Česká golfová federace

Aktuality

European Young Masters podruhé v Česku, premiéra v Mladé Boleslavi

European Young Masters podruhé v Česku, premiéra v Mladé Boleslavi

Petr Halaburda, Čtvrtek 20. srpna 2020

Jedním z významných turnajů, který nebyl bez náhrady zrušen, je European Young Masters. ME do 16 let se mělo konat v červenci na Kunětické Hoře, ale kvůli epidemii bylo odloženo na závěr srpna do Mladé Boleslavi. Předseda organizačního výboru Luboš Klikar popisuje, jak odklad ovlivnil přípravy.

Odklad turnaje způsobil řadu potíží. Jak organizační tým postupoval, když bylo nutné hledat nové dějiště?
Letošní sezóna je vinou onemocnění COVID-19 už od začátku náročná. Kunětické Hoře se přes enormní snahu přesunutí šampionátu z poloviny července na konec srpna nepodařilo zajistit. Naštěstí nám včas vyšla vstříc Mladá Boleslav, která - navzdory nejistotě "co na konci srpna bude" - slíbila, že turnaj uspořádá. Chtěl bych poděkovat majiteli resortu a prezidentovi klubu Josefu Šulcovi za jeho velkorysé rozhodnutí a stálou podporu. Mladá Boleslav bude v týdnu od 24. do 30. srpna místem, kam se sjedou skvělí hráči a hráčky do 16 let z 21 zemí Evropy. Věřím, že si všichni tento turnaj užijí.

Přípravy na turnaj vrcholí. Co vše je ještě nutné zajistit?
Ano, přípravy vrcholí, nervozita stoupá. Organizační výbor kromě spousty rutinních povinností řeší i záležitosti, které nikdy předtím řešit nemusel. Mám na mysli například zajišťování formalit pro vstup do České republiky pro hráče ze třetích zemí. A to včetně povinného testování hned po příjezdu do Mladé Boleslavi. V této chvíli se to týká už jen čtyř členů srbského týmu, neboť Ukrajina a některé další země svou účast z tohoto důvodu vzdaly. Vinou pandemie bohužel v Mladé Boleslavi neuvidíme ani silné týmy Anglie, Skotska, Irska, Walesu, Španělska, Norska, Finska a dalších zemí, které letošní reprezentační sezónu pro juniorské hráče do 16 let z bezpečnostních důvodů zcela zrušily.

Kdy přicestují první účastníci?
Drtivá většina týmů přijede v pondělí 24. srpna. Výjimkou jsou právě Srbové, kteří kvůli povinnému testování přijedou už v neděli 23. srpna večer. Na rozdíl od minulosti spousta týmů přijede po vlastní ose - určitě z bezpečnostních důvodů. Také v požadavcích na ubytování zaznamenáváme výraznou změnu - například Německo pro svou šestičlennou výpravu požaduje šest jednolůžkových pokojů a není to zdaleka jediná výprava s tímto požadavkem. Nároky na práci členů organizačního výboru, kteří se starají o ubytování týmů, jsou jednoduše mimořádné.

Potvrdily všechny původní týmy start i v srpnu? Kolik se zúčastní družstev?
Koronavirová krize vypukla dříve, než se země mohly přihlásit do dalšího ročníku turnaje na Kunětické Hoře. Tam loni startovali hráči a hráčky z rekordního počtu 31 evropských zemí a také výběr Asia Pacific Golf Confederation. Považuji aktuální účast 21 evropských zemí v Mladé Boleslavi za "malý zázrak". S takovým zájmem jsme my ani EGA nepočítali.

Bude nutné vytvořit nějaká speciální bezpečností pravidla ohledně epidemie? Požadují účastnické země speciální opatření? 
Aktuálně v České republice neplatí žádné restrikce, které by měly negativní vliv na konání šampionátu. Pokud testy Srbů budou v pořádku, bude to pro ně znamenat jen několik hodin v karanténě. Samozřejmostí bude dostatek dezinfekce na všech klíčových místech - na recepci, v restauraci, na startu, ve skóring zóně a jinde. Většina zemí chápe jako bezpečnostní opatření, aby družstva na hřiště a zpět do hotelu dojížděla svými vozy, pokud přijedou po vlastní ose. Shuttle service bude během příštího týdne omezen jen na nezbytné minimum. Pokud nám počasí bude přát - a předpovědi to potvrzují - většina společných aktivit bude venku. Mám na mysli Opening a Closing Ceremonies, ale hlavně každodenní stravování týmů na letní terase.

Pomůže při všech nových problémech alespoň loňská pořadatelská zkušenost, byť se hraje na jiném místě a v jiném termínu?
Pořadatelský tým ČGF je už dostatečně zkušený, aby takovýto šampionát zvládl. Připočtěme k tomu i nadšení a velkou podporu ze strany mladoboleslavského resortu a jeho majitele. Pokud se nestane něco opravdu mimořádného a nečekaného, věřím, že to bude velmi úspěšná akce EGA na českém území, na kterou budou osobně dohlížet mimo jiné také bývalý prezident EGA Pierre Bechmann i prezident ČGF Zdeněk Kodejš.

Co vlastně znamená pořádat takový turnaj z hlediska mezinárodní prestiže v době, kdy se v zahraničí hodně soutěží zrušilo?
Česká republika a Česká golfová federace si v příštím týdnu připíšou další velké pořadatelské plus, o tom není pochyb. EGA nelenila a všem zemím, které byly ochotné a schopné pružně reagovat na změny termínů evropských šampionátů, poděkovala. Z naší strany si totéž zaslouží i Golf Mladá Boleslav!

Stránky šampionátu

FOTO Zdeněk Sluka

Datum: Čtvrtek 20. srpna 2020
Všechny články autora

Související články

ME mužských seniorských týmů 2023 bude v Mariánských ...
ME mužských seniorských týmů 2023 bude v Mariánských ...

01.03.2022 | Mistrovství Evropy seniorských mužských družstev v roce 2023 se uskuteční na hřišti RGC Mariánské Lázně. Oznámili to zástupci Evropské golfové asociace (EGA). V západočeském lázeňském městě se bude hrát ve dnech 5.-9. září příštího roku.

Sportovní ředitel Petr Šavrda o českém výkonnostním ...
Sportovní ředitel Petr Šavrda o českém výkonnostním ...

21.12.2021 | Nejlepší české golfisty známe a závěrečným kolem Q-School LET byla v pondělí definitivně uzavřena sezóna českých výkonnostních golfistů. Byla zase úspěšnější, ale sportovní ředitel ČGF Petr Šavrda se ohlíží nejen za končícím rokem, ale vyhlíží také nejbližší budoucnost.

Evian Junior Cup: Po 1. kole Češi na sedmém místě
Evian Junior Cup: Po 1. kole Češi na sedmém místě

21.09.2021 | Na sedmém místě je český tým starších žáků v prestižní soutěži The Amundi Evian Junior Cup, která odstartovala dnes ve Francii. Mladí Češi však neztrácejí příliš na nejlepší družstva, od čtvrtého místa je dělí pouhé tři rány. Z jednotlivců zvládl nejlépe nástrahy prvního kola Louis Klein (+3).

Startují evropské šampionáty družstev, muže čeká ...
Startují evropské šampionáty družstev, muže čeká ...

05.07.2021 | Vrchol amatérské evropské sezóny přichází, hrají se evropské šampionáty týmů v kategoriích žen, mužů, dorostenců a dorostenek. Pouze muži se nemohou zapojit do boje o medaile – v Estonsku je čeká od středy boj o návrat mezi elitu. Další turnaje začínají v úterý.

První společné setkání reprezentantů po koronavirové ...
První společné setkání reprezentantů po koronavirové ...

17.05.2021 | První soustředění hráčů Tréninkových skupin ČGF se uskutečnilo během víkendu v Albatross Golf Resortu. Vedle hlavního kouče Staffana Johanssona se ho zúčastnil premiérově i nový národní kouč Harry Scott a další trenéři.

Harry Scott má za sebou první kroky v novém angažmá ...
Harry Scott má za sebou první kroky v novém angažmá ...

01.05.2021 | Několik týdnů si musel počkat, než se vydá za svým vysněným angažmá. V dubnu nový národní kouč Harry Scott mohl konečně navzdory všem opatřením vyrazit do Prahy a započít svoji práci pro Českou golfovou federaci. Anglický trenér má za sebou cestu po regionech, chystá první reprezentační soustředění.

Čtrnáct turnajů letos chystá LET Access Series
Čtrnáct turnajů letos chystá LET Access Series

15.03.2021 | Čtrnáct turnajů nachystala na letošní sezónu druhá nejvyšší evropská dámská profesionální série LET Access Series. Soutěže se budou hrát od května do října, hned druhá akce počátkem června - Czech Ladies Challenge - se představí na Konopišti.

Vyřazovací část španělského šampionátu si zahraje ...
Vyřazovací část španělského šampionátu si zahraje ...

04.03.2021 | Pouze Agáta Vahalová prošla náročnou kvalifikací španělských šampionátů mužů a žen, které mají za sebou dvě kola hraná na rány. Další tři ženy a dva muži kvalifikačním sítem neprošli, Václavu Tichému utekl postup o jednu ránu.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde