Česká golfová federace

Aktuality

Mistrovství Evropy družstev startuje, na startu kvarteto českých týmů – 1.

Mistrovství Evropy družstev startuje, na startu kvarteto českých týmů – 1.

redakce, Pondělí 8. července 2019

Čtyři týmy, 12 hráčů a 12 hráček. Českým týmům už zbývá jen několik hodin do startu mistrovství Evropy, které začínají v úterý na čtyřech hřištích v různých resortech. Všechny celky mají za cíl postup do elitní skupiny pro osm nejlepších; pro muže i ženy by to bylo historické umístění.

ME muži,  Ljunghusen Golf Club, Švédsko

Tým mužů odcestoval s cílem navázat na poslední dvě povedená vystoupení v Rakousku (2017–11. místo) a Německu (2018–12. místo). Velkou výzvou je však bezesporu premiérový postup do prvního výkonnostního koše mezi osm nejlepších týmů v Evropě. 

„Pro úspěch mezi 16 nejlepšími týmy v Evropě a setrvání ve vybrané společnosti je nutná především vyrovnanost hráčů. Mezi favority patří nejlepší týmy posledních několika let – Španělsko, Anglie, Finsko, Dánsko či Skotsko. Čeští hráči však mohou a hlavně chtějí být černým koněm turnaje,“ uvedl kapitán týmu, sportovní ředitel ČGF Luboš Klikar.

Současně představil svůj tým – mix zkušených a dravých mladých hráčů: „Do bojů tým povede šestý nejlepší hráč z nedávného ME mužů v Rakousku Jiří Zuska. Roli přirozeného vůdce týmu bude plnit Šimon Zach, pro něhož to je poslední vystoupení mezi amatéry a o to větší důvod uspět co nejlíp.

Matyáš Zapletal od útlého věku patřil k největším nadějím českého mužského golfu. Po loňském šestém místě s týmem dorostenců na ME družstev na Kaskádě bude určitě chtít něco podobného zopakovat i po přestupu k mužům. Trumfem našeho týmu v jamkové části šampionátu je čtyřnásobný mistr ČR v této disciplíně Jakub Bareš, momentálně ve výborné formě.

Stejné platí i o Petru Janíkovi, který má za sebou rovněž spoustu reprezentačních startů a spoustu zkušeností. Benjamínkem v týmu je šestnáctiletý Kryštof Strýček. Realizační tým věří, že se Kryštof bude chtít před staršími spoluhráči vytáhnout a stane se žolíkem ve hře na rány i na jamky.“

Trenérem týmu je David Carter.

Stránky šampionátu


ME ženy,
Is Molas Golf Resort, Itálie (Sardínie)
Tým žen se začal pravidelně účastnit evropských týmových šampionátů až v roce 2016. Nejlepší umístění zaznamenal český tým v letech 2017 a 2018, kdy shodně obsadil dvanácté místo. Pro letošní rok je tak cíl zcela jasný: Umístit se po dvoukolové kvalifikaci na rány mezi nejlepšími osmi.

„Nálada v týmu je dobrá, odhodlání udělat dobrý výsledek vysoké. Hráčky, které spolu s drobnými obměnami působí již od dorosteneckých let, mají velkou šanci udělat na Sardinii historický úspěch. Lídrem týmu by měla být Sára Kousková, nejlépe postavená česká hráčka na Světovém amatérském žebříčku. Tým by měl ale především těžit z vyrovnanosti všech hráček,“ hlásí z dějiště turnaje kapitán Petr Šavrda.

V nominaci jsou rovněž další zkušené hráčky s řadou úspěchů na svém kontě: Marie Luňáčková, Kristýna Frýdlová, Jana Melichová, Tereza Melecká a Františka Luňáčková. Trenérem týmu je Petr Němeček.

Hřiště se nezdá být extrémně těžké, problém může nadělat především vítr, délka a nepříjemně vysoké teploty spojené s vlhkostí vzduchu. Především v odpoledních hodinách teplota šplhá ke 40°, a tak fyzická připravenost, správná strava, pitný režim a efektivní regenerace budou klíčem k úspěchu.


Stránky šampionátu

Autor: redakce 
Datum: Pondělí 8. července 2019
Všechny články autora

Související články

Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...
Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...

24.07.2019 | V polovině sezóny a s několika mezinárodními šampionáty za námi jsme také mohli zaznamenat některé změny v postavení českých hráčů na světových žebříčcích. Ti nejlepší však zůstávají stejní: Klára Spilková, Ondřej Lieser, Sára Kousková a Jiří Zuska.

Světové žebříčky zůstávají z českého pohledu beze ...
Světové žebříčky zůstávají z českého pohledu beze ...

07.01.2022 | Ve světových žebříčcích se i nadále nejlépe z českých golfistů daří amatérům Sáře Kouskové a Jiřímu Zuskovi a profesionálům Kláře Spilkové s Ondřejem Lieserem. V amatérském žebříčku WAGR je celkem hodnoceno již 56 Češek a 63 Čechů.

Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...
Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...

19.11.2021 | Více než dvě desítky českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje golf v USA. Největší hvězdou ukončeného semestru byla v zámoří Tereza Melecká, ale česká vlajka vlála vysoko v leaderboardech i díky Sáře Kouskové, Jiřímu Zuskovi či Dagmar Urbánkové.

Vítek Novák je z Čechů nejvýše ve světovém žebříčku ...
Vítek Novák je z Čechů nejvýše ve světovém žebříčku ...

10.02.2021 | Sezóna se pomalu rozjíždí především pro univerzitní hráče v zámoří a s tím také dochází k některým posunům na světových žebříčcích. Zatímco mezi profesionály a amatérkami nedošlo ke změnám na postech českých jedniček, nejvýše z českých amatérů je aktuálně Vítek Novák.

Ohlasy reprezentačních kolegů na Lieserův počin: ...
Ohlasy reprezentačních kolegů na Lieserův počin: ...

23.11.2020 | Velký ohlas vyvolal úspěch Ondřeje Liesera v celé golfové komunitě, ale velkou pozornost mu věnuje především skupina výkonnostních hráčů, kteří stejně jako jejich kolega usilují o cestu mezi golfovou elitu. Řada z nich připomněla, že to je pro ně také další motivace, aby se jim podařil stejný krok.

České jedničky zůstaly po celou sezónu stejné
České jedničky zůstaly po celou sezónu stejné

21.09.2019 | Konec domácí sezóny výkonnostních hráčů klepe na dveře a jména nejlepších Čechů se během roku ani jednou nezměnila. Těmi nejvýše postavenými jsou i nadále Klára Spilková s Ondřejem Liesere mezi profesionály a Sára Kousková s Jiřím Zuskou mezi amatéry.

Napoleaová s Váňovou jdou dál, Vodičková vede ...
Napoleaová s Váňovou jdou dál, Vodičková vede ...

31.03.2022 | Dvě české hráčky si zahrají finálová kola turnaje LET v Jihoafrické republice – cutem prošly Kristýna Napoleaová i Šideri Váňová. Výborně se daří při prvním letošním startu ve Španělsku amatérce Denise Vodičkové, která je ve spoluvedení turnaje Copa Sotogrande.

Kousková vykročí vstříc snu v Augustě, tři Češky ...
Kousková vykročí vstříc snu v Augustě, tři Češky ...

29.03.2022 | Tři roky snila Sára Kousková o startu na Augusta National Women’s Amateur a ve středu se jí sen vyplní. Kompletní čtyřdenní boje by rády absolvovaly Kristýna Napoleaová, Tereza Melecká a Šideri Váňová startující na turnaji Ladies European Tour v Africe.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde