Česká golfová federace

Aktuality

Sportovní ředitel Petr Šavrda o českém výkonnostním golfu

Sportovní ředitel Petr Šavrda o českém výkonnostním golfu

Petr Halaburda, Úterý 21. prosince 2021

Nejlepší české golfisty známe a závěrečným kolem Q-School LET byla v pondělí definitivně uzavřena sezóna českých výkonnostních golfistů. Byla zase úspěšnější, ale sportovní ředitel ČGF Petr Šavrda se ohlíží nejen za končícím rokem, ale vyhlíží také nejbližší budoucnost.

Tréninkový systém: střídání stráží

Tréninkový systém ČGF pokračoval bez výrazných změn, ale v jeho závěru došlo k chystanému střídání na trenérském postu: Švéda Staffana Johanssona na pozici hlavního kouče vystřídal Angličan Harry Scott, který už po jeho boku letos působil. „Staffan zde odvedl skvělou práci. Myslím, že nám všem v mnoha ohledech otevřel oči a ukázal, jak se věci na této úrovni mají dělat. Zvláště měl vždy dokonale promyšlené i zorganizované kempy a vzhledem ke své profesní kariéře také obrovský respekt u hráčů,“ vyzdvihl Šavrda.

Jenže věk a zdraví už Staffanovi nedovolovaly v práci pokračovat. „My jsme proto hledali někoho, kdo se do této práce ponoří naplno a bude jí věnovat veškerý svůj čas, ideálně žít v České republice. A tak jsme se dohodli s Harry Scottem, kterého jsme vybrali pro jeho obrovské nasazení, pracovitost, koncepčnost, analytické myšlení a empirický přístup,“ vrací se k novému šéfovi českých reprezentačních výběrů.

Do zcela hladké výměny zasáhla epidemie, zrušena byla většina akcí v první polovině roku, především důležité zimní kempy. S novým trenérem přišel i nový evidenční systém Bryson s novými funkcionalitami. „Spojení Bryson a Harry Scott perfektně funguje. Harry je ve své práci velmi zaměřen na analýzu hry a efektivní trénink. Já Bryson považuji za úžasný nástroj, který nám dává náskok před ostatními, byť se začíná šířit do dalších federací a na americké univerzity,“ říká sportovní ředitel na adresu systému, na jehož vývoji se ČGF snaží podílet.

Rozhodující je šíře základny

Všechny aspekty spojené s trenéry a možnostmi získávat větší množství dat přinesl do přípravy vrcholových hráčů větší koncepčnost. „Chceme hráče naučit správně vyhodnocovat hru a poznatky přenést do individuálního tréninku, protože většina hráčů tráví většinu přípravy bez přítomnosti trenérů. S rozvojovými plány nám hodně pomáhá Bryson a ruku v ruce s tím přicházejí i lepší výsledky,“ pochvaluje si Petr Šavrda, podle kterého jsou hráči stále lépe fyzicky i technicky vybaveni než před několika lety.

O správnosti této cesty je přesvědčen, stejně jako o tom, že je třeba zvýšit konkurenční prostředí. „Chybí nám více hráčů a tím pádem více konkurenční prostředí. Procento těch, kteří z vrcholového sportu odpadnou, je všude na světě a v každém sportu podobné. Pak ale rozhoduje šíře základny.“

Nová sezóna, tréninkové skupiny nominovány

Nadcházející sezóna je podrobně naplánována. Vše odstartovaly výběrové kempy do Národních a Regionálních tréninkových skupin. Do tréninkových skupin NTS bylo vybráno 33 hráčů, do šesti regionálních pak dalších 61 golfistů a golfistek ve věku od dvanácti do patnácti let.

„Letošní výběry do národních skupin byly zase o něco profesionálnější. Ke spolupráci jsme si přizvali odborníky z laboratoře sportovní motoriky na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Hráči byli testováni a vyhodnocováni v golfových dovednostech na Albatrossu a v kondičních testech a diagnostice na fakultě. Výsledky těchto dvoudenních testů spolu s výkony v uplynulé sezóně, postavením na žebříčku a výstupy z pohovorů byly podkladem pro konečný výběr hráčů,“ vysvětlil sportovní ředitel.             

Po dvouleté pandemické pauze se uskutečnil v listopadu první přípravný kemp v Turecku (viz. FOTO), další dva jsou v plánu ve stejné destinaci v únoru a březnu. A od května se naplno rozjede turnajová sezóna s reprezentačním vrcholem na mistrovství světa (v druhé polovině srpna a v září ve Francii).

Především v ženské kategorii tým zažije obměnu po odchodu Terezy Melecké a Sáry Kouskové k profesionálkám, přesto sportovní šéf ke složení týmu není skeptický a vidí nové talentované hráčky. „Najít náhrady za takové hráčky nebude jednoduché, generace golfistek narozených v letech 1997 až 1999 byla velmi silná,“ připomíná Šavrda a upozorňuje, že velkou devízou této skupiny bylo, že hráčky měly hodně mezinárodních zkušeností díky častým startům v zahraničí. „Mám pocit, že dnes velmi málo hráčů hraje v zahraničí a místo toho využívá rozmanitého turnajového kalendáře ČGF k neustále se opakující hře na domácí scéně, kde se měří dokola se stejnými hráči,“ upozornil Šavrda a vyzval mladé hráče, aby hledali možnost hrát za hranicemi.

Czech Open Golf Tour: slibná série zvýší konkurenci

Kvůli konkurenci Šavrdu těší, že se podařilo od nové sezóny rozjet v plné šíři novou sérii Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour, v které se budou napřímo potkávat amatéři s profesionály. „Pamatuji si, jak se o něm poprvé bavili tehdejší sportovní ředitel ČGF Luboš Klikar a Staffan Johansson, který tvrdil, že ve Finsku obdobná série výrazně zvedla úroveň amatérského i profesionálního golfu. Podle něj je to správná cesta pro země s menší členskou základnou. A vhodné je i zapojení žen, protože základna českých profesionálek se významně rozrůstá.“

Intenzivní kontakt s hráči na univerzitách

Jeden z hlavních úkolů které si Šavrda se Scottem dali do vínku na začátku své spolupráce byl intenzivnější kontakt se širokou plejádou hráčů, kteří většinu roku tráví na amerických univerzitách.

„Dříve jsme tak nečinili a o tyto hráče postupně přicházeli, někteří se po návratu profesionalizovali a tím naše spolupráce skončila. Teď už ale máme navazující programy a prvním krokem je pomoci hráčům reprezentovat, následně se dostat na vhodnou kvalitní univerzitu do zámoří. Chceme zůstávat v kontaktu, pomáhat jim s vyhodnocováním hry a jejich individuálním tréninkem a po přestupu mezi profesionály jim v první fázi pomoci finančně i personálně,“ popsal sportovní ředitel, jak si užší propojení představuje. První reakce od hráčů jsou pozitivní.

Přehled vybraných výsledků českých amatérů v roce 2021

  • ME družstev: ženy 6. místo, dívky 5. místo, chlapci 4. místo a postup mužů do Divize 1
  • European Young Masters: 4. místo družstvo, Denisa Vodičková 3. místo
  • Denisa Vodičková účast v Solheim Cupu, bilance 2/1 a rozhodující bod při výhře Evropy
  • Jiří Zuska 11. místo na ME mužů ve Francii
  • Filip Jakubčík 1. místo na German Boys Open
  • Jana Melichová 10. místo na ME žen v Itálii
  • Sára Kousková vítězství na LETAS Amundi Czech Ladies Challenge
  • Tereza Melecká dvakrát v TOP 3 na LETAS
  • Sára Kousková 6. místo na Q-School LET

 

 

Datum: Úterý 21. prosince 2021
Všechny články autora

Související články

ME mužských seniorských týmů 2023 bude v Mariánských ...
ME mužských seniorských týmů 2023 bude v Mariánských ...

01.03.2022 | Mistrovství Evropy seniorských mužských družstev v roce 2023 se uskuteční na hřišti RGC Mariánské Lázně. Oznámili to zástupci Evropské golfové asociace (EGA). V západočeském lázeňském městě se bude hrát ve dnech 5.-9. září příštího roku.

Evian Junior Cup: Po 1. kole Češi na sedmém místě
Evian Junior Cup: Po 1. kole Češi na sedmém místě

21.09.2021 | Na sedmém místě je český tým starších žáků v prestižní soutěži The Amundi Evian Junior Cup, která odstartovala dnes ve Francii. Mladí Češi však neztrácejí příliš na nejlepší družstva, od čtvrtého místa je dělí pouhé tři rány. Z jednotlivců zvládl nejlépe nástrahy prvního kola Louis Klein (+3).

Startují evropské šampionáty družstev, muže čeká ...
Startují evropské šampionáty družstev, muže čeká ...

05.07.2021 | Vrchol amatérské evropské sezóny přichází, hrají se evropské šampionáty týmů v kategoriích žen, mužů, dorostenců a dorostenek. Pouze muži se nemohou zapojit do boje o medaile – v Estonsku je čeká od středy boj o návrat mezi elitu. Další turnaje začínají v úterý.

První společné setkání reprezentantů po koronavirové ...
První společné setkání reprezentantů po koronavirové ...

17.05.2021 | První soustředění hráčů Tréninkových skupin ČGF se uskutečnilo během víkendu v Albatross Golf Resortu. Vedle hlavního kouče Staffana Johanssona se ho zúčastnil premiérově i nový národní kouč Harry Scott a další trenéři.

Harry Scott má za sebou první kroky v novém angažmá ...
Harry Scott má za sebou první kroky v novém angažmá ...

01.05.2021 | Několik týdnů si musel počkat, než se vydá za svým vysněným angažmá. V dubnu nový národní kouč Harry Scott mohl konečně navzdory všem opatřením vyrazit do Prahy a započít svoji práci pro Českou golfovou federaci. Anglický trenér má za sebou cestu po regionech, chystá první reprezentační soustředění.

Čtrnáct turnajů letos chystá LET Access Series
Čtrnáct turnajů letos chystá LET Access Series

15.03.2021 | Čtrnáct turnajů nachystala na letošní sezónu druhá nejvyšší evropská dámská profesionální série LET Access Series. Soutěže se budou hrát od května do října, hned druhá akce počátkem června - Czech Ladies Challenge - se představí na Konopišti.

Vyřazovací část španělského šampionátu si zahraje ...
Vyřazovací část španělského šampionátu si zahraje ...

04.03.2021 | Pouze Agáta Vahalová prošla náročnou kvalifikací španělských šampionátů mužů a žen, které mají za sebou dvě kola hraná na rány. Další tři ženy a dva muži kvalifikačním sítem neprošli, Václavu Tichému utekl postup o jednu ránu.

Z kvalifikace za titulem: Filip Jakubčík ovládl ...
Z kvalifikace za titulem: Filip Jakubčík ovládl ...

19.01.2021 | Přes kvalifikaci se musel probít Filip Jakubčík do hlavní části prestižního turnaje Sean Foley Perfomance Junior Championship, který pak suverénně vyhrál (-7) s náskokem osmi ran a dokonale zaskočil domácí favority.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde