Česká golfová federace

Aktuality

Tereza Melecká startuje v kvalifikační škole na LPGA Tour

Tereza Melecká startuje v kvalifikační škole na LPGA Tour

Klára Kuchařová, Čtvrtek 19. srpna 2021

Amatérka Tereza Melecká dnes nastoupí do první části kvalifikační školy pro americkou LPGA Tour. Stage I se hraje od 19. do 22. srpna v Kalifornii a do Stage II postoupí minimálně 60 nejlepších hráček a všechny ties.

Důležitý týden má před sebou česká amatérka Tereza Melecká, která po návratu do USA nastoupí ve čtvrtek do LPGA Q-School - kvalifikační školy na americkou LPGA Tour. Třiadvacetiletá reprezentantka již podstoupila v posledních dnech několik cvičných kol a tréninků.

„Do USA jsem přiletěla 13. srpna a za těch pár dnů jsem se již zvládla aklimatizovat, zvyknout si na časový posun, který je oproti Česku devět hodin. Počasí je tu extrémní, každý den máme okolo 43°C a je dost náročné v tom hrát i trénovat. Za půl hodiny jsem propocená a unavená,“ svěřila se z dějiště turnaje hráčka Czech Golf Teamu.

První část kvalifikační školy se hraje v Kalifornii celkem na třech hřištích kvůli vysokému počtu hráček. V resortu Mission Hills Country Club se bude hrát na hřištích Dinah Shore a Pete Dye, třetím hřištěm je Shadow Ridge Golf Club. Každá hráčka tak odehraje první tři kola po jednom na každém hřišti, čtvrté finálové kolo se hraje na Dinah Shore.

„Hrajeme tři různá hřiště a každé z nich je trochu jiné,“ popisuje dále Češka. „Jedno hřiště má greeny členité a kolem jsou obrovské hluboké bunkery. Další dvě hřiště jsou samá voda. Je to tu dost o přesnosti na driveru, který využiji skoro na každé jamce, jelikož jsou hřiště dost dlouhá. Fairwaye jsou pokaždé ohraničené vodou alespoň z jedné strany, takže na chyby není prostor; každá ani ne tak špatná rána bude potrestána dropem. Hřiště jsou však pěkná a v dobré kondici. Greeny mají rychlost okolo deseti, i když mi připadá, že na každém hřišti jsou trochu jiné greeny a úplně odlišné bunkery.

Turnaj se hraje na 72 jamek na rány, po třech kolech bude vyhlášen cut. Cílem Melecké je samozřejmě postoupit do dalšího stádia Q-School. První kolo začínám ve čtvrtek v 12:30 a udělám všechno pro to, abych postoupila cutem po třetím kole a dále se pak umístila v TOP 60, abych mohla hrát další stage na Floridě. Doufám, že to vyjde!

Vysoká očekávání české amatérky jsou s ohledem na její minulá umístění na evropských nejen profesionálních turnajích oprávněná. Aktuálně 93. amatérka světa se za poslední tři sezóny umístila pětkrát v elitní desítce na profesionální sérii LET Access Series, z čehož byla několikrát na dosah vítězství.

Studentka univerzity East Tennessee State, která po dohrání první Stage nastoupí do posledního ročníku, má na kontě skvělé výsledky také právě ze Spojených států. Svoje první vítězství na americké půdě získala hned ve svém třetím startu od začátku studia a během následujících tří let přidala další tři trofeje a několik medailových umístění.

Olomoucká hráčka si je však vědoma silné konkurence v kvalifikační škole. Je tady hodně hráček z celého světa, které mají s sebou kouče. Na turnaji jsem s tátou, který mi dělá caddyho a psychickou podporu. Moc lidí tady neznám, mám tady pouze jednu bývalou spoluhráčku z univerzity, která byla taky poslední dva roky naše asistentkou kouče. Jsou tu i některé holky z Evropy, se kterými jsem v minulosti hrála,“ popisuje startovní pole Melecká.

„Ve středu jsme měli mítink ohledně pravidel, co všechno smíme a nesmíme. Už před tím jsem věděla, že pravidla jsou dost přísná. Například se týkají pravidel ohledně caddyho, přísně se dohlíží na rychlost hry a hrozí i velké finanční pokuty,“ vysvětluje jediná Češka v první části Q-School.

Do druhé části Q-School postoupí minimálně 60 nejlepších hráček a všechny ties. Stage II se odehraje od 21. do 24. října na Floridě v Plantation Golf and Country Clubu na hřištích Bobcat a Panther.

Do kvalifikační školy plánovala nastoupit také nejlepší česká amatérka Sára Kousková. Z různých důvodů se ale rozhodla letos se nezúčastnit, zahrát si turnaje v Evropě a v klidu se vrátit na univerzitu v Texasu.

„Nakonec jsem plány změnila,“ potvrzuje Kousková. „Jsem ráda, že jsem ještě dostala možnost hrát na turnaji LETAS ve Švédsku, kde jsem si mohla porovnat síly s profesionálkami a vím, na čem je třeba ještě zapracovat. Teď se budu v Texasu připravovat na nadcházející sezónu v USA a pokud možno, ráda bych si v prosinci zahrála kvalifikační školu na Ladies European Tour. Přece jen se cítím v Evropě lépe. Je to můj domov a mít zde zázemí a rodinu určitě pomůže do začátků na Tour," vysvětlila změnu plánů česká jednička na světovém amatérském žebříčku.

LEADERBOARD

FOTO Archív hráčky

Datum: Čtvrtek 19. srpna 2021
Všechny články autora

Související články

Napoleaová s Váňovou jdou dál, Vodičková vede ...
Napoleaová s Váňovou jdou dál, Vodičková vede ...

31.03.2022 | Dvě české hráčky si zahrají finálová kola turnaje LET v Jihoafrické republice – cutem prošly Kristýna Napoleaová i Šideri Váňová. Výborně se daří při prvním letošním startu ve Španělsku amatérce Denise Vodičkové, která je ve spoluvedení turnaje Copa Sotogrande.

Kousková vykročí vstříc snu v Augustě, tři Češky ...
Kousková vykročí vstříc snu v Augustě, tři Češky ...

29.03.2022 | Tři roky snila Sára Kousková o startu na Augusta National Women’s Amateur a ve středu se jí sen vyplní. Kompletní čtyřdenní boje by rády absolvovaly Kristýna Napoleaová, Tereza Melecká a Šideri Váňová startující na turnaji Ladies European Tour v Africe.

Sára Kousková má pozvánku na první major sezóny ...
Sára Kousková má pozvánku na první major sezóny ...

18.03.2022 | Sára Kousková obdržela pozvánku na první major sezóny LPGA s názvem The Chevron Championship (dříve ANA Inspiration). Turnaj s dotací pět miliónů dolarů se však hraje ve dnech 31.4.-3.4., překrývá se tak s turnajem Augusta National Women's Amateur. ...

Světové žebříčky zůstávají z českého pohledu beze ...
Světové žebříčky zůstávají z českého pohledu beze ...

07.01.2022 | Ve světových žebříčcích se i nadále nejlépe z českých golfistů daří amatérům Sáře Kouskové a Jiřímu Zuskovi a profesionálům Kláře Spilkové s Ondřejem Lieserem. V amatérském žebříčku WAGR je celkem hodnoceno již 56 Češek a 63 Čechů.

Kousková obsadila v Q-school skvělé šesté místo
Kousková obsadila v Q-school skvělé šesté místo

20.12.2021 | Česká amatérka Sára Kousková na výtečnou zvládla závěr Q-School Ladies European Tour a obsadila šesté místo. Vylepšila tím deváté místo Kláry Spilkové z roku 2010. Na rozdíl od své předchůdkyně ale ještě mezi elitou startovat nebude, k profesionálkám chce totiž přejít až v květnu příštího roku.

Český útok na karty úspěšně pokračuje, tři hráčky ...
Český útok na karty úspěšně pokračuje, tři hráčky ...

19.12.2021 | Tři české golfistky zůstávají ve hře o úspěch v kvalifikaci pro nadcházející sezónu Ladies European Tour. V desítce nejlepších jsou před závěrečným pátým kolem Sára Kousková i Tereza Melecká, bojovat o TOP 20 může i Kristýna Napoleaová.

Skvělý český den na Q-School LET
Skvělý český den na Q-School LET

18.12.2021 | Parádní den má za sebou český golf na Q-School Ladies European Tour ve Španělsku. Tři hráčky se dostaly pod par hřiště, dvě už jsou dokonce v TOP 20 zajišťující plnou hrací kartu na příští sezónu nejvyšší evropské série.

Všechny české golfistky na Q-school ve hře o kartu ...
Všechny české golfistky na Q-school ve hře o kartu ...

17.12.2021 | Všechny čtyři české hráčky na Q-School Ladies European Tour jsou po druhém kole v naději, že budou bojovat o kartu pro příští sezónu i v pondělním finále, kam postoupí 65 nejlepších.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde