Česká golfová federace

Aktuality

Ohlédnutí Filipa Jakubčíka za WATC

Ohlédnutí Filipa Jakubčíka za WATC

Tomáš Přikryl, Úterý 31. října 2023

Na amatérském mistrovství světa družstev mužů v Abú Dhabí byl Filip Jakubčík nejlepším hráčem našeho tříčlenného týmu. V silné konkurenci obsadil osmé místo, chvíli figuroval na dělené první pozici. On sám říká: „Mám z toho radost, je to úžasný pocit.“

„S odstupem času můžu říct, že vystoupení celého našeho týmu bylo fakt super,“ tak začíná vyprávění Filipa Jakubčíka, který společně s Petrem Hrubým a Louisem Kleinem dosáhl na WORLD AMATEUR TEAM CHAMPIONSHIPS na fantastické osmé místo ve skvěle obsazeném turnaji, kterého se účastnila celá světová špička figurující na prvních příčkách žebříčku WAGR: Gordon Sargent, Christo Lamprecht a Nick Dunlap, tedy první tři hráči v žebříčku, a mohli bychom jmenovat mnohé další. „S některými hráči se pravidelně setkáváme při univerzitních turnajích, takže se už známe, normálně se bavíme, nebo si zahrajeme kulečník jako třeba teď s Petrem proti Christo Lamprechtovi a jeho kámošovi. To, že je to světová jednička, nikdo neřeší, prostě všichni tu jsou zapálení sportovci, kteří si to po turnaji ještě rádi rozdají s ostatníma i při jiném sportu,“ uvádí nás do obrazu Filip Jakubčík.

Při odpovědi na otázku, zda tým necítí po druhém kole trochu zklamání, se Filip svěřuje: „Všichni si můžou být jisti, že jsme do toho dali všechno. Naším tajným přáním bylo ještě před turnajem páté místo. Po druhém dni to vypadalo skvěle, čtvrtá příčka byla hustá, fakt jsme měli radost. Moc dobře jsme si byli ale vědomi toho, že se hraje na 72 jamek a předčasné oslavy či nějaká velká očekávání nejsou prostě namístě. Vždycky to může být totiž lepší, ale taky daleko horší. Konečné osmé místo pro nás tedy rozhodně žádným zklamáním není.“

Ve třetím, ale i čtvrtém kole se Jakubčík objevil na leaderbordu na první příčce celkového pořadí. Zda ho hlavně v posledním kole nerozhodila nervozita z výsledku, komentuje slovy: „Čtvrtý den jsem samozřejmě věděl, že jdu dobře, ale já o tom nepřemýšlím. Průběžné výsledky můžou totiž pěkně svazovat a já si takovéto zbytečné tlaky na sebe nikdy nevytvářím. Vím, že se hraje na osmnáct jamek, a to je rozhodující,“ a dále už vysvětluje konkrétní situace na hřišti: „První devítka se mi zdála být lehčí, proto i ty výsledky, a s druhou jsem se trochu pral, ale nic zvláštního. Ve čtvrtém kole jsem dal „jen“ tři bogey. Při jednom z nich hrozně foukal vítr zleva doprava. Oba moji spoluhráči to dali přede mnou do pravé vody. Rozhodl jsem se tedy, že to zahraju víc doleva, vítr mi to vezme doprava a bude to v pohodě. No a vítr mi to nevzal a šlo to do levé vody. Prostě tak to je. Rozhodnutí bylo správné, všechno promyšlené. Pro tuto ránu bych se za těchto podmínek rozhodl znovu. Prostě to jen nevyšlo.“

Celý rozhovor vznikal v době, kdy Filip doháněl svoji školu, navíc ho po jeho vystoupení v Emirátech provází tzv. jet lag – pásmová nemoc: „Začátek sezóny byl tak nabitý, že nabitější být ani nemohl. Michigan, Washington, Chicago, Dallas a odtud rovnou do Abú Dhabí s časovým posunem 11 hodin. Jsem fakt rád, že mne jet lag chytl až teď v Arizoně, jinak bych se v Emirátech pěkně motal.“

Je potřeba vyzdvihnout nejen poslední vystoupení Filipa Jakubčíka za českou reprezentaci. V Michiganu se umístil na dělené šesté příčce, ve Washingtonu v turnaji Sahalee Players Championship byl na samostatné třetí pozici. V Illinoisu v silně obsazeném turnaji za účasti Christo Lamprechta a Nicka Dunlapa, které následně potkal na turnaji WATC, zahrál nejlepší týmový výsledek a v celkovém pořadí obsadil dělené 21. místo. „Začátek podzimního semestru byl na výsledky hodně dobrý a jsem rád, že mi forma zůstala i do Emirátů. A co mám v plánu v nejbližší době? Dodělat pořádně všechno, co jsem ve škole zameškal, a dál trénovat a připravovat se na další turnaje,“ zakončuje své vyprávění Filip Jakubčík.

Foto: Zdeněk Sluka

Datum: Úterý 31. října 2023
Všechny články autora

Související články

Úspěšná sezóna Filipa Jakubčíka přinesla výrazné ...
Úspěšná sezóna Filipa Jakubčíka přinesla výrazné ...

23.12.2021 | Před dvěma lety byl ohodnocen nejlepším hráčem do 16 let, letos si osmnáctiletý amatér Filip Jakubčík převzal již nejprestižnější ocenění Golfista roku ČGF. V této sezóně dominoval na tuzemských i zahraničních turnajích, nejlepší vzpomínky má však na týmové akce.

Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu
Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu

30.10.2021 | Nejlepší česká amatérka Sára Kousková dosáhla kariérního maxima ve světovém amatérském žebříčku WAGR, aktuálně jí patří 37. místo. Mezi amatéry je nejlepší znovu Jiří Zuska (139.). Profesionálům nadále s přehledem vládnou Klára Spilková a Ondřej Lieser.

Do čela šampionátu na rány jdou Ryšková a Ital ...
Do čela šampionátu na rány jdou Ryšková a Ital ...

04.08.2021 | Takřka dokonalé golfové počasí provázelo úvodní den MM ČR ve hře na rány na Kunětické Hoře. I proto byly k vidění skvělé výkony a nízké výsledky – čtrnáct hráčů a deset hráček ze 156 startujících zapisovalo skóre pod par hřiště...

Filip Jakubčík využil poslední šanci na zisk titulu ...
Filip Jakubčík využil poslední šanci na zisk titulu ...

09.06.2021 | Český reprezentant Filip Jakubčík o víkendu triumfoval na šampionátu German Boys Open, prestižním turnaji pro přední juniory. Vítězství přisuzuje dlouhodobé golfové přípravě ve Spojených státech, kde má před sebou ještě poslední rok na střední škole.

Filip Jakubčík ovládl prestižní německou juniorku
Filip Jakubčík ovládl prestižní německou juniorku

05.06.2021 | Sedmnáctiletý Filip Jakubčík (-12) vyhrál prestižní turnaj German Girls‘ & Boys‘ Open. Na jedné z nejvyhlášenějších kontinentálních juniorských soutěží, která dnes skončila v resortu St. Leon Rot, se neztratili ani další Češi: Jakub Janda byl čtvrtý, Anna Andrýsová sedmá.

Z kvalifikace za titulem: Filip Jakubčík ovládl ...
Z kvalifikace za titulem: Filip Jakubčík ovládl ...

19.01.2021 | Přes kvalifikaci se musel probít Filip Jakubčík do hlavní části prestižního turnaje Sean Foley Perfomance Junior Championship, který pak suverénně vyhrál (-7) s náskokem osmi ran a dokonale zaskočil domácí favority.

V Sotogrande táhl Čechy výsledkově Louis Klein
V Sotogrande táhl Čechy výsledkově Louis Klein

21.04.2024 | Reprezentační amatérské týmy mužů a žen vezou z čtyřdenního European Nations Championship v Sotogrande především cenné zkušenosti. Na startu sezony a s nejmladšími hráčkami v poli skončil tým žen na chvostu žebříčku, mužský tým na 15. místě táhl svým individuálním výkonem celkově devátý Louis Klein.

Filip Jakubčík triumfoval v USA na prestižním ...
Filip Jakubčík triumfoval v USA na prestižním ...

18.04.2024 | Český talent, působící aktuálně v zámoří jako hráč Arizona Wildcat, se stal vítězem jednoho z nejprestižnějších turnajů univerzitního golfu, Western Intercollegiate. Jakubčíkovo jméno tak přibylo na historický seznam účastníků a vítězů vedle hvězd jako Tiger Woods nebo Scottie Scheffler.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde