Česká golfová federace

Aktuality

Tři Češky prošly cutem na Ladies European Tour v Nizozemsku

Tři Češky prošly cutem na Ladies European Tour v Nizozemsku

Tomáš Přikryl, Neděle 10. září 2023

Ze čtveřice českých hráček na nizozemské zastávce Ladies European Tour se třem z nich podařilo projít cutem do finálové neděle. Mohutný finiš ve 3. kole vynesl Kláru Davidson Spilkovou na dělenou 15. příčku, Jana Melichová a Sára Kousková skončily ve čtvrté a páté desítce.

Víkendový tříkolový turnaj Ladies European Tour Big Green Egg Open na hřišti Hilversumsche Golf Club zažil přerušení druhého kola, drama v samém závěru, a především tři české hráčky ve finálovém kole.

Druhý hrací den zahalila hřiště Hilversumsche neprostupná mlha a hra musela být po 20. hodině přerušena. Kolo se muselo dohrávat v neděli v 8:00 ráno místního času. V 9:30 se pak 66 hráček, které prošly cutem, vydalo do bojů ve finálovém kole. Z Češek do nich vstupovala z nejlepší pozice šestadvacátá Jana Melichová, z 33. místa začínaly svorně Klára Davidson Spilková a Sára Kousková. Pro Terezu Meleckou po kolech 76 a 74 ran a skóre +6 turnaj skončil.

Davidson Spilková si svoji nejlepší hru schovala až do finálového kola. Do něj startovala z 10. jamky a čekalo ji její nejlepší kolo týdne. Na první devítce dvakrát skórovala na 4. a 5. jamce, v druhé devítce její hra ještě akcelerovala. Jedno bogey sice zapsala na čtyřparové trojce, ale turnaj končila ve velkém stylu, když na posledních pěti jamkách zaznamenala čtyřikrát birdie. Díky kolu za 67 ran rázem vystoupala leaderboardem až na dělenou 15. příčku a patřil jí šek na 5.025 euro. Zároveň si udržela postavení v první desítce žebříčku Ladies European Tour Race to Costa del Sol.

„Nakonec jsem s výsledkem spokojená, hlavně s posledním kolem. Je to vždy potěšující, když se vám podaří na posledních třech jamkách skórovat a dokážete se posunout pořadím výrazně nahoru. Zvláště pak před kratší přestávkou na regeneraci a závěrečnou čtvrtinou sezony,“ okomentovala turnaj v Nizozemsku hráčka.

I když se mohou výsledky mnoha hráček zdát nevyrovnané, širší špička nejvyšší evropské ligy, ke které patří i pětice českých profesionálek, je již po několik let velmi vyrovnaná. O konečném pořadí nebo celkovém vítězství tak může rozhodovat jedna nebo dvě chyby a ztráta několika málo ran.

„Každý během turnaje udělá chybu a hodně záleží na tom, jak na ni dokáže okamžitě zareagovat. Zda ještě zachrání par, zapíše bogey, nebo něco horšího. Chyby se zkrátka stávají a nejdůležitější je, jak rychle se z nich hráč dokáže vzpamatovat a znovu se do hry vrátit. A taky kolik je pak ještě schopen zahrát birdie nebo kolik delších puttů mu do jamky spadne. To vše, včetně konzistentní hry, rozhoduje o celkovém výsledku. Kolikrát to může být jediná chyba za celý turnaj,“ popsala vyrovnanost startovního pole Davidson Spilková.

Jana Melichová předvedla skvělé 2. kolo za 67 ran, finálové zvládla v paru, ale to znamenalo, že si lehce pohoršila a se skóre -2 po kolech 75, 67, 72 skončila dělená 36. Podobný scénář měla hra Sáry Kouskové, které se také velmi povedlo 2. kolo za 68 ran, ale ve třetím už na něj nenavázala. Třetí kolo zvládla o jednu ránu nad par a to stačilo na dělené 42. místo.

Vítězná Trichat Cheenglab z Thajska rozhodla o svém triumfu na Big Green Egg Open finišem na poslední 18. jamce. Do ní šla se stejným skóre -11 jako další dvě soupeřky, které už v tu dobu dohrály. Rozhodujícím birdie odmítla play-off s Nicole Broch Estrupovou a Lydií Hall a se skóre -12 se definitivně osamostatnila na vrcholu leaderboardu a odváží si šek na 45.000 euro.

Výsledky Big Green Egg Open LET najdete zde.

Připravil: -vrk-
Foto: Tristan Jones / LET

Datum: Neděle 10. září 2023
Všechny články autora

Související články

Tereza Melecká se kvalifikovala na LET v Berouně
Tereza Melecká se kvalifikovala na LET v Berouně

21.04.2024 | Po loňské ztrátě plné hrací karty LET vyšperkovala Tereza Melecká svůj návrat do elitní soutěže děleným 5.místem na Joburg Ladies Open. Po sebevědomém výkonu si zároveň vybojovala účast na turnaji LET v Berouně. Českému kvartetu hráček se letos premiérově podařilo projít v plném počtu cutem.

Deště v Austrálii odplavily golfistkám turnaj ...
Deště v Austrálii odplavily golfistkám turnaj ...

07.04.2024 | Turnaj Australian Women's Classic série LET v australském Bonville se měl odehrát na 3 kola 5.-7.4. Silné deště dovolily odehrát jen sobotní kolo, které stanovilo konečné výsledky a turnaj nebude klasifikován jako oficiální turnaj LET. TOP10 umístění Davidson Spilkové a Kouskové je tím znehodnoceno.

Turnaj LET v Austrálii byl zkrácen do dvou dnů
Turnaj LET v Austrálii byl zkrácen do dvou dnů

04.04.2024 | Zastávkou druhého australského týdne Ladies European Tour (LET) je Bonville Golf Resort v Coffs Harbour, kde ve dnech 5. až 7. dubna české profesionálky odehrají turnaj Australian Women's Classic. V pořadí sedmý letošní turnaj LET s rekordním počtem zastoupených zemí se bude hrát o 300 tisíc euro.

Tři české golfistky ve finále LET v Austrálii
Tři české golfistky ve finále LET v Austrálii

31.03.2024 | Na prvním ze dvou australských podniků LET Women's NSW Open prošly cutem Sára Kousková, Jana Melichová a Klára Davidson Spilková, která má navíc na kontě eso z 1. kola. Po dobrém začátku se z českých finalistek udržela ve 3. desítce jen Kousková. Kristýna Napoleaová na své finále LET zatím čeká.

Mallorca přiblíží Češkám konec sezony LET
Mallorca přiblíží Češkám konec sezony LET

15.11.2023 | Poslední dva turnaje letošní Ladies European Tour zbývá odehrát ve druhé polovině listopadu na španělské půdě čtveřici českých profesionálek. Klára Davidson Spilková, Kristýna Napoleaová, Sára Kousková a Jana Melichová odehrají 16.-18.11. Mallorca Ladies Open na hřišti Golf Son Muntaner.

Češky finišují na LET v rámci Aramco Team Series ...
Češky finišují na LET v rámci Aramco Team Series ...

26.10.2023 | Posledním mimoevropským turnajem letošního ročníku Ladies European Tour je finále Aramco Team Series by PIF konaný 27.-29. října v saudskoarabském Rijádu. Tento a další zbylé dva turnaje LET v Evropě odehrají společně Klára Davidson Spilková, Kristýna Napoleaová, Sára Kousková a Jana Melichová.

Sára Kousková slaví 5. místo na Ladies European ...
Sára Kousková slaví 5. místo na Ladies European ...

22.10.2023 | O další víkendový úspěch pro český golf se postarala Sára Kousková na LET v Indii, když čtyřdenní turnaj završila fantastickým 5. místem. Jana Melichová skončila v TOP20. Obě hráčky si posunem směrem nahoru v žebříčku Race To Costa Del Sol upevnily pozici zaručující plnou hrací kartu LET 2024.

Tým Napoleaové vyhrál Aramco Team Series v Hongkongu
Tým Napoleaové vyhrál Aramco Team Series v Hongkongu

08.10.2023 | Aramco Team Series v Hong Kongu zkrátil tajfun Koinu na dvě kola, nicméně v plně odehrané soutěži družstev triumfoval tým Kristýny Napoleaové, když po senzačním výkonu v druhém kole vyhrál s celkovým výsledkem -31. V individuální soutěži byla nejlepší z Češek Klára Davidson Spilková na 21.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde