Česká golfová federace

Aktuality

Jiří Zuska na 14. místě na D+D Real Czech Masters

Jiří Zuska na 14. místě na D+D Real Czech Masters

Tomáš Přikryl, Neděle 27. srpna 2023

Světový golf i český úspěch přinesl od 24. do 27. srpna na Albatross Golf Resortu podnik série DP World Tour D+D REAL CZECH MASTERS 2023. Čerstvý český profesionál Jiří Zuska tu potvrdil neoficiální roli české jedničky a mezi evropskou elitou skončil na skvělé 14. pozici, když atakoval i TOP10.

Jiří Zuska se jako jediný z osmičky Čechů dostal po dvou kolech pod par hřiště a prošel cutem do dvou víkendových finálových kol. Po třetím kole byl dokonce o jedinou ránu na dostřel TOP10. V průběhu třetího kola krátce figuroval i na dělené první pozici. Poslední kolo tak slibovalo pro české fanoušky příjemnou zápletku. Zuska v dobře rozehraném čtvrtém kole po třech birdie zaváhal až na 12. jamce a bogey jeho postup žebříčkem zbrzdila.

Po dohrané 18. jamce byl Zuska na skvělé 14. pozici, přijímal gratulace a komentoval svůj ještě neoficiální výsledek: “V takové umístění jsem samozřejmě nevěřil, ale byl to vydařený týden, včetně dneška. Trochu komplikace přišla na 12. jamce, ale to birdie na osmnáctce mě vrátilo na -14 a teď ještě ani nevím, na co to bude celkově stačit. Každopádně jsem prožil nádherný turnaj a moc děkuji, že mě takové množství lidí přišlo povzbudit i dnes v tom dešti. Jejich podpora byla důležitá.”

Nakonec zmíněným birdie na 18. jamce uhájil pozici ve vybrané společnosti v TOP 20 a bral konečné 14. dělené místo, šek na 24.673 euro a od generálního partnera Raiffeisenbank odměnu 20.000 korun. Zuska se později v televizním přenosu svěřil, že toto úspěšné vystoupení na Czech Masters před domácími fanoušky řadí výše než svůj start v PGA.

Z ostatních našich sedmi hráčů se hranici cutu (-4) bohužel nikdo další nepřiblížil. Nejblíže k tomu byl profesionál Šimon Zach na 114 místě se skóre +1, následovaný Janem Cafourkem na 123. místě (+2), mladým amatérem Davidem Tomi na 132. místě (+3), 136. Filipem Mrůzkem (+4). 145. místo a (+6) bral 14letý talent Louis Klein, který se o umístění dělil při stejném skóre s dalším mladým amatérem Jakubem Hejlkem. Pomyslný český žebříček na Czech Masters uzavíral na 149. místě za skóre (+7) Aleš Kořínek.

18letý David Tomi loni na Czech Masters cutem prošel jako jeden ze tří Čechů, letos senzační postup nezopakoval, ale přesto mohl být se svojí hrou ve druhém kole spokojený: "Dneska to ode mě byl super golf. Nemůžu si na nic stěžovat. Možná na začátku mě zlobily trochu drivy, ale jinak všechno fungovalo. První den jsem byl hodně nervózní a měl jsem od sebe asi moc velká očekávání. Věděl jsem, že mám formu. Minulý rok jsem neměl co ztratit a nikdo ode mě nic neočekával. Jen jsem se mohl ukázat. Letos se to změnilo a první den mě docela zaskočil. I tohle je pro mě cenná zkušenost."

Trofej pro vítěze Czech Masters 2023 a šek na 315.083 euro si za celkové skóre -22 odváží Angličan Todd Clements, především díky povedenému 4. kolu za rekordních -9 ran. O dramatickou koncovku se postaral jeho krajan Matt Wallace, který neproměnil birdie putt na 18. jamce a neposlal tak finále do play off.

Turnaj D+D REAL CZECH MASTERS ve svém devátém ročníku opět znatelně překonal sám sebe. Kromě dokonalé organizace a skvěle připraveného hřiště nabídl fanouškům hvězdami nebývale nabité startovní pole se jmény jako Harrington, Olesen, Meronk, Donald, Molinari, Højgaard, Sabbatini, Cabrera-Bello, Larrazábal, Kieffer, Gallacher, Lowry nebo Donaldson. Hned třikrát, ve čtvrtek, v pátek a v neděli byl překonán rekord hřiště 63 ran, o což se postupně postarali Sami Välimäki, Matt Wallace a vítězný Todd Clements. Hrálo se o prize money navýšené na rovné 2 miliony dolarů. A především se podařilo promotérům a všem, kteří se na průběhu turnaje podíleli, zase o něco posílit jeho mezinárodní renomé, důležité pro to, aby se na Czech Masters ochotně sjížděla golfová elita.

Čeští fanoušci se tak mohou jenom těšit, co přinese jubilejní desátý ročník, který se odehraje opět na Albatrossu v termínu 15.-18.8. 2024.

Celkové výsledky naleznete zde

Připravil: -vrk-
Foto: Zdeněk Sluka / Relmost

Datum: Neděle 27. srpna 2023
Všechny články autora

Související články

Výborný český rozjezd na Czech Masters: Lieser ...
Výborný český rozjezd na Czech Masters: Lieser ...

19.08.2021 | Hned na úvod Czech Masters na Albatrossu byl vidět skvělý golf a výborné výsledky českých golfistů potěšily spousty diváků. Nadšení vyvolával především flight, v kterém šli lídr Henrik Stenson (-5), Pádraig Harrington (-2) a také Ondřej Lieser (-4), který dělí třetí místo.

Šestnáct Čechů si zahraje Czech Masters na Al ...
Šestnáct Čechů si zahraje Czech Masters na Al ...

17.08.2021 | Šestnáct českých golfistů se představí na turnaji D+D REAL Czech Masters, které startuje ve čtvrtek v Golf Resortu Albatross. Dvanáct profesionálů v čele s Ondřejem Lieserem doplní čtveřice amatérů včetně Matěje Bači, který obdržel kartu za svůj výkon na víkendovém Czech Open v Berouně.

Czech Masters: Tři Češi ve hře o finálový víkend
Czech Masters: Tři Češi ve hře o finálový víkend

15.08.2019 | Tři Češi jsou reálně ve hře o postup do finálových kol turnaje D+D REAL Czech Masters ze série European Tour, který dnes odstartoval v Golf Resortu Albatross. Nejlépe si vedli amatér Jakub Bareš a profesionál Aleš Kořínek (oba 70). Pod parem hřiště dokončil také Stanislav Matuš (71).

Hvězdy Czech Masters: Počasí nachystalo jiné hřiště ...
Hvězdy Czech Masters: Počasí nachystalo jiné hřiště ...

13.08.2019 | Před rokem bylo během Czech Masters hřiště Albatross vyprahlé, letos díky opakovanému dešti od počátku srpna výrazně změnilo svoji tvář. Shodli se na tom startující špičkoví hráči, které se dnes představili na tiskové konferenci v centru Prahy. ...

Zuska i Brixi prošli cutem na Challenge Tour v ...
Zuska i Brixi prošli cutem na Challenge Tour v ...

24.03.2024 | Druhá nejvyšší evropská série Challenge Tour završila v neděli 24.3. druhý ze dvou březnových turnajů v Indii. Na Kolkata Challenge na hřišti Royal Calcutta prošli do finálových kol i oba čeští zástupci. Lépe skončil Gordan Brixi na dělené 26. příčce, Jiří Zuska přes dobrý začátek dělil 38.

Druhý turnaj Challenge Tour v Indii: Zuska a Brixi ...
Druhý turnaj Challenge Tour v Indii: Zuska a Brixi ...

20.03.2024 | Challenge Tour má na programu od 21. do 24. března druhý ze dvou turnajů na půdě Indie. Dva čeští profesionálové Jiří Zuska a Gordan Brixi se opět postaví na start, tentokrát v rozpálené Kalkatě na Kolkata Challenge, který hostí indické top hřiště Royal Calcutta Golf Club.

Zuska na Challenge Tour v Indii o jedinou ránu ...
Zuska na Challenge Tour v Indii o jedinou ránu ...

17.03.2024 | Česká jednička Jiří Zuska byl na indickém podniku druhé nejvyšší evropská série Challenge Tour hodně vidět. Na Delhi Challenge se tři kola držel ve hře o vítězství, nakonec uzavřel turnaj jednu ránu od TOP10 na výborném 11. místě. Druhý z Čechů Gordan Brixi do víkendového finále neprošel.

Challenge Tour v Indii si zahrají dva čeští p ...
Challenge Tour v Indii si zahrají dva čeští p ...

13.03.2024 | Druhá nejvyšší evropská série Challenge Tour pokračuje dvěma turnaji v Indii. Na startu obou z nich budou i dva čeští profesionálové, současná česká jednička Jiří Zuska a Gordan Brixi. Jako první je čeká od 14. do 17. března Delhi Challenge s dotací 300 tisíc dolarů.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde