Česká golfová federace

Aktuality

ČGF chtěla na Zbraslavi pořádat odložené ME mužů, hrát se bude v Curychu

ČGF chtěla na Zbraslavi pořádat odložené ME mužů, hrát se bude v Curychu

Petr Halaburda, Středa 9. září 2020

ČGF byla ve hře o pořadatelství ME mužů, které bylo kvůli epidemiologické situaci podruhé přeloženo. Nakonec se bude hrát v závěru září v Curychu. Po organizačním úspěchu European Young Masters už ale český golf vyhlíží podle prezidenta ČGF Zdeňka Kodejše i další možnosti pořádat evropské soutěže.

V předminulém týdnu skončil v Mladé Boleslavi další ročník European Young Masters - evropského šampionátu do 16 let. Jeho hodnocení dopadlo pro pořadatele na výbornou, stejně jako před rokem.

„European Young Masters (EYM) je dlouhá léta považováno za vrchol každé sezóny v mládežnickém golfu a podle toho je mu také věnována pozornost golfového světa. Loni jsme poprvé v historii přivítali kromě evropských týmů i výběr Asie, která velmi stála o spolupráci a mělo to být zahájení spolupráce i na poli golfu v juniorských kategoriích. V loňském roce se na Kunětické Hoře zúčastnil rekordní počet 28 kompletních týmů. Letos to bylo 21 zemí, což lze vzhledem k letošní divoké situaci považovat za obrovský organizační úspěch,“ uvedl Zdeněk Kodejš, který z pozice člena nejužšího vedení Evropské golfové asociace (EGA) má dostatek informací z členských zemí.

Připomíná, že po změně termínu bylo nutné změnit také dějiště, protože Kunětická Hora již nebyla schopna termín garantovat. Soutěž se odehrála v Mladé Boleslavi. „Josef Šulc a jeho tým se organizace ujali s obrovskou vervou a všechny týmy při odjezdu srdečně děkovaly za perfektní servis. A sluší se i z mé strany poděkovat nejen mladoboleslavským, ale i našim organizátorům okolo Luboše Klikara, protože v letošním chaosu se podařilo uspořádat opravdu špičkový turnaj,“ míní první muž českého golfu.

Možnost pořádat tak významnou akci je tradičně spojeno s diplomatickým úsilím v zákulisí a Kodejš prozradil, že dostat EYM na českou půdu bylo složité. „Je to velmi prestižní turnaj a na jeho přidělení se poměrně dlouho čeká. Je také podmíněno dlouholetou podporou Evropské golfové asociace v podobě pravidelné organizace dalších evropských mistrovských turnajů. Když jsme byli my ve finále rozhodování o jeho přidělení, vystoupili s požadavkem Rusové a byli přesvědčeni, že všichni budou nadšením tleskat a nějací Češi, že pro ně nejsou soupeři. Opak byl pravdou a ukázala se naše diplomatická síla a dlouholetá pozice v evropském golfu. Chvíli z této volby byla diplomatická přestřelka, ale my jsme naši pozici uhájili,“ poodhaluje zákulisí Zdeněk Kodejš.

Vliv na diplomatickou výhru Čechů podle jeho mínění měly i vynikající výsledky, kterých čeští mladí hráči opakovaně dosahují. V roce 2009 Klára Spilková vyhrála hodnocení dívek a tým zvítězil celkově. Letos byli Češi také úspěšní – tým bral stříbro, Denisa Vodičková skončila třetí. Pořadatelskou štafetu nyní na dva roky přebralo Vierumäki Cooke ve Finsku.

Soutěž v Mladé Boleslavi ale překvapivě nemusela být letošním posledním významným turnajem EGA na českém území. „EGA od začátku koronavirové krize bojuje o udržení maxima turnajů při životě a k tomu se každý týden svolává přes video konferenci takzvaná subkomise, která změny kalendáře řeší. O Young Masters nebylo od počátku pochyb, bylo jasně řečeno, že se uspořádá, bude-li to alespoň trochu možné. Řada Mistrovství Evropy se postupně přesouvala, takže výsledkem je velmi hektický konec sezóny, kdy se hraje každý týden, případně se turnaje překrývají,“ připomněl český funkcionář.

Jako případ nutnosti bleskové reakce tak uvedl minulý týden, kdy francouzská vláda dala pod červené světlo semaforu okolí Bordeaux, kde mělo být v Golf du Medoc uspořádáno Mistrovství Evropy Amatérů. Vlajková loď EGA tak narychlo hledala nové dějiště. „Několik dní řešila celá Evropa, kde bude možné turnaj uspořádat. Celkem dlouho jsme byli v naději se zbraslavským hřištěm, ale nakonec muži pojedou poslední týden v září do Curychu. To byly opravdu napínavé dny,“ prozradil Zdeněk Kodejš, že ve hře bylo velmi vážně i české pořadatelství.

Přestože tentokrát velká akce zamířila jinam, úsilí českého golfu získávat velké akce nekončí.  „Věřím, že i nové vedení ČGF, které přijde po volbách v březnu 2021, bude chtít pokračovat v tom, co jsme my převzali po generaci Milana Veselého, a bude mít zájem pořádat evropské amatérské turnaje v České republice. Mluvíme již o zájmu udělat zde turnaj jednotlivců, možná spíše amatérek, mám trochu sen o uspořádání Mistrovství Evropy seniorů. Ať již jednotlivců nebo týmů. Uvidíme. Ale jsem si jist, že český golf je schopen uspořádat jakýkoliv turnaj velmi úspěšně a pomoci tím rozvoji tohoto krásného sportu u nás,“ uzavřel prezident ČGF téma pořadatelství evropských soutěží.

Právě dnes vstupují české týmy mužů a žen do evropských šampionátů družstev.

FOTO Zdeněk Sluka

Datum: Středa 9. září 2020
Všechny články autora

Související články

Evian Junior Cup: Po 1. kole Češi na sedmém místě
Evian Junior Cup: Po 1. kole Češi na sedmém místě

21.09.2021 | Na sedmém místě je český tým starších žáků v prestižní soutěži The Amundi Evian Junior Cup, která odstartovala dnes ve Francii. Mladí Češi však neztrácejí příliš na nejlepší družstva, od čtvrtého místa je dělí pouhé tři rány. Z jednotlivců zvládl nejlépe nástrahy prvního kola Louis Klein (+3).

Startují evropské šampionáty družstev, muže čeká ...
Startují evropské šampionáty družstev, muže čeká ...

05.07.2021 | Vrchol amatérské evropské sezóny přichází, hrají se evropské šampionáty týmů v kategoriích žen, mužů, dorostenců a dorostenek. Pouze muži se nemohou zapojit do boje o medaile – v Estonsku je čeká od středy boj o návrat mezi elitu. Další turnaje začínají v úterý.

Čtrnáct turnajů letos chystá LET Access Series
Čtrnáct turnajů letos chystá LET Access Series

15.03.2021 | Čtrnáct turnajů nachystala na letošní sezónu druhá nejvyšší evropská dámská profesionální série LET Access Series. Soutěže se budou hrát od května do října, hned druhá akce počátkem června - Czech Ladies Challenge - se představí na Konopišti.

Vyřazovací část španělského šampionátu si zahraje ...
Vyřazovací část španělského šampionátu si zahraje ...

04.03.2021 | Pouze Agáta Vahalová prošla náročnou kvalifikací španělských šampionátů mužů a žen, které mají za sebou dvě kola hraná na rány. Další tři ženy a dva muži kvalifikačním sítem neprošli, Václavu Tichému utekl postup o jednu ránu.

Z kvalifikace za titulem: Filip Jakubčík ovládl ...
Z kvalifikace za titulem: Filip Jakubčík ovládl ...

19.01.2021 | Přes kvalifikaci se musel probít Filip Jakubčík do hlavní části prestižního turnaje Sean Foley Perfomance Junior Championship, který pak suverénně vyhrál (-7) s náskokem osmi ran a dokonale zaskočil domácí favority.

Ondřej Lieser končí rok na 179.
Ondřej Lieser končí rok na 179.

28.12.2020 | Český golfista Ondřej Lieser zakončí letošní rok na 179. místě světového žebříčku a nadále zůstává v pořadí TOP 60 hráčů redukovaného pořadí pro účast na olympiádě, stejně jako Klára Spilková. V amatérském žebříčku si nejlépe vedou Sára Kousková (70.) s Jiřím Zuskou (284.

Rozhovory s oceněnými z Večera českého golfu: ...
Rozhovory s oceněnými z Večera českého golfu: ...

15.12.2020 | Pokračujeme v rozhovorech s nejlepšími hráči a hráčkami, kteří byli oceněni na Večeru českého golfu. Klára Spilková už několik let vládne českým profesionálkám, ale také pro ni byla letošní sezóna zvláštní. A právě dnes slaví nejlepší česká golfistka narozeniny.

Rozhovory s oceněnými z Večera českého golfu: ...
Rozhovory s oceněnými z Večera českého golfu: ...

14.12.2020 | Pokračujeme v sérii rozhovorů s nejlepšími golfisty, kteří byli oceněni v rámci nedělního Večera českého golfu. Po nejlepším profesionálovi je na řadě nejlepší amatér Jiří Zuska.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde