Česká golfová federace

Aktuality

Harry Scott má za sebou první kroky v novém angažmá a chystá květnové soustředění

Harry Scott má za sebou první kroky v novém angažmá a chystá květnové soustředění

Petr Halaburda/Petr Šavrda , Sobota 1. května 2021

Několik týdnů si musel počkat, než se vydá za svým vysněným angažmá. V dubnu nový národní kouč Harry Scott mohl konečně navzdory všem opatřením vyrazit do Prahy a započít svoji práci pro Českou golfovou federaci. Anglický trenér má za sebou cestu po regionech, chystá první reprezentační soustředění.

Proč jste se rozhodl aspirovat na post trenéra české reprezentace?
Vést trenérsky národní federaci bylo mým snem, kterému jsem podřídil patnáct let svého profesního rozvoje. Příležitost stát se hlavním koučem České golfové federace byla příliš lákavá na to, abych jí nechal bez povšimnutí. Vždy jsem vnímal Českou republiku jako zemi plnou silných hráčů a impozantních výsledků v amatérském golfu, zvláště když srovnáte velikost populace a zdejší relativně krátkou historii tohoto sportu. Chtěl bych se stát součástí cesty zdejších hráčů a pomáhat jim posunout se na další úroveň, získávat pro český golf cenné medaile z mezinárodní scény.

Než jste o možnosti zde působit začal uvažovat - co jste věděl o českém golfu, o hráčích a zdejším sportu vůbec?
V Anglii má český golf velmi dobrou reputaci a Česká republika je považována za zemi, která dokáže hrát významnou roli na největších evropských amatérských turnajích. Já osobně jsem již dříve zaregistroval práci ČGF na poli organizátora mnoha EGA podniků, což upozorňovalo na její aspiraci a potenciál k rozvoji. Vždy jsem viděl dobře organizované hráče, kteří byli atletičtí a velmi dobře technicky vybavení. Takto se v Anglii nahlíží na většinu českých sportovců napříč sporty jako je tenis, fotbal a další. Co se týče hráčů, věděl jsem, že na amerických univerzitách je velmi silný kontingent golfistů na vysoké úrovni a někteří další se derou na profesionální túry. Ondřej a Klára nyní posunuli hranici ještě o mnoho výše a věřím, že je to jen začátek úspěšných kariér mnoha českých hráčů na profesionální scéně.

Ve výběrovém řízení jste uspěl, ale pak se zase zavřely hranice a vy jste se nechtěně načekal, než jste mohl přijet… Co vše může reprezentační kouč v golfu dělat na home-office, když se ještě ani neseznámil se svými svěřenci?
Může se to zdát zvláštní, ale v mnoha ohledech mně práce online dala pevný základ a umožnila mi v prvních měsících vybudovat silnější vazby s hráči, kteří jsou součástí Národních tréninkových skupin. Existuje mnoho aspektů hry, které mohou kouči uniknout, když se nechá ovlivnit pouze sledováním hry jako takové. Tato doba mi umožnila věnovat více času porozumění hráčům jako lidem, nikoliv pouze jako golfistům. Stejně tak jsem měl příležitost ubezpečit se ve své filozofii a jejím využití v odlišném kulturním prostředí. Samozřejmě převažovala velká frustrace z dění kolem, protože to hlavní, co každý kouč chce, je trávit čas s hráči na hřišti a při tréninku. Naštěstí jsem konečně mohl začít pracovat s týmem, u kterého mám nyní pocit, že už ho dobře znám. 

Byla pro české hráče výhoda aspoň v tom, že na českých hřištích se dalo hrát, trénovat, byli stále v akci? To například v Británii možné nebylo…
Jsem si jistý, že ano. Anglie neustále měnila svůj postoj ke covidové situaci. K velkému zklamání všech vášnivých golfistů zůstala golfová hřiště uzavřena skoro čtyři měsíce. Elitní hráči měli výjimku, ale neexistovaly žádné soutěže. Navíc se zákazem cestování nemohli hráči ani uniknout za tréninkem do zahraničí. Očekávám, že po měsících strávených v indoorech budou k vidění úžasné pokroky v puttování…

V čem se domníváte, že by mohla být do budoucna síla českého golfu? Určitě jste už stačil načerpat základní informace, včetně těch od kolegy Staffana… A poznal jste se již s reprezentačními kolegy?
Myslím, že Petr Šavrda, Staffan Johansson a celý trenérský tým ČGF včetně osobních koučů odvedli skvělou práci, aby vybudovali systém a dostali ho do fáze, ve které se nyní nachází. Budoucnost vidím velmi jasně a očekávám, že brzy uvidíme úspěchy mnoha mladých hráčů mezi profesionály. Z mého pohledu bych velmi rád viděl silnější základnu hráčů, kteří budou prožívat hru naplno, najdou v sobě vášeň a budou soutěžit na vrcholové úrovni. Očekávám, že se podaří získat medaile na mužských a ženských týmových šampionátech, a že bude postupně narůstat počet hráčů na hlavních profesionálních túrách po celém světě.   

Konečně jste v dubnu mohl dorazit do České republiky, objet některé kluby a potkat se s hráči NTS při tréninkových dnech. Jaké jsou vaše první dojmy?
Rozhodně to předčilo mé očekávání, pokud jde o kvalitu hráčů i tréninková zázemí. Je zde skvělá skupina hráčů. Bavilo mě pozorovat je při tréninku i při soutěžení mimo něj. Myslím, že to je velmi důležité pro jejich rozvoj. Některé golfové výkony, které jsem za poslední dva týdny viděl, byly skutečně působivé. Přesto vidím ve většině oblastí prostor pro zlepšení, a proto se už těším, až se budu moci naplno ponořit do práce s jednotlivými týmy.   

Jak moc důležité budou pro rozjezd vaší práce první společné kempy? Budete na nich mít k dispozici už některé hráče z univerzit?
Kempy nabízejí skvělou příležitost k tomu vidět hráče nejen jak pracují po individuální stránce, ale také jak komunikují mezi sebou v rámci týmu. Bylo pro mě velmi důležité se s hráči potkat osobně, dalo mi to možnost přenést naše plány do praxe. Důkladně jsme promýšleli, jak co nejlépe uchopit tréninkové dny, abychom v omezených podmínkách nejen maximálně využili krátký čas strávený s hráči, ale aby to také mělo přesah do jejich následného tréninkového procesu. Moc se těším, až v květnu potkám univerzitní hráče a uvidím, jaký dopad na jejich hru měl turnajový semestr strávený v zámoří.  

Zkušenosti s prací v zahraničí již máte celou řadu. Ale přece jen - každá země je specifická, jak moc se těšíte na české reálie? V Praze žije v době mimo pandemie hodně cizinců, včetně spousty Angličanů. Nežijí zde třeba někteří vaši přátelé, kteří by vám život ulehčili?
Myslím, že více než cokoli jiného si musím uvědomit kulturní rozdíly a dopad, který to bude mít na to, jak přistupuji ke koučování. Mám svůj přístup ke koučinku a jde o to najít nejvhodnější způsob, jak ovlivnit hráče a jejich stávající způsob vnímání hry.

Má rodina miluje cestování a nemůže se dočkat, až pozná kulturu a historii České republiky. Je to nádherná země a my se těšíme, až se sem v brzké době přestěhujeme. V Praze mám dva kamarády, ale i lidé, které jsem zatím stihl potkat, ke mně byli velmi přátelští. Těšíme se, až zde poznáme nové přátelé.

Pokud byste se měl v krátkosti představit české golfové veřejnosti … Na co se může těšit český golf příchodem Harryho Scotta?
Věřím, že do procesu přinesu vášeň a energii a chci, aby to bylo vidět na mé práci s hráči. Na oplátku to stejné očekávám z druhé strany. Mým cílem je s každým dobře komunikovat a být otevřený směrem k tomu, čeho bych chtěl dosáhnout a jak. Rád bych využil příležitost pracovat v týmu, kde se budeme moci všichni společně rozvíjet, sdílet své znalosti a dělat to nejlepší co dokážeme ve prospěch hráčů. Nakonec je to především o nich a já si přeji, aby věděli, že mi na nich záleží a že jsem zde proto, abych jim pomohl být co nejlepší.

FOTO Zdeněk Sluka

Autor: Petr Halaburda/Petr Šavrda  
Datum: Sobota 1. května 2021
Všechny články autora

Související články

ME mužských seniorských týmů 2023 bude v Mariánských ...
ME mužských seniorských týmů 2023 bude v Mariánských ...

01.03.2022 | Mistrovství Evropy seniorských mužských družstev v roce 2023 se uskuteční na hřišti RGC Mariánské Lázně. Oznámili to zástupci Evropské golfové asociace (EGA). V západočeském lázeňském městě se bude hrát ve dnech 5.-9. září příštího roku.

Sportovní ředitel Petr Šavrda o českém výkonnostním ...
Sportovní ředitel Petr Šavrda o českém výkonnostním ...

21.12.2021 | Nejlepší české golfisty známe a závěrečným kolem Q-School LET byla v pondělí definitivně uzavřena sezóna českých výkonnostních golfistů. Byla zase úspěšnější, ale sportovní ředitel ČGF Petr Šavrda se ohlíží nejen za končícím rokem, ale vyhlíží také nejbližší budoucnost.

Evian Junior Cup: Po 1. kole Češi na sedmém místě
Evian Junior Cup: Po 1. kole Češi na sedmém místě

21.09.2021 | Na sedmém místě je český tým starších žáků v prestižní soutěži The Amundi Evian Junior Cup, která odstartovala dnes ve Francii. Mladí Češi však neztrácejí příliš na nejlepší družstva, od čtvrtého místa je dělí pouhé tři rány. Z jednotlivců zvládl nejlépe nástrahy prvního kola Louis Klein (+3).

Startují evropské šampionáty družstev, muže čeká ...
Startují evropské šampionáty družstev, muže čeká ...

05.07.2021 | Vrchol amatérské evropské sezóny přichází, hrají se evropské šampionáty týmů v kategoriích žen, mužů, dorostenců a dorostenek. Pouze muži se nemohou zapojit do boje o medaile – v Estonsku je čeká od středy boj o návrat mezi elitu. Další turnaje začínají v úterý.

První společné setkání reprezentantů po koronavirové ...
První společné setkání reprezentantů po koronavirové ...

17.05.2021 | První soustředění hráčů Tréninkových skupin ČGF se uskutečnilo během víkendu v Albatross Golf Resortu. Vedle hlavního kouče Staffana Johanssona se ho zúčastnil premiérově i nový národní kouč Harry Scott a další trenéři.

Čtrnáct turnajů letos chystá LET Access Series
Čtrnáct turnajů letos chystá LET Access Series

15.03.2021 | Čtrnáct turnajů nachystala na letošní sezónu druhá nejvyšší evropská dámská profesionální série LET Access Series. Soutěže se budou hrát od května do října, hned druhá akce počátkem června - Czech Ladies Challenge - se představí na Konopišti.

Vyřazovací část španělského šampionátu si zahraje ...
Vyřazovací část španělského šampionátu si zahraje ...

04.03.2021 | Pouze Agáta Vahalová prošla náročnou kvalifikací španělských šampionátů mužů a žen, které mají za sebou dvě kola hraná na rány. Další tři ženy a dva muži kvalifikačním sítem neprošli, Václavu Tichému utekl postup o jednu ránu.

Z kvalifikace za titulem: Filip Jakubčík ovládl ...
Z kvalifikace za titulem: Filip Jakubčík ovládl ...

19.01.2021 | Přes kvalifikaci se musel probít Filip Jakubčík do hlavní části prestižního turnaje Sean Foley Perfomance Junior Championship, který pak suverénně vyhrál (-7) s náskokem osmi ran a dokonale zaskočil domácí favority.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde