Česká golfová federace

Aktuality

Klára Spilková po první americké sezóně: Byla to velká změna

Klára Spilková po první americké sezóně: Byla to velká změna

redakce, Pondělí 16. prosince 2019

Česká golfistka Klára Spilková bude hrát i příští sezónu na LPGA Tour. Už nyní se čerstvě pětadvacetiletá hráčka, která převzala v neděli večer cenu pro nejlepší českou profesionálku, nemůže dočkat, až znovu vlétne do turnajů a prodá zkušenosti z prvního „amerického“ roku.

Co vás první rok na LPGA naučil?
Byla to především změna životního stylu, a tak jsem si prvních pár měsíců zvykala, jak to všechno vlastně zorganizovat. Jak skloubit, že si najdu tým v Americe a budu mít i ten v Česku. Chvíli to trvalo, ale ke konci sezóny si to po dvouměsíční pauze všechno hezky sedlo a z konce sezóny jsem měla velkou radost.

Jak jste zvládla přechod z Evropy do USA? 
Bylo to pro mě velký vystoupení z komfortní zóny, kterou jsem měla tady i na Ladies European Tour. Moc jsem nevěděla, do čeho jdu a dokud si to nezažiju, tak to nevím. Odjela jsem tam nadšená a trošku mě to hodilo zpátky, což ale bylo moc dobře. Byla to velká škola - zařizování nového života a většinou jsem na to byla sama.

Zjistila jste, že patříte na LPGA?
Měla jsem štěstí, že jsem tam v minulosti pár turnajů hrála, ale když hrajete každý turnaj, tak je to o tom si hodně věřit a mít v sobě, že na to máte.  I když se zrovna nedaří, tak jít dál. A poslední měsíce jsem to tam měla. Rozhodně to letos bylo velké sebepoznávání.

Jaký je vlastně golf na LPGA?
Je hodně vyrovnaný.  Musíte najít svoji hru a pracovat úplně na všem a ve všem být dobrý. Není skulinka, kterou je možno v tréninku vynechat.

Hráčky během nedělního večera říkaly, že chtějí jít ve vašich stopách na LPGA. Co tomu říkáte?
Je to moc příjemné. Dřív říkaly, že chtějí na LET a teď už rovnou na LPGA. Je fajn, když někdo ukáže, že se to dá a je to možný. Jsme malá golfová země a potřebujeme mladým ukázat cestu. Ano, stojí to moc úsilí a práce, ale když máte srdce, všechno je možné.

Takže jste taková průkopnice…
Beru to jako velkou výhodu, protože mě to motivuje. Doufám, že další hráčky přijdou, ale pro mě je velkou motivací být první u nás a třeba i jednou ve světě.

Máte nějaké novinky z vašeho týmu?
Od půlky sezóny mám nového caddyho (Američan Wiliam St. Onge), našla jsem si v Americe nového fitness kouče a asi tam budu potřebovat i nového trenéra. Uvědomila jsem si, že musím mít tým na obou místech. S Lukášem (Martincem) však pořád budu trénovat.

Jaké jsou vaše výhledy do roku 2020?
Jsem ráda, že jsem si uhrála kartu. Začínám trénovat a věřím, že začátek sezóny bude dobrý. Určitě je hlavní dostat se na olympiádu a zahrát jak nejlíp umím.

Jaký program plánujete okolo olympiády?
Možná jeden turnaj před vynechám, protože do Japonska je to dlouhé cestování. Ale uvidíme, jak se sezóna bude vyvíjet. Je tam stále ještě spousta otazníků.

Kde odstartujete sezónu 2020?
Úplně to také ještě nevím. Určitě plánuji turnaje v Austrálii, ale je tam předtím nový turnaj na Floridě – na start však může pouze 108 hráček a netuším, zda se tam vůbec dostanu. Doufám, že ano – už proto, že to není daleko od místa, kde bydlím.

FOTO Zdeněk Sluka

Autor: redakce 
Datum: Pondělí 16. prosince 2019
Všechny články autora

Související články

Ondřej Lieser končí rok na 179.
Ondřej Lieser končí rok na 179.

28.12.2020 | Český golfista Ondřej Lieser zakončí letošní rok na 179. místě světového žebříčku a nadále zůstává v pořadí TOP 60 hráčů redukovaného pořadí pro účast na olympiádě, stejně jako Klára Spilková. V amatérském žebříčku si nejlépe vedou Sára Kousková (70.) s Jiřím Zuskou (284.

Rozhovory s oceněnými z Večera českého golfu: ...
Rozhovory s oceněnými z Večera českého golfu: ...

15.12.2020 | Pokračujeme v rozhovorech s nejlepšími hráči a hráčkami, kteří byli oceněni na Večeru českého golfu. Klára Spilková už několik let vládne českým profesionálkám, ale také pro ni byla letošní sezóna zvláštní. A právě dnes slaví nejlepší česká golfistka narozeniny.

Klára Spilková vyhlíží návrat na LPGA a mění trenéra
Klára Spilková vyhlíží návrat na LPGA a mění trenéra

01.06.2020 | Klára Spilková vyhlíží možný červencový restart LPGA Tour a nadále se připravuje v České republice, kde začala spolupracovat s novým trenérem. Tím se stal pětatřicetiletý Američan Greg Lavoie, žijící dlouhodobě v Praze.

Klára Spilková je doma a čeká na vývoj přerušené ...
Klára Spilková je doma a čeká na vývoj přerušené ...

19.03.2020 | Také česká profesionální jednička Klára Spilková čeká, jak se bude vyvíjet letošní sezóna. Místo návratu na turnaje okruhu LPGA řeší náhradní program a vrátila se do vlasti.

Klára Spilková vstupuje do druhé sezóny na LPGA
Klára Spilková vstupuje do druhé sezóny na LPGA

22.01.2020 | Čtyřdenním turnajem v Boca Raton na Floridě odstartuje česká profesionálka Klára Spilková svoji druhou sezónu na okruhu LPGA Tour. Hráčka Czech Golf Teamu má zajištěn start na většině turnajů série.

Jiří Zuska plánuje v další sezóně vzestup na WAGRu ...
Jiří Zuska plánuje v další sezóně vzestup na WAGRu ...

17.12.2019 | Šesté místo na evropském amatérském šampionátu, výborné výsledky za mořem a především skok na světovém žebříčku WAGR. Bylo toho hodně, co přimělo odbornou porotu, aby určila vítězem ankety hledajícího nejlepšího amatérského golfistu roku 2019 dvacetiletého Jiřího Zusku z Podbořánek.

Spilková se po Vánocích začne chystat na novou ...
Spilková se po Vánocích začne chystat na novou ...

02.12.2019 | Po nejlepším výsledku sezóny, který zaznamenala o víkendu ve Španělsku, se česká golfistka Klára Spilková těší na pár týdnů volna. Už po Vánocích se znovu přesune na Floridu a začne s přípravou na novou sezónu LPGA Tour.

Spilková dotáhla vydařený víkend, v Marbelle uzavřel ...
Spilková dotáhla vydařený víkend, v Marbelle uzavřel ...

01.12.2019 | I v druhém víkendovém kole svého závěrečného letošního turnaje předvedla Klára Spilková výbornou hru a po výsledku 69 se posunula do druhé desítky konečných výsledků Andalucia Costa del Sol Open de Espana ze série Ladies European Tour.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde