Česká golfová federace

Aktuality

Týden volna mezi turnaji byl možná klíčem k vítězství, tvrdí Lieser

Týden volna mezi turnaji byl možná klíčem k vítězství, tvrdí Lieser

Petr Halaburda, Pondělí 23. listopadu 2020

Ondřej Lieser má za sebou nejnáročnější turnaj své kariéry, především pak po psychické stránce. V rozhovoru pro náš web prohlásil, že se mu prý v závěru nedělního kola potvrdila správnost rozhodnutí minulý týden věnovat odpočinku. A prozradil, že na závěr roku ho možná čeká jeden významný turnaj.

Poslední kolo bylo neuvěřitelně dramatické. Dalo se během něj vůbec sledovat, jak se vyvíjí leaderboard?
Musím se vrátit k samotnému hřišti na Mallorce, což souviselo s tím, jak se turnaj vyvíjel. Je krásné, má velké greeny, ale mně teda paradoxně nijak zvlášť nesedělo a v posledním kole jsem ani nehrál zvlášť výjimečně. Jenže po devítce jsem se poprvé podíval na ledaderboard a byl překvapen, že vedení je stále na skóre -10.

Mohlo se začít projevovat, že šlo o třetí turnaj v krátkém sledu?
Myslím, že to roli hrálo. Uvědomil jsem si, jak dobré rozhodnutí jsem udělal, když jsem odjel během druhého turnaje odpočívat domů. Moc lidí to nechápalo, ale včera jsem ocenil, že jsem měl v pravou chvíli dost sil, což jsem u některých hráčů neviděl. Neproměňovali v závěru důležité putty, bylo to hodně nervózní.

Ale přitom právě puttování na dvou závěrečných jamkách rozhodlo. Ani na vás nečekala lehká práce…
Kdo nikdy nebyl v této pozici, tak neví, jak jsem se cítil… Nebylo to nic jednoduchého. Najednou jsem věděl, že tam jsem sám za sebe, že mi nezbývá, než proměnit. A když se tak ohlédnu, těžší a důležitější byl ten putt do paru na sedmnáctce, kde oba soupeři minuli.

Bylo na leaderboardu vidět, co se děje v dalších flightech?
Podíval jsem se na něj po devítce a pak až po 14. jamce. A znovu jsem byl překvapen, že nikdo výsledkově neutíká. Tehdy jsem pochopil, že to obecné trápení trvá a je třeba udržet nervy pro závěr. Cítil jsem se dobře fyzicky i psychicky, zatímco dalším hráčům docházelo.

A pak byl konec a velká euforie? Na vítězství se asi dobře zvyká…
Přišla úleva, ale pak jsme přes hodinu a půl nezastavili. Krátký telefonát domů, následoval ceremoniál vyhlášení, rozhovory, pózování s trofejemi… Bylo to docela dlouhé, než den skončil.

Nějaká vysvětlení ohledně zisku karet pro příští sezónu se vám od pořadatelů dostalo?
Řeč o tom příliš nebyla, takže asi platí poslední upřesňující mail od European Tour. Měli bychom obdržet kartu 17. Těžko se posuzuje, na jaké turnaje se s takovou kartu mohu dostat, protože není moc s čím srovnávat – letos byly turnaje hodně omezeny koronavirem, nevíme jaké to bude začátkem další sezóny. Ale je fajn, že jsem navrch získal možnost startu na European Tour ještě letos.

Využijete tuto možnost?
Jako vítěz celé série Challenge Tour jsem získal kartu 20 a mohu se aktuálně přihlásit na turnaje European Tour už nyní. Konkrétně na turnaj Golf in Dubai Championship by DP World, který se hraje příští týden.


Vizitka Ondřeje Liesera
Narozen: 12. srpna 1991
Domovský klub: Prague City Golf Club
Studium: Sportovní gymnázium Pardubice
PRO: od 9. října 2012 (HCP +3.9)

TOP výsledky
Vítěz amatérského žebříčku ČGF (2009, 2010, 2011, 2012)
Vítěz Czech Golf Amateur Tour (2010, 2011, 2012)
Účastník MS družstev 2010 (Argentina) a 2012 (Turecko)
Účastník ME jednotlivců 2012 (Severní Irsko)
Golfista roku 2012
Vítěz Czech PGA Tour Grand finále 2013
Vítěz Czech Stroke Play Championship 2015
Vítěz WGM Beroun Open 2016 a Prague Golf Masters 2016
Vítěz Czech PGA Tour 2016 a Czech One Tour 2016 a 2017
Vítěz Grand Finále Kaskáda - Czech PGA Tour 2018, 2019
Vítěz Czech PGA Match Play Championship 2019
Vítěz Polish Open 2019 + 5. místo v žebříčku Pro Golf Tour 2019
Vítěz 2 turnajů Challenge Tour 2020 a 1. místo v konečném žebříčku

 

 

Datum: Pondělí 23. listopadu 2020
Všechny články autora

Související články

Lieser znovu výborně odstartoval, Vahalová druhá ...
Lieser znovu výborně odstartoval, Vahalová druhá ...

16.09.2021 | Báječný čtvrtek za sebou má český golf na evropských profesionálních sériích. Ondřej Lieser startuje na European Tour a dalším vydařeným prvním kolem (-4) začal na děleném 13. místě. Skvělý den prožily také Češky na LET Access Tour: Agáta Vahalová dělí druhé místo, cutem prošlo šest Češek.

Lieser, Mrůzek a osm Češek na evropských sériích, ...
Lieser, Mrůzek a osm Češek na evropských sériích, ...

15.09.2021 | Osm českých hráček dnes odstartovalo do turnaje LET Access Series ve Švýcarsku, ve čtvrtek začínají mužské turnaje za účasti Ondřeje Liesera (European Tour) a Filipa Mrůzka (Challenge Tour). Do hry se vracejí po pauze také Klára Spilková (LPGA) a Karolína Vlčková (Symetra Tour).

Zach s Lieserem začali nadějně, skvělé kolo Ráži ...
Zach s Lieserem začali nadějně, skvělé kolo Ráži ...

24.06.2021 | Skvělé kolo má za sebou Filip Ráža na ME ve Francii – zapisoval 66 ran a přiblížil se hranici cutu, na stejném celkovém výsledku (even par) je také Jiří Zuska. Slibný vstup do BMW International Open v Mnichově zaznamenali Šimon Zach (-2) a Ondřej Lieser (-1).

Matuš ubránil TOP 20, Lieser skončil na 71. místě
Matuš ubránil TOP 20, Lieser skončil na 71. místě

09.05.2021 | Horší závěrečné kolo pokazilo Stanislavu Matušovi možnost získat lepší konečné umístění na turnaji Challenge Tour, z Jižní Afriky veze dělené 20. místo. Ondřej Lieser zůstal na European Tour na Tenerife na 71. místě.

Stanislav Matuš vyrazí do finále v závěrečném ...
Stanislav Matuš vyrazí do finále v závěrečném ...

08.05.2021 | Skvělé vystoupení Stanislava Matuše na Challenge Tour nemá konce, do finálového kola turnaje v Jihoafrické republice vstoupí z třetí pozice se ztrátou dvou úderů na lídra. Ondřej Lieser ubral na Tenerife ze svých předchozích výsledků, na turnaji European Tour je daleko od čelních pozic.

Matuš hraje v Africe o titul, Lieser prošel cutem
Matuš hraje v Africe o titul, Lieser prošel cutem

07.05.2021 | Oba čeští profesionálové na evropských sériích dnes dokázali zahrát pod par hřiště a zahrají si finálový víkend. Stanislav Matuš se na Challenge Tour (66) vyšvihnul už na čtvrté místo, Ondřeji Lieserovi (68) na European Tour dnešní výsledek stačil přesně na postup cutem.

Ondřej Lieser se Stanislavem Matušem jdou znovu ...
Ondřej Lieser se Stanislavem Matušem jdou znovu ...

05.05.2021 | Ondřej Lieser i Stanislav Matuš vstoupí ve čtvrtek do dalších turnajů European Tour a Challenge Tour. Lieser se bude snažit napotřetí zlomit „ostrovní“ prokletí cutu na Tenerife, Matuš jde do druhého turnaje v Jihoafrické republice, kde pokračuje i dámská Sunshine Ladies Tour se třemi Češkami.

Ondřej Lieser se posunul na 179.
Ondřej Lieser se posunul na 179.

23.11.2020 | Dva turnajové tituly v krátkém období přinesly Ondřeji Lieserovi výrazný skok ve světovém žebříčku. Nejlepší český profesionál poskočil již na 179. místo Official World Golf Ranking, z čehož je zřejmé, že v novém redukovaném olympijském žebříčku bude poprvé na jednom ze 60 účastnických míst.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde