Česká golfová federace

Aktuality

Úspěšná sezóna Filipa Jakubčíka přinesla výrazné výsledky a ocenění na závěr

Úspěšná sezóna Filipa Jakubčíka přinesla výrazné výsledky a ocenění na závěr

Klára Kuchařová, Čtvrtek 23. prosince 2021

Před dvěma lety byl ohodnocen nejlepším hráčem do 16 let, letos si osmnáctiletý amatér Filip Jakubčík převzal již nejprestižnější ocenění Golfista roku ČGF. V této sezóně dominoval na tuzemských i zahraničních turnajích, nejlepší vzpomínky má však na týmové akce.

Golfista roku Filip Jakubčík zahájil úspěšnou sezónu vítězstvím hned na svém prvním turnaji v USA. O dva měsíce později přidal za oceánem, kde trénuje a studuje na střední škole, druhé místo a fazónu si v létě přivezl i do Evropy.

„Sezóna roku 2021 byla opravdu výjimečná. Všechny ty úspěchy, nejen v individuálních, ale i týmových soutěžích, byly prostě super,“ komentuje na úvod shrnutí nejlepší český amatér.

Největší ovace u českých golfových fanoušků si získal svým triumfem na prestižním juniorském turnaji German Boys Open, kde jako první Čech dosáhl na nejvyšší příčku. Ještě před odletem zpět do Ameriky se stal mezinárodním mistrem ČR ve hře na rány, zvládl se svým týmem z GC Brno poprvé v historii vybojovat titul mistrů ČR družstev a s národním týmem chlapců do 18 let skvělé čtvrté místo na ME družstev.

„Těžko ukázat na jeden moment, turnaj či umístění. Všechno má pro mě velkou hodnotu. Fakt je ale ten, že největším momentem jsou pro mě týmové soutěže. Takže ME družstev v Dánsku a Extraliga jsou tím, co u mě ve vzpomínkách bude určitě dlouho dominovat,“ přiznává hráč, který si minulý měsíc přidal na posledním turnaji sezóny vítězství v Mexiku.

Snovou formu i celou sezónu bere mladý reprezentant s velikou pokorou a odhodláním na své hře dál usilovně pracovat. „Nemyslím, že by šlo jen o talent, jak se o tom často píše, ale o všechnu tu dřinu, díky které byly ty výsledky, a nakonec i ocenění ČGF,“ zdůrazňuje Jakubčík. "To, že se mi ale letos dařilo, neznamená, že jsem nejlepší. Jsem si stále vědom toho, že jsou u nás i jiní výborní hráči.“

Filip Jakubčík sice během školního roku žije na Floridě, odkud plánuje v příštím roce nastoupit na univerzitu, důležité díky však posílá zpět domů. „Úspěchu bych nedosáhl, kdybych byl na to sám. V životě jsem měl štěstí na lidi kolem sebe, kteří mě motivovali, podporovali a fandili. Na lidi, kteří mě mají rádi nejen když se daří, ale i když to drhne, to je fakt důležité. Chtěl bych poděkovat určitě mé rodině. Ale ani bez ostatních bych to nedokázal, takže poděkovat bych chtěl ještě jednou České golfové federaci, mému domovskému klubu GC Brno a samozřejmě také mému trenérovi Ondrovi Truplovi.“

Na svátky se Golfista roku přesunul zpět do vlasti, ale z golfového režimu během zimy nevychází. „Zimní sezóna zůstává stejná jako každý rok. Tedy škola, trénink, kondička. Na rozdíl od minulého roku budu ale Vánoce trávit v Čechách. Na to se už moc těším – uvidím nejen rodinu a kamarády, ale udělám si i řidičák. To bude super,“ těší se česká amatérská jednička.

FOTO Zdeněk Sluka

Datum: Čtvrtek 23. prosince 2021
Všechny články autora

Související články

Ohlédnutí Filipa Jakubčíka za WATC
Ohlédnutí Filipa Jakubčíka za WATC

31.10.2023 | Na amatérském mistrovství světa družstev mužů v Abú Dhabí byl Filip Jakubčík nejlepším hráčem našeho tříčlenného týmu. V silné konkurenci obsadil osmé místo, chvíli figuroval na dělené první pozici. On sám říká: „Mám z toho radost, je to úžasný pocit.

Profesionálka roku Klára Spilková bilancuje sezónu ...
Profesionálka roku Klára Spilková bilancuje sezónu ...

31.12.2021 | Jako jednu ze svých lepších sezón vidí Klára Spilková rok 2021, byť si jeho závěr představovala jinak. Profesionálka, která znovu obhájila titul Golfistka roku ČGF, chce v roce 2022 hrát převážně ve Spojených státech, ale myslí rovněž na evropské turnaje.

Dorostenka roku se už nemůže dočkat nadcházející ...
Dorostenka roku se už nemůže dočkat nadcházející ...

27.12.2021 | Dorostenkou roku byla na Večeru českého golfu oceněna Barbora Bujáková. Není divu, že sezónu jak na horské dráze hodnotí nakonec pozitivně. Těší se z ocenění, které ještě před dvěma roky svým kolegyním v různých kategoriích tak trochu záviděla a přála si je jednou napodobit.

Golfistka roku ČGF Sára Kousková před významným ...
Golfistka roku ČGF Sára Kousková před významným ...

26.12.2021 | Amatérka roku Sára Kousková má za sebou senzační sezónu s dvěma významnými triumfy na univerzitním a profesionálním turnaji, kterou nedávno završila šestým místem na LET Q-School. Po ocenění na Večeru českého golfu se ohlíží za úspěchy roku 2021 a odkrývá plány pro příští sezónu.

Matěj Bača si letos plnil cíle
Matěj Bača si letos plnil cíle

22.12.2021 | Loni se stal kadetem roku, letos již soutěžil ve starší kategorii chlapců do 18 let a hned v ní kraloval. Dorostenec roku Matěj Bača má za sebou svou doposud nejúspěšnější sezónu, během které si poprvé zahrál tři veliké turnaje, které byly jeho cílem pro letošní rok.

Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu
Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu

30.10.2021 | Nejlepší česká amatérka Sára Kousková dosáhla kariérního maxima ve světovém amatérském žebříčku WAGR, aktuálně jí patří 37. místo. Mezi amatéry je nejlepší znovu Jiří Zuska (139.). Profesionálům nadále s přehledem vládnou Klára Spilková a Ondřej Lieser.

Do čela šampionátu na rány jdou Ryšková a Ital ...
Do čela šampionátu na rány jdou Ryšková a Ital ...

04.08.2021 | Takřka dokonalé golfové počasí provázelo úvodní den MM ČR ve hře na rány na Kunětické Hoře. I proto byly k vidění skvělé výkony a nízké výsledky – čtrnáct hráčů a deset hráček ze 156 startujících zapisovalo skóre pod par hřiště...

Filip Jakubčík využil poslední šanci na zisk titulu ...
Filip Jakubčík využil poslední šanci na zisk titulu ...

09.06.2021 | Český reprezentant Filip Jakubčík o víkendu triumfoval na šampionátu German Boys Open, prestižním turnaji pro přední juniory. Vítězství přisuzuje dlouhodobé golfové přípravě ve Spojených státech, kde má před sebou ještě poslední rok na střední škole.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde