Česká golfová federace

Aktuality

WAGR změní podstatným způsobem svoji tvář

WAGR změní podstatným způsobem svoji tvář

Dalibor Procházka, Pátek 22. listopadu 2019

World Amateur Golf Ranking (WAGR) je Světový amatérský golfový žebříček, který je jednotným způsobem sestavován na základě výsledků dosažených na vybraných započítávaných turnajích. Princip jeho sestavování se od příštího roku změní. Co to bude znamenat pro samotné hráče?

Kromě případného porovnávání handicapů (které doteď mohlo být ošidné i z důvodů různých handicapových systémů) jde v případě žebříčku WAGR o jediný ověřitelný nástroj pro porovnání výkonnosti amatérských hráčů ze všech koutů světa. Jeho důležitost podtrhuje i to, že na většině špičkových turnajů je umístění na WAGRu prioritnějším kritériem pro přijetí do turnaje, než je handicap. Garantem a správcem WAGRu je R&A.

Princip sestavování byl doposud víceméně následující:

  • Každému započítávanému turnaji byla ex post na základě síly startovního pole (z pohledu již klasifikovaných WAGR hráčů) stanovena jeho kategorie (vyjma několika málo explicitně určených elitních turnajů).
  • Od kategorie turnaje se odvíjel počet bonifikovaných umístění (prvních N).
  • Hráč pak získával jednak body za případné bonifikované umístění v celkovém pořadí, ale hlavně také za každý jednotlivý výsledek v každém odehraném kole (v principu šlo o obdobu odchylky).
  • S výjimkou předních umístění na elitních turnajích byly přitom tyto odchylkové body mnohem vyšší než ty bonifikační, takže pro většinu hráčů šlo v podstatě o odchylkový žebříček.
  • Všechny získané body se pak průměrovaly počtem odehraných kol, přičemž byl stanoven určitý minimální dělitel (dokud tedy hráč neměl odehrán dostatečný počet turnajů/kol, byl do určité míry znevýhodněn).
  • Započítávaly se výsledky za poslední 2 plovoucí roky (posledních 104 týdnů)

V důsledku těchto pravidel víceméně platilo, že:

  • Nejtěžší bylo se na WAGR vůbec dostat, protože to vyžadovalo umístit se na bonifikovaném místě, přičemž na turnajích nižších kategorií (a takových byla u nás pořádaných většina) bylo takových míst opravdu málo (třeba jen 2)
  • Již klasifikovaný hráč pak získával body z každého započítávaného turnaje, i když se zrovna neumístil na bonifikovaném místě. S ohledem na převahu odchylkových bodů to stejně bylo dost jedno.
  • Teoreticky tedy šlo získat lepší body na slabším turnaji, kdy byla jednak větší šance umístit se na bonifikované pozici (byť takových bylo málo), a také odchylka se v každém kole potenciálně počítala od horšího průměrného výsledku.

Nově se ale celý způsob získávání bodů od základu mění. Nebudou se již hodnotit jednotlivá kola a v nich uhrané výsledky, vše bude založeno pouze na výsledném pořadí. Nový způsob se souhrnně nazývá Power Method.

  • Nadále bude platit, že o síle turnaje bude rozhodovat složení jeho startovního pole.
  • Na jeho základě bude každému turnaji přidělena celková bodová dotace, která se následně podle určitého klíče rozdělí mezi umístěné hráče.
  • Maximální dotace amatérského turnaje bude 1000 bodů, ale zahrnuty budou i výsledky z profesionálních turnajů, jako doposud.
  • Započítávané období zůstává dvouleté, ale aby se více podtrhla aktuálnost dosažených výsledků, budou se plně započítávat pouze body z posledních 52 týdnů. Váha starších výsledků bude postupně klesat o cca 2% za každý týden. Podobné to bude i s nasčítaným dělitelem.

Systém by měl přinést jasnější a přehlednější způsob výpočtu (dobrat se detailů výpočtu toho současného vyžadovalo docela dost práce a pochopení). Nebude se přitom začínat znovu od nuly, stávajícím turnajům budou zpětně přiděleny body víceméně podle toho, kolik na nich hráči získali bodů podle stávajícího systému, takže by bezprostředně po přechodu na nový systém nemělo dojít k nějakým revolučním změnám v pořadí.

Bližší detaily (např. jak se bude určovat síla turnaje, jaká bude přidělována bodová dotace a jak budou body v rámci turnaje distribuovány) by R&A měl publikovat v rámci FAQ v průběhu prosince.

Datum: Pátek 22. listopadu 2019
Všechny články autora

Související články

Jiří Zuska plánuje v další sezóně vzestup na WAGRu ...
Jiří Zuska plánuje v další sezóně vzestup na WAGRu ...

17.12.2019 | Šesté místo na evropském amatérském šampionátu, výborné výsledky za mořem a především skok na světovém žebříčku WAGR. Bylo toho hodně, co přimělo odbornou porotu, aby určila vítězem ankety hledajícího nejlepšího amatérského golfistu roku 2019 dvacetiletého Jiřího Zusku z Podbořánek.

Klára Spilková po první americké sezóně: Byla ...
Klára Spilková po první americké sezóně: Byla ...

16.12.2019 | Česká golfistka Klára Spilková bude hrát i příští sezónu na LPGA Tour. Už nyní se čerstvě pětadvacetiletá hráčka, která převzala v neděli večer cenu pro nejlepší českou profesionálku, nemůže dočkat, až znovu vlétne do turnajů a prodá zkušenosti z prvního „amerického“ roku.

ME mužských seniorských týmů 2023 bude v Mariánských ...
ME mužských seniorských týmů 2023 bude v Mariánských ...

01.03.2022 | Mistrovství Evropy seniorských mužských družstev v roce 2023 se uskuteční na hřišti RGC Mariánské Lázně. Oznámili to zástupci Evropské golfové asociace (EGA). V západočeském lázeňském městě se bude hrát ve dnech 5.-9. září příštího roku.

Nové vedení české PGA zvoleno nebylo
Nové vedení české PGA zvoleno nebylo

22.01.2022 | Nové vedení PGA of Czech Republic dnes nebylo zvoleno. Volební valná hromada nebyla na zámku Štiřín usnášeníschopná kvůli nedostatečnému počtu přítomných členů, což způsobily onemocnění a karanténa. Organizaci dále povede dosavadní představenstvo, k volbě dojde nejdříve během léta.

Sportovní ředitel Petr Šavrda o českém výkonnostním ...
Sportovní ředitel Petr Šavrda o českém výkonnostním ...

21.12.2021 | Nejlepší české golfisty známe a závěrečným kolem Q-School LET byla v pondělí definitivně uzavřena sezóna českých výkonnostních golfistů. Byla zase úspěšnější, ale sportovní ředitel ČGF Petr Šavrda se ohlíží nejen za končícím rokem, ale vyhlíží také nejbližší budoucnost.

Evian Junior Cup: Po 1. kole Češi na sedmém místě
Evian Junior Cup: Po 1. kole Češi na sedmém místě

21.09.2021 | Na sedmém místě je český tým starších žáků v prestižní soutěži The Amundi Evian Junior Cup, která odstartovala dnes ve Francii. Mladí Češi však neztrácejí příliš na nejlepší družstva, od čtvrtého místa je dělí pouhé tři rány. Z jednotlivců zvládl nejlépe nástrahy prvního kola Louis Klein (+3).

Startují evropské šampionáty družstev, muže čeká ...
Startují evropské šampionáty družstev, muže čeká ...

05.07.2021 | Vrchol amatérské evropské sezóny přichází, hrají se evropské šampionáty týmů v kategoriích žen, mužů, dorostenců a dorostenek. Pouze muži se nemohou zapojit do boje o medaile – v Estonsku je čeká od středy boj o návrat mezi elitu. Další turnaje začínají v úterý.

První společné setkání reprezentantů po koronavirové ...
První společné setkání reprezentantů po koronavirové ...

17.05.2021 | První soustředění hráčů Tréninkových skupin ČGF se uskutečnilo během víkendu v Albatross Golf Resortu. Vedle hlavního kouče Staffana Johanssona se ho zúčastnil premiérově i nový národní kouč Harry Scott a další trenéři.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde