Česká golfová federace

Aktuality

Startovní pole pro Beroun: 11 Češek a šest hráček pro Tokio

Startovní pole pro Beroun: 11 Češek a šest hráček pro Tokio

Petr Halaburda, Pátek 18. června 2021

Jedenáct českých golfistek bude startovat na Tipsport Czech Ladies Open, které odstartuje za týden v Berouně. Mezi 132 hráčkami bude řada velkých jmen včetně Sandry Gal, Carly Booth a šesti golfistek, které figurují v redukovaném žebříčku pro olympiádu. Startovní listinu potvrdil dnes promotér akce.

Jedenáctka v českých barvách

České pole bude čítat jedenáct jmen – pět profesionálek a šest amatérek dostane možnost hájit tuzemský golf. Již potvrzenou čtveřici profesionálek Kateřina Vlašínová, Šideri Váňová, Eva Koželuhová, Kristýna Napoleaová doplnila na poslední chvíli i Lucie Hinnerová, která má z českého kvinteta na obou evropských sériích odehráno nejvíce.

Šestici českých amatérek tvoří čtyři, které studují a také úspěšně hrají na amerických univerzitách. Sára Kousková (Texas) je nedávnou první českou vítězkou profesionální LET Access Series na Konopišti. Úspěšně se letos přidala také Tereza Melecká (East Tennessee), která byla na Konopišti třetí a pak na dalším turnaji ve Francii obsadila skvělé druhé místo.

Na tomtéž turnaji dohrála patnáctá Jana Melichová (Old Dominion), která tak navázala na devátou příčku z domácího turnaje LETAS. V TOP 30 na Konopišti skončily také Patricie Macková (Maryland) a Tereza Koželuhová. Ta předtím v květnu na Ladies European Tour v Itálii prošla cutem a obsadila 35. místo mezi evropskou elitou, loni v Berouně postoupila do finálového kola. Poslední domácí amatérkou na startu je osminásobná mistryně místního Beroun GC Natálie Chocholová.

Zahraniční hvězdy: Sandra Gal a olympioničky pro Tokio

Poprvé v profesionální kariéře se na českém hřišti představí Sandra Gal. Narodila se českým rodičům v Německu, je vítězkou na LPGA (Kia Classic 2011), stejně jako bývalou členkou týmu Evropy v Solheim Cupu. Nedávno získala americké občanství a po delší nemoci se bude pokoušet vrátit do turnajového rytmu právě startem v Berouně, kde trénuje, pokud pobývá v Praze. K jejím úspěchům patří mimo jiné třetí místo na US Women´s Open 2012 a také titul mezinárodní amatérské mistryně Česka na rány (Cihelny 2007), reprezentovala Německo na olympijských hrách 2016 v Riu. Mluví navíc stále výborně česky a do země svých rodičů se často vrací, stejně jako další startující Němka českého původu Franziska Friedrich.

Nejžhavější formu posledních dní ukazuje sedmnáctiletá Slovinka Pia Babnik, která už loni v Berouně skončila osmá a letos vyhrála poslední turnaj LET - Jabra Ladies Open ve Francii. Tam se prosadily i celkově druhá Angličanka Annabel Dimmock, rovněž jako třetí Finka Sanna Nuutinen, jinak kandidátka startu v zářijovém Solheim Cupu, která loni v Berouně byla třetí a o rok dříve vyhrála turnaj LETAS na Konopišti.

V Berouně opět nebude chybět Carly Booth (Skotsko), vítězka prvního ročníku turnaje ještě z Karlštejna, stejně jako další šampionky LET. Z minulé sezóny to jsou Stephanie Kyriacou (Austrálie), Becky Morgan (Wales), Nuria Iturrioz (Španělsko), Marianne Skarpnord (Norsko), Diksha Daggar (Indie) a Atthaya Titticul (Thajsko).

Turnajovými vítězkami z předchozích sezon (do 2019) jsou Camilla Lennarth a Linda Wessberg (obě Švédsko) či Hannah Burke a Florentyna Parker (obě Anglie). Další Angličanka, Gabriela Cowley, je letošní dvojnásobnou šampionkou z domácí Rose Series.

Na status bývalé vítězky Order of Merit startuje jedna z největších osobností golfu, Jihoafričanka Lee-Ann Pace, mající celkem deset titulů z LET (z toho pět za sezonu 2010) a také jeden z LPGA (Blue Bay 2014). Letos Pace vyhrála první turnaj sezony LET, domácí Investec South African Women´s Open. Další hráčkou, jež v minulosti ovládla OoM, je Becky Brewerton (Wales).

Turnaj na české půdě je poslední akcí před uzávěrkou ženského redukovaného žebříčku pro olympiádu (28. června), tudíž poslední možností obhájit účast v Tokiu, případně o start pod pěti kruhy zabojovat.

Svou zem by měly hájit v Asii v srpnu Sanna Nuutinen (Finsko), Marianne Skapnord (Norsko), Manon De Roey (Belgie), Christine Wolf (Rakousko), Pia Babnik (Slovinsko) a Lucrezia Colombotto Rosso (Itálie), která je zatím na poslední postupující 60. pozici.

Turnaj se bude hrát od pátku 25. do neděle 27. června, flighty s nejlepšími zahraničními a českými hráčkami by měly být na hřišti v pátek od 14:00, v sobotu od 9:00. Přístup na turnaj mají stejně jako loni v srpnu diváci. Ve hře bude 200 tisíc eur na prize money.

Startovní listina Tipsport Czech Ladies Open

FOTO TCLO

Datum: Pátek 18. června 2021
Všechny články autora

Související články

Tereza Melecká se kvalifikovala na LET v Berouně
Tereza Melecká se kvalifikovala na LET v Berouně

21.04.2024 | Po loňské ztrátě plné hrací karty LET vyšperkovala Tereza Melecká svůj návrat do elitní soutěže děleným 5.místem na Joburg Ladies Open. Po sebevědomém výkonu si zároveň vybojovala účast na turnaji LET v Berouně. Českému kvartetu hráček se letos premiérově podařilo projít v plném počtu cutem.

Duhová země hostí LET turnajem Joburg Ladies Open
Duhová země hostí LET turnajem Joburg Ladies Open

17.04.2024 | Po krátké přestávce po čtrnáctidenním pobytu v Austrálii se Ladies European Tour (LET) tento týden přesouvá do Johannesburgu, kde začíná jihoafrická část okruhu. Na hřiště Modderfontein Golf Club se ve dnech 18. až 21. dubna vydá 120 hráček, včetně čtyř Češek, aby si zahrály o podíl z 300.

Deště v Austrálii odplavily golfistkám turnaj ...
Deště v Austrálii odplavily golfistkám turnaj ...

07.04.2024 | Turnaj Australian Women's Classic série LET v australském Bonville se měl odehrát na 3 kola 5.-7.4. Silné deště dovolily odehrát jen sobotní kolo, které stanovilo konečné výsledky a turnaj nebude klasifikován jako oficiální turnaj LET. TOP10 umístění Davidson Spilkové a Kouskové je tím znehodnoceno.

Turnaj LET v Austrálii byl zkrácen do dvou dnů
Turnaj LET v Austrálii byl zkrácen do dvou dnů

04.04.2024 | Zastávkou druhého australského týdne Ladies European Tour (LET) je Bonville Golf Resort v Coffs Harbour, kde ve dnech 5. až 7. dubna české profesionálky odehrají turnaj Australian Women's Classic. V pořadí sedmý letošní turnaj LET s rekordním počtem zastoupených zemí se bude hrát o 300 tisíc euro.

Tři české golfistky ve finále LET v Austrálii
Tři české golfistky ve finále LET v Austrálii

31.03.2024 | Na prvním ze dvou australských podniků LET Women's NSW Open prošly cutem Sára Kousková, Jana Melichová a Klára Davidson Spilková, která má navíc na kontě eso z 1. kola. Po dobrém začátku se z českých finalistek udržela ve 3. desítce jen Kousková. Kristýna Napoleaová na své finále LET zatím čeká.

LET se i s Češkami přesunula do Austrálie
LET se i s Češkami přesunula do Austrálie

28.03.2024 | České hráčky se po náročném přesunu do Austrálie představí na přelomu března a dubna na dvou turnajích LET. Nejprve 29.-31.3. na pobřeží Nového Jižního Walesu na turnaji Women's NSW Open s finanční dotací 300.000 eur. O týden později čeká na hráčky Australian Women’s Classic v nedalekém Bonville.

Sára Kousková 12. na LET ARAMCO Team Series v USA
Sára Kousková 12. na LET ARAMCO Team Series v USA

11.03.2024 | Sára Kousková pokračovala ve skvělých výkonech i na zámořské zastávce LET. Na víkendové ARAMCO Team Series na Floridě se držela dvě kola v TOP10 a finále zakončila skvělým 12. místem. Z české čtveřice se podařilo projít cutem také Janě Melichové. ...

Češky na LET v Maroku: jsme zpátky
Češky na LET v Maroku: jsme zpátky

24.02.2024 | Český golf má první TOP10 letošní sezony Ladies European Tour. Postarala se o ni Sára Kousková skvělým 6. místem na Lalla Meryem Cup v marockém Rabatu. Klára Davidson Spilková nakonec 4. místo po dvou kolech neudržela a uzavřela na dělené 13. pozici. Janě Melichové i Kristýně Napoleaové cut unikl.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde