Česká golfová federace

Aktuality

Filip Jakubčík využil poslední šanci na zisk titulu z German Boys

Filip Jakubčík využil poslední šanci na zisk titulu z German Boys

Klára Kuchařová, Středa 9. června 2021

Český reprezentant Filip Jakubčík o víkendu triumfoval na šampionátu German Boys Open, prestižním turnaji pro přední juniory. Vítězství přisuzuje dlouhodobé golfové přípravě ve Spojených státech, kde má před sebou ještě poslední rok na střední škole.

Filip Jakubčík, který na konci roku oslaví osmnácté narozeniny, úspěšně dokončil předposlední ročník na floridské střední škole a brzy po navrátu do vlasti ovládl další juniorský turnaj mezi silnou konkurencí. Minulý týden totiž triumfoval v prestižním šampionátu German Boys Open na známém německém hřišti St. Leon-Rot.

"Vrátil jsem se do Čech už v polovině května. Potřeboval jsem se trochu adaptovat, dokončit si všechny zkoušky do školy, zúčastnit se soustředění Czech Golf Teamu a pak už jen zase trénovat, abych byl do Německa dobře připraven."

Ve Spojených státech zvítězil Jakubčík již na třech juniorských turnajích, kde se mezi konkurencí objevovali jména slavných otců jako třeba John Daly II či Luke Poulter. K těmto úspěchům ještě přidal český golfista další čtyři umístění na stupních vítězů. Právě studiu v USA, které mu zajišťuje také golfovou přípravu, přisuzuje velký podíl úspěchu v Německu.

"Každodenní trénink nejen na venkovních tréninkových plochách, ale i hra na hřišti by se měla vždy projevit. Patřil k tomu i pravidelný kontakt, byť na dálku, s mým trenérem Ondrou Truplem, se kterým trénuji už dvanáct let."

Česká amatérská trojka si ale uvědomuje, že recept na úspěch není tak jednoduchý. "Všichni hráči víme, že je to i o tom, jak si to vše sedne. A také to golfové štěstí hraje roli. Kolikrát můžete dřít jako blázen, ale na výsledku se to neprojeví. Tak to prostě s golfem je," je přesvědčen mladý golfista.

Letošní sezóna byla pro Jakubčíka poslední šancí si prestižní turnaj v Německu zahrát. Před dvěma lety skončil na skvělém děleném šestém místě a minulý týden se rozhodl svůj výsledek ještě vylepšit. "Jako na každý turnaj, jel jsem tam prostě zahrát co nejlepší golf. Těšil jsem se a chtěl jsem zabojovat," připomíná, že hřiště si oblíbil. Jenže letos měl poslední šanci tam držet pohár nad hlavou.

Pro takový úspěch je pro mladého golfistu důležité umět pracovat s emocemi a nervozitou. V Německu se ukázalo, že pro Jakubčíka tohle není problém. "Emoce jsem najevo nedával nikdy, ale nervy to byly. V golfu nikdy není nic v kapse, dokud nespadne poslední putt," prozradil, že v duchu nervozitu prožíval.

A právě poslední putt byl jeho nejdůležitější ránou v turnaji, na kterou nikdy nezapomene. "Tak se mi to alespoň v dané chvíli zdálo," popisuje zvláštní nával euforie a radosti, na který se mohl připravit o den dříve, kdy se svými parťáky Jakubem Jandou a Matějem Bačou slavit vítězství v Nations Cup, tedy soutěži týmů.

Filip Jakubčík se po finálovém kole stal prvním Čechem, který kdy v turnaji German Boys zvítězil. V dívčí kategorii se to povedlo pouze Kláře Spilkové, zato hned dvakrát v letech 2009 a 2010. "Ani mi ještě nedošlo, že jsem se tímto zapsal do historie vedle Kláry. Ale ten pocit, když jsem věděl, že jsem zvítězil, byl super."

Plány mladého reprezentanta na další část sezóny mají jasné obrysy: "Teď odjíždím na extraligu, potom budu hrát Mistrovství Evropy chlapců do 18 let a také pár individuálních turnajů. Do Států se vracím v polovině srpna," vyjmenoval svůj letní program.

V roce 2022 plánuje Jakubčík zahájit studium na univerzitě v USA. Především to byl důvod, proč se nejlepší český dorostenec rozhodl dokončit střední školu právě ve Spojených státech. Školní i golfové programy tam připravují hráče na co nejjednodušší přesun na vysokou a koučové mají lepší kontakt s potencionálními hráči. "Jsem v kontaktu s některými univerzitami, ale rozhodnout se chci až na podzim," vysvětlil, že na výběr ideální univerzity má ještě chvíli čas. 

FOTO Petr Němeček

Datum: Středa 9. června 2021
Všechny články autora

Související články

Filip Jakubčík ovládl prestižní německou juniorku
Filip Jakubčík ovládl prestižní německou juniorku

05.06.2021 | Sedmnáctiletý Filip Jakubčík (-12) vyhrál prestižní turnaj German Girls‘ & Boys‘ Open. Na jedné z nejvyhlášenějších kontinentálních juniorských soutěží, která dnes skončila v resortu St. Leon Rot, se neztratili ani další Češi: Jakub Janda byl čtvrtý, Anna Andrýsová sedmá.

Z kvalifikace za titulem: Filip Jakubčík ovládl ...
Z kvalifikace za titulem: Filip Jakubčík ovládl ...

19.01.2021 | Přes kvalifikaci se musel probít Filip Jakubčík do hlavní části prestižního turnaje Sean Foley Perfomance Junior Championship, který pak suverénně vyhrál (-7) s náskokem osmi ran a dokonale zaskočil domácí favority.

Češi vezou ze Slovinska zlato a stříbro
Češi vezou ze Slovinska zlato a stříbro

23.04.2022 | Dvě cenné medaile vezou ze Slovinska čeští mladí golfisté z 8. European Olympic Hopes Trophy ve Slovinsku. Chlapecký tým prohrál těsně souboj o zlato, dívky svoji soutěž naprosto ovládly.

Mladí reprezentanti na EOHT znovu jasně vyhrávali
Mladí reprezentanti na EOHT znovu jasně vyhrávali

22.04.2022 | Dvě výhry nad italskými soupeři se stejným výsledkem 3:0. Také druhý den přinesl českým družstvům na European Olympic Hopes Trophy radost a klid před závěrečným hracím dnem.

Češi na EOHT zvládli úvodní den bez ztráty
Češi na EOHT zvládli úvodní den bez ztráty

21.04.2022 | Velmi vydařený den mají za sebou mladé české výběry startující v soutěži European Olympic Hopes Trophy, která odstartovala ve Slovinsku. Chlapecký i dívčí tým vyhrály proti Maďarsku i Slovensku, navíc v součtu prohrály jediný z dvanácti zápasů.

Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...
Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...

20.04.2022 | Bohatý program čeká na české golfisty v závěru týdne. Tři profesionálky startují v Austrálii, Ondřej Lieser bude hrát v rámci DP World Tour ve Španělsku a nejmladší české reprezentační výběry se představí na European Olympic Hopes Trophy ve Slovinsku.

Češi byli na Junior Evian Cupu pátí, tři hráči ...
Češi byli na Junior Evian Cupu pátí, tři hráči ...

23.09.2021 | Tři hráči ve svých kategoriích v elitní desítce, družstvo páté. Takové konečné výsledky veze z Amundi Junior Evian Cupu ve Francii smíšený tým českých starších žáků a žákyň. Z jednotlivců si v závěrečném kole vedl nejlépe Louis Klein (-1), což mu přineslo konečné osmé místo.

Češi jsou na Evian Cupu už pouhé dvě rány od bronzu
Češi jsou na Evian Cupu už pouhé dvě rány od bronzu

22.09.2021 | Pouhé dvě rány ztrácejí čeští golfisté věkové kategorie do 14 let, hrající The Amundi Evian Juniors Cup ve Francii, na třetí místo před finálovým kolem. Nejlépe si dnes vedl Matouš Zach, který náročné hřiště obešel v paru, což byl vůbec nejlepší výsledek dne.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde