Česká golfová federace

Aktuality

Melichová s Napoleaovou bojovaly v čele leaderboardu

Melichová s Napoleaovou bojovaly v čele leaderboardu

Tomáš Přikryl, Neděle 28. dubna 2024

Konec čekání na dobrý výsledek v sezoně na Ladies European Tour znamenal turnaj v Kapském Městě pro Janu Melichovou a Kristýnu Napoleaovou. Na Investec SA Women's Open prošly cutem a jejich 9. a 11. místo zapisují jako svá letošní top umístění. Sára Kousková poprvé v sérii LET 2024 neprošla cutem.

Do čtyřdenního turnaje Investec South African Women's Open vstupovalo ve čtvrtek 25. dubna 120 hráček z 34 zemí, mezi nimiž byly i čtyři české profesionálky.

Jana Melichová vstoupila do turnaje parádně. Hřiště zahrála tři rány pod par a po 1. kole dělila 11. pozici se ztrátou 3 ran na čelo leaderboardu. Dostat se pod par i v pátek se Melichové sice nepodařilo, přesto v pohodě procházela do víkendového finále z 19. pozice a minusovým skóre. V sobotu vylepšila svůj výsledek z 1. kola o jednu ránu pod par hřiště a před posledním dnem dělila společně s Kristýnou Napoleaovou 11. místo. V neděli Melichová sice zahrála 1 ránu nad par, ale zbytku pole se nedařilo tolik jako v předchozích dnech, což naši profesionálku posunulo o 2 příčky výš na konečné dělené 9. místo. Výsledkem -4 (69, 74, 68, 73) si tak zajistila letošní nejlepší umístění v sérii a šek na 7.520 euro.

„Samozřejmě mám z TOP10 radost. Celé ty čtyři dny tu povětrnostní podmínky byly fakt náročné, nevyzpytatelné, každý den foukalo jinak, během sekundy se měnil vítr a v nárazech byl až 50 km/h. Nejvíc jsem ale ráda za konzistentní hru a soustředěnost. Hrát ránu za ranou a nic jiného neřešit. Nevyčerpávala jsem se myšlenkami, jestli jsem v cutu, jestli jsem na leaderboardu nahoře nebo dole. Opravdu jsem to neřešila. Hodně mi to pomohlo nedělat velké chyby. Jediná přišla až dnes na dvanáctce, kde jsem dala double, ale hned jsem to byla schopná smazat eaglem na šestnáctce,“ uvedla těsně po turnaji Jana Melichová.

Zvlášť ocenila golfistka mentální pomoc Jiřího Němečka: „Ty poslední týdny pro mě nebyly jednoduché. Viděla jsem, že ta moje hra tam je, ale nedostavovaly se výsledky. Mentálně mě to trošku drtilo. Před turnajem i během turnaje jsme si proto volali s Jirkou Němečkem a říkali si, ať nemyslím na výsledek ani nic jiného. To jsem taky udělala a bylo to super. Je to dobrý základ do sezony, vědět, že na to mám a nemuset se stresovat.“

Kristýna Napoleaová procházela cutem na 41. pozici s kladným skóre dvou ran nad par. V sobotu pak předvedla druhý nejlepší výsledek dne, kdy obešla Erinvale Country and Golf Estate se sedmi zahranými birdie a eaglem na 5parové trojce. Eagle si sice zopakovala na stejné jamce i v nedělním kole, přidala ale dvakrát doublebogey i bogey a kompenzovala to jen dvěma birdie. I tak ale konečných -3 (71, 75, 65, 74) dalo na nejlepší letošní umístění Napoleaové v nejvyšší evropské profesionální sérii  a k tomu šek na 6.400 euro.

Při hodnocení turnaje bylo znát její lehké zklamání z nedělního kola, ve kterém už nezopakovala sobotní jízdu: „Dnes hodně foukalo, začala jsem relativně dobře, hned jsem tam měla eagla na třetí jamce, kdy jsem proměnila putt z asi 15 m. Ale jinak - co mi tam včera padalo, dnes naopak nepadalo. Měla jsem hrozně moc šancí. Nedala jsem třímetrový i šestimetrový putt, párkrát mi podklouzly boty a k tomu se pak ještě zvedl vítr. Druhý double byla technická chyba, chtěla jsem to moc tlačit. Ale nedá se nic dělat, trochu jsem doufala v TOP 10, ale poté, jak vypadalo posledních šest turnajů, kdy jsem nedala cut, se potvrdilo, že Jihoafrická republika mi sedí. Také jsem změnila trenéra a už tři týdny trénuju s Evou Koželuhovou. Začíná se to zpátky rovnat, takže se už těším na Koreu a hlavně zpátky do Evropy. Uvidíme, jak mi to dál půjde, je to golf, takže nahoru a dolů. Nemám žádná zvláštní očekávání, ale doufám, že to bude takhle pokračovat.“

Pro Terezu Meleckou byla v Kapském Městě maximem účast ve víkendovém finále. S 12 ranami nad par hřiště skončila v sedmé desítce a odváží si šek na 864 euro.

Sára Kousková v prvních dvou dnech zapsala pro ni nezvyklých 11 bogey, zatímco skórovat se jí podařilo jen čtyřikrát a poprvé v sezoně se tak nepodívala do finálových kol.

Celková vítězka Belgičanka Manon De Roey se už po druhém kole usadila na čele leaderboardu a až do konce turnaje ji už nikdo z první příčky sesadit nedokázal. Triumfovala zaslouženě po výsledku 14 ran pod par hřiště a patří jí šek na 48.000 euro.

Výsledky Investec South African Women's Open najdete zde.

Připravil: -vrk-
Foto: Tristan Jones / LET

Datum: Neděle 28. dubna 2024
Všechny články autora

Související články

Tereza Melecká se kvalifikovala na LET v Berouně
Tereza Melecká se kvalifikovala na LET v Berouně

21.04.2024 | Po loňské ztrátě plné hrací karty LET vyšperkovala Tereza Melecká svůj návrat do elitní soutěže děleným 5.místem na Joburg Ladies Open. Po sebevědomém výkonu si zároveň vybojovala účast na turnaji LET v Berouně. Českému kvartetu hráček se letos premiérově podařilo projít v plném počtu cutem.

Duhová země hostí LET turnajem Joburg Ladies Open
Duhová země hostí LET turnajem Joburg Ladies Open

17.04.2024 | Po krátké přestávce po čtrnáctidenním pobytu v Austrálii se Ladies European Tour (LET) tento týden přesouvá do Johannesburgu, kde začíná jihoafrická část okruhu. Na hřiště Modderfontein Golf Club se ve dnech 18. až 21. dubna vydá 120 hráček, včetně čtyř Češek, aby si zahrály o podíl z 300.

Tým Napoleaové vyhrál Aramco Team Series v Hongkongu
Tým Napoleaové vyhrál Aramco Team Series v Hongkongu

08.10.2023 | Aramco Team Series v Hong Kongu zkrátil tajfun Koinu na dvě kola, nicméně v plně odehrané soutěži družstev triumfoval tým Kristýny Napoleaové, když po senzačním výkonu v druhém kole vyhrál s celkovým výsledkem -31. V individuální soutěži byla nejlepší z Češek Klára Davidson Spilková na 21.

Jana Melichová osmá na Lacoste Ladies Open De France
Jana Melichová osmá na Lacoste Ladies Open De France

30.09.2023 | Dvě Češky prošly tento pátek cutem na Lacoste Ladies Open De France v rámci Ladies European Tour. Jana Melichová děleným osmým místem uhrála svoji druhou letošní TOP10 na LET. Sára Kousková neudržela skvělé 6. místo úvodního dne a turnaj zakončila umístěním v TOP20 na 18.

Sára Kousková rozehrála skvěle Lacoste Ladies ...
Sára Kousková rozehrála skvěle Lacoste Ladies ...

28.09.2023 | Ve francouzském Deauville na hřišti Golf Barriere se od čtvrtka 28. do soboty 30. září hraje jeden z posledních turnajů závěrečné podzimní fáze Ladies European Tour. Na start se postavily čtyři české profesionálky. Sára Kousková zvládla první kolo za 67 ran.

Ladies European Tour ve Švýcarsku bude mít silnou ...
Ladies European Tour ve Švýcarsku bude mít silnou ...

14.09.2023 | Ladies European Tour (LET) se tento týden vydává do Švýcarska na turnaj VP Bank Swiss Ladies Open. Od pátku 15. do neděle 17. září jej hostí Golfpark Holzhäusern a za české barvy se na start postaví Tereza Koželuhová, Kristýna Napoleaová, Jana Melichová, Tereza Melecká a Sára Kousková.

Ladies European Tour v Severním Irsku se čtyřnásobno ...
Ladies European Tour v Severním Irsku se čtyřnásobno ...

16.08.2023 | Po letošním posledním majoru se Ladies European Tour (LET) vrací v termínu 17. – 20. srpna do Severního Irska na ISPS HANDA World Invitational Presented by AVIV Clinics, který je pořádán společně s DP World Tour a LPGA Tour. Od červnové La Sella Open je to další turnaj s větším českým zastoupením.

Pro Kláru Davidson Spilkovou je La Sella Open ...
Pro Kláru Davidson Spilkovou je La Sella Open ...

19.07.2023 | Po chladném Londýně se české hráčky přesunuly do slunného Španělska. Pětici Češek doplnila také Tereza Koželuhová. Klára Davidson Spilková bude ladit formu před major turnajem ve Francii, který je na programu již příští týden.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde