Česká golfová federace

Aktuality

Pražská Stromovka je rájem sportovních nadšenců

Pražská Stromovka je rájem sportovních nadšenců

Klára Kuchařová, Čtvrtek 29. července 2021

Olympijský festival v pražské Stromovce se stal na 17 dnů rájem sportovních nadšenců, kteří si chtějí vyzkoušet rozličné disciplíny. Velký zájem je také o stanoviště České golfové federace nacházející se hned za vstupem do areálu, s golfem se zde seznámily již stovky návštěvníků.

Olympijský festival nabízí škálu všemožných sportů. Návštěvníci mají možnost si vyzkoušet 30 olympijských a patnáct neolympijských sportů. Děti také mohou obdržet hrací kartu, se kterou mohou dostat ocenění ve formě diplomu, medaile, či dokonce dárku, pokud splní úkoly na různých sportovních stanovištích. A že toho využívají skutečně dokonale!

Výhodná poloha stanoviště projektu ČGF Bav se golfem u vchodu do areálu festivalu pomáhá jeho výrazné návštěvnosti. Jakmile se ráno zvednou brány festivalu, až do poledne se to na golfovém stanovišti hemží zájemci o golf každého věku, ale prázdno zde nenajdete vlastně po celý den.

„Zájem je takový, že občas musíme návštěvníky požádat, aby se k nám až po chvíli vrátili, protože bychom se jim nezvládli plně věnovat," přiznává Wong Tran, amatérský golfista provázející zájemce o první golfové kroky. "Děti chtějí nejvíce zkoušet puttování, dospělí raději chodí na driving, aby cítili ten odpal. Děti jsou hodně soutěživé a my jim během dne nabízíme dvě časová okna, během kterých si mohou zasoutěžit právě na greenu."

Díky výhodnému termínu během letních prázdnin na festival zavítá i řada mimopražských, výjimkou nejsou dokonce ani cizinci. „Ptáme se návštěvníků odkud jsou, abychom je mohli navigovat na nejbližší hřiště u jejich bydliště. Nasměrujeme je na kluby, kde právě vyzkoušené golfové znalosti mohou dále rozvíjet," vysvětluje Tran a stále po oku sleduje, kdo vchází do golfového koutku, aby byl okamžitě osloven.

A návštěvníci nejen zkouší první doteky s golfem, ale rádi si i povídají. Nejčastější otázky se týkají základních detailů o golfu - jak a kde se tento sport může hrát.

"Nejčastěji se nás zájemci ptají, jak dlouho golf hrajeme, jak dlouho jim bude trvat, aby se to také naučili, otázek je dost a dost. Chodí nám sem ale i děti, které golf již hrají, většinou kolem 12 až 13 let. Ty pak často pomáhají třeba svým mladším sourozencům a kamarádům z příměstských táborů se základními radami. Je fajn sledovat, jak se sami vlastně zapojují do propagace golfu," všímá si průvodce v golfovém stánku.

Golf si však mohou vyzkoušet nejen děti a také starší zájemci toho zhusta využívají. "Nejmladšímu návštěvníkovi mohly být asi dva roky, naše nejkratší hůl mu byla dlouhá. Jelikož sem ale děti často doprovází prarodiče, měli jsme tu i golfové zájemce přes sedmdesát let. Nikdo se toho nebojí a když už jsou zde, vyzkouší si to rádi a s nadšením, je tu fajn atmosféra," vypráví Tran.

Na golfové zastávce naleznete čtyři stanoviště – putting, chipping, driving a SNAG, který je určen pro nejmenší předškolní děti. Proto je systém soutěže nastaven tak, aby stačilo obejít pouze tři stanoviště a mohou si odškrtnout nejen splněné cíle na kartě od ČGF, ale také splní jednu z podmínek hrací karty celého Olympijského festivalu. Golfem putování za sportovní nabídkou v pražské Stromovce začíná.

Ale nezapomeňte, že podobně si užívají i návštěvníci stejného projektu v Brně a také tam není o golfové greenhorny nouze. Olympijská myšlenka spojuje sportovní fanoušky nejen před televizní obrazovkou a pomáhá i propagaci sportu, který je v tuzemsku šestý největší podle registrovaných hráčů.

Oficiální stránky festivalu

FOTO Klára Kuchařová

Datum: Čtvrtek 29. července 2021
Všechny články autora

Související články

Turnaj základních škol ovládli kuřimští golfisté
Turnaj základních škol ovládli kuřimští golfisté

09.09.2021 | Podruhé se hrál ve dnech 6.-7. září Turnaj základních škol v rámci projektu Se školou na golf v zářijovém termínu a stejně jako před rokem za odklad mohla koronavirová opatření. Čtvrtého ročníku se zúčastnilo šest škol, vítězem se stala Základní škola Jungmannova z Kuřimi.

Vychází kniha Golf pro děti
Vychází kniha Golf pro děti

28.04.2020 | Právě dnes se dostává na pulty znovuotevřených knihkupectví nová kniha s golfovou tématikou. Publikace Golf pro děti je výsledkem spolupráce České golfové federace s nakladatelstvím Fragment a jak vystihuje název, je určena především nejmladším golfistům.

Podpora od nadace pomáhá zvyšovat počet mladých ...
Podpora od nadace pomáhá zvyšovat počet mladých ...

09.12.2019 | Podpora mládežnického golfu je hlavním cílem Nadace Hanuše Goldscheidera pro český golf, který se také letos naplňoval. Ve spolupráci s projektem Se školou na golf se daří zvyšovat zapojení dětí, letos vzniklo 1100 nový dětských členství, nejvíce mezi dvanáctiletými.

Domácí sezóna stáhla oponu, nová už zná první ...
Domácí sezóna stáhla oponu, nová už zná první ...

30.09.2019 | Sotva skončila dvěma nedělními turnaji domácí sezóna výkonnostních golfistů, už je znám jízdní řád pro rok 2020. A také začíná být čas na hodnocení sezóny – první se uskutečnilo na nedělním setkání zástupců ČGF s novináři. Připomínaly se klíčové okamžiky roku, ale také novinky pro rok 2020.

Golf prázdninami neskončil, Evropský týden sportu ...
Golf prázdninami neskončil, Evropský týden sportu ...

11.09.2019 | Závěr meteorologického léta nebyl tečkou za golfovými aktivitami. Návratem do školních lavic se znovu rozjela činnost golfových kroužků a opět se zvýšil počet aktivit golfových zařízení, která připravují nové akce včetně blížícího se Evropského týdne sportu.

Na Albatrossu se odehrálo finále turnaje škol ...
Na Albatrossu se odehrálo finále turnaje škol ...

17.08.2019 | Vítězem finálového turnaje SNAG/ČGF 2019 se opět stali hráči z akademie Děti hrají golf z Ropice. Na druhém místě skončila Hluboká nad Vltavou a bronz odvážejí na ZŠ 1. máje Hranice. Po vyhlášení se děti zúčastnily kliniky na drivingu s předními českými hráči.

Olympiáda dětí a mládeže: Aktivní sportovci našli ...
Olympiáda dětí a mládeže: Aktivní sportovci našli ...

01.07.2019 | Stejně jako před dvěma lety i letos byl golf pořádně vidět během Olympiády dětí a mládeže (ODM), která se uskutečnila v Liberci. Golf nebyl soutěžním sportem, ale o to více aktivních sportovců z jiných disciplín vyzkoušelo svoje první golfové švihy v prostoru, které pro ně připravila ČGF.

Výuku golfu zařazuje do osnov další základní škola
Výuku golfu zařazuje do osnov další základní škola

05.11.2021 | Po trvalém návratu dětí do plné výuky se opět projekt Se školou na golf vrátil ke svým aktivitám a rozšiřuje počet zapojených škol, kde je golf součástí školních osnov. Začlenit golf do výuky jako rozšíření tělesné výchovy se rozhodli v ZŠ Benešov na Blanensku.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde