Česká golfová federace

Aktuality

Kousková obsadila v Q-school skvělé šesté místo

Kousková obsadila v Q-school skvělé šesté místo

Petr Halaburda, Pondělí 20. prosince 2021

Česká amatérka Sára Kousková na výtečnou zvládla závěr Q-School Ladies European Tour a obsadila šesté místo. Vylepšila tím deváté místo Kláry Spilkové z roku 2010. Na rozdíl od své předchůdkyně ale ještě mezi elitou startovat nebude, k profesionálkám chce totiž přejít až v květnu příštího roku.

Sára Kousková vstupovala v nadějné pozici do pondělního finiše, v kterém šlo hráčkám o 20 respektive 50 hracích karet pro nejvyšší evropskou Tour pro rok 2022. Kousková přes nevydařené dvě jamky na úvod (bogey,bogey) pořádně zabojovala a denní skóre -1 znamenalo konečný výsledek -4 (76+72+67+70+72). Bez větších problémů zůstala v TOP 20, která znamená zisk kategorie 11. Navíc byla nejlepší amatérkou v soutěži.

Jenže Kousková si na kartu bude muset počkat, protože jí dostanou hráčky, které budou před startem sezóny profesionálkami, což česká hráčka nemůže, aby mohla dokončit závěrečný univerzitní semestr v Texasu. Dnešní výsledek ji však navíc podle všeho posune ve světovém žebříčku WAGR tak, aby se mohla zúčastnit vysněného turnaje Augusta National Womens Amateur.

A poté se vrátí do Evropy a bude čekat, zda se přece jen na některé evropské profesionální turnaje dostane. "Budeme se snažit pro Sáru získat minimálně výjimku, aby mohla po svém návratu z USA plně využít svůj potenciál na nejvyšší evropské profesionální Tour. Věříme, že se nám společně s vedením LET povede najít společnou řeč v řešení tohoto problému, který například americká LPGA již vyřešila a hráčkám umožňuje v daném roce dostudovat a poté nastoupit na Tour," vysvětluje situaci Jakub Mejzlík, manažer týmu.

Hráčka byla z výsledku nadšená. "Jsem ohromně šťastná, že jsem měla možnost strávit uplynulé dva týdny a poměřit síly s evropskou konkurencí. Výsledek mi ukázal, že se mohu poměřovat s elitními evropskými hráčkami," svěřila se Kousková po závěrečném kole.

"Celý turnaj byl pro mne velkou školou a skvělou zkušeností. Samotné poslední kolo bylo také zkouškou trpělivosti. Po nepovedených dvou jamkách se nám ale podařilo udržet s caddiem koncentraci a pozitivní naladění, které se projevilo ve zbytku kola. Těší mě nejen uhraná karta, ale také šesté místo v konkurenci více než 200 golfistek z celého světa."

K plné kartě měla výborně nakročeno i Tereza Melecká, ale deváté kolo ve dvoutýdenní kvalifikaci se jí nepodařilo a vypadla z elitní dvacítky. Dělené 27. místo a výsledek +3 (77+69+70+70+78) jí však přinese alespoň kategorii 15. Na kolik turnajů se hráčky této kategorie dostanou není nyní zřejmé.  

V podobné situaci je další mladá profesionálka Kristýna Napoleaová, která obsadila konečné dělené 39. místo +7 (73+76+69+74+76). Někdejší juniorská fotbalová reprezentantka se ale netají, že bude odjíždět domů na Vánoce s dobrým pocitem.

„Pokud by mi někdo před turnajem řekl, že budu mít alespoň kategorii 15, tak bych byla spokojená. Herně jsem asi i na tu lepší kartu měla, ale hodně jsem toho proputtovala,“ připustila sebekriticky. Ani ona však netuší, na kolik turnajů série jí bude nově nabytá kategorie stačit. „Je to na sérii novinka, dosud bylo pouze dvanáct kategorií,“ připomněla.

To Tereza Melecká věří, že získané členství v LET jí umožní účast na vícero eventech. "Na začátku bylo v plánu projít první stage a poté se umístit do padesátého místa, abych měla kartu číslo 15 z kterou můžu hrát většinu turnajů LET v příštím roce. Samozřejmě jsem se snažila umístit co nejlépe, ale dneska už nebylo štěstí na putty a bohužel žádné birdie tam nespadlo," zhodnotila kvalifikaci a přiznala, že šlo po všech směrech o náročnou soutěž. "Za 17 dnů jsem hrála patnáctkrát 18 jamek a jsem už psychicky vyčerpaná z toho hracího stresu. Q-school je velmi zdlouhavá a vyčerpávající, je pouze jednou za rok a není prostor na chyby. Soutěžení o plnou kartu na LET je boj a konkurence je veliká."

Konečné výsledky

FOTO Tristan Jones/LET

Datum: Pondělí 20. prosince 2021
Všechny články autora

Související články

Napoleaová s Váňovou jdou dál, Vodičková vede ...
Napoleaová s Váňovou jdou dál, Vodičková vede ...

31.03.2022 | Dvě české hráčky si zahrají finálová kola turnaje LET v Jihoafrické republice – cutem prošly Kristýna Napoleaová i Šideri Váňová. Výborně se daří při prvním letošním startu ve Španělsku amatérce Denise Vodičkové, která je ve spoluvedení turnaje Copa Sotogrande.

Kousková vykročí vstříc snu v Augustě, tři Češky ...
Kousková vykročí vstříc snu v Augustě, tři Češky ...

29.03.2022 | Tři roky snila Sára Kousková o startu na Augusta National Women’s Amateur a ve středu se jí sen vyplní. Kompletní čtyřdenní boje by rády absolvovaly Kristýna Napoleaová, Tereza Melecká a Šideri Váňová startující na turnaji Ladies European Tour v Africe.

Český útok na karty úspěšně pokračuje, tři hráčky ...
Český útok na karty úspěšně pokračuje, tři hráčky ...

19.12.2021 | Tři české golfistky zůstávají ve hře o úspěch v kvalifikaci pro nadcházející sezónu Ladies European Tour. V desítce nejlepších jsou před závěrečným pátým kolem Sára Kousková i Tereza Melecká, bojovat o TOP 20 může i Kristýna Napoleaová.

Skvělý český den na Q-School LET
Skvělý český den na Q-School LET

18.12.2021 | Parádní den má za sebou český golf na Q-School Ladies European Tour ve Španělsku. Tři hráčky se dostaly pod par hřiště, dvě už jsou dokonce v TOP 20 zajišťující plnou hrací kartu na příští sezónu nejvyšší evropské série.

Všechny české golfistky na Q-school ve hře o kartu ...
Všechny české golfistky na Q-school ve hře o kartu ...

17.12.2021 | Všechny čtyři české hráčky na Q-School Ladies European Tour jsou po druhém kole v naději, že budou bojovat o kartu pro příští sezónu i v pondělním finále, kam postoupí 65 nejlepších.

Finálová část Q-Series LET začíná i se čtyřmi ...
Finálová část Q-Series LET začíná i se čtyřmi ...

15.12.2021 | Čtyři české hráčky se zapojí do závěrečné fáze kvalifikace Ladies European Tour pro rok 2022. K trojici kvalifikované z minulého týdne (Tereza Melecká, Kateřina Vlašínová, Sára Kousková) se připojí Kristýna Napoleaová, která měla účast zajištěnu za své výsledky na nižší LETAS Access Series.

Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...
Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...

20.04.2022 | Bohatý program čeká na české golfisty v závěru týdne. Tři profesionálky startují v Austrálii, Ondřej Lieser bude hrát v rámci DP World Tour ve Španělsku a nejmladší české reprezentační výběry se představí na European Olympic Hopes Trophy ve Slovinsku.

V Africe vykročila nejlépe Šideri Váňová
V Africe vykročila nejlépe Šideri Váňová

30.03.2022 | Nejlepší úvodní kolo z českých golfistek na turnaji LET v Jihoafrické republice zaznamenala Šideri Váňová (+1) a je na děleném 22. místě, nad hranicí cutu je také Kristýna Napoleaová (+3). Méně se dařilo Tereze Melecké (+5).

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde