Česká golfová federace

Aktuality

Domácí sezóna stáhla oponu, nová už zná první verzi kalendáře

Domácí sezóna stáhla oponu, nová už zná první verzi kalendáře

Petr Halaburda, Pondělí 30. září 2019

Sotva skončila dvěma nedělními turnaji domácí sezóna výkonnostních golfistů, už je znám jízdní řád pro rok 2020. A také začíná být čas na hodnocení sezóny – první se uskutečnilo na nedělním setkání zástupců ČGF s novináři. Připomínaly se klíčové okamžiky roku, ale také novinky pro rok 2020.

Sezóna 2019: Stabilizace výsledků

Na konečné hodnocení bude čas po řadě podzimních turnajích, na které ještě vyjíždějí hráči do zahraničí, hrají se například kvalifikační školy. „Zvykli jsme si v posledních letech na hodně dobré výsledky. A i letos pokračovaly, za všechny bych připomněl tři amatérské triumfy Terezy Melecké na profesionálních turnajích LETAS,“ vypíchnul prezident ČGF Zdeněk Kodejš jedny z řady úspěchů.

Sportovní ředitel Luboš Klikar souhlasí: „Nebyla to dramaticky lepší sezóna, ale po třech letech stálého zlepšování to bylo i logické. Máme hráčku na LPGA, tři vítěze Pro Golf Tour, dva hráči pravidelně bojují o cut na Challenge Tour, výborně si vede v první profesionální sezóně Kateřina Vlašínová, velice solidní výsledky za sebou mají jednotlivci i týmy na amatérských šampionátech.“

Tréninkový systém 2020: Větší důraz na trenérskou podporu

Problémem zůstává složitý přechod hráčů z juniorské do dospělé kategorie. Národním koučem zůstává i na příští rok Staffan Johansson, který se podílí na dalších úpravách Tréninkového systému ČGF. „Větší důraz budeme klást na přípravu trenérů. Vznikne tým koučů, kteří budou přebírat stále větší spoluodpovědnost za systém i výsledky. Více se budeme věnovat jejich vzdělání, více zaangažujeme osobní trenéry. Rozšíříme koučink našich trenérů na mezinárodních akcích typu German Girls & Boys, na turnajích Challenge Tour, Pro Golf Tour… Budeme vystupovat více týmově,“ naznačil Klikar změny pro příští sezónu.

Kalendář 2020: Turnaje CGAT a NGTM se budou překrývat

Dnes byla zveřejněna první verze Oficiálního kalendáře ČGF pro příští sezónu. Největší změnou bude souběžné pořádání turnajů Czech Golf Amateur Tour a Národní Golfové Tour Mládeže. „Je to i na základě konzultace s národním koučem. Chceme, aby nedocházelo k přetížení mladých hráčů, kteří objížděli v minulosti všechny možné turnaje. Mohou si vybrat, v které sérii chtějí startovat a budou mít dostatek času k regeneraci a přípravě,“ vysvětlil záměr generální sekretář Aleš Libecajt. MMČR se uskuteční na Karlštejně ve dnech 5. až 8. srpna.

Také v příštím roce bude ČGF promotérem turnaje LETAS, termín zatím není definitivně potvrzen, nejpravděpodobněji se bude hrát od 31. července do 2. srpna. „Turnaj se nám osvědčil a nejde jen o to, jak výborně si především letos české hráčky doma vedly. Měli jsme současně k dispozici 25 karet pro starty v zahraničí, která pomáhaly jak profesionálkám, tak předním amatérkám. Získávání zkušeností v zahraniční konkurenci se osvědčuje,“ uvedl Luboš Klikar.

Turnaj série Pro Golf Tour pro muže v příštím roce ČGF pořádat nebude. „Jedná se o finančně příliš náročnou akci. V příštím roce však má privátní promotér (Czech One) pořádat opět dva turnaje této série na českém území, takže jednáme o možnosti získat určitý počtu karet na tyto soutěže,“ vysvětlil Aleš Libecajt, proč turnaj Czech Classic z nového kalendáře vypadl.

Propagace golfu: Se školou na golf i Bav se golfem nesou výsledky

Za významnou aktivitu vedení České golfové federace stále považuje projekty, které jsou cílené na získávání nových golfistů. „I v mezinárodním měřítku vidíme, jak federacím ubývají aktivní hráči. I proto považujeme za důležité, že naše absolutní počty se příliš nemění, ale naopak přibývá podíl mladých hráčů. V tomto ohledu považuji za důležitý projekt Se školou na golf, kde přibývá škol s výukou golfu a podobné to je s projektem Bav se golfem. Ano, stojí nás to peníze, ale oba projekty jsou cesta, jak zviditelňovat golf v široké veřejnosti,“ vysvětlil Zdeněk Kodejš.

Připomněl že českému sportu škodí poddimenzované financování ze strany státu. „Po letech tápání věříme, že nová agentura vedena Milanem Hniličkou přinese především férový systém, aby jednotlivá odvětví věděla, jak může nastavit vlastní programy. Český sport musí stavět na mládeži,“ věří první muž českého golfu, že během několika let by se napjatá situace mohla zklidnit.

Nový handicapový systém: ČGF plánuje přechod během ledna

Rok 2019 přinesl velmi inovovaná golfová pravidla, příští rok bude hlavním tématem přechod na celosvětový handicapový systém. „Všechny asociace mají termín přejít na nový systém do 31. prosince 2021. ČGF se rozhodla přejít hned v první vlně, v průběhu ledna bychom mohli mít všichni svůj nový HCP, který se nově oficiálně bude nazývat Prokázaná herní úroveň hráče,“ objasnil příchod nového systému do české praxe Aleš Libecajt.

Postaven bude na tom, že každému hráči se bude počítat 8 nejlepších z 20 posledních výsledků bez ohledu na časové rozmezí. ČGF chystá od října stejně jako u pravidel osvětové texty na federačním webu, které objasní hlavní zásady, podle kterých se bude od 1.1. 2020 postupovat. Do konce března bude v českých podmínkách přechod ukončen.

 

Datum: Pondělí 30. září 2019
Všechny články autora

Související články

Vychází kniha Golf pro děti
Vychází kniha Golf pro děti

28.04.2020 | Právě dnes se dostává na pulty znovuotevřených knihkupectví nová kniha s golfovou tématikou. Publikace Golf pro děti je výsledkem spolupráce České golfové federace s nakladatelstvím Fragment a jak vystihuje název, je určena především nejmladším golfistům.

Turnaj základních škol ovládli kuřimští golfisté
Turnaj základních škol ovládli kuřimští golfisté

09.09.2021 | Podruhé se hrál ve dnech 6.-7. září Turnaj základních škol v rámci projektu Se školou na golf v zářijovém termínu a stejně jako před rokem za odklad mohla koronavirová opatření. Čtvrtého ročníku se zúčastnilo šest škol, vítězem se stala Základní škola Jungmannova z Kuřimi.

Pražská Stromovka je rájem sportovních nadšenců
Pražská Stromovka je rájem sportovních nadšenců

29.07.2021 | Olympijský festival v pražské Stromovce se stal na 17 dnů rájem sportovních nadšenců, kteří si chtějí vyzkoušet rozličné disciplíny. Velký zájem je také o stanoviště České golfové federace nacházející se hned za vstupem do areálu, s golfem se zde seznámily již stovky návštěvníků.

Třetí Turnaj základních škol na Svratce i se třemi ...
Třetí Turnaj základních škol na Svratce i se třemi ...

09.09.2020 | Třetí ročník Turnaje základních škol se uskutečnil, přestože původní červnový termín musel být zrušen. Do Svratky v úterý 8. září dorazilo devět škol z celé republiky, které mají do výukového programu začleněn také golf.

Nadace Hanuše Goldscheidera pro český golf v roce ...
Nadace Hanuše Goldscheidera pro český golf v roce ...

18.05.2020 | Se školou na golf, projekt ČGF, přináší již od roku 2014 golf do škol, kde oslovuje děti, aby zábavnou formou získaly povědomí o krásném sportu. Ročně pořádá a účastní se mnoha akcí, kde si děti mohou golf vyzkoušet, a zároveň iniciuje spolupráci mezi základními školami a golfovými kluby.

Podpora od nadace pomáhá zvyšovat počet mladých ...
Podpora od nadace pomáhá zvyšovat počet mladých ...

09.12.2019 | Podpora mládežnického golfu je hlavním cílem Nadace Hanuše Goldscheidera pro český golf, který se také letos naplňoval. Ve spolupráci s projektem Se školou na golf se daří zvyšovat zapojení dětí, letos vzniklo 1100 nový dětských členství, nejvíce mezi dvanáctiletými.

Nový web projektu Se školou na golf
Nový web projektu Se školou na golf

23.10.2019 | Projekt ČGF Se školou na golf se úspěšně rozvíjí a nyní nabízí také nové webové stránky. Na nich lze najít informace ze soutěží, aktuality a také je postupně doplňován seznam spolupracujících škol a klubů.

Golf prázdninami neskončil, Evropský týden sportu ...
Golf prázdninami neskončil, Evropský týden sportu ...

11.09.2019 | Závěr meteorologického léta nebyl tečkou za golfovými aktivitami. Návratem do školních lavic se znovu rozjela činnost golfových kroužků a opět se zvýšil počet aktivit golfových zařízení, která připravují nové akce včetně blížícího se Evropského týdne sportu.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde