Česká golfová federace

Aktuality

Výborné zprávy ze Španělska: Tři Češky prošly na Q-School do druhého turnaje

Výborné zprávy ze Španělska: Tři Češky prošly na Q-School do druhého turnaje

Petr Halaburda, Neděle 12. prosince 2021

Tři české golfistky prošly do druhé fáze kvalifikace Ladies European Tour na jihu Španělska. Po skvělém závěru mezi ně patří i Sára Kousková, na stejném celkovém výsledku +11 se raduje z postupu Kateřina Vlašínová. Dobře rozehranou soutěž dotáhla Tereza Melecká (+4).

Právě Tereza Melecká měla předkvalifikaci v Real Golf La Manga Clubu rozehránu nejlépe a ani dnešní mírné zhoršení ji už nemohlo ohrozit. Konečný výsledek +4 (69+75+73+74) znamenal 21. příčku a jistý posun do druhého pětikolového turnaje, který se bude hrát od čtvrtka do pondělí na stejném místě.

"První část hodnotím velmi pozitivně. Můj plán byl samozřejmě projít, ale věřila jsem si, že se vejdu do TOP 30 a na to jsem taky hrála, abych neměla stres na poslední kola. Dneska jsem hrala na jistotu, příliš jsem neriskovala a hrála bezchybný golf až na dvanáctku, kde jsem sice trefila green, ale míč odskočil a sjel pod palmu do nehratelne pozice," uvedla nejúspěšnější česká hráčka.

Spolu s Meleckou se do druhé fáze protáhly i další dvě české golfistky, které mají za sebou výbornou druhou polovinu turnaje. Kateřina Vlašínová dnes sice v polovině hřiště ztrácela, ale na druhé devítce ubrala dvě rány, což znamenalo celkový výsledek +11 (73+80+72+74) a s rezervou jedné rány účast v elitním pořadí pro 75 nejlepších.

Totéž se povedlo nakonec Sáře Kouskové, která prožila neobyčejný turnaj. Po dvou nevydařených kolech o víkendu ukázala bojovného ducha a dnešní skóre -2 znamenalo také postup. O jejím mohutném a sebevědomém finiši svědčí poslední jamka, na kterou přicházela s vědomím, že musí uhrát par, ale zapisovala birdie. Konečný výsledek +11 (77+79+72+71) bere stejně jako v případě Vlašínové dělené 67. místo.

Kousková přiznala, že se dvě kola pořádně trápila s puttováním. Měla řadu trojputtů i jeden čtyřputt. „Z Ameriky jsem přijela navyklá na jinou kvalitu, zde míče skáčou a chvíli mi trvalo, než jsem našla způsob, jak se s tím vyrovnat a zbytečně neztrácet. Od včerejška už to ale bylo lepší, a tak se přidala i psychická pohoda, hra v poli mě vycházela hned od začátku,“ svěřila se hráčka první amatérské padesátky světa a pochvalovala si pomoc caddyho Jakuba Mejzlíka.

„Tlak před posledním kole byl silný, ale otočil se vítr a dvakrát na závěr obou devítek jsem se dostala na pětiparech druhou ránou na green. Takže na osmnáctce z toho byl eagle a na závěrečné devítce birdie s dvěma putty,“ popsala závěrečné kolo, po kterém okamžitě začala spřádat plány na finálový turnaj. „Jsem dobře naladěna, už se moc těším, snad mi dnešní forma vydrží.“  

Daleko nebyly postupu ani dvě další hráčky a především Šideri Váňové proklouzl cíl mezi prsty. V dnešním kole stačilo zkušené hráčce zahrát 79 ran, ale skóre 81 znamená propad mimo vysněné pole; k postupu při výsledku +14 (71+77+73+81) chyběly dvě rány.

O ránu více měla Tereza Koželuhová +15 (75+74+81+73), která během soutěže odehrála tři velmi dobrá a vyrovnaná kola, ale dveře dál jí zabouchla pokažená série mezi třetí a devátou jamkou v sobotu.

Že nepůjde dál tuší v předstihu Klára Spilková na obdobné kvalifikaci LPGA s názvem Q-Series v Alabamě. Po sedmém kole má totiž před dnešním závěrem na postupové 45. místo ztrátu už osmi ran při skóre +4 (73+74+68+72+71+76+72) a možná se už v duchu spíše chystá na finále Q-School LET ve Španělsku, kam je také přihlášena.

Konečné výsledky Q-School LET
LEADERBOARD Q-Series LPGA

Datum: Neděle 12. prosince 2021
Všechny články autora

Související články

Kvalifikace dámských sérií finišují, v akci bude ...
Kvalifikace dámských sérií finišují, v akci bude ...

08.12.2021 | Šest českých golfistek vstoupí ve čtvrtek do kvalifikačních turnajů pro LPGA a Ladies European Tour. Zatímco Kláru Spilkovou čeká závěrečná fáze Q-Series v USA, pět krajanek vstoupí do první části evropské série.

České golfistky čeká náročný závěr roku
České golfistky čeká náročný závěr roku

21.11.2021 | Golfová sezóna v tuzemsku uléhá k zimnímu spánku, ale přední české golfistky mají stále napilno. Sedm hráček totiž čeká v závěru roku ostrá zkouška v podobě startu na kvalifikačních školách v Evropě i za mořem.

Q-School LET: Tři Češky se přiblížily postupu, ...
Q-School LET: Tři Češky se přiblížily postupu, ...

11.12.2021 | Tři české golfistky jsou před závěrečným kolem první fáze Q-School pro Ladies European Tour v postupové naději, zbývající dvě čeká v neděli dotahování kýžené 75. pozice. V nejlepším postavení je Tereza Melecká (+2) s náskokem osmi ran na postupovou hranici.

Předkvalifikace LET je v polovině, Melecká v nejlepš ...
Předkvalifikace LET je v polovině, Melecká v nejlepš ...

10.12.2021 | Předkvalifikace Q-School LET je v polovině a tři české hráčky jsou na pozicích, které by znamenaly v neděli odpoledne postup do finálové části. Nejblíže tomu je stále Tereza Melecká (E), na postupových místech jsou stále i Šideri Váňová (+4) a Tereza Koželuhová (+5).

Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu
Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu

30.10.2021 | Nejlepší česká amatérka Sára Kousková dosáhla kariérního maxima ve světovém amatérském žebříčku WAGR, aktuálně jí patří 37. místo. Mezi amatéry je nejlepší znovu Jiří Zuska (139.). Profesionálům nadále s přehledem vládnou Klára Spilková a Ondřej Lieser.

LET, 1. kolo: Spilková útočí, šance na cut pro ...
LET, 1. kolo: Spilková útočí, šance na cut pro ...

28.08.2020 | Rekord hřiště, jeden albatross, výborný závěr Kláry Spilkové a také útok několika amatérek na postup do finálových kol. Hodně toho bylo vidět v úvodním kole Czech Tipsport Ladies Open v Beroun Golf Clubu. Kolo nebylo dohráno kvůli bouřce, sedm flightů musí na hřiště časně ráno.

LET v Berouně zvedá oponu: První turnaj s diváky ...
LET v Berouně zvedá oponu: První turnaj s diváky ...

27.08.2020 | Na startovní listině 16 českých hráček včetně Kláry Spilkové a také řada úspěšných golfistek z celého světa. V pátek ráno odstartuje v Berouně dlouho očekávaný turnaj Tipsport Czech Ladies Open, který je nejvýznamnější tuzemskou profesionální akcí roku a současně prvním světovým turnajem s diváky.

Čechům se (nejen) ve světových žebříčcích nadále ...
Čechům se (nejen) ve světových žebříčcích nadále ...

22.07.2020 | Zatímco profesionální sezóna se teprve rozjíždí, amatéři se chystají na domácí vrchol sezóny. V čele českých hráčů a hráček ve světových žebříčcích jsou amatéři Sára Kousková a Jiří Zuska a profesionálové Klára Spilková s Ondřejem Lieserem. Jakub Janda je dokonce v čele evropského pořadí nadějí.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde