Česká golfová federace

Aktuality

Petr Hrubý vybojoval první titul v USA, Jelínkovi se daří mezi juniory

Petr Hrubý vybojoval první titul v USA, Jelínkovi se daří mezi juniory

Tomáš Přikryl, Pátek 10. března 2023

Na rozjetý vlak skvělých výsledků českých hráčů v zahraničí naskočili také Petr Hrubý a Maximilián Jelínek. Zatímco Hrubý získal první univerzitní titul na turnaji R.E.L. Lamkin Invitational, Jelínek si připsal první a třetí místo mezi juniorskou elitou.

Český reprezentant a hráč týmu University of Washington Petr Hrubý po čtyřletém působení v zámoří dosáhl na výhru v univerzitní soutěži. Na turnaji R.E.L. Lamkin Invitational, který se hrál na hřišti San Diego Country Club, zvítězil český amatér o čtyři údery po kolech 71, 64 a 69 (-12).

„Výhra pro mě znamená hodně. Jsem tu čtvrtým rokem a vím, že se každou sezónou zlepšuji, ale ve zdejší konkurenci je těžší prorazit. Chtěl bych tuto výhru věnovat Nicovi Schellongovi. Měli jsme tu být ve Washingtonu spolu a často na něj myslím,“ komentuje golfista, pro kterého vítězství mělo ještě větší hodnotu.

Hrubého, který má na svém kontě mimo jiné čtyři výsledky v Top 5 a další tři v Top 10 na univerzitních soutěžích, čeká ještě pátý rok v USA díky tzv „covidovému roku“. Namísto běžných čtyř let bylo univerzitním sportovcům povoleno využít dalšího akademického roku, aby si nahradili přerušenou sezónu 2020.

„Jak jsem již zmínil, konkurence tu je neskutečná, hřiště jsou skvělá a myslím, že extra příprava na profesionální kariéru mi prospěje,“ přiznává jednadvacetiletý golfista.

„Po pátém roce mám v plánu jít mezi profíky a rád bych zůstal v Americe, protože se tu už skoro cítím jako doma. Samozřejmě Evropa tu pro mě vždy bude jako jedna z možností, tak uvidím, jak se vše vyvine,“ prozrazuje plány do budoucna Hrubý.

Konečné výsledky

Skvělé výsledky v USA předvádí také Maximilián Jelínek, který z kraje roku triumfoval na turnaji FJT Florida State University – MLK Major, první zastávce z celoroční Florida Junior Tour určené pro mladé hráče od 9–18 let. Jelínek ovládl kategorii chlapců od 16–18 let o osm úderů s koly za 74, 69 a 73 (celkem v paru).

Max Jelínek

Česká vlajka se díky sedmnáctiletému hráči, který studuje na floridské střední škole, objevila rovněž v únoru na prestižním šampionátu AJGA Simplify Boys Championship v Texasu.

Na turnaji, který v minulosti vyhrály legendy jako Tiger Woods, Jordan Spieth, Jim Furyk či Rickie Fowler, skončil Jelínek v první polovině leaderboardu na děleném 32. místě s celkovým skóre +1 po třech kolech.

Nejčerstvějším úspěchem hráče, který po dokončení středoškolského studia nastoupí letos v srpnu do týmu Kansas University, je dělená třetí příčka na dalším silně obsazeném turnaji Dustin Johnson World Junior Golf Championship v minulém týdnu.

„Se svou hrou jsem spokojený a zvládl jsem se zdárně udržet ve hře i přes těžké hrací podmínky. Je to skvělý turnaj a moc hezky se o nás starají, mrzí mě, že je to můj poslední ročník,“ uvedl v rozhovoru český reprezentant, který zahrál celkem dvě rány pod par na hřišti TPC Myrtle Beach po kolech 68, 74 a 72.

FOTO: University of Washington & Florida State Golf Association

Datum: Pátek 10. března 2023
Všechny články autora

Související články

Start americké univerzitní sezóny se blíží
Start americké univerzitní sezóny se blíží

19.01.2022 | Přes dvacet českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje soutěžní golf na amerických univerzitách. Jarní sezóna tamních soutěží se již blíží. Většina týmů zahájila přípravu a na první turnaje bude vyrážet začátkem příštího měsíce.

Petr Hrubý hráčem měsíce v univerzitní konferenci
Petr Hrubý hráčem měsíce v univerzitní konferenci

14.12.2019 | Osmnáctiletý člen národního týmu mužů a chlapců Petr Hrubý má za sebou první univerzitní sezónu v USA a s akademickými i golfovými výsledky může být spokojen. Byl dokonce vyhlášen hráčem měsíce listopadu v konferenci Pac-12. ...

Čeští golfisté po 6 letech na prestižním The Amateur ...
Čeští golfisté po 6 letech na prestižním The Amateur ...

14.06.2024 | Jedno z největších a nejprestižnějších amatérských mistrovství na světě - The Amateur Championship zažije po šesti letech opět účast českých golfových nadějí. V pondělí 17. června na hřišti Ballyliffin v Irsku vstoupí do šestidenního golfového maratonu Jakub Sutor, Filip Jakubčík a David Tomi.

Petr Hrubý končí amatérskou kariéru kvalifikací ...
Petr Hrubý končí amatérskou kariéru kvalifikací ...

31.05.2024 | Univerzitní sezónu zakončil Petr Hrubý na 21. příčce žebříčku PGA TOUR University ranking. Na pozici, která opět posouvá metu českého golfu o kousek dále. Petr Hrubý získal plnou hrací kartu na sérii PGA Tour Americas a chystá přestup k profesionálům.

Filip Jakubčík zakončí univerzitní sezónu národním ...
Filip Jakubčík zakončí univerzitní sezónu národním ...

23.05.2024 | V pátek 24. května odstartuje Filip Jakubčík do svého posledního univerzitního turnaje tohoto školního roku. Na hřišti Omni La Costa Resort & Spa v kalifornském Carlsbadu se pokusí navázat na své skvělé výsledky. Díky pozvánce na Arnold Palmer Cup si však nejspíše svůj pobyt v Americe prodlouží.

Veronika Kedroňová startuje ve finále NCAA
Veronika Kedroňová startuje ve finále NCAA

17.05.2024 | Veronika Kedroňová je jedinou českou hráčkou, která v americké univerzitní soutěži díky svému individuálnímu výsledku postoupila do závěrečného finále NCAA, které se hraje od 17. do 22. května na hřišti Omni La Costa Resort & Spa v kalifornském Carlsbadu.

Univerzita Karlova vítězí v prvním ročníku UNI ...
Univerzita Karlova vítězí v prvním ročníku UNI ...

14.05.2024 | Hráči týmu Univerzity Karlovy přehráli v pátek 10. 5. v soutěži univerzitních týmů UNI 2024 MATCH PLAY Západočeskou univerzitou v Plzni. Smíšené golfové týmy univerzit se utkaly ve formátu každý s každým. Předání cen se zúčastnil také prezident České golfové federace Vratislav Janda.

Filip Jakubčík získal nominaci na Arnold Palmer Cup
Filip Jakubčík získal nominaci na Arnold Palmer Cup

27.04.2024 | Filip Jakubčík se po svém vítězství v turnaji „The Western“ stal prvním českým golfistou, který se zúčastní Arnold Palmer Cupu. Turnaj se odehraje 5. až 7. července na hřišti Lahinch Golf Clubu. Jakubčík je dalším českým hráčem, který v tomto roce přepisuje historii českého golfu.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde