Česká golfová federace

Aktuality

Nové vedení české PGA zvoleno nebylo

Nové vedení české PGA zvoleno nebylo

Petr Halaburda, Sobota 22. ledna 2022

Nové vedení PGA of Czech Republic dnes nebylo zvoleno. Volební valná hromada nebyla na zámku Štiřín usnášeníschopná kvůli nedostatečnému počtu přítomných členů, což způsobily onemocnění a karanténa. Organizaci dále povede dosavadní představenstvo, k volbě dojde nejdříve během léta.

Ve středočeském zámeckém komplexu Štiřín dnes mělo být zvoleno nové vedení PGA of Czech Republic. Do čela kandidoval nově Jan Mergl, který měl vystřídat dosavadního prezidenta Romana Svobodu, k obměně však mohlo dojít i na dalších postech.

K volbám ale jednání ani nedospělo. „I půl hodiny po plánovaném začátku nejsme usnášeníschopní, svoláváme proto náhradní valnou hromadu, ale ta již nemůže být podle stanov volební,“ oznámil Roman Svoboda. V té chvíli sedělo v sále 70 z 92 potřebných členů. „K volbám proto dojde buď v průběhu léta, nejzazším termínem je příští rok,“ uvedl šéf českých golfových profesionálů.

S dostatečným počtem účastníků na valné hromadě měla organizace problémy již v minulosti, ale tentokrát byla jednoznačným důvodem současná situace kolem koronaviru. Na poslední chvíli se celá řada ohlášených účastníků omluvila kvůli nově diagnostikovanému onemocnění nebo nařízené karanténě. Mezi účastníky ale naopak nechyběla řada předních českých hráčů, přítomni byli Ondřej Lieser, Filip Mrůzek, Jan Cafourek či Šimon Zach.

Jednání pozdravil na úvod i prezident České golfové federace Vratislav Janda. „Už po svém letním nástupu do funkce jsem oznámil, že budu usilovat o to, aby celý český golf táhnul za jeden provaz. Potřebujeme své Sábílkové, Jágry a Ledecké, ale to chce čas. Musíme nyní společně hledat blízká témata, musíme táhnout všichni za jeden provaz – federace, majitelé hřišť a profesionálové. Jen společně golf posuneme dál,“ vyzval ke spolupráci první muž českého golfu.

Jednámím se táhlo jako nit, co vše musí PGAC zlepšit a nechyběla také sebekritika některých kroků od samotného představenstva. I proto mělo dojít k obměně na některých postech, pozice šéfa pro marketing a média je po loňské abdikaci Jiřího Pospíšila dokonce několik měsíců neobsazena.

Dobře se například podle Svobody rozjížděla akademie na Štiříně, ale v září majitelé areálu kvůli novým informacím (související se závazky na pozemky pod tréninkovými prostory) vypověděli ze dne na den smlouvu. Kvůli složitému cestování zahraničních lektorů se neuskutečnily v plném rozsahu ani plánované vzdělávací semináře.

Lépe dopadl dlouhodobý soudní spor s promotérem Česká 1 a také díky vysouzené částce nakonec hospodaření PGAC skončilo v přebytku. Letos bude organizace hospodařit s vyrovnaným rozpočtem.

Kandidát na prezidenta Jan Mergl připomněl, že do budoucna bude nutná užší spolupráce s ČGF. Sám neúspěšně kandidoval v letních volbách do výboru ČGF, kde by podle něj měli mít profesionálové svého zástupce. „Kluby si ještě asi takovou změnu nepřejí, ale první vlaštovkou lepší spolupráce by mohl být prosincový kulatý stůl, který vznikl díky iniciativě Karla Skopového.“

Právě Karel Skopový senior ve svém příspěvku připomněl svoji loňskou výzvu směrem k ČGF, po které se sešel se zástupci STK na různých úrovních. „Potřebujeme širokou základnu, bez toho nikdy nebudeme silným sportem, potřebujeme velkou konkurenci. A jak jsem poznal, obracet bychom se měli především k majitelům hřišť, a také se více věnovat dětem a jejich týmovým soutěžím, které přinášejí tolik potřebné emoce. Potřebujeme založení diskuzního institutu, abychom získali širokou platformu, nesmíme se bát otevřenosti na všech úrovních,“ vyzval ke komunikaci všechny strany zkušený profesionál a prezident ČGF Vratislav Janda jeho slova podpořil.

Sekretář  PGAC Lukáš Tintěra informoval, že organizace má aktuálně 276 členů. Jedenáct členů spolek z různých důvodů opustilo, devět nových členů v roce 2021 přibylo. Mezi novými členy z loňského roku jsou například dříve přední amatérky Terezy Koželuhová a Melecká, ale také například Vítek Novák či Jiří Vik.

V závěru valné hromady byla rozdána ocenění – speciální cenu PGAC obdržel účastník olympiáda Ondřej Lieser, profesionálem roku byl vyhlášen Filip Mrůzek, cenu pro nejlepšího trenéra roku odvážel ze středočeského zámku Pavel Ambrož působící v Hluboké nad Vltavou.

Další ocenění
Student roku: Jakub Pokorný
Výroční cena PGAC: Jiří Moučka a Jan Juhaniak
Vítěz Order of Merit 2021: Ondřej Lieser
Vítězka Order of Merit 2021: Klára Spilková

FOTO Ivan Paggio

Datum: Sobota 22. ledna 2022
Všechny články autora

Související články

Vzdělávací kurz Trenér golfu ČGF II. třídy
Vzdělávací kurz Trenér golfu ČGF II. třídy

25.10.2019 | Česká golfová federace ve spolupráci s Profesionální golfovou asociací hráčů a učitelů golfu v ČR (PGAC) otevírají vzdělávací kurz Trenér golfu ČGF II. třídy. Zájemci o studium se mohou hlásit do 15. ledna 2020.

Petr Nič obhájil titul mezi učícími profesionály
Petr Nič obhájil titul mezi učícími profesionály

15.06.2021 | Na první jamce play-off se rozhodlo o staronovém mistru mezi učícími profesionály. Stejně jako před rokem vyhrál titul na Mistrovství Czech Pro-Am Teaching Tour v Berouně Petr Nič, který v rozstřelu porazil Jiřího Němečka.

Mužské Czech Open znovu v kalendáři, zůstává v ...
Mužské Czech Open znovu v kalendáři, zůstává v ...

13.05.2021 | Do termínového kalendáře golfových profesionálů a špičkových amatérů se vrací otevřený společný turnaj, tentokrát pod názvem GolfAdvisor.golf Czech Open. Hrát se bude opět v Berouně, tentokrát v termínu od 12. do 15. srpna 2021.

Kurz pro zájemce o licenci Trenéra golfu ČGF III.
Kurz pro zájemce o licenci Trenéra golfu ČGF III.

20.04.2021 | Teoretická část kurzu Trenér golfu ČGF III. třídy začíná už během nejbližšího víkendu. Jde o základní trenérský kurz v rozsahu 40 hodin a dvou víkendů, který vypisuje Česká golfová federace.

Konference PGAC: premiérově distančně
Konference PGAC: premiérově distančně

14.03.2021 | Tři hodiny u elektronických zařízení, přesto za přítomnosti až téměř 140 členů. Tak vypadala premiérová distančně vedená valná hromada Profesionální golfové asociace hráčů a učitelů golfu v České republice (PGAC), která se uskutečnila v sobotu.

Novým koučem ČGF bude Angličan Harry Scott
Novým koučem ČGF bude Angličan Harry Scott

23.11.2020 | Třicet zahraničních a sedm českých kandidátů usilovalo ve výběrovém řízením stát se novým koučem Národního tréninkového systému ČGF. Sportovní úsek nakonec rozhodl o tom, že se jím stane třiatřicetiletý Harry Scott z Anglie, což potvrdil výbor ČGF.

ČGF hledá budoucího hlavního kouče, nástupce Staffan ...
ČGF hledá budoucího hlavního kouče, nástupce Staffan ...

31.07.2020 | Česká golfová federace hledá budoucího hlavního kouče ČGF, který nastoupí do sezony 2020/2021 v tandemu se stávajícím hlavním koučem Staffanem Johanssonem a od sezony 2021/2022 se stane hlavním koučem ČGF. ...

Další profesionální akci uvidí ve čtvrtek Albatross
Další profesionální akci uvidí ve čtvrtek Albatross

17.06.2020 | Letošní termínové problémy po epidemii daly vzniknout na českých hřištích už několika exhibičním akcím, které pomáhají udržovat české profesionály v herním tempu. Další se uskuteční ve čtvrtek 18. června Albatross Invitational Pro-AM.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde