Česká golfová federace

Aktuality

Raiffeisenbank COGT 2024 odstartuje na Kaskádě

Raiffeisenbank COGT 2024 odstartuje na Kaskádě

Tomáš Přikryl, Pátek 1. prosince 2023

Druhý ročník nejprestižnější individuální túry ČGF – Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour 2023 skončil 17. září dekorováním vítězů. Úspěšná sezona nabídla vynikající úroveň i nebývalý zájem hráčů a hráček. Čtyři turnaje a Grand Final mají už své termíny a hřiště i pro rok 2024.

Série otevřených turnajů Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour, ve které soutěží společně amatéři s profesionály, je výsledkem spolupráce České golfové federace a jednoho z klíčových partnerů českého golfu – Raiffeisenbank. Tour má na programu 4 základní turnaje a závěrečné Grand Final. Turnaje jsou odehrány na tři kola na rány s cutem po dvou kolech. Hraje se ve tříčlenných flajtech tvořených jako mix profesionálů s amatéry a výsledky hráčů jsou zařazeny zároveň do světového žebříčku World Amateur Golf Ranking (WAGR) a do celkového Order of Merit PGA Czech. Prize money každého turnaje činí 300.000 Kč, z toho je 200.000 Kč určeno pro muže v Top 10 a 100.000 Kč pro ženy v Top 5.

Do bojů o nevyšší trofej se letos zapojilo 189 hráčů a 89 hráček, z toho 32 profesionálů a 8 profesionálek.

Start celé túry se konal na Zbraslavi ve dnech 5.-7.5. Mužskou část zde ovládl „o parník“ profesionál Filip Mrůzek, mezi ženami navázala turnajovým vítězstvím na své loňské celkové prvenství Denisa Vodičková.

Druhá zastávka se konala na hřišti Greensgate Dýšina 19.-21.5. Tentokrát se v mužské i ženské kategorii prosadili profesionálové Michal Pospíšil a Tereza Koželuhová.

Zastávku č. 3 přivítala severočeská Ypsilonka 9.-11.6. Turnaj ovládl skvostnou hrou tehdy ještě 13letý Louis Klein z Albatrossu. Mezi ženami si vítězství a pozvánku na Tipsport Ladies Czech Challenge do Berouna vybojovala Dominika Burdová z Grabštejna.

Na posledním turnaji základní části na Kaskádě 10.-12.8. se mezi amatéry navíc bojovalo i o hrací kartu na Penati Slovak Open 2023 a na profesionální turnaj ze série DP World Tour – D+D Real Czech Masters 2023 na Albatrossu. Mužské části turnaje tentokrát dominoval osmnáctiletý hráč z Golf Club Hodkovičky Timotej Formánek a z žen si vybojovala těsné vítězství profesionálka Tereza Melecká po krásném souboji se Sárou Kouskovou.

Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour 2023 pak vyvrcholila svým Grand Final 15.-17. září na Old Course na Karlštejně. Účast v něm si během května až srpna vybojovalo ve čtyřech turnajích základní části 77 finalistů a 38 finalistek. Především v kategorii mužů turnaj nabídl tu správnou atmosféru finále, když pozdější vítěz Šimon Zach stáhl na posledních 5 jamkách finálového kola 5 ran na dosud vedoucího Louise Kleina. Zach si tím vynutil play-off, aby ho poté díky birdie na 3. jamce rozhodl ve svůj prospěch a mohl se tak radovat z vítězství a šeku na 60.000 Kč. Nicméně i mezi ženami došlo na napínavý souboj o vítězství, když nakonec mezi vítězkou Kristinou Lebovou a hráčkami na 2. a 3. místě, byl odstup vždy pouhou jednu ránu.

Česká golfová federace oznámila před Grand Final navýšení celkové dotace finálového turnaje na 442.000 Kč, z toho 290.000 Kč pro kategorii mužů a 152.000 Kč pro kategorii žen; hráčům se statusem AM jen do výše povolené Pravidly amatérského statusu (tj. max. 22.500 Kč /turnaj).

Do celkového hodnocení Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour se počítal součet bodů za dvě nejlepší umístění z turnajů základní části spolu s body získanými v Grand Final, které se násobily koeficientem 1,5. U mužů bodová ztráta za 2. místo v Grand Final již nemohla ohrozit celkové vítězství Louise Kleina. Mladý amatér na sebe strhával pozornost úžasnými výkony celou sezonu a nepřekvapilo, že ve velkém stylu a s výrazným bodovým odstupem ovládl i Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour 2023. Celkové 2. místo nakonec obsadil vítěz turnaje Grand Final na Karlštejně, profesionál Šimon Zach a 3. místo patří amatéru Timoteji Formánkovi.

Kristina Lebová se po vítězství v Grand Final mohla radovat i ze zisku cenného celkového vítězství v rámci Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour 2023. Na 2. místě skončila amatérka Adéla Tarantová a 3. místo obsadila další amatérka Sofie Hlinomazová. Denisa Vodičková, loňská vítězka celé tour, skončila po neúčasti ve finále na konečné 4. pozici.

Ředitel COGT Adam Kratochvíl hodnotí celou sérii s velkou spokojeností:„Po celou sezonu byly na túře k vidění skvělé výkony a všechny fanoušky musely bavit souboje nejlepších českých amatérů s ostřílenými profesionály. Viděli jsme výrazný nástup mladé generace, což je pro nás všechny příslibem pokračujícího růstu českého golfu. Pokud bych měl hodnotit průběh celé túry, musím vyzdvihnout fakt, že všech pět turnajů se hrálo na skvěle připravených hřištích, za což chci všem, co se o to zasloužili, moc poděkovat. Štěstí nám přálo i při výběru termínů, protože jsme se většinou trefili do dobrého počasí a hráči se tak mohli o to víc soustředit jen na hru. Nejen to přispělo ke skvělým výsledkům. Před Grand Final jsme k mé radosti mohli oznámit navýšené prize money, což finálovému turnaji dodalo na atraktivitě. A především mě moc těší, že náš hlavní partner Raiffeisenbank hned po skončení Grand Final potvrdil své partnerství i pro nadcházející sezonu 2024. Velmi si toho vážíme. Termíny a hřiště jsou už dány a nezbývá než se těšit na 3. května 2024, kdy na Kaskádě vstoupí Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour již do svého 3. ročníku.“

Celý turnajový kalendář COGT 2024 pak vypadá takto:

  • 3.-5.5. pá-ne 1. Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour Kaskáda,
  • 17.-19.5. pá-ne 2. Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour Sokolov,
  • 7.-9.6. pá-ne 3. Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour Mnich,
  • 29.-31.8. čt-so 4. Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour Čeladná – Old Course,
  • 13.-15.9. pá-ne 5. Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour – Grand Final Beřovice.

Kalendář akcí ČGF včetně nadcházejícího ročníku Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour 2024 najdete zde.

Připravil: -vrk-
Foto: Ondřej Drnec

Raiffeisen Bank - Partner České Golfové Reprezentace

Datum: Pátek 1. prosince 2023
Všechny články autora

Související články

Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour 2024 otevře ...
Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour 2024 otevře ...

23.04.2024 | První květnový víkend odstartuje další ročník nejprestižnější série otevřených turnajů pro profesionální i amatérské hráče a hráčky pod hlavičkou ČGF – Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour 2024. Možnost přihlásit se do úvodního turnaje 3.-5.5. na Kaskádě končí v pátek 26.

Ročník 2023 Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour ...
Ročník 2023 Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour ...

17.09.2023 | GR Karlštejn hostil 15.-17.9. finální 5. kolo série Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour 2023. O vítězství v Grand Final přišel až v play-off Louis Klein, přesto slaví přesvědčivě titul v celé sérii. Kristina Lebová si vítězstvím ve finálovém turnaji zajistila i celkové prvenství.

Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour 2023 jde do ...
Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour 2023 jde do ...

13.09.2023 | Na Old Course na Karlštejně vyvrcholí od 15. do 17. září svým Grand Final série otevřených turnajů pro muže a ženy Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour 2023 (RB COGT). Účast v Grand Finále si během května až srpna vybojovalo ve čtyřech turnajích základní části 77 finalistů a 38 finalistek.

Timotej Formánek a Tereza Melecká vítězi čtvrté COGT
Timotej Formánek a Tereza Melecká vítězi čtvrté COGT

12.08.2023 | 4. Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour na Kaskádě byla příkladovým řešením celého konceptu české open série, kdy se čeští amatéři mají možnost porovnat s profesionálními hráči. Zvláště mezi ženami bylo zajímavé sledovat souboj dvou LET hráček s českou amatérskou špičkou.

Na Kaskádě se hraje o postup do finále Raiffeisenban ...
Na Kaskádě se hraje o postup do finále Raiffeisenban ...

08.08.2023 | Na Kaskádě od 10. do 12. srpna vrcholí základní část nejvyšší série otevřených turnajů pro muže a ženy - Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour. Více než 140 hráčů a hráček má poslední příležitost promluvit do postupového pořadí pro zářijové Grand Finále na Karlštejně.

Na 3. Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour zářil ...
Na 3. Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour zářil ...

11.06.2023 | Ypsilonka byla o víkendu během 3. dějství RB COGT svědkem hned dvou tref hole in one, především pak i skvostné hry 13letého vítěze Louise Kleina z Albatrossu. Mezi ženami si vítězství a pozvánku na Tipsport Ladies Czech Challenge do Berouna vybojovala Dominika Burdová z Grabštejna.

3. Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour - po 5 ...
3. Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour - po 5 ...

08.06.2023 | Čtyřturnajová základní část nejprestižnější série otevřených turnajů ČGF pro české amatéry a profesionály - Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour - se startem v pátek 9.6. na liberecké Ypsilonce přehoupne do své druhé poloviny. ...

2. Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour ovládli ...
2. Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour ovládli ...

21.05.2023 | Série turnajů Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour pořádané ČGF má za sebou 2. dějství na hřišti Greensgate Dýšina. Tentokrát se v mužské i ženské kategorii prosadili profesionálové Michal Pospíšil a Tereza Koželuhová. ...

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde