Česká golfová federace

Aktuality

European Golf Association se vrátila do České republiky

European Golf Association se vrátila do České republiky

Tomáš Přikryl, Pondělí 11. září 2023

Tři roky čekala Česká republika, aby mohla uspořádat další vrcholný amatérský evropský turnaj. Mariánské Lázně hostily Evropské mistrovství družstev seniorů a reprezentovaly celý český golf v té nejvyšší kvalitě. Nadšené ohlasy zahraničních hráčů korunovaly fantastickou akci.

Ačkoliv většina fanoušků sleduje převážně profesionální golf, jeho amatérská podoba je stále majoritní a golfové velmoci se předhánějí o to, aby získaly možnost pořádat velké evropské turnaje. Podobně jako v jiných sportech má mistrovství pořádané pro několik zemí vynikající dopady na další cestovní ruch a celkovou prezentaci pořadatelské země. Když výkonný výbor EGA zvolil pro Evropské mistrovství družstev seniorů jako pořadatelské hřiště Royal Golf Club Mariánské Lázně, nemohl zvolit lépe. Do České republiky se vrátila vrcholná evropská akce po roce 2020, kdy byla svědkem European Young Masters v Mladé Boleslavi.

23 zemí přijelo reprezentovat 138 hráčů, z toho nadpoloviční většina s plusovými hendikepy. Na startovní listině byli i reamaterizovaní profesionální hráči, například Christophe Muniesa z Francie – bývalý hráč European Tour. Jeho spoluhráčem v týmu byla další velká osobnost – Pascal Grizot, který je prezidentem Francouzské golfové federace a významně se podílel na uspořádání Ryder Cupu na hřišti Le Golf National nedaleko Paříže v roce 2018.

Je pravdou, že pořadatelům turnaje přálo počasí. Týden před turnajem hřiště dostalo dostatek vláhy a následné teploty pomohly veškeré vegetaci k růstu. Skvěle odvedenou práci celého týmu greenkeeperů pod vedením Jano Csizmára a Ondřeje Urbánka doplnila příjemná recepce a fantastický personál restaurace. Do spolupráce se však zapojily i místní hotely, například Esplanade, Parkhotel Golf, Falkensteiner, Ensana, Morris a další. I pro ně byl seniorský turnaj příležitostí, protože pro lázeňské město je toto právě ta kategorie, která se sem ráda vrací.

Ředitel turnaje, bývalý prezident ČGF Zdeněk Kodejš, neopomenul poukázat na důležitou roli národní federace: „Zažil jsem mnoho turnajů, ale žádný nebyl takový jako tento. Do nedělního večera mi chodily děkovné zprávy od kapitánů družstev, velmi příjemné byly ohlasy činovníků EGA na skvěle připravený turnaj a vynikající hřiště. Pro český golf je to skvělá zpráva a velký diplomatický úspěch. Pořádání amatérských turnajů všech kategorií je základní rolí národní federace. Ta odpovídá za rozvoj golfu v zemi a tyto akce znamenají šanci na růst u mladých hráčů a rozšiřování povědomí o kvalitě golfového prostředí u starších hráčských kategorií. U nich to znamená i podporu golfového cestovního ruchu, protože oni se v případě spokojenosti na hřiště úspěšných mistrovství rádi vracejí. Bez podobných akcí nemají špičkoví hráči šanci vyrůst.“

Finálový zápas mezi Anglií a Francií jen potvrdil vynikající sportovní úroveň celého mistrovství. Celý finálový souboj rozhodla až osmnáctá jamka posledního duelu. Hráč Anglie Stephen Creed proměnil 7metrový putt do birdie. Jeho soupeř Jean-Jacques Wolff následně svůj 4metrový putt o 2 centimetry nedal. Tomu však předcházela situace na dvanácté jamce, kdy Stephen Creed dostal záchvat migrény a přestal na chvíli vidět. Oba kapitáni se okamžitě domluvili na 15minutovém „recovery“. Jean-Jacques Wolff navrhl nechat projít flajt za nimi, aby se jeho soupeř mohl vrátit do hry. Sportovní a lidská úroveň tak předčila nad touhou snadného bodu a vítězství.

Zmiňme i účast našich hráčů, kteří díky zranění jednoho a diskvalifikaci druhého skotského hráče se štěstím proklouzli do hrací skupiny B, tedy do hry o 9. až 16. místo. Tím si zajistili účast na příštím Mistrovství Evropy seniorských týmů na bulharské Black See Rama. Překvapení se ale nekonalo, takže Češi po prohrách s Rakouskem, Islandem a Norskem obsadili konečné 16. místo.

Kompletní výsledkdy nalezente zde a více informací k celému průběhu turnaje zde.

Foto: Jakub Šindelář / Royal Golf Club Mariánské Lázně

Datum: Pondělí 11. září 2023
Všechny články autora

Související články

Mezinárodní mistrovství ČR v roce 2024
Mezinárodní mistrovství ČR v roce 2024

12.01.2024 | Mezinárodní mistrovství České republiky (MM ČR) patří k vrcholům amatérské turnajové sezóny. V roce 2024 se pod vlajkou ČGF znovu uskuteční pět mezinárodních šampionátů. Technický úsek STK ČGF už určil jejich termíny a dějiště, takže můžeme uvést kompletní přehled.

Highlights českého golfu v roce 2024
Highlights českého golfu v roce 2024

07.01.2024 | Rok 2024 je nabitý sportovními událostmi, které natěšeně vyhlíží celá naše sportovní veřejnost včetně golfových fanoušků. Událostí č. 1 bude olympijský golfový turnaj s českým zastoupením. Vrcholy domácí scény obstarají mj. zastávky nejvyšších evropských okruhů DP World Tour, LET a Challenge Tour.

EGA si v Londýně zvolila novou prezidentku
EGA si v Londýně zvolila novou prezidentku

22.11.2023 | 18. listopadu se za účasti 41 zástupců včetně české výpravy konala výroční konference EGA, během níž byla zvolena nová prezidentka Caroline Huyskes z Nizozemska a přijatý 50. člen asociace – Kosovská golfová federace.

Jan Hovězák obhájil vítězství v Prezident Trophy
Jan Hovězák obhájil vítězství v Prezident Trophy

14.10.2023 | Turnaj prezidentů golfových klubů se odehrál na jednom z nejstarších hřišť v České republice, na Svratce. Nejlepší brutto výsledek si opět odváží Jan Hovězák z Golf Klubu Automotodrom Brno. Kategorii netto ovládl Antonín Jízdný z Golf Clubu Brno.

Mistry mistrů na rány jsou Dědek a Sionková
Mistry mistrů na rány jsou Dědek a Sionková

09.10.2023 | 19. ročník turnaje Tipsport Pohár Mistrů 2023 pořádaný agenturou Czech Golf Production se v neděli odehrál na Konopišti. Po skvělých vzájemných soubojích, kdy do poslední jamky nebylo rozhodnuto, si vítězství odváží Petr Dědek a Klára Sionková.

Grand finále Czech PGA 2023
Grand finále Czech PGA 2023

02.10.2023 | Vyvrcholení české profesionální golfové tour se o víkendu uskutečnilo na brněnské Kaskádě. Dvoudenní turnaj se odehrál za účasti českých i zahraničních profesionálních hráčů a nejlepších amatérů. Trofej putuje do Slovinska. Dělené druhé místo získala Tereza Koželuhová a Jan Pololáník.

Mistrovství ČR družstev chlapců do 18 let ovládl ...
Mistrovství ČR družstev chlapců do 18 let ovládl ...

24.09.2023 | Poslední letošní finále družstev se odehrálo na hřišti Svobodné Hamry. Na Mistrovství ČR družstev chlapců do 18 let zvítězili hráči z Albatross Golf Clubu Praha, kteří si ve finálovém boji poradili se zástupci RGA Greensgate.

Tipsport Pohár Mistrů 2023 zve letošní mistry klubů
Tipsport Pohár Mistrů 2023 zve letošní mistry klubů

22.09.2023 | Tradičně ve druhém říjnovém víkendu 7. – 8. října 2023 proběhne v Golf Resortu Konopiště již 19. ročník setkání Mistrů a Mistryň z klubů České republiky ve hře na rány brutto. Celkový vítěz s nejnižším skóre získá finanční příspěvek ve výši 50.000 Kč na mládežnický golf ve svém klubu. ...

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde