a na první turnaje bude vyrážet začátkem příštího měsíce.

Petr Hrubý hráčem měsíce v univerzitní konferenci
Petr Hrubý hráčem měsíce v univerzitní konferenci

14.12.2019 | Osmnáctiletý člen národního týmu mužů a chlapců Petr Hrubý má za sebou první univerzitní sezónu v USA a s akademickými i golfovými výsledky může být spokojen. Byl dokonce vyhlášen hráčem měsíce listopadu v konferenci Pac-12. ...

Filip Jakubčík triumfoval v USA na prestižním ...
Filip Jakubčík triumfoval v USA na prestižním ...

18.04.2024 | Český talent, působící aktuálně v zámoří jako hráč Arizona Wildcat, se stal vítězem jednoho z nejprestižnějších turnajů univerzitního golfu, Western Intercollegiate. Jakubčíkovo jméno tak přibylo na historický seznam účastníků a vítězů vedle hvězd jako Tiger Woods nebo Scottie Scheffler.

Čeští amatéři si polepšili ve světovém žebříčku
Čeští amatéři si polepšili ve světovém žebříčku

09.04.2024 | Postavení českých amatérských golfistů na světovém žebříčku WAGR si udržuje za poslední rok vzestupnou tendenci. Stále více českých golfových nadějí, ať už se připravují v podmínkách českých klubových zázemí nebo na univerzitách v zámoří, prokazují výkonnost na úrovni minimálně širší světové špičky.

Hrubý letos nejviditelnější z Čechů v univerzitním ...
Hrubý letos nejviditelnější z Čechů v univerzitním ...

28.02.2024 | Mezi více než čtyřmi desítkami mladých českých hráčů působících v zámořském univerzitním golfu je na začátku roku nejvýraznější Petr Hrubý jr. z University of Washington. Dařilo se i Veronice Kedroňové.

Univerzitní golf v USA: příležitost pro české hráče
Univerzitní golf v USA: příležitost pro české hráče

07.12.2023 | Desítky českých mladých golfových nadějí odcházejí každoročně za oceán, aby tam spojily studium s golfem. Zámořské univerzitní podmínky momentálně využívá pro svůj golfový rozvoj na čtyři desítky mladých Čechů. O jejich úspěších se z médií dočteme. Co ale víme o tamním systému univerzitního golfu?...

Dagmar Urbánková má za sebou skvělou část univerzitn ...
Dagmar Urbánková má za sebou skvělou část univerzitn ...

14.11.2023 | Český golf se na amatérské úrovni v zahraničí prezentuje skvělými výsledky. Na amerických univerzitách působí v první a druhé divizi 39 hráčů. Skvělý vstup do sezóny předvedla v týmu University of Illinois Chicago Dagmar Urbánková, která před začátkem třetího ročníku přestoupila na novou školu.

Veronika Kedroňová zvítězila ve svém prvním turnaji
Veronika Kedroňová zvítězila ve svém prvním turnaji

16.09.2023 | Zámořská golfová sezóna odstartovala skvělými výsledky českých hráčů. Výborný vstup do svého nového angažmá v Kent State University předvedla Veronika Kedroňová. Z Nového Mexika ze hřiště UNM Championship Course si odváží vítězství z jejího první ostrého startu.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde