Česká golfová federace

Aktuality

Spilková má LPGA na dosah: Uhraje členství v Q-Series?

Spilková má LPGA na dosah: Uhraje členství v Q-Series?

Jonáš Mencl, Úterý 23. října 2018

Jde do tuhého. V následujících dvou týdnech se bude rozhodovat o tom, kudy povedou další kroky Kláry Spilkové v její golfové kariéře. Ve středu nastoupí k závěrečné fázi kvalifikační školy LPGA, tzv. Q-Series, kde by si ráda uhrála členskou kartu na nejprestižnější ženský okruh.

Dlouhodobě nejúspěšnější česká profesionálka Klára Spilková pohodlný postup do závěrečné Q-Series zajistila minulý týden ve druhé fázi školy, kde obsadila dělené čtvrté místo. Paradoxně měla z poměru postupujících a celkové počtu přihlášených matematicky nižší šanci na úspěch, než bude mít nyní v Q-Series.

“Po druhé stage jsem hodně odpočívala. Do Pinehurstu jsme přiletěli z Floridy minulý pátek. V neděli jsem si byla zazrénovat a v pondělí a úterý jsem si prošla hřiště Pinehurst číslo 6. Je v krásném stavu. Jenom je tu po ránu celkem chladno, takže nezvyk oproti Floridě. Ve středu po obědě jdu na to a moc se těším,” uvedla před startem hráčka Czech Golf Teamu.

Z druhé fáze totiž do finálové části kvalifikační školy mělo původně postoupit jen 25 nejlepších hráček z celkového počtu 193 účastnic. Kvůli malému počtu přihlášených hráček (62) do Q-Series v okamžiku uzávěrky se nakonec počet postupujících zvednul na konečných 41. I tak si ale postup mohlo zajistit „jen“ cca 20% všech hráček.

To v závěrečné Q-Series má Spilková padesátiprocentní šanci na zisk karty LPGA. Počet 62 přihlášených hráček před druhou fází doplnilo 41 úspěšných hráček z druhé fáze. Celkový počet je ale 102, protože některá z hráček se ještě odhlásila. Téměř polovina z nich (minimálně 45 hráček) se na konci Q-Series bude radovat z postupu na LPGA.

Lepší polovina konečného pořadí obdrží kartu kategorie 14, s níž se bude moci zúčastnit většího či menšího počtu turnajů LPGA v příští sezóně. Záležet totiž bude na konkrétním umístění každé hráčky v Q-Series. Ty, které se umístí v lepší polovině postupujících hráček, si pravděpodobně zahrají více turnajů. 

I proto LPGA obdaruje hráčky za dvacátým místem v konečném pořadí Q-Series de facto plnou kartou (kategorie C v Priority Listu) na Symetra Tour, kde bude v příštím roce pokračovat Karolína Vlčková a nově by si měla starty připsat díky předchozí kvalifikaci i Šideri Váňová

Závěrečná fáze kvalifikační školy Q-Series se hraje na dvou hřištích – Pinehurst #6 a Pinehurst #7 – ve dvou termínech bez cutu. V prvním od 24. do 27. října na Pinehurst číslo 6 se budou hrát čtyři kola. Pak budou mít hráčky jeden den na odpočinek, následně si zahrají cvičné kolo a pro-am na Pinehurst číslo 7 a pak je čekají další čtyři ostrá kola. Dohromady tedy hráčky absolvují 8 kol, 144 jamek. Skóre z obou hřišť se sčítá.

Klára Spilková vyrazí do prvního kola Q-Series ve středu 24. října v 13:16 (19:16 SEČ) s hráčkami Stephanie Kono (USA) a amatérkou Robyn Choi (Austrálie).

Autor: Jonáš Mencl 
Datum: Úterý 23. října 2018
Všechny články autora

Související články

Klára Spilková vyhlíží návrat na LPGA a mění trenéra
Klára Spilková vyhlíží návrat na LPGA a mění trenéra

01.06.2020 | Klára Spilková vyhlíží možný červencový restart LPGA Tour a nadále se připravuje v České republice, kde začala spolupracovat s novým trenérem. Tím se stal pětatřicetiletý Američan Greg Lavoie, žijící dlouhodobě v Praze.

Klára Spilková je doma a čeká na vývoj přerušené ...
Klára Spilková je doma a čeká na vývoj přerušené ...

19.03.2020 | Také česká profesionální jednička Klára Spilková čeká, jak se bude vyvíjet letošní sezóna. Místo návratu na turnaje okruhu LPGA řeší náhradní program a vrátila se do vlasti.

Klára Spilková vstupuje do druhé sezóny na LPGA
Klára Spilková vstupuje do druhé sezóny na LPGA

22.01.2020 | Čtyřdenním turnajem v Boca Raton na Floridě odstartuje česká profesionálka Klára Spilková svoji druhou sezónu na okruhu LPGA Tour. Hráčka Czech Golf Teamu má zajištěn start na většině turnajů série.

Klára Spilková po první americké sezóně: Byla ...
Klára Spilková po první americké sezóně: Byla ...

16.12.2019 | Česká golfistka Klára Spilková bude hrát i příští sezónu na LPGA Tour. Už nyní se čerstvě pětadvacetiletá hráčka, která převzala v neděli večer cenu pro nejlepší českou profesionálku, nemůže dočkat, až znovu vlétne do turnajů a prodá zkušenosti z prvního „amerického“ roku.

Spilková se po Vánocích začne chystat na novou ...
Spilková se po Vánocích začne chystat na novou ...

02.12.2019 | Po nejlepším výsledku sezóny, který zaznamenala o víkendu ve Španělsku, se česká golfistka Klára Spilková těší na pár týdnů volna. Už po Vánocích se znovu přesune na Floridu a začne s přípravou na novou sezónu LPGA Tour.

Spilková dotáhla vydařený víkend, v Marbelle uzavřel ...
Spilková dotáhla vydařený víkend, v Marbelle uzavřel ...

01.12.2019 | I v druhém víkendovém kole svého závěrečného letošního turnaje předvedla Klára Spilková výbornou hru a po výsledku 69 se posunula do druhé desítky konečných výsledků Andalucia Costa del Sol Open de Espana ze série Ladies European Tour.

Klára Spilková po výtečném kole stoupá ve výsledcích
Klára Spilková po výtečném kole stoupá ve výsledcích

30.11.2019 | Výsledek 69 zapisovala ve třetím kole česká golfistka Klára Spilková na posledním letošním turnaji série LET na starém kontinentu a v průběžném pořadí vystoupala na dělené 29. místo. Před nedělním finišem ztrácí na TOP 20 dvě rány. ...

Klára Spilková prošla na LET ve Španělsku cutem
Klára Spilková prošla na LET ve Španělsku cutem

29.11.2019 | Bez větších komplikací zvládla Klára Spilková postup do finálového víkendu turnaje Ladies European Tour ve Španělsku. Po výsledku 73 (+1) figuruje v polovině soutěže na děleném 45. místě.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde